Македонска берза

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
TEL.spagja vo grupata na akcii za konzervativni investitori.Moj favorit vo ovaa grupa e ALK.so konstanten godisen rast od ~10%.i sigurna dividenda.Go poseduvaat site fondovi taka da e siguren kako drzavna obvrznica.Nedostatok mu e malku povisoka cena P/E 17 i sto ne mozes da ocekuvas nekoj povisok rast za edna godina,ama desetina procenti godisen rast mislam deka e siguren.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
TEL.spagja vo grupata na akcii za konzervativni investitori.Moj favorit vo ovaa grupa e ALK.so konstanten godisen rast od ~10%.i sigurna dividenda.Go poseduvaat site fondovi taka da e siguren kako drzavna obvrznica.Nedostatok mu e malku povisoka cena P/E 17 i sto ne mozes da ocekuvas nekoj povisok rast za edna godina,ama desetina procenti godisen rast mislam deka e siguren.
Првата акција што ја имам купено беше АЛК на 9.000 денари. По две години беше 2.300 денари, ете колку е сигурен :lolzz:

Инаку, баш чудно што на ТЕЛ му паѓа приходот. Ќе помислев дека барем у квартал кога сите седат дома у карантин би имале раст.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Првата акција што ја имам купено беше АЛК на 9.000 денари. По две години беше 2.300 денари, ете колку е сигурен :lolzz:

Инаку, баш чудно што на ТЕЛ му паѓа приходот. Ќе помислев дека барем у квартал кога сите седат дома у карантин би имале раст.
Ne znam koj period si go kupil ama verojatno bilo pred 2008.Jas prv pat ja kupiv 2015 na 5000den. ,a posle ja prodadov mislam 2018 na ~8000,taka da imam odlicno iskustvo so ALK.Se kaam sto ja prodadov na taa cena,ama ne sakav da bidam alcen i ostvativ kap.dobivka od + 50%.Da ja socuvav uste za 5 god. ke imav kap.dobivka od poveke od 100%,ama toa e.Sega pak bi ja kupil ama nekako mi e skapicka,mozebi naesen povtorno ke ja imam vo portfolio.
P.S Zal mi e sto imas neg.iskustvo soALK.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ne znam koj period si go kupil ama verojatno bilo pred 2008.Jas prv pat ja kupiv 2015 na 5000den. ,a posle ja prodadov mislam 2018 na ~8000,taka da imam odlicno iskustvo so ALK.Se kaam sto ja prodadov na taa cena,ama ne sakav da bidam alcen i ostvativ kap.dobivka od + 50%.Da ja socuvav uste za 5 god. ke imav kap.dobivka od poveke od 100%,ama toa e.Sega pak bi ja kupil ama nekako mi e skapicka,mozebi naesen povtorno ke ja imam vo portfolio.
P.S Zal mi e sto imas neg.iskustvo soALK.
Што има да ти е жал, сум купил а не сум разбирал ништо од економија и финансии. Ете и сега може некој да купи на 12.400, па и него да го попари за две години да падне на 3.000 денари

Член од
24 април 2008
Мислења
11.089
Поени од реакции
12.646
...

Од каде ти е сега па оваа информација ?

Македонски Телеком со зголемени приходи и раст во интернет и ТВ сегментот во првите шест месеци од 2020 година

Како тоа едно велат на сопствениот официјален веб сајт, а друго велат на берза ?

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Од каде ти е сега па оваа информација ?

Македонски Телеком со зголемени приходи и раст во интернет и ТВ сегментот во првите шест месеци од 2020 година

Како тоа едно велат на сопствениот официјален веб сајт, а друго велат на берза ?
Лапсус де, профитот требало да пишам. Приходите му се исти, ама профитот му паднал 20%, што е ептен чудно во вакви поволни околности за нив. И досега имаше бесна цена, ама сега станува уште побесна

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Кој прати информации на MSE, знае дека засега не се одржани собранијата кај Пекабеско и кај Тиквеш.
Кој прати информации кај банките, знаеше дека само уште извештајот за Еуростандард го нема.
Кој има желба, ќе прочита и ќе научи како се пресметува коефициентот на адеквадност (кои варијабли влегуваат во равенката). И што значи да е повисок, понизок и во однос на кој репер се мери...

