Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Бреј ратници што ти се,како држат положај Ермениве не се нормални.
Како излеатаа од тенкот човече,не е нормално.Држат позиција не даваат пиле да прелета.А претходно Азерите цела зграда им ја летнаа и пак овие ги сјебаа
Тоа ти е, решени се дека нема да ја дадат земјата. А ако влезат Азерите, се знае што следи. Првата војна 90-94 е војна што према мене е задолжително четиво на еден војник. Војна чија легендарност ја надминува 6 дневната војна или прошетката на Ариел Шарон низ Египет во Јом Кипурската војна.

Си мислев дека нешто научиле Азериве овие години, ама сега за сега не гледам. Дали Ерменциве се премногу јаки или што е работата незнам.

Дали шиитите се муслимани или не се? Кој може да одговори на ова?
Shiitite ne se muslimani iako se deklariraat kako takvi. Nee musliman sekoj sto se deklarira a raboti vo sprotivno na islamskite izvori Kuranot i Sunetot.
Full stop

Тоа ти е, решени се дека нема да ја дадат земјата. А ако влезат Азерите, се знае што следи. Првата војна 90-94 е војна што према мене е задолжително четиво на еден војник. Војна чија легендарност ја надминува 6 дневната војна или прошетката на Ариел Шарон низ Египет во Јом Кипурската војна.

Си мислев дека нешто научиле Азериве овие години, ама сега за сега не гледам. Дали Ерменциве се премногу јаки или што е работата незнам.
Сите ги ругаат Азерите.Со таква воена и финансиска надмоќ па дури и бројчано се три пати повеќе едвај напредуваат.Башка Турција им помага ептен,и Пакистан по малку.Нула од војска
Автоматски споено мислење:

Изгледа дека само преку преку блиска борба,гради у гради можат да им ја освојат територијата.А за такво нешто на ваков терен мислам дека требаше 7 према 1 за да ги освојат,а тоа мало морген.Има и некое инфо не знам каде го прочитав,дека Руската служба уште пред 4 месеци им дала информации што спремаат Азерите,што значи имале време добро да се утврдат

Shiitite ne se muslimani iako se deklariraat kako takvi. Nee musliman sekoj sto se deklarira a raboti vo sprotivno na islamskite izvori Kuranot i Sunetot.
Full stop
По таа логика едни од православците или католиците не се муслимани. Како ни протестантите и мал милион секти секако.
Пошто и двете групи се следачи на Мухамед и на Куранот тогаш се муслимани. Само едните веруваат дека пророкот бил безгрешен, а другиве дека бил грешник. Едните сметаат дека наследник на Мухамед е неговиот брат, а други неговиот внук(или нешто така слично).

Сите ги ругаат Азерите.Со таква воена и финансиска надмоќ па дури и бројчано се три пати повеќе едвај напредуваат.Башка Турција им помага ептен,и Пакистан по малку.Нула од војска
Сега имаат војска Ермените, во 90тите имале само лично вооружување, ништо друго. А од страна на Азериве биле талибаните, Шамил Басаев, Турски доброволци и така натаму. Тогаш 94 буквално ги довеле до капитулација поразувајќи ја целосно војската на Азербејџан и тргнале накај Баку. Тогаш татко му на овој суратов од претседател издејствувај некако со Русиве да се сопре офанзивата на Ермениве, иначе ојде Баку и цел Азербејџан.
И не се 3 пати побројни. Имаат војска колку што овие имаат жители.

Може сум грешка но како што знам Шахот бил помаган од САД додека Хомеини од Советскиот Сојуз , така да по муабетот твој не го донесла САД Хомеини на власт туку СССР.
Tocno spot on Shahot bese US puppet a homeini ussr. Homeini was “groomed” vo francija i bese vraten od tamu.

Може сум грешка но како што знам Шахот бил помаган од САД додека Хомеини од Советскиот Сојуз , така да по муабетот твој не го донесла САД Хомеини на власт туку СССР.
Хомеини воопшто нема подршка од СССР во прво време. А најмалку улога во носење на Ајатолахот.

Изгледа дека само преку преку блиска борба,гради у гради можат да им ја освојат територијата.А за такво нешто на ваков терен мислам дека требаше 7 према 1 за да ги освојат,а тоа мало морген.Има и некое инфо не знам каде го прочитав,дека Руската служба уште пред 4 месеци им дала информации што спремаат Азерите,што значи имале време добро да се утврдат
Таму има чести престрелки, може не се секојдневни, но се доста чести. Нагорно Карабах живее во страв од војна 26 години, а на Турците главен наратив им е чистење на Ермените од Нагорно Карабах. Па према тоа, Русите може ги предупредиле, но овие и така си се спремни. Работат на тоа го спремаат народот не само во Нагорно Карабах, туку на сите Ерменци во светот очите им се свртени натаму.

Последно уредено:
По таа логика едни од православците или католиците не се муслимани. Како ни протестантите и мал милион секти секако.
Пошто и двете групи се следачи на Мухамед и на Куранот тогаш се муслимани. Само едните веруваат дека пророкот бил безгрешен, а другиве дека бил грешник. Едните сметаат дека наследник на Мухамед е неговиот брат, а други неговиот внук(или нешто така слично).
Taka e katolicite spored pravoslavieto se heretici.
Nee tocno za toa dali bil gresnik ili ne
Za nasledstvoto e tocno Muhamed ostavil amanet negov naslednik da bide Abu Bakar a edna mala grupa barale negoviot son in law ili baxhanak da nasledi arno ama vo islamot nema nepotizam znaci nasleduva toj sto e kvalifikuvan i tocka . Tuka pocnuvaat tie protesti pa konflikt i ete ti sekta.

Баш како што се надополни, тежок е теренот ептен. Така што многу поповолен е за бранење отколку за освојување. А и Ерменците се борат со многу повисок морал за разлика од противникот и имаат исклучива поддршка од локалците, со оглед на тоа дека речиси сите таму се Ерменци.

Taka e katolicite spored pravoslavieto se heretici.
Nee tocno za toa dali bil gresnik ili ne
Za nasledstvoto e tocno Muhamed ostavil amanet negov naslednik da bide Abu Bakar a edna mala grupa barale negoviot son in law ili baxhanak da nasledi arno ama vo islamot nema nepotizam znaci nasleduva toj sto e kvalifikuvan i tocka . Tuka pocnuvaat tie protesti pa konflikt i ete ti sekta.
Па и да се секти повторно се муслимани. Чим се следбеници на делото на Мухамед и Куранот. И по таа твоја логика сите христијански и муслимански движења можат да се наречат секташки. Не е ни битно, глуп е муабетот дека шиитите не биле муслимани. Можеш да кажеш дека биле секта, но повторно би се работело за муслиманска секта.

Зошто тогаш секој рандом Македонец вика дека сите се криеле и бегале?

Имаше такви, и го преплавија Халкидики, точно е тоа, ама имаше и луѓе кои најнормално си се одзваа на мобилизација, имаше и доброволци, кои, барем на почетокот, беа во толкав број, што ги враќаа дома, пошто не можеа да ги распоредат по единици. Ако не беа тие, и ако сите размислуваа како Халкидики екипата, качаците ќе стигнеа до Струмица.

Е сега, проблемот е што тие што требаше да бидат третирани како дезертери, што вадеа лекарски потврди за неспособност, си се вратија на работа а подоцна таму им се придружија и плакатолепачите што стигнаа од Халкидики, си се наместија на функции, а тие што отидоа да ја бранат државата не само што беа оставени на патот, туку и беа шиканирани, деградирани..

Е сега, овие Халкидики екипа, не само што се вратија, не само што станаа/останаа дел од естаблишментот, туку се залепија на пропагандата на која што тогаш бевме изложени, која беше барем 10 пати појака и поинтензивна од онаа од времето на шарената револуција, кога требаше да се кутне диктаторот. Нив таа пропаганда природно им легнуваше, и се лепеа неа, меѓу другото и да го оправдаат својот кукавичлук, дезертерството и предавството. Нешто слично како и денес што измислуваат секакви теории за да го оправдаат тоа што ги продаваат/менуваат нашите колективни интереси за свои ситни, лични интереси.
Ако не се сеќаваш, дел од таа пропаганда беше дека не сме способни, за кур не не бива, дека НАТО е со нас, дека ни помага, дека е на наша страна, арно ама и покрај сето тоа, ние можеме да се справиме со 100-тина бандити, и јбг, сами сме си криви шо мора да се напупиме.
Таквите лигуши ги имаш во секој сегмент од општеството, и тие не само што не беа казнети, туку беа наградени.

Затоа денеска Пендаровски и Димитров се на функција, а бранителите мешаат малтер по германиите. Затоа денеска ги шамараат во влада, и преку нив учките не мочаат сите нас, и ни се серат на глава.

Последно уредено:
Баш како што се надополни, тежок е теренот ептен. Така што многу поповолен е за бранење отколку за освојување. А и Ерменците се борат со многу повисок морал за разлика од противникот и имаат исклучива поддршка од локалците, со оглед на тоа дека речиси сите таму се Ерменци.
Ради "клизав терен" на времето и Нато се предомислија копнено да пробаат да влезат у Србија.Имам гледано некаква снимка каде што одделение од 6-7 српски војници одбија напад на 70-80 шконови што покушаа да влезат од Албанија

Три генерации Ерменци од исто семејство заедно на военото поле, тој е тој фанатизам што го имат и мора да се почитува и респектира, нешто што Азерите го немат.

ерменци.jpg

Алиев мора да испорача резултати инаку ќе биде тешко него дома. Затоа мислам дека ќе одат до крај Азерите на крилја на поддршката од Турците или барем до некои покрупни територијални напредувања.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom