Влада на Македонија

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.497
Поени од реакции
31.066

Ke gi napraat evreite sho sami gi ispratija vo konc logori bugari.

D

Deleted member 12196

Гостин
Без САД и ВБ ставот на ЕУ во 90-тите беше ист како и тој на Грците, т.е. не дозволуваме во името да ви стои Македонија(изгуглај Лисабонска декларација), а Грците беа спремни и на воена инвазија и си преговараа со психопатот Милошевиќ за влез на трупи од југ и север и воспоставување на заедничка граница.
За Грците не знам, ама ако Милошевиќ планирал влез на трупи во Македонија, зошто ја повлече ЈНА? Трупите му беа тука, распоредени на целата територија.
Мислам дека ова не е точно.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.885
Поени од реакции
21.818

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Дали сакаш да ми кажеш дека уствари го поддржуваш Преспанскиот договор? Што мислиш, како ќе се реши спорот со Бугарија?
Нормално дека не го поддржувам, со оглед на тоа дека е апсурд од Светски размери некој да го монополизира името Македонија и Македонци, кое постои веќе 4000 години. Светот и демографијата драстично се менуваат за 50, а не па за 4000 години. Така што во дистанца од 2 милениума сосема можно е да има 2 различни приказни за Македонија, па поради тоа уште поголем апсурд е некој на некому да му забранува право на самоопределување, зашто пред 2000 години имало Македонци кои биле хелени(иако и тоа е сумливо, со оглед на тоа дека зборувале различен јазик и имале различен систем на управување).
Само ти потенцирам кои им беа позициите на Грците во 90-тите, на кои ако не беа притиснати ќе си стоеа и тогаш и сега, со оглед на тоа дека апсолутно нив не им зависи иднината и просперитетот од тоа дали би направиле договор за името или не.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
А кога сме постоеле официјално како држава со име "Македонија" пред 1945 ? Логично е дека сме форсирани да бидеме наречени "македонци"
А кога постоела Словенија, на пример?

Член од
18 јануари 2018
Мислења
334
Поени од реакции
246
А кога постоела Словенија, на пример?
Kralstvo na srbi, hrvati, slovenci, vie drzavi opstojuvale vo minatoto
Severna Makedonija samo vo antika i toa pod vlast na nekojsi filip, alexandros megalos, i posle sfrj oficijalno
Автоматски споено мислење:

Северна Македонија знаете ли шо значи? Дека постои и јужна, јужниов сосед сам си го зачука што прифатил вакво име
Автоматски споено мислење:

Точните првични граници на Пајонија, како и раната историја на нејзините жители, се нејасни, но се знае дека приближно одговара на поголемиот дел од денешна Северна Македонија и северо-централните делови на грчката Македонија

Последно уредено:

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.162
Поени од реакции
5.944
Северна Македонија знаете ли шо значи? Дека постои и јужна, јужниов сосед сам си го зачука што прифатил вакво име
Не постои. Не се прави паметен. Државата јужно од нас се вика Хеленска Република (општо позната како Грција). Нашиот случај е целосно ист како овие 2:

- Belgian province of Luxembourg vs Luxembourg (officially: Grand Dutchy of Luxembourg)
- Romanian region of Moldavia (Western Moldavia) vs Moldova (officially: Republic of Moldova)

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.986
Поени од реакции
41.434

Kajgana Shop

На врв Bottom