Значи ставот ти е субјективен, без некоја видлива причина, а инициран од тоа што некои медиуми тоа го тврдат...
Јас не тврдам дека западните медиуми не се во право... ОК, можда се во право, ама гледам во земјата и барам причина дали добро се живее дали има криминал, каков е квалитетот на животот, и сваќам дека истите тие медиуми што тврдат дека Лукашенко лажира избори, лажат во врска повеќето информации што ги пренесуваат за Белорусија и ствараат погрешен впечаток за земјата... Што значи има некаква задна намера... А и на крајот на краиштата неможам да ги земам за релевантни нивните тврдења пошто веќе лажат во истиот контекст...
Прво ти појма немаш како се живее таму и нивниот квалитет на живот исток ако и јас. Твојот став е субјективен исто ко мојот, инициран од некој медиуми и антизападното расположение кое го влечеш поради ситуацијата во Македонија.
Е сеа бараше некоја видлива причина, ете ти. 26 години да тепаш на избори со 80% го нема во ниедна земја со демократски избори. Тоа е факт. Дури ни во една Русија што е редовно на тапет на западот немаш вакви криминални избори,и еден политичар како Путин со следбеници во многу земји мора да влече по некој популистички потег за да си ја задржи власта. Секој со здрава логика ќе примети дека нешто не е у во Белорусија
А зошто не ти делува дека имаат... Според неколку истражувања Белорусија има квалитетен живот. Поквалитетен од Бугарија или Романија на пример. Бајаги поквалитетен од Македонија. Зошто мислиш дека не би го гласале луѓето? Има ли некоја видлива причина освен тврдењето на одредени западни медоиуми ?
Едното нема врска со другото. Швајцарија пример има неспоредливо подобар квалитет на живот од сите набројани заедно, па немаат владетел што владее 26 години. Едноставно ми нема логика човек 25 години да добива избори со 80% гласови. Во земји каде што изборите се сметаат за регуларни од сите релевантни институции, немаш ваков пример. Ако тебе ти има логика ова океј, секој со своето.
Русија по својот Устав е федерација.Тоа е така сторено за да има апсорциони капацитет.
Нема подобро решение за белорускиот народ да се изјасни за влез во руската федерација,како конститутивен народ со сите нишани на државност исто како што беше македонскиот народ во Југославија.Какви само можности се отвараат за Белорусите во Руската федерација која ќе биде нивна земја.Ист јазик иста вера иста култура иста државна традиција повеќе од илјада години......Да се оди на одмор дома во Сочи да се биде голем во спортот културата науката и се да биде твое ...тоа е животот.тоа е убавината,да се биде повторно горд на својата земја на својот народ.........
Прво ти појма немаш како се живее таму и нивниот квалитет на живот исток ако и јас. Твојот став е субјективен исто ко мојот, инициран од некој медиуми и антизападното расположение кое го влечеш поради ситуацијата во Македонија.
Не е така, ти кажав дека се заинтересирав за Белорусија, и тоа од две причини, првата е што на одмор пред извесно време (можда 7-8 години) се запознав со 3 фамилии Белоруси со кои онака зборнавме за ситуацијата во која се наоѓаат. Луѓето многу се фалеа од власта на Лукашенко, тврдеа дека имаат одличен живот и сл... И втората причина беше што добив многу добра понуда од една Белоруска компанија, пред да се осамосталам (пред 2-3 години), која можеби беше подобра од на пример една понуда од Холандија... Ако сакаш детали, можам и да ти објаснам зошто беше подобра..
Па така кога почнаа протестиве се заинтересирав што и како и почнав да истражувам и уствари видов дека медиумите лажат за состојбата во Белорусија. Пошто според западни извори и западни стандарди, во Белорусија нема место за онаков револт каков што иницираат медиумите. Може е лош начинот на којшто се справува со опозицијата, меѓутоа да се разбереме, ние многу добро знаеме како и што прави таква една опозиција и под чие влијание е. Но се слагам, постојат многу софистицирани начини да се среди тоа.
Е сеа бараше некоја видлива причина, ете ти. 26 години да тепаш на избори со 80% го нема во ниедна земја со демократски избори. Тоа е факт. Дури ни во една Русија што е редовно на тапет на западот немаш вакви криминални избори,и еден политичар како Путин со следбеници во многу земји мора да влече по некој популистички потег за да си ја задржи власта. Секој со здрава логика ќе примети дека нешто не е у во Белорусија
Ти реков, можеби нешто не е во ред (добро, сигурно има) , но тоа не значи дека Лукашенко сепак не ужива доверба кај мнозинството на народот, а и има многу добра причина за таа доверба... Единствено што се слагам е дека на овој начин што го тера, ќе ја изгуби таа довербата ... Можеби е паметно да прими некој совет од Путин и така е денеска у Москва
Ти кажав кој ги правел истражувањата.... Светска Банка, Обединети Нации, ЦИА... Ти дадов и извори и све што треба... ако треба можам повторно да ги пастирам по трет пат, не ми е проблем да ги најдам...
И тоа го видовме, од каде луѓето си одат, а од каде не...
Али еве пошто е тазе од вчера тоа и постирано само еднаш, а пошто гледам и кога постирам по повеќе пати, во хистерија пак пробуваш да ги извртиш фактите, еве ќе ти го репостирам пак сега.
РЕПОСТ:
Ајде да видиме по други статистики, еве пошто една од показателите што го мантрате е каде е подобро е и тој од каде се бега и каде се оди ќе направиме споредба со Полска и Балтичките земји и моите примери од југоисточна европа со Белорусија
Стапката на миграција на 1000 жители:
Негативен број значи повеќе избегале(црвено), позитивен број значи повеќе дошле(зелено)...
