Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Друже ти треба мајстор да го штелне карбураторот и палењето. Затоа не пали...кизнај каков е карбураторот

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.323
Поени од реакции
15.497
Дачијата дастер ме изненади со своите теренски способности. Лани летото со еден другар бевме по бачилата на планината Стогово, и ме изненади како со леснотија се искачивме на врвот над бачилото, и тоа 4 луѓе, и го зедовме и еден од работниите на бачилото со 7-8 канти сирење и цела негова опрема

Иако беше многу стрмен патот,....лизгава трева, дупки по пола метар...си искачи без никакви проблеми.

За македонски услови мсилам нема потреба од повеќе...не сме ние Камел трофи

на сликава се гледа каде на врвот требаше да се искачиме 20190813_102957.jpg

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Дачијата дастер ме изненади со своите теренски способности. Лани летото со еден другар бевме по бачилата на планината Стогово, и ме изненади како со леснотија се искачивме на врвот над бачилото, и тоа 4 луѓе, и го зедовме и еден од работниите на бачилото со 7-8 канти сирење и цела негова опрема

Иако беше многу стрмен патот,....лизгава трева, дупки по пола метар...си искачи без никакви проблеми.

За македонски услови мсилам нема потреба од повеќе...не сме ние Камел трофи

на сликава се гледа каде на врвот требаше да се искачимеПрегледај го приврзокот 265631
Dacia порано воопшто не сум сакал ни да земам во предвид од лоши искуства со постари модели на Логан како и поновите Сандеро. Но од друга страна колку што имам информации, дури и основните модели на Duster се покажуваат сосема солидно во три фирми кои ги експлоатираат максимално и по асфалт и на терен.
Издржливоста во поглед на појавување на дефекти и влечата на погонот не се ништо полоши од пикап теренци како Isuzu D-Max или Mitsubishi L200 на пример, се покажуваат дури и како подобри од споменатите. Можеби е претерано ама од пракса може слободно да се споредат со Toyota Hilux, можеби не за погонот ама за издржливоста при сличен стил на возење по сличен терен да.
Не е за брзање работата и ќе видам, ама моментално нов Duster ми е фаворит.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.297
Поени од реакции
9.075
Dacia порано воопшто не сум сакал ни да земам во предвид од лоши искуства со постари модели на Логан како и поновите Сандеро. Но од друга страна колку што имам информации, дури и основните модели на Duster се покажуваат сосема солидно во три фирми кои ги експлоатираат максимално и по асфалт и на терен.
Издржливоста во поглед на појавување на дефекти и влечата на погонот не се ништо полоши од пикап теренци како Isuzu D-Max или Mitsubishi L200 на пример, се покажуваат дури и како подобри од споменатите. Можеби е претерано ама од пракса може слободно да се споредат со Toyota Hilux, можеби не за погонот ама за издржливоста при сличен стил на возење по сличен терен да.
Не е за брзање работата и ќе видам, ама моментално нов Duster ми е фаворит.
Убаво е што ти е фаворит, ама пази да не ти увалат 3 цилиндарски мотор, 3те цилиндри на велико се навлезени заради евро 6 стандардот.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Го исчистивме ладилникот со солна киселина, излезе ѓубре, сега е во ред до средина иде и перката уклучува.
Ама ја згаснав и неќе да запали сега -_-
Автоматски споено мислење:

Точно.
Менато е се, пред тоа газдата ништо немаше сменето. Пумпата беше како глувци да ја имаат гризано
Го исчистивме ладилникот со солна, излезе многу гареж, темп. оди до среде и не мрда, перката уклучува, ама кога ќе ја згаснам, несака да запали, само вергла, кабли, свеќици променети.
Епа ќе треба да го штелните палењето, гратис провери ја и платината да не е залепена.
Ако грее кога ќе ја запалиш или промена на термостат или пак извади го и остави ја да ја циркулира водата од термостат во блок без термостат, во зима нема да имаш парно во овој случај.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.323
Поени од реакции
15.497
Мислење за овие ЛЕд за долги светла??? Имам од евтините ЛЕд но не сум задоволен(имаат широк блок на диоди кои не лежат во фокусот на леќата и светлината се расипува на сите страни)

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928
Го исчистивме ладилникот со солна киселина, излезе ѓубре, сега е во ред до средина иде и перката уклучува.
Ама ја згаснав и неќе да запали сега -_-
Автоматски споено мислење:

Точно.
Менато е се, пред тоа газдата ништо немаше сменето. Пумпата беше како глувци да ја имаат гризано
Го исчистивме ладилникот со солна, излезе многу гареж, темп. оди до среде и не мрда, перката уклучува, ама кога ќе ја згаснам, несака да запали, само вергла, кабли, свеќици променети.
Велиш кабли променети и ај види дали каблите е по редослед наредени 1,2,3 и 4 како што треба и разводна капак дали е истото поставено како по стариот капак по редослед

Sent from my iPad using Tapatalk

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Мислење за овие ЛЕд за долги светла??? Имам од евтините ЛЕд но не сум задоволен(имаат широк блок на диоди кои не лежат во фокусот на леќата и светлината се расипува на сите страни)

Друже пре ефтини се за да бидат добри. Мислам ќе светат ОК, ама не барај трајност. Поевтините немаат голем век, се прегреваат а не ретко и прават пречки на радиото во колата (ствараат интерференција).

Барај некој од 20 евра нагоре.

Исто да ти кажам дека за H7 лед сијалици многу потешко е во фокус да бидат за разлика од H4 зошто немаат штитник на нив (тоа лимчето). Ептен зависи и од фарот, во некој модел на кола може да светат одлично во друг истите ламби да расејуваат на сите страни светло. Барај некој што имал искуство со лед на истио модел на кола што го имаш и ти. Ова тие е нај меродавно.

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203

Зошто се замараш со било какви други, најмалку проблеми ќе имаш со најобична х7. Јас користам од филипс лонг лајф, одлични се.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.323
Поени од реакции
15.497
Бидејќи на оборените фарови имам Ксенон, и кога ќе пуштам и долги фарови ептен е драстична разликата во боите(8000 К се ксенонот....доста плави се )

Купив и Осрам блу од Лук Оил...но не бркаат работа и тие

Дајте некој предлог за Х1 до кај 1500 ден...

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
Може да настане некој проблем со акумулаторот или некој др дефект/проблем ако само со контакт на незапалена кола се пуни телефон или е приклучена лампа за светење при кампинг ?

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Може да настане некој проблем со акумулаторот или некој др дефект/проблем ако само со контакт на незапалена кола се пуни телефон или е приклучена лампа за светење при кампинг ?
Без кoнтaкт мoже сaмo aкумулaтoр дa ти испрaзни a сo кoнтaкт мoже дa нaстaне прoблем

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.660
Поени од реакции
1.524
Без кoнтaкт мoже сaмo aкумулaтoр дa ти испрaзни a сo кoнтaкт мoже дa нaстaне прoблем
Ako koriste 12v stek od kola i za tel i za lamba ondak ke nema problem i so daden kontakt(na nekoi koli ovie rabotat samo koa e daden kontakt). Ako povrze zici direktno na akumulator so kontakt e vekje druga rabota :D

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Ako koriste 12v utikac od kola i za tel i za lamba ondak ke nema problem i so daden kontakt(na nekoi koli ovie rabotat samo koa e daden kontakt). Ako povrze zici direktno na akumulator so kontakt e vekje druga rabota :D
Ке има.Секоја кола оставена на контакт подолго време ке има

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.660
Поени од реакции
1.524
Ке има.Секоја кола оставена на контакт подолго време ке има
Kakov problem ke ima? Kolku dolgo e 'podolgo' vreme? Moze samo da isprazni akumulator ako e slab, drug problem ke nema. Kaj mene primer ovie 12v stekovi rabotat samo so daden kontakt.

Kajgana Shop

На врв Bottom