Најекономично греење и ладење

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Ме задума сеа, да држев кинески телефон и јас може ќе викав најдобри се кинеските... извини вака ама Apple ја не ги сметам за кинески телефони иако фино лепо пишале Assembled in China од позади секој ебен телефон што го продаваат. Не знам зошто, можеле само на последниот лист од упатството, ама ете одлучиле дека треба.

Да беше се кинеско најдобро, многу светски економии ќе пропаднеа, сите кинески коли ќе возевме, во кинески авиони ќе летавме, и кинески специјалитети ќе јадевме....
Полека малку баго мајката, шо напрајвте вие дека на форумов ви е работа да продавате кинески клими, значи се друго што се произведува по светов испадна само лепенка и не вреди за парите?
Ako dobro gi gledas slucuvanjata vo svetot, treba da ti e jasno koi ekonomii odat napred a koi nazad.
Skoro imase statija deka kineskite El. koli ke stanat broj 1 vo svetot.
Toa se seriozni raboti.
Автоматски споено мислење:

kako se redite, eden natpis i odma botovi vo akcija, kineskite klima uredi vredat kolku sto cinat, tolku pazarot/fabrikata ja odreduva cenata. inaku i site kineski proizvoditeli ne treba da se stavaat vo ist kos. mislam deka tamu e uste pogolema razlikata vo odnos na drugite zemji proizvoditeli po odnos na kvalitet. najgolemiot problem kaj kineskite proizvoditeli se manuals tapa, angliski upatstva tapa, oznaki zbunuvacki, manipulacii so modeli, karakteristiki da se zacudis koga gi citas, ete toa e kineski proizvoditel. ednostavno mnogu se za NEVERUVANJE. zatoa tie klima uredi se macka vo vrekja, ne znaes sto dobivas ili dali e stvarno taka.
Proizvoditel broj 1 vo svet ne se stanuva so manipulacii, razberi go toa ednas.
Zatoa, kupi si Gree, Midea, nema da zgresis.

Последно уредено:
Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Ко ќе научат Кинезиве да направат убави Алгоритми за климите тогаш ќе ги стасаа Јапонициве ... џабе има убав Хардвер климата ко Алгоритмот е крш .

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Ко ќе научат Кинезиве да направат убави Алгоритми за климите тогаш ќе ги стасаа Јапонициве ... џабе има убав Хардвер климата ко Алгоритмот е крш .
Plati si ti za algoritam 30000-50000 den plus i ke zastedis 100 den mesecno. Razlikata ke si ja odplatis za 30 godini.
Lazete se so nalepnica.

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Plati si ti za algoritam 30000-50000 den plus i ke zastedis 100 den mesecno. Razlikata ke si ja odplatis za 30 godini.
Lazete se so nalepnica.
Абе со релна побрзо ќе се стоплиш да ја отвореш отколку со некои клими :)

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
ne be odma mora botov da se javi, pa normalno e deka ke praat najmnogu klimi 1,3M se. I lekja najmnogu pravat i luk i oriz i kompir, ama ti vikas deka e najdobar ??
magnetite bile od tamu i sega ke go komandale svetot zamisli oni ke diktirale so magnetite, abe cudak toa e kapitalizam, koj ima da plati ke dobie sto saka.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
ne be odma mora botov da se javi, pa normalno e deka ke praat najmnogu klimi 1,3M se. I lekja najmnogu pravat i luk i oriz i kompir, ama ti vikas deka e najdobar ??
magnetite bile od tamu i sega ke go komandale svetot zamisli oni ke diktirale so magnetite, abe cudak toa e kapitalizam, koj ima da plati ke dobie sto saka.
Kolku luk i oriz kineski si izel ne si svesen.
Sto ne pobaras Japonski... hahahaha.
Vo Kina ne e kapitalizam, ne vazat tvoite pravila, parite ne kupuvaat se tamu, ima pravila... koi za zal lugeto kako tebe ne gi znaat.
E baterija... Baterija... Uste si mal za tie igri.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
koja smeska od bot si ti @Sv B ili si so kosi oci ili so kos um si. komunisticki kapitalizam e a??? bar kaj nas e pravilo br.1 pari vo dzeb i naracuj kontejnerite bar imate svetol primer od tvojata galicka konkurencija sto prodava midea, ili ne e taka a ?? ;););)

Член од
15 јуни 2017
Мислења
62
Поени од реакции
95
Здраво, ако може препорака за клима за просторот на сликата, скоро сите информации ги има на сликата, се работи за куќа со некој 45м2 која има изолација на зидовите и таванот и ПВЦ прозорци.
Заради конфигурацијата на просторот некако единствни можни локации се тие обележани со црвено.
Барам клима која галвно ке го грее дневниот простор, секако и колку што може да учествува и во затоплување на спалните (во кои има по еден панел).
Буџетот е околу 30к
Screenshot_13.png

Член од
16 март 2019
Мислења
3.338
Поени од реакции
5.412
Здраво, ако може препорака за клима за просторот на сликата, скоро сите информации ги има на сликата, се работи за куќа со некој 45м2 која има изолација на зидовите и таванот и ПВЦ прозорци.
Заради конфигурацијата на просторот некако единствни можни локации се тие обележани со црвено.
Барам клима која галвно ке го грее дневниот простор, секако и колку што може да учествува и во затоплување на спалните (во кои има по еден панел).
Буџетот е околу 30к
Прегледај го приврзокот 260582
Za greenje na dnevnata i spalnata so budzet do 30.000 den moj predlog ti e ovaa klima

Airbus

Fighter Pilot
Член од
12 јануари 2008
Мислења
299
Поени од реакции
230
Буџетот е околу 30к
Другар за буџет до 500 евра односно 30к денари колку што бараш, најдоброто за парите е кинез, односно гледај Haier Tundra Green AS35. Имаш 3 места од кај што можеш да ја пазариш. Енергија Скопје, Сетек и klimi.mk. Заедно со монтажа ќе бидеш на рамката од буџетот.

Ќе можеш да грееш дневната плус една спална. Се над тоа ќе мора да идеш со поголема клима.

Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
5.976
Поени од реакции
4.485
Буџетот е околу 30к
45m2 so 30k.druze tesko.....za taa kvadratura ke ti treba ekstremno jaka 12ka (koja sekogas ke bide skoro full opteretena kolku sakas i kakva sakas imaj izolacija ) tebe ti treba 18ka.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Дечки, долго време се немав логирано, а гледам во последниве 10тина страни има пак дискусија за тоа каква клима да се одбере, па во малку подолг пост ќе ви споделам како јас гледам на работите при изборот на клима.

1. Колкави се топлотните загуби на просторот?
Ова е првата, основната и најважната работа која треба да се утврди, посебно ако мислите климата да ви биде примарно греење. На основа на просторот кој јас го греам (42м2; северо-западна експозиција, надворешни зидови 25цм од глинен блок, малтарени без изолација; внатрешни зидови од глинени блок, малтарени; таванот е плоча без изолација; подот е плоча, без изолација, со 2,2цм паркет; столаријата е 76мм со троен стаклопакет; не се грее над и под просторот како и страничните простории ) и пресметките во KnaufTerm потребите за топлина се следни:

a. Опишана ситуација погоре (без изолација) 5,2W/m2/степен разлика помеѓу вантрешна и надворешна температура.
б. Опишана ситуација погоре + таван (10цм изолација) 3,6W/m2/степен разлика помеѓу вантрешна и надворешна температура.
в. Опишана ситуација погоре + таван и надворешни ѕидови (10цм изолација) 2,7W/m2/степен разлика помеѓу вантрешна и надворешна температура.
г. Опишана ситуација погоре + таван + надворешни ѕидови + под (10цм изолација) 2,1W/m2/степен разлика помеѓу вантрешна и надворешна температура.

Ова значи дека ако сакате да греете просторија од 20м2 без изолација, кога просторот над и под неа не се грее како и страничните простори, потребната топлина на кога внатре барате 23 степени а надвор е -7 стеопени (30 степени разлика) ќе биде 20*5,2*30 односно 3120 W.
Ако таванот ви е изолиран со