ОН
Годишно во период од 2010-2015
ОН:
Годишно во период од 2015-2020
CIA 2017:
Полска
-1.7
-0.8
-0.4
Летонија:
-8.1
-7.6
-6.1
Литванија
-9.7
-11.6
-6.1
Естонија
-1.6
3.0
-3.2
Унгарија
/
/
1.3
Романија
-3.0
-3.8
-0.2
Бугарија
/
/
-0.3
Белорусија
1.5
1.9
0.7
Македонија
-0.9
-0.5
-0.5
Како што гледам, освен Естонија во 2015-2020 што сметам дека е печатна грешка споредбено со другите податоци и Унгарија, која е под Орбан, кој е нели нешто као диктатор... На другиве, поготово извиканите Балтички земји им се има десено егзодус. Тоа е дека им е многу убаво ли? Значи во Литванија збориме за просек 10 на 1000 ГОДИШНО, тоа значи за 10 години 10% од населението им избегало од државата, тоа се 300.000 на помалку од 3М население.
Додека од друга страна не само што не бегаат од Белорусија, туку има тренд на доселување во последниве 10 години колку што е истражувањето...и тоа цирка 250.000 - 300.000 луѓе се имаат доселено во Белорусија за 10 години...
Значи изворите се Светска Банка, ЦИА и Обединети Нации...За да не се мачиш ти ги обоив тука во табелава... Повели...
Да заклучиме животот во Белорусија е прекрасен и поради тоа 80% гласаат 25 години за Брко бидејќи уживаат во комунистичкиот, фашистичкиот, националистичкиот, диктаторскиот или вот евер да му е идеологија на Брко рај.
Конзулат е тој. Не е амбасада. Мислам дека Белград амбасада има која ја покрива и Македонија. Ама сега поради зголемените апликации за преселба таму, Лукашенко размислува да отвори и во Скопје. Многу гужва имало во Белград, не можело ред да се дочека зошто сите сакаат да емигрираат во Белорусија...
Конзулат е тој. Не е амбасада. Мислам дека Белград амбасада има која ја покрива и Македонија. Ама сега поради зголемените апликации за преселба таму, Лукашенко размислува да отвори и во Скопје. Многу гужва имало во Белград, не можело ред да се дочека зошто сите сакаат да емигрираат во Белорусија...
Википедија и институт приватен за храна тебе ти се извор? А од друга страна СНН и ББЦ не ти се
Сакаш на Википедија да ти најдам дека Гоце Делчев загинал заедно со Че Гевара ?
ti rekov jas predhodno GLUP SI. probaa da ti go izdzvakaat za da sfatis pa ti dadoa link od wiki kade e toa ubavo sredeno. malku da razbirase ke videse dole deka ima link za od kade im se informaciite. eve ti na primer od svetskata banka direkno link ako toa te pali....
ti rekov jas predhodno GLUP SI. probaa da ti go izdzvakaat za da sfatis pa ti dadoa link od wiki kade e toa ubavo sredeno. malku da razbirase ke videse dole deka ima link za od kade im se informaciite. eve ti na primer od svetskata banka direkno link ako toa te pali....
Не е така, ти кажав дека се заинтересирав за Белорусија, и тоа од две причини, првата е што на одмор пред извесно време (можда 7-8 години) се запознав со 3 фамилии Белоруси со кои онака зборнавме за ситуацијата во која се наоѓаат. Луѓето многу се фалеа од власта на Лукашенко, тврдеа дека имаат одличен живот и сл... И втората причина беше што добив многу добра понуда од една Белоруска компанија, пред да се осамосталам (пред 2-3 години), која можеби беше подобра од на пример една понуда од Холандија... Ако сакаш детали, можам и да ти објаснам зошто беше подобра..
Јас сакам детали.
Објасни за мене и за оние кои сакаат детали, во детали објасни зошто била подобра понудата од Белорусија во споредба со таа од Холандија.
Во која бранша, која индустрија, кој сектор е таа фирма од која си имал понуда за работа во Белоруска фирма.
Јас сакам детали.
Објасни за мене и за оние кои сакаат детали, во детали објасни зошто била подобра понудата од Белорусија во споредба со таа од Холандија.
Во која бранша, која индустрија, кој сектор е таа фирма од која си имал понуда за работа во Белоруска фирма.
IT сектор, архитект, понудата од Белорусија ми беше 2000 евра плус платен стан, додека Холанѓаните на странци нудат минимум од 3000 плус државата субвенционира 800 за струка во дефицит... Е сега во Холандија ако делам со повеќе луѓе кујна и ВЦ, можам на пример да поминам со 1000 евра режиски месечни трошоци, а ако сакам со фамилија да отидам 2000 ќе ми биде минимум кирија у Пичкевац сосе режиски трошоци, 1800 се пичкин дим за Амстердам, да сум сам можда, фамилијарно тешко... Од друга страна за фамилијарен живот на висока нога 1000 евра во Белорусија е таман... Друга работа, имам колеги што отидоа во Холандија, платата е таа не мрда со години, тоа е уствари минималец одреден од државата за мигранти во таа струка... додека во Белорусија имав услови да напредувам... Колку за илустрација покасно малце имав и трета опција кај еден пријател во Белгија, 4500 бруто, што би му дошло околу 1850 нето во стартап инкубатор во Лувен. Во Лувен гарсоњера чини околу 800 евра месечно, плус режиски трошоци 1000 не ми бега. Да имав 20 години може и ќе се сложев, ноќниот живот таму е лудница...
Ете од тој аспект е подобра понудата во Белорусија, дури и да не ми плаќаа стан, рентата таму е смешна. Поентата е дека тој сектор кај нив интензивно се развива и бараат искусни луѓе да им помагаат околу тоа.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.