Што мислите колку ќе е откупната цена за преземање кај Фабрика Карпош (KPSS)?
Секоја цена под
Кој прати информации на MSE, знае дека засега не се одржани собранијата кај Пекабеско и кај Тиквеш.
Кој прати информации кај банките, знаеше дека само уште извештајот за Еуростандард го нема.
Кој има желба, ќе прочита и ќе научи како се пресметува коефициентот на адеквадност (кои варијабли влегуваат во равенката). И што значи да е повисок, понизок и во однос на кој репер се мери...

Што мислите колку ќе е откупната цена за преземање кај Фабрика Карпош (KPSS)?
Секоја понуда пониска од 1300 денари би била потценета.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.810
Не знам преку кои фирми, но во ГИМ главни до пред некоја година беа Ф. Цаноски и Кире (истиот од фабрика Карпош). Имаа уште еден партнер, ама го исплатија, па останаа тие 2ца.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Инаку бев на Собрание на Фабрика Карпош во четвртокот.
Генерално ниту во извештаите, ниту за време на собранието не забележав некој амонизитет во односот кон малцинските акционери. Генерално беше кажано дека тешка е парата во градежна индустрија, но ветуваат дека ќе исплатат дивиденда во првата пригода кога ќе имаат прилика. Мада сепак забележав дека се уште не им се баш најјасни работите во акционерското работење.

Најпозитивната вест беше што кажаа дека планираат откуп на сопствени акции и во тековната година и дека тоа ќе биде во рамките околу 500-600 денари. (во одлуката им стои од 300 - 700 денари. )
Не знам каква ќе биде цената на јавната понуда, но се плашам дека нивното неискуство со акционерското работење ќе ги спречат да стигнат до 95%, за да ја имаат можноста да ги откупат сите 100%. Ако не се лажам чим стигнат до 75% законски можат да дадат јавна понуда само еднаш. Кога би бил на нивно место јас за тоа би бил заинтересиран.

Сепак ќе го разочарам @GODZIL@ и ќе кажам дека моите очекувања се дека понудата ќе биде во рамките на 300 - 700 денари.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Добро кога исплати МПТ дивиденда?

Малце ме чуди во паричниот тек нема дивиденда, а во промени на капиталот има.

Инаку и таму е капиталот паднат за 300М денс, иако номинално фирмата направила 90М профит. ПА ГДЕ СУ ПАРЕ БРЕ?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Очекувано очаен резултат на Макпетрол, да се формира влада и веројатно ќе се заврши трансферот на ГАМА па да продадам.
Добро кога исплати МПТ дивиденда?

Малце ме чуди во паричниот тек нема дивиденда, а во промени на капиталот има.

Инаку и таму е капиталот паднат за 300М денс, иако номинално фирмата направила 90М профит. ПА ГДЕ СУ ПАРЕ БРЕ?

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Woow RZIN book намалување за 71М денс!

Или 67% кој како сака. Показна вежба за сите кои се крстат во п/б
Автоматски споено мислење:

А тек Сковин :confused:

Па тие се банкрот!

Што е муабетов? Дошло време да се откријат картите?
Tolku e znaenjeto na Minco kako menager od kako dobi shut karta od stil.....i bez antenite za dosluh na tel.razgovori sto bea del od zoltire kombinja :)))...trosenje enormno pari za rk metalurg, skopje 2014 i spomenicite dadeni pod negova direktiva bez obezbedeno plakanje.....a parite vo panama (i toa se zabosoti) i haciendi po jadranot....Toa e vsusnost znaenjeto na makedonskite tajkuni i tolkav im e intelektot i sposobnosta za rabota i menadziranje.....Zlatni firmi MJ im e$a mater ....institut,beton ,fakom......se sto e negovo e na izdisaj .....za zal

Очекувано очаен резултат на Макпетрол, да се формира влада и веројатно ќе се заврши трансферот на ГАМА па да продадам.
Ocigledno e deka AJ e copy/paste na MJ ....uste poocigledno e ....izbori (plateni izbori ) pola jarcu pola sarcu ....prst za sitnite ....i sledni 4 a mozda i 40 godini na clo i na drzava i na MPT ke si sedat KRIM (inelektualci) :))))))))))))))

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Од лани не постои овој Сковин, продадоа се само уште веројатно им треба време да го завршат процесот на ликвидација. Ефектот можеш да го пронајдеш во консолидираниот на Фершпед.
Woow RZIN book намалување за 71М денс!

Или 67% кој како сака. Показна вежба за сите кои се крстат во п/б

А тек Сковин :confused:

Па тие се банкрот!

Што е муабетов? Дошло време да се откријат картите?

Kajgana Shop

На врв Bottom