Македонска берза

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Голема е веројатноста тие што ги продаваа на 1.550 - 1.600 , да ми ги купат моите на 6.000 - 7.000. Колку и да изгледа чудно тие се истите инвеститори. И да тогаш на форумов ќе пишуваат дека е евтина.
А додека тие пишуваат и објаснуваат дека UNI на 7К е евтина, јас и @TENDO ќе прошетаме малку по светов, да видиме дали има уште некоја поевтина прилика :)
Немој да сте купувале UNI в понеделник, сожалувајте го Газда Трифке, и чекајте прилика да купите акции од Еуростандард :D. Сега за сега UNI е скапа

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623

Ete gi rezervaciite na polugodisniot ako mene nekoj me prasuva za taa para se duplira :)
Se ubija od prodavanje na 6200 denovive kako da e primetuvaat deka se sto iskaca se zema :)
Otide KMB na 7000 ako nemoze UNi bar za sega :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
Да не ги имаш измешано некои лончина, јас ниту сум имал ниту сум помислил да имам Стопанска банка Битола.

Голема е веројатноста тие што ги продаваа на 1.550 - 1.600 , да ми ги купат моите на 6.000 - 7.000. Колку и да изгледа чудно тие се истите инвеститори. И да тогаш на форумов ќе пишуваат дека е евтина.
Убаво имам напишано дека други "направија" т.е изиграле играта, нема потреба да спинуваш. Јас и ќе ви се приклучев во таков обид, ама ковидов ми вика јок, уште секс ќе ни прави.

Исто голема е шансата, кога ќе ти ги купат на 6.000, еврото да се менува по 120 денари.

Имате понуда на 2ххх земајте побрзо додека не снемало, до 6.000 пак е голема маржа . Обично човек се секира своите кога ќе ги продаде и на колку, затоа те прашав. Како и да е, среќно во чекањето. (y)

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Убаво имам напишано дека други "направија" т.е изиграле играта, нема потреба да спинуваш. Јас и ќе ви се приклучев во таков обид, ама ковидов ми вика јок, уште секс ќе ни прави.

Исто голема е шансата, кога ќе ти ги купат на 6.000, еврото да се менува по 120 денари.

Имате понуда на 2ххх земајте побрзо додека не снемало, до 6.000 пак е голема маржа . Обично човек се секира своите кога ќе ги продаде и на колку, затоа те прашав. Како и да е, среќно во чекањето. (y)
Ако се прашуваш кој купува УНИ, тоа е лесно: дежурниот купувач Сава задолжителен пензиски фонд! Како што и пишував претходно во постовите, според тргувањето би се рекло дека цело време купуваат, а од извештајот за вториот квартал и се потврди дека докупиле 10.660 акции. Веројатно со таква пракса продолжуваат и во третиот квартал, а особено сега кога ќе ја ревидираат нагоре проценката на вредноста у однос на полугодишните резултати.

Таа пракса како главен купувач да ја качуваш цената и да „заработуваш“ му се скрши од глава на Чифлиганец у КМБ, а и ним у ППИВ. Како што Трифун ги повика новинарите да истражат кој му наместил стечај, така и јас ги повикувам да истражат кој, со чии пари и за чија сметка цело време купувал ППИВ со раст на цена и каков тренд на резултати и вредност има сега фирмата.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ајдееее некој ставил ПКБ на продажба и на 45.000... Можеби сепак и не било џабе сето ова пишување за луѓето да се научат да проценат реална вредност на акции

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Ајдееее некој ставил ПКБ на продажба и на 45.000... Можеби сепак и не било џабе сето ова пишување за луѓето да се научат да проценат реална вредност на акции
Koga sme vekje kaj realni vrednosti sega jas kje stavam tete na 7.424 prodazna... :cool:

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Koga sme vekje kaj realni vrednosti sega jas kje stavam tete na 7.424 prodazna... :cool:
ТЕТЕ ти е губиташ во основниот бизнис и зависиш само од потенцијални добивки на ТТК што веќе се преполовуваат и распродажби на земјишта како демек тоа Тетово вечно да ќе се шири иако Албанците уште помасовно се иселуваат од државава. Од друга страна, ПКБ ти е лидер у обете дејности и ако ги собереш ланската добивка и наградата што незаконски си ја исплатиле, ПКБ направил 163 миљони денари, т.е. скоро 5.500 денари по акција, па затоа и без проблем вреди 45.000 денари. Тоа впрочем и се потврдува од пресметката што ја направив у еден од претходните постови за форсирано цедење кеш кадешто за еден месец може да се извлечат 46.000 денари нето дивиденда по акција.

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
ТЕТЕ ти е губиташ во основниот бизнис и зависиш само од потенцијални добивки на ТТК што веќе се преполовуваат и распродажби на земјишта како демек тоа Тетово вечно да ќе се шири иако Албанците уште помасовно се иселуваат од државава. Од друга страна, ПКБ ти е лидер у обете дејности и ако ги собереш ланската добивка и наградата што незаконски си ја исплатиле, ПКБ направил 163 миљони денари, т.е. скоро 5.500 денари по акција, па затоа и без проблем вреди 45.000 денари.
Jas samo kazav kolku si go cenam dukjanceto, ne kazav nishto za pkb ne se nerviraj odma... :)

A imash idea kolku vredi tete? Moze 10 mil eur???

P. S. Gogovski Ima plata duplo pogolema od mojata (moze I jas ako sakam da imam dvojno od negovata ama rabotam vo sopstvena firma I daleku mi e penzijata pa ne sakam da gi castam fondovite so dopolnitelni pridonesi) I bonus od 5% od godishnata dobivka posle izdvojuvanje na zadolzitelna rezerva (5%)... Ne se nagradil do Sega na misteriozen nacin...

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Jas samo kazav kolku si go cenam dukjanceto, ne kazav nishto za pkb ne se nerviraj odma... :)

A imash idea kolku vredi tete? Moze 10 mil eur???

P. S. Gogovski Ima plata duplo pogolema od mojata (moze I jas ako sakam da imam dvojno od negovata ama rabotam vo sopstvena firma I daleku mi e penzijata pa ne sakam da gi castam fondovite so dopolnitelni pridonesi) I bonus od 5% od godishnata dobivka posle izdvojuvanje na zadolzitelna rezerva (5%)... Ne se nagradil do Sega na misteriozen nacin...
Врз основа на кои бројки, пресметки и анализи го засноваш мислењето дека ТЕТЕ вреди 10 милиони евра? Еве, да ги едуцираме помладите членови на форумот...

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Врз основа на кои бројки, пресметки и анализи го засноваш мислењето дека ТЕТЕ вреди 10 милиони евра? Еве, да ги едуцираме помладите членови на форумот...
414. 171akcii*1. 644den/61.5=11mil eur... Toa e pazarnata cena... Jas mislam deka vredi 40-50mil eur, ne vrz osnova na tekovnata zarabotka tuku poradi ednostavniot biznis, izdavanje, dividendi, prodazba na nedviznosti... Vo pravo si za osnovniot biznis, sekoja godina im praveshe po 800.000-1.000.000 eur zaguba (2-2.5eur), sto sega nema da bide slucaj...

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
414. 171akcii*1. 644den/61.5=11mil eur... Toa e pazarnata cena... Jas mislam deka vredi 40-50mil eur, ne vrz osnova na tekovnata zarabotka tuku poradi ednostavniot biznis, izdavanje, dividendi, prodazba na nedviznosti... Vo pravo si za osnovniot biznis, sekoja godina im praveshe po 800.000-1.000.000 eur zaguba (2-2.5eur), sto sega nema da bide slucaj...
За нешто да вреди 40-50 милиони евра, треба секоја година да генерира 5-6 милиони евра чист профит. Откаде би се правеле тие пари?

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Od prodazba na smetkovodstveno potceneti nedviznosti...
Колку сега вредат сметководствено тие недвижности, колку би требало да вредат, и врз основа на што ги засноваш тезите за нивна потценетост и идна поголема вредност?

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Колку сега вредат сметководствено тие недвижности, колку би требало да вредат, и врз основа на што ги засноваш тезите за нивна потценетост и идна поголема вредност?
Pa otvori eden revidiran izveshtaj I vidi... Na primer zemjishteto go vodat po cenata po koja go imaat privatizirano, t. e. 5 eur po m2.... A imaat okolu 230.000 m2... Napravi samo za toa matematika, za drugoto ne mora...

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Pa otvori eden revidiran izveshtaj I vidi... Na primer zemjishteto go vodat po cenata po koja go imaat privatizirano, t. e. 5 eur po m2.... A imaat okolu 230.000 m2... Napravi samo za toa matematika, za drugoto ne mora...
По колку би можеле да го продадат? Зошто досега не го продале? За што би требало да се искористи тоа земјиште?

Kajgana Shop

На врв Bottom