Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
25 март 2012
Мислења
8.571
Поени од реакции
5.147
Има вработени што се пензионираат ама друго сака да ти каже...Рамковниот сакајќи да постигне недискриминација се покажа како најдискриминирачки акт во државата. За едно работно место каде има висококвалификувани деца со завршен факултет заради етничка припадност се прима некој кој нема соодветно образование.
На страна фактот што имаше вработени кои толку не беа соодветни што попрактично беше да седат дома. Не знам како не им е навредувачки да функционираат така паразитски?
Кај се тие што дури јазикот не го познаваат? Јас имав случка во Министерство за труд да не можам да се разберам со вработен бидејќи знае 10% македонски. За што е примен? Знае да пополни документ? Ака сака да биде рамноправен и почитуван елементарно нешто е да го научи јазикот. Како да го почитуваш и да веруваш во искреноста во желбата за соживот?
Оди во Германија и вработи се во администрација и збори си на албански.
Јас ја почитувам љубовта кон сопствениот народ кај сите етнички заедници ама државата Македонија ви дава премногу и тоа го злоупотребувате. Тука можеш да сретнеш и срби и други кои си ги сакаат корените ама не плукаат по државата во која живеат.
На тебе и неколку другите членови од истото малцинство на форумов секоја чест за македонскиот јазик кој ви е подобар и од многу македонци сепак ми кажува дека сте растени во нормално опкружение и вие сте тие кои треба да бидат пример за нормален соживот.
Сосема е јасно дека може да се вработуваа несмасни, кои не знаат ни јазик, не се квалификувани, но тоа е злоупотреба на партијата на власт, не на договорот.
Ако сакате да зборуваме за таа злоупотреба тогаш може да дискутираме и се сложуваме на крајкраишта.
Ама вам( ок ме разбираш што подразбирам под вам) ви пречи што мора да се вработат албанци, и не знам зошто не сакате да го прифаќате тоа.
Сум пишувал повеќе пати зошто мора да има квота, ќе се повторам, вие дискриминирате етнички, додатно на тоа имате голем непотизам при вработувања, никогаш немало меритократија во државава. Не знам друг начин како да се бори против тоа.
Секако идеално би било во 2001 наместо само албанците да се побунат, требаше сите граѓани да се побунат не со оружје секако но требаше да воведеме граѓанско општество дури 91.
Оди во Германија и вработи се во администрација и збори си на албански.
Ова, германската држава е креирана далеку порано од стапувањето на првиот албанец таму, и како и да е бројот на албанците таму е незначителен за да има промена на устав за да се задоволи мал број граѓани.
А албанците биле тука кога е креирана македонската држава, не може да игнорираш голем дел население, а и доста доцна беше за асимилација, а за културна асимилација дури немаше обиди, туку се работеше против тоа цело време.
Автоматски споено мислење:

Епа што кењаш овде?
Јас се кењам или вие?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.388
Поени од реакции
8.992
Имаш право, и со полуписмени албанци нема да можете да играте курташак.
Не е случајно што се забрануваше образование, а се форсираше верско учење со хоџи соработници на службите. Не дека уште не е така, ама писмени како јас и барем некои полу атеисти знае што агенда сте терале последните 100 години.
A пред тие 100 години, кога СФРЈ и СХС ве уназадиле со образование, за време на Османлиите кога вие бевте повластени, а христијаните подредени, во што ги искористивте тие години?

И зошто сакате да ја претворите Македонија во дисфункционална држава каква што е Босна и Херцеговина.

Една година премиер Албанец, пола година технички премиер и лидерот на партијата со најмногу освоени гласови - премиер две и пол години.
Си се запрашил ли колку функционални ќе бидат министерствата, или битно е функционерите, министрите и платениците да лапаат плата, хонорари и тендери, а за испорачани резултати воопшто не ти е гајле?

Која дури и малку посериозна компанија може така да функционира?
Ќе изберат претседател на борд на директори кој ќе има мандат 2 години, после ќе стават црнец, само затоа што е црнец, да биде претседател половина година, па ќе стават хомосексуалец, само затоа што е хомосексуалец, да биде претседател половина година.
Потоа, ќе земат некој од конкурентската компанија и ќе го постават за водач.
Па по некое време апетит ќе пројави и некој латиноамериканец или некој кинез да биде претседател на бордот на директори само врз основа на неговото потекло. И овие треба да им удоволат на нивните каприци?

Можеш ли да посочиш барем една фирма со ваква политика?

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.571
Поени од реакции
5.147
A пред тие 100 години, кога СФРЈ и СХС ве уназадиле со образование, за време на Османлиите кога вие бевте повластени, а христијаните подредени, во што ги искористивте тие години?
Ние сме биле повластени за време на Османлиите?
Па единствено албанскиот јазик беше забранет да се учи бре.
Османлиите почнаа да ги почитуваат албанците кога почнаа да им паѓаа силата па им дава права кон крајот на империјата за да го подели балканот.
И зошто сакате да ја претворите Македонија во дисфункционална држава каква што е Босна и Херцеговина.
Македонија беше дисфунксионална држава уште пред да се роди, и после им евббавте матер со криминалната приватизација. Сега олигарси ви ја контролираат државава.
Една година премиер Албанец, пола година технички премиер и лидерот на партијата со најмногу освоени гласови - премиер две и пол години.
Си се запрашил ли колку функционални ќе бидат министерствата, или битно е функционерите, министрите и платениците да лапаат плата, а за испорачани резултати воопшто не ти е гајле?

Ќе изберат претседател на борд на директори кој ќе има мандат 2 години, после ќе стават црнец, само затоа што е црнец, да биде претседател половина година, па ќе стават хомосексуалец, само затоа што е хомосексуалец, да биде претседател половина година.
Па по некое верме апетит ќе пројави и некој латиноамериканец или некој кинез да биде претседател на бордот на директори само врз основа на неговото потекло. И овие треба да им удоволат на нивните каприци?
Сега треба да коментираме потези на партии?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Ни на крај памет не ми е да помислувам дали некој ми верува или не. Јас на форумот пишувам што мислам и што знам. Дека брат му на Али Ахмети нешто изјавувал против Македонците, дознав, цел ФБ е полн со коментари, а и овде некој член напиша за тоа, ама ниту го слушав, ниту ме интереира во моментов братот на Али Ахмети ...
Exactly....

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.529
Поени од реакции
2.626
Па по некое верме апетит ќе пројави и некој латиноамериканец или некој кинез да биде претседател на бордот на директори само врз основа на неговото потекло. И овие треба да им удоволат на нивните каприци?

Можеш ли да посочиш барем една фирма со ваква политика?
Нема пошто пазарот е немилосрден , ако ставиш идиот на позиција само ако бил црнец а неписмен губиш профит , а никоја корпорација не работи против себеси нели?

За ова за Босна трагично но кон тој правец се движи државава.Јака иронија што сум ја слушал од релативизатори е дека државава со федерализацијава , правата на малцинствата опфатени ја земаат Швајцарија како пример а не Босна.
Ај барем ќе можеме политички азил да бараме по државиве.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.500
Поени од реакции
37.337
Не знам како, ама кога некоја албанска партија прави корупција за тоа сите албанци се криви, ама кога македонска партија краде милијарди (евра) тогаш само грст луѓе се мешани. Што може да се нарекува овој феномен кај вас?
... „некоја албанска партија не прави корупција туку исто краде милјарди евра“ (ако знаеш колку е тоа е милјарда евра еве нааа, па некој да може да украде), феноменот е кај албанците затоа што сите до еден гласаат за таа албанска партија, а кај македонската партија ако краде мешани токму тие грст луѓе што гласале за неа!
Ама ќе се намали и вашиот број, пошто бугарски пасоши не можеме ние да земеме.
... можете, јас познавам најмалку двајца пријатели од албанска националност кои имаат бугарски пасош!

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.529
Поени од реакции
2.626
Македонија беше дисфунксионална држава уште пред да се роди, и после им евббавте матер со криминалната приватизација. Сега олигарси ви ја контролираат државава.
А чекај малце ти од Мадагаскар беше вака што се однесуваш кон Македонија со ви?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.571
Поени од реакции
5.147
... „некоја албанска партија не прави корупција туку исто краде милјарди евра“ (ако знаеш колку е тоа е милјарда евра еве нааа, па некој да може да украде), феноменот е кај албанците затоа што сите до еден гласаат за таа албанска партија, а кај македонската партија ако краде мешани токму тие грст луѓе што гласале за неа!
Од 2006 победува партија која сите можни најцрни работи ги правела во овие години, сите. Со ваши гласови победува, до денес.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
А чекај малце ти од Мадагаскар беше вака што се однесуваш кон Македонија со ви?
Ти очекуваше да ја препознае државата како своја? Се знае која е неговата агенда... Shquperia e naturellit, пошто нели се ослободивме од шовинистичкиот речник голема Албанија, сега идеме на природна.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Од 2006 победува партија која сите можни најцрни работи ги правела во овие години, сите. Со ваши гласови победува, до денес.
Кој наши гласови во Зајас, Сарај, Колари, Арачиново и така натака ?

Kajgana Shop

На врв Bottom