Геноцид, погром и етничко чистење

Ако ем пратиш што пишувам ке знаеш што мислам за картите, па уште постираш карта од договор кој не е реализиран и што да ти кажам, политика друже, инаку тоа што те прашав најде или уште бараш гробови и цркви или дигна раце?
Најдов луѓе и дела.
Не те пратам што си рекол. Може накратко да објасниш што мислиш за картата на Цвијиќ ме интересира и што сум бил јас пред да ме помакедончат ако пола лоза ми се Словени од Македонија, а пола се Срби?
И дали мислиш дека денешните албанци се всушност поалбанчени срби-Арнаути, како што господинот Цвијиќ објаснува?
Те прашувам пошто сите глупости што ги тресеш се врз основа на истражувањата од господинот Цвијиќ ине повеќе 2-3 плус велики научници, меѓу кои и Новаковиќ кој додуша се откажува и тврди дека нема шанси од таа раја да биднат срби

118763676_314860166289718_3928906443994477212_n.jpg

118765303_1040876206348258_2872122286719918429_n.jpg

Има геноцидни народи, хрватскиот е типичен пример за тоа, школски едноставен пример, секој пат во тек на 20.век кога припадниците на тој етнос имаат некаква прилика, веднаш се оддаваат на геноцидни дејанија, погроми и етничко чистење. Од коњушарството и вражји дивизии во WW1, преку можеби најужасниот дел од цела WW2, НДХрватска каде единствено во светот имало конц-логор специјално за деца, до 90-ти и Херцег Босна, црни легии и клања на срби и босанци. Ваш е изразот србе на врбе. Ден денес постојат усташки скупови каде се собира маса народ, младо и старо.
Тоа што ти сакаш сето тоа да го релативизираш е нормално и очекувано. Ти делиш исти етнос со Лубуриќ и Томпсон, јас не.
А спалувањто на Магдебург, протерување на муслиманите од Лика и Славонија? :ROFLMAO:
Јас делам етнос со Лубуриќ, ти делиш mindset и карактер. Извини вака, ама попрво тоа да делам со него него ментален склоп.

Што се однесува до моето релативизирање, ете го нека е било. Геноцидни сме,џабе десетици илјади хрватски партизани, џабе стотици припадници на праведните меѓу народите, џабе Тито (геноцидаш) тоа е тоа. Кога ќе размислам супер во друштво со Германци, Французи, Англичани, Белгијанци, Американци Јапонци се народи на кои цел свет им се диви и го движат напред човештвото.

Како е Никола Тесла на било кој начин хрватско наслеџе? Дали знаеш дека тој е амерички научник? Дај да видиме кои изуми, кои патенти ги регистрирал во некаква држава под име Хрватска или барем СХС?
Гордеење со рељеф и климатски услови коишто ги создале случајностите пред милиони години е уште еден пример како лесно се забегува кога некој е националист.

Андриќ е дел од Југословенство макар да го својатаат четници, усташи па и балии. Што има мостот на Дрина со хрватство жити све?
Тесла е србин од Хрватска каде што живеел и се школувал до својата 20та година. Има некои извори дека преку 2ца прадедовци има и хрватско потекло, но не е толку важно. Реалност е дека е србин и за таков си се сметал.
Работата е пак од што толку го болело уво за родниот крај, Шибеник е еден од првите, ако не и прв град во Европа со улично осветлување. ХЕ Јаруга е најстара во Европа само 2 дена пуштена пред таа во Нијагара. Courtesy of Никола Тесла.
Тесла помогнал и во воспоставување на уличното осветлување во Загреб, добил и почесен докторат од Универзитотот во Загреб.

Андриќ е од истиот етнос со Лубуриќ и Павелиќ ergo геноцидаш.

Али ако ете нека ги тие двајца имаме и други коњи за трка, Прелог, Ружичка, Вранчиќ, Мохоровичиќ, Бошковиќ, Крлежа, Мештровиќ и други помали. Денес повеќе не бива за спорт ради геноцидната генетика од што сме се хранеле со човечка крв од нејачот, но и денес ќе избациме некој Римац.

Последно уредено:
Другар дедо ми 41 заминал во партизани на 17 години бидејќи по неговото кажување цело село пошло да се бори против окупаторот ниту знаел за кого и со кого туку знаел дека треба да се тепа саамо против БУГАРИ и Шваби , инаку пред тоа ниту знаел ниту некогаш слушнал за овие погоре наведени имал 4 одделение или по негово раазред и толку како и 90 посто од селааните во тоа време, а неговиот татко мојот прадедо со 4 разред бил еден од поучените кои 90 посто во тоа време не знаеле ни да пишуваат и читаат, кој што бил мобилизирана од бугарска армија 1913 и се правел глув за да не оди во рат против своите по негово кажување при што му се има пукано до уво овој издржал без да трепне, и сега ти ми кажуваш некој во кумановско знаел што се случува во кукуш за некој си Гоце Делчев во 1903 година, ова да го трврдиш треба да си дебил...инаку нели правевме муабет за дедовци што ми вртиш муабет сега за свадби во твоето место, толкус си глуп што наафрлаш една теза и неможеш да ја одбраниш за на крај да се префрлиш на сто години понапред и да браниш за тоа кој што пеел по свадби, еве јас на секоја свадба што имам идено се пеело пукни зоро, марширала марширала гарда петра краља, видовдан... што треба да значи тоа, ебате глупиот...
Искрено немам повеќе сили да ти понављам јас ти кажав најди ми доказ јас ке ти се јавно извинам Гроб, споменик или било што македонско преед српско и тоа е тоа да завршиме, ти кажав јас имам цркви, маанастири, ти имаш рекла казала муабети... ајт у курац.
Автоматски споено мислење:

неразумем те братче, џабе се трудиш.

поретардирано мислење дека некој во кумановско незнаел за четници, а знаел за буггари од кукуш на 300 км, а при тоа немал мас медиуми туку само муабети од човек на човек, а при тоа се молел во српска црквва, а при тоа гинел во востание 1878 каде бараат приклучување кон србија, така да доста ретардација на едно место.
Имаш дејци на ВМОРО/ВМРО и од кумановско. Во Илинденски сведоштва ги има 15тина. Ти мислиш дека никој во кумановско не знаел за ВМРО? пак ретардирано.
А и во твојот коментар никаде не спомна одредени региони.

Само 20 години подоцна цело кривопаланечко и пола кумановско биле под егзархијата. Интересно како 20 години порано барале приклучување кон Србија, а после 20 години мнозински биле дел од бугарската егзархија и имало ВМРО чети во регионот. Помалку нелогично.

Имам роднини и во Букурешт и во Костанца, точно дека сме слични, дека јазиците ни се слични, но не сме ист народ, зошто ако е така Власите кои одат од Албанија и Македонија таму во тој период ќе ги изгубеле корените, до ден денеска се армњ и тие таму и сите на Балканот, никој не се кажувал како Романец. Но сепак сличен народ сме, мислам дека сега во модерна Романија треба да имаме убави односи, мнигу наши и до ден денес од Македонија и Албанија заминуваат таму и живеат, но пак ќе кажам не сме ист народ, си имаме ние своја гранка.

Зависи како гледаш на тоа, како и многу малцинства во многу место по светот, така и власите се одделени од местото каде што тој етнос има држава и исполнува услови за нација, не треба да одиме подалеку од дијаспората, дали Џејсон Митрески од Виндзор, Онтарио е македонец или не е. Повеќе не е, отколку што е, за 3-4 генерации се асимилираат таму, па во една Аргентина имало над 25К македонски емигранти, но све тоа е асимилирано и денес нема ниту знак дека постоеле, така ќе биде и со власите тука.

амо 20 години подоцна цело кривопаланечко и пола кумановско биле под егзархијата. Интересно како 20 години порано барале приклучување кон Србија, а после 20 години мнозински биле дел од бугарската егзархија и имало ВМРО чети во регионот. Помалку нелогично
По Егзархиските спискови што ги спомна трупер така, дај бе малку озбиљно, оваму имаш 500 фамилији од кои 250 со печат во 1878 година, незнам што повеќе да ви се нацрта ли треба.

Ќе видам во библиотека ако ја има, ако не и нет варијанта е ок, интересно како малку се знае за ова, и јас не знаев дека имало ваква комисија. :)
Ја има во Битолската библиотека 100%. Многу гнасни работи има, покољ до покољ.
Најјак ми беше обредот за враќање на православие на бугарите-муслимани(помаците) во Тракија. Бакнување на крст и да каснат еден залак од колбас од свинско месо. :pos:

А спалувањто на Магдебург, протерување на муслиманите од Лика и Славонија? :ROFLMAO:
Јас делам етнос со Лубуриќ, ти делиш mindset и карактер. Извини вака, ама попрво тоа да делам со него него ментален склоп.

Што се однесува до моето релативизирање, ете го нека е било. Геноцидни сме,џабе десетици илјади хрватски партизани, џабе стотици припадници на праведните меѓу народите, џабе Тито (геноцидаш) тоа е тоа. Кога ќе размислам супер во друштво со Германци, Французи, Англичани, Белгијанци, Американци Јапонци се народи на кои цел свет им се диви и го движат напред човештвото.

Тесла е србин од Хрватска каде што живеел и се школувал до својата 20та година. Има некои извори дека преку 2ца прадедовци има и хрватско потекло, но не е толку важно. Реалност е дека е србин и за таков си се сметал.
Работата е пак од што толку го болело уво за родниот крај, Шибеник е еден од првите, ако не и прв град во Европа со улично осветлување. ХЕ Јаруга е најстара во Европа само 2 дена пуштена пред таа во Нијагара. Courtesy of Никола Тесла.
Тесла помогнал и во воспоставување на уличното осветлување во Загреб, добил и почесен докторат од Универзитотот во Загреб.
Прегледај го приврзокот 264774

Али ако ете нека ги тие двајца имаме и други коњи за трка, Прелог, Ружичка, Вранчиќ, Мохоровичиќ, Бошковиќ, Крлежа, Мештровиќ и други помали. Денес повеќе не бива за спорт ради геноцидната генетика од што сме се хранеле со човечка крв од нејачот, но и денес ќе избациме некој Римац.
Не знам зошто воопшто не го спомнуваат Хрватите Тито, туку се фаќаат со некои гадови како Степинац или усташи од емиграција. Веројатно најмоќниот Балканец со векови наназад.

Последно уредено:

Прегледај го приврзокот 264774

Прв пат читам за овие што си ги наведол освен Крлежа, се е тоа teapot hurricane, небитни шкрабала, кои ти се овие мохоровичичичичич не ги знаеле од дома дека се писатели или што и да се, ако размислиш Славољуб Пенкала кој измилсил "мина" со мастило е можеби најкорисен хрват евер. А може беше чех...

Напротив, не делам јас ништо со нив, само на темава расправам за феномените кои се во насловот на темата. Така лесно си минуваш преку све, со смајлиња за детски конц-логори, за собирање ископани човечки очи и секакви ствари кои не сакам ни да ги споменам, може и се радуваш на тоа.
Геноцидни сте, тоа е, нема назад. Жими 200 обитељи тоа што хрватите исчезнуваат е едноставен факт, тоа е тажно но вистинито, дури и иронично земајќи предвид дека се работи за етнос кој имал за цел етнички чиста држава, исто важи и за срби и слични несреќи.

И сега Тесла е сврбин, рват, Југословен, според телеграмава?
Те прашав како е Тесла хрватско наслеџе, дај да видиме што е тоа, кои изуми и патенти, овој телеграма ми става, сачувај боже. Американскиот научник и иноватор Никола Тесла има врска со хрватска колку и Шекил О`Нил.

По Егзархиските спискови што ги спомна трупер така, дај бе малку озбиљно, оваму имаш 500 фамилији од кои 250 со печат во 1878 година, незнам што повеќе да ви се нацрта ли треба.
Еве ти твој-српски извор за патријаршиски куќи во скопскиот округ, тука е вклучено и прешевско. во кривопаланечко само во 3 села имало србомани, а во кумановско повеќе, но не цело кумановско. Како дошло до тоа да бараат припојување кон Србија 20тина години порано, а потоа да бидат дел од егзархијата, мнозинството од паланечко и дел од кумановско

Најдов луѓе и дела.
Не те пратам што си рекол. Може накратко да објасниш што мислиш за картата на Цвијиќ ме интересира и што сум бил јас пред да ме помакедончат ако пола лоза ми се Словени од Македонија, а пола се Срби?
И дали мислиш дека денешните албанци се всушност поалбанчени срби-Арнаути, како што господинот Цвијиќ објаснува?
Те прашувам пошто сите глупости што ги тресеш се врз основа на истражувањата од господинот Цвијиќ ине повеќе 2-3 плус велики научници, меѓу кои и Новаковиќ кој додуша се откажува и тврди дека нема шанси од таа раја да биднат срби
Карти кои ке најдеш и такви и онакви, а у суштина правени за политички прилики и нееприлики во таа временска дистанца...

Прв пат читам за овие што си ги наведол освен Крлежа, се е тоа teapot hurricane, небитни шкрабала, кои ти се овие мохоровичичичичич не ги знаеле од дома дека се писатели или што и да се, ако размислиш Славољуб Пенкала кој измилсил "мина" со мастило е можеби најкорисен хрват евер. А може беше чех...
Тоа што ти не си чул не ги прави мање нобеловци, основачи на модерна сеизмологија, скулптор од светски ранг и сл.
Покрај тие погоре има уште неколку што за еден мал геноциден народ на работ од западната цивилизација е сосема океј.

Напротив, не делам јас ништо со нив, само на темава расправам за феномените кои се во насловот на темата. Така лесно си минуваш преку све, со смајлиња за детски конц-логори, за собирање ископани човечки очи и секакви ствари кои не сакам ни да ги споменам, може и се радуваш на тоа.
Геноцидни сте, тоа е, нема назад.
О и те како делиш. Тие така цели народи ставаа во категорија, лепеа етикети, карактеристики, им се радуваа на нивните исчезнувања и др. Цело време дрвиш тука како србин или хрват се радувале на крв и масакри (кои згодно ги нарекуваш усташи,рвати, четници и сврби), а единствен на темава кој се порадува на нечиј геноцид или исчезнување и вреѓаше цели народи си ти.

И сега Тесла е сврбин, рват, Југословен, според телеграмава?
Те прашав како е Тесла хрватско наслеџе, дај да видиме што е тоа, кои изуми и патенти, овој телеграма ми става, сачувај боже. Американскиот научник и иноватор Никола Тесла има врска со хрватска колку и Шекил О`Нил.
Ако е Шекил роден во Хрватска, се школувал во нејзе, помогнал да ја добие првата хидроелектрана во Европа, два нејзини града меѓу првите во Европа да добијат улично осветлување онда има толку врска.

Па добро е да знаат Македонците кому да се заблагодарат за 34 години вонредно османлиско владеење (1878-1912) година. По баране на кумановските срби Македонија е одвоена од Санстефанска Бугарија.

Еве ти твој-српски извор за патријаршиски куќи во скопскиот округ, тука е вклучено и прешевско. во кривопаланечко само во 3 села имало србомани, а во кумановско повеќе, но не цело кумановско. Како дошло до тоа да бараат припојување кон Србија 20тина години порано, а потоа да бидат дел од егзархијата, мнозинството од паланечко и дел од кумановско
Не бе тоа не е релевантно. 500 потпишани од цел тој таму регион тоа е права ствар.
Егзархијата што има школи тука и свештеници во повеќето места не знаела, не знае ни Патријашијата, не знае ни Султанот што бара 2/3 од верниците да ја одобрат за воопшто во тој регион да може Егзархијата да работи.

Па добро е да знаат Македонците кому да се заблагодарат за 34 години вонредно османлиско владеење (1878-1912) година. По баране на кумановските срби Македонија е одвоена од Санстефанска Бугарија.
И блгарчета не се баш за да изиграваат чесни сестри. Наместо да ги ослободуваат братјата во Македонија цар Фердинанд ги пушта грото од Македонските доброволци за Цариград. Сеуште не се знае со кој памет тргнал да го освојува Цариград. Па на крајот ни Солун, ни Цариград, ни Едрене. За претходните превеслувања од царот преку врховистите да не расправам. Милион пати ветена 20.000-на бугарска војска која никогаш не дојде...

Ќе видам во библиотека ако ја има, ако не и нет варијанта е ок, интересно како малку се знае за ова, и јас не знаев дека имало ваква комисија. :)

И блгарчета не се баш за да изиграваат чесни сестри.

Оригинал'т на договорите и тајнија анекс - основен принцип, заложен от Б'лгарија - Автономна Македонија.ОБАЧЕ...

Последно уредено:
И како дошло, ајде ти ми мене објасни, кааде се овие срби пред турско, каде се бугарските гробови...
Не бе тоа не е релевантно. 500 потпишани од цел тој таму регион тоа е права ствар.
Егзархијата што има школи тука и свештеници во повеќето места не знаела, не знае ни Патријашијата, не знае ни Султанот што бара 2/3 од верниците да ја одобрат за воопшто во тој регион да може Егзархијата да работи.
Брате ујо сигурен сум дека ти е јасно дека тоа е се политика во тоа време, демеек народот сам се прашувал што ке учи и како ке учи, еве ти кажав тука дедоми бил мобилизиран во Бугарска војска и сега тој значи по тебе е Бугарин иако се правел глув, исто така и со патријаршијата и егзаргијата, кому како му одговарало од политички причини така си правел па и султанот ако пресметал дека е боље да се даде подршка на егзархијата отколку на патријаршијата, што после ке излеез дека е во право со оглед на тоа што србите ги победеија тука турците.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom