Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

C

CoolIris

Гостин
Јас не знам зошто очекувате во Охрид да има пораст на бројот на новозаразени, кога луѓето од други градови во Македонија отидоа во Охрид. И сега се вратиле дома и оп, имаме случаи во Виница, Берово, Кичево, Кавадарци и така. :)

Член од
5 март 2018
Мислења
17.441
Поени од реакции
19.917
Плус се повеќе и повеќе се кријат контактите на заразените, брачеда моја која се зарази во кафичот во Битола три недели е без симптоми, само првите неколку дена малце покачена температура, да не ја вметнеа во анкетата за тестирање немаше ни да знае дека е позитивна, такви ги има еден куп, поготово кај младите.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.934
Поени од реакции
38.069
Ајде бе докторке и ти ли?
Не постои корона? Аш.... хе. :facepalm:
...зошто ми го извртуваш коментарот, реков прашање дали воопшто биле болни од болеста - КОВИД19, не реков дека не постои болест КОВИД19 има разлика, може биле болни од некој вирус од група на коронавируси, а не од SARS-CoV-2, а тестовите прашање колку се прецизни, по еден ден си де позитивен де негативен на SARS-CoV-2 !
овој екс претседател на собрание,ТЏ, лежел на инфективна? направил тестови? негативен? бил или не бил заразен знае ли некој? или среде лето добил тешка пневмонија? бил или не бил позитивен, ама онака реално тој си знае, инаку новинарите ни се катастрофа за инфо!

Последно уредено:

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Чаир е често досадно место....
Па добро зарем има некој што верува дека бројот на активни случаи во Чаир е бројчано тука со Аеродром или Кисела вода и сл.
Болна шипура прво се труди сам да се лечи...ако не оди баш добро, бара помош од локален приватен доктор...тој ќе го лечи "тајно". После ако веќе не може да диши брза помош...тогаш тест, регистриран како позитивен.....па што биде тоа, како велат они судбината и Алах што ќе пресуди.
Многу ретко кој Албанец сам се јавува на лекар и бара да биде тестиран....обично ги тестираат кога гори работата во болница.
Да се направи еден задолжителен скрининг на населението во Чаир ќе биде многу интересно.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.934
Поени од реакции
38.069
Јас не знам зошто очекувате во Охрид да има пораст на бројот на новозаразени, кога луѓето од други градови во Македонија отидоа во Охрид. И сега се вратиле дома и оп, имаме случаи во Виница, Берово, Кичево, Кавадарци и така. :)
... дали во овие градови Берово, Виница, Штип, Струмица има „роми“ што би биле посебна група на граѓани слични на тие други граѓани од посебна група одговорни за тие ифтарски критични моменти во ширење на коронавирус? :eek:

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Од сите соседи блокирани.....само Албанците од Македонија (за жал со исклучок на некој каур) сеуште слободно можат да си летуваат во матичната земја без тест.

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
...зошто ми го извртуваш коментатрот, реков прашање дали воопшто биле болни од болеста - КОВД19, не реков дека не постои болест КОВИД19 има разлика, може биле болни од некој вирус од група на коронавируси, а не од SARS-CoV-2, а тестовите прашање колку се прецизни, по еден ден си де позитивен де негативен на SARS-CoV-2 !
овој екс претседател на собрание,ТЏ, лежел на инфективна? направил тестови? негативен? бил или не бил заразен знае ли некој? или среде лето добил тешка пневмонија? бил или не бил позитивен, ама онака реално тој си знае, инаку новинарите ни се катастрофа за инфо!
... дали во овие градови Берово, Виница, Штип, Струмица има „роми“ што би биле посебна група на граѓани слични на тие други граѓани од посебна група одговорни за тие ифтарски критични моменти во ширење на коронавирус? :eek:
Е навистина го претеравте веќе докторке. Јас, ќе се обидам да бидам што е можно поучтива со вас, иако тоа не го заслужувате.

На самиот почеток, да нагласам дека јас се држам до мојата страна од договорот и не те цитирам тебе и твоите луцидни реферати, премолчувам, затварам очи и сега ти мене не еднаш, не два пати, ами повеќе од три пати ме пецкаш индиректно и директно и јас тоа нема да го толерирам.

Како медицинско лице, како човек што положил Хипократова заклетва, јас лично не би си дала за право да ја дискутирам националната, етничка или верска припадност на пациентите.
Без разлика дали се Македонци, Албанци, Роми, Турци, ти си должна сите да ги гледаш со исти очи и едднакво да ги третираш. Друга ствар, освен ако не си вработена на инфективно тоа никогаш не може да го знаеш. Затоа, те молам закочи малку со твоите дебати, затоа што не знаеш сè. И тоа нема да беше толку трагично доколку ти не се обидуваш да го замачкаш со квази научни реферати од интернет. Значи, подобро да сврзиш две реченици со логика, отколку да изиграваш научник на форумов.

Докторке, дали биле или не болни, на нас е да бараме решение, а не да комплицираме. Вирусот е тука, луѓе се хоспитализираат и луѓе умираат и тоа е тоа.

Член од
1 септември 2018
Мислења
248
Поени од реакции
643
@Anon Еве ти предлог за аутокорект: оркини лица од свадбени настани.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Неделата која ти ја цитираш каде има зголемување не е меродавна. Сите останати показатели немаат големи разлики од претходни години, дури има и намалување.

The number of death registrations in Week 20 was impacted by the early May Bank Holiday, which took place on Friday 8 May 2020 (in Week 19). The number of deaths registered on the early May Bank Holiday fell to 88 deaths compared with 2,950 deaths registered on the previous Friday (Friday 1 May 2020). Trends seen in Week 19 and Week 20 should therefore be interpreted with caution, as deaths not registered on the early May Bank Holiday were likely registered in the following week (Week 20).
Ах бе pain in the a.. Сега за да се оправдаш ќе тераш со вакви ситници, кои немаат и некое значење:pos:

Значи крајниот заклучок, од текстот кој што ТИ го постира и кој во суштина е единствено меродавен е:

Looking at the year-to-date (using the most up-to-date data we have available), the number of deaths up to 31 July was 380,064 which is 52,895 more than the five-year average. Of the deaths registered by 31 July, 51,710 mentioned COVID-19 on the death certificate, 13.6% of all deaths in England and Wales.

H

HoT _iCe

Гостин
Зарем пре да би носел маска 8 саати него да се гушкаш и бацуваш со луѓе:( Не знам како не приметувате дека не постои никаков social disrancing надвор, едино што се постигна е да иаме помалце пари, да не смееме да патуваме нигде и да иаме уште пошит здравство и образование од стандардното. Следна година гарантирам ќе биде се по старо освен нашите плати.
Нели умеш да читаш, што е работа? Кажа надам се ќе изумре тој гушкање и кис4иња кд се поздрављав људи и без корону. Не постои затој што смо дебили од народ и генерално неписмени што е директан резултат зашто имамо полошо здравство и затворени границе. Кој е крив за тој? Корона? Влада? Кој?
Нигде не пиша дека сакам да носу маску, посебно не 8 сата, кажа дека се навикна. А наредну годину кд ќе останемо без плате и сви ќе су ни криви за тој што смо незапослени и слично е само наша кривица зашто како народ и како граѓани не почитуемо ништо.
Корона ќе има много поголеми импликацие освен финансиски и здравствени, моментално ни е знак и предупредување до куде смо дошле како људи, како цивилација и генерална свест и ако не почнев работе и менталитет општо да се мењав на глобално ниво осим овој конзумеристичко, капиталистичко срање што ни сервирав, много полоши работе ќе следуев од рону.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.934
Поени од реакции
38.069
Е навистина го претеравте веќе докторке. Јас, ќе се обидам да бидам што е можно поучтива со вас, иако тоа не го заслужувате.

На самиот почеток, да нагласам дека јас се држам до мојата страна од договорот и не те цитирам тебе и твоите луцидни реферати, премолчувам, затварам очи и сега ти мене не еднаш, не два пати, ами повеќе од три пати ме пецкаш индиректно и директно и јас тоа нема да го толерирам.

Како медицинско лице, како човек што положил Хипократова заклетва, јас лично не би си дала за право да ја дискутирам националната, етничка или верска припадност на пациентите.
Без разлика дали се Македонци, Албанци, Роми, Турци, ти си должна сите да ги гледаш со исти очи и едднакво да ги третираш. Друга ствар, освен ако не си вработена на инфективно тоа никогаш не може да го знаеш. Затоа, те молам закочи малку со твоите дебати, затоа што не знаеш сè. И тоа нема да беше толку трагично доколку ти не се обидуваш да го замачкаш со квази научни реферати од интернет. Значи, подобро да сврзиш две реченици со логика, отколку да изиграваш научник на форумов.

Докторке, дали биле или не болни, на нас е да бараме решение, а не да комплицираме. Вирусот е тука, луѓе се хоспитализираат и луѓе умираат и тоа е тоа.
...прочитај што си напишала, ова е форум и секој си кажува мислење, па се дебатира вака или онака со некој што нема исто мислење, факт дека бранот од коронавирус е од тие посебна група граѓани, сакала ти да признаеш или не тоа нема врска со тоа што го извртуваш мојот коментар и што има врска Хипократова заклетва за пишување на форумов ...мислам ејјј се контролираш ли? и голема работа ако сум те цитирала во продолжеток на твоето мислење го кажав и јас моето, не се однесува на тебе туку на факт дека не се знае кој е болен од болеста КОВИД19... за никаде, си жими се :facepalm:
...туку што бидна со трудницата позитивна на коронавирус, па криејќи го тој факт, одозгора се преставила како докторка и заразила најмалку шест здравствени вработени на ГАК, а налутено си отишла од ГАК во Ремедика да се породи, па завршила на инфективна?

цитирам :,, ..Сосема случајно персоналот во ГАК дознал за тоа, по што веднаш се обиделе трудницата да ја сместат во делот за изолација, но таа тоа го одбила и веднаш на своја одговорност ја напушила клиниката. Директорката на ГАК, д-р. Викторија Јовановска вели дека целиот труд на сите вработени во клиниката во изминативе 3 и пол месеци со вакви однесувања од страна на пациентите паѓа во вода.,,
... дали се знае име презиме? што убаво се заташка, било и поминало, носиме розеви наочари, нели, Хипократова заклетва од една страна, а од друга страна никаква одговорност, заштитена врста, толерирање до бескрај, па дури и на форумов не смее да се спомне вистината дека истата спаѓа од неодговорните граѓани од посебна група...ццц ццц!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom