Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Formalno pravno citiraat deka fizickite lica ke bidat skoro celosno podmireni ama nikade ne spomna narodna banka kolkav e izbosot na depoziti od pravni lica nasproti obcrskite na bankata ili potocno koj e procentot koj sto ke ostane kako zaguba od celiot proces od pricona sto neli nemala minimalni ualovi za opstojuvanje???
Mozno e da imala bankata i obvrski sprema posta pa istiot da bide otpishan od pricini sto poshta sluzi kako kurva za raskosuruvanje vo minatoto ???
Mene samo ne mi se veruva deka e slucajno izbran periodot koga nema vlada i deka sevo ova e so dobra namera se nekako mi smrdi deka nekoj nekomu jako mu go mesti !!!
Plus banka ne se zatvara vo 15:30 tuku rano na sabajle ;)

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Меѓутоа, све ова е детска играчка спрема загубите што ќе настанат кога ќе паднат цените на становите што вештачки се напумпани со кондициониран менталитет, пропаганда, евтини кредити и државни субвенции. Изградба на квадрат стан во Скопје кошта 400-500 евра, а градежната мафија ги продава по 1.000+ правејќи огромни профити
Мала дигресија од темата, но кога веќе е споменато ова.
Со години наназад, над 20 години сигурно, ги има овие коментари за нереално високите цени на нови станови во Скопје, и никако цените да паднат. Што е сега толку поразлично?

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Мала дигресија од темата, но кога веќе е споменато ова.
Со години наназад, над 20 години сигурно, ги има овие коментари за нереално високите цени на нови станови во Скопје, и никако цените да паднат. Што е сега толку поразлично?
Не ти се точни премисите пошто имало големи ценовни флуктуации во задните 20 години. Имало раст до 2007. со слични навлекувања ќе влеземе у НАТО ќе се дуплираат цените а-у, а потоа пад од 20-30% кога фати кризата, за потоа да има пак благ раст со Купи куќа купи стан и константниот пад на каматите и масовното земање стамбени кредити.

Продажбата на станови во Скопје е најголемиот грабеж во Македонија. Државата намерно прави најскапата работа што луѓе ќе ја купат во животот да се тргува со огромни профитни маржи од 50% со тоа драстично намалувајќи им го идниот квалитет на животот за сметка на профитите на градежната мафија. Просторот за пад на цената е огромен пошто нема логика во Скопје да се поскапи становите него во Будимпешта или Солун.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Не ти се точни премисите пошто имало големи ценовни флуктуации во задните 20 години. Имало раст до 2007. со слични навлекувања ќе влеземе у НАТО ќе се дуплираат цените а-у, а потоа пад од 20-30% кога фати кризата, за потоа да има пак благ раст со Купи куќа купи стан и константниот пад на каматите и масовното земање стамбени кредити.

Продажбата на станови во Скопје е најголемиот грабеж во Македонија. Државата намерно прави најскапата работа што луѓе ќе ја купат во животот да се тргува со огромни профитни маржи од 50% со тоа драстично намалувајќи им го идниот квалитет на животот за сметка на профитите на градежната мафија. Просторот за пад на цената е огромен пошто нема логика во Скопје да се поскапи становите него во Будимпешта или Солун.
Уште ги убедуваат луѓето дека 1400 евра квадрат е сега премија пошто ќе стане 1600.Чудесна Мекедонија.

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231

Можеби е така, иако мој впечаток е дека нова градба на атрактивни локации со специфични барани квадратури на станови континуирано има пораст во цената. Може некаде да се најде стаситика за цени на станови во Скопје низ годините?

Дека биле поскапи становите во Солун и Будимпешта не ми е доволна причина. Во Солун причината е високи стапки на данок на имот, за Будимпешта немам информации. Економска криза заради пандемијата ми е убедлива причина за пад на цените, ама од друга страна во менталитетот на овдешниот народ недвижнината е злато, кој сака да "затвори" пари инвестира во стан. За стари градби се согласувам, за нови градби не очекувам голем пад на цените.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.733
Поени од реакции
16.955
овие што имале депозит 30к+ еур, газда Трифун ќе ги повози по една тура на Охридско езеро со јахтата, ако не му ја земале со хипотека....
Не бидува тука држава...Сфрј ја растурија заради девизните заштеди и печатење пари во Топчидер, па и српско -црногорската држава пропадна поради финансиски дубари, црногорците прејдоа на евро...
Ефектот врз другите банки ќе се види набргу, има и друго поради Короната к ги суспендираа извршителите... а кризата наидува..ЕУ ќе им фрли на Грција и Хрватска пари за штетите во туризмот, ама (нонЕУ) Кандидатите ќе одрапаат... особено ние што сме на дистанца од Русија и Прц а сме изолирани како ќорСокак..

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Можеби е така, иако мој впечаток е дека нова градба на атрактивни локации со специфични барани квадратури на станови континуирано има пораст во цената. Може некаде да се најде стаситика за цени на станови во Скопје низ годините?

Дека биле поскапи становите во Солун и Будимпешта не ми е доволна причина. Во Солун причината е високи стапки на данок на имот, за Будимпешта немам информации. Економска криза заради пандемијата ми е убедлива причина за пад на цените, ама од друга страна во менталитетот на овдешниот народ недвижнината е злато, кој сака да "затвори" пари инвестира во стан. За стари градби се согласувам, за нови градби не очекувам голем пад на цените.
Ја у Скопје атрактивна локација не гледам. Дебар Маало , Центар, Аеродром таа пренатрупаност ако е атракција може. Додуше и циркуз е атракција.

Член од
2 април 2018
Мислења
94
Поени од реакции
112
D.M.:
"Има ли шанси
за депозитите >30К€?..."

Работите изгледаат оптимистички, впечаток е дека НБРМ настапи балансирано, ниту прерано, ниту предоцна, олеснителна околност е и тоа дека ова е проблем на целокупната, овдешна, финансиска индустрија, па освен гувернерот, ќе видиме многумина во брзата акција "ова не се случило", од г-дин Хари до мистер Биш и други и така понатаму...

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Guvernerkata beshe taa najpametnata sto zabrani da se isplakaat dividendi a gledam ne zBranila da ja isprazni ministerkata bankata ?????
Ne za dzabe ad butel e najprofitabilna vo nasa zemja nie imame talent za toj biznis !!!!
Zarem nemashe moznost bankata da bide pod uprava na solidni bankari za da se izvegne cirkusot ili presudno bilo sto trifun e blizok so orce pa vo ovoj vakum da se napravi steta !!!

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
Ova so Eurostandard smrdi na korupcija i kronizam do nebo. Ne samo za ministerkata koja ocigledno imala inside info. Ami i za tajmingot od NBRM koj nastapuva bas otkako propagjaat pregovorite megju gazda Hari i Trifun.

Izgleda im se uarni ova reketiranjevo
Ти бар биди реален, Еуростандард имаше вработени во стил: како дупе, е супер, ама како вработена, дупе е. Значи убави, ама без многу знаење.
Коки која ќе му дадеше, работно место си добиваше, а што би рекол Латас, мора да имаш кој пари ќе ти прави, а не само за :sekcza:

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Za 2% nemoj nekoj da misli deka mnogu e zagrizena nbrm ???? Ova e ona koga ke ti kazat sega ke te ebeme ako ne slushash ;)

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Ova so Eurostandard smrdi na korupcija i kronizam do nebo. Ne samo za ministerkata koja ocigledno imala inside info. Ami i za tajmingot od NBRM koj nastapuva bas otkako propagjaat pregovorite megju gazda Hari i Trifun.

Izgleda im se uarni ova reketiranjevo
кмб никогаш не преговараше превземање. им дадоа кредит на тоа ГОФИ (некој посташе скриншот погоре) кој што е вратен после продажбата на еуролинк.

Еуростандард има изложеност над 70% кон 2 фирми. Крмзов и Минка. (го има во финансиските на еуростандард на нет видете си). ради тоа нбрм бараше докапитализација, дека десната страна им беше поголема од левата (у сметководствени зборови). Сега ке се напаѓа по се и сешто и ке се прави дека е политика и незнам што а реалноста е дека несакаа цело време да докапитализираат. Кога веќе немаше каде и мораше да ја продадат банката имаше преговори со бугарски инвеститори а после и некои од дубаи се појавија, ама епилог е сите имале проблем да го докажат сопствениот имот а нбрм не попуштила така да пројдат.
Второ сценарио продажба на еуролинк за да избегнат стечај што го направија па доаѓаме на третиот проблем.

Сите што се врткаат по град и имаат контакт со секојдневната бизнис клима во МК знаат дека еуростандард даваше кредити на фирми кои што после тоа даваа заеми со поголеми камати на други фирми што не беа кредитоспособни...и тоа немаше везе со политика си го држеа на ниско ниво со помали фирми да не се најдат на радар.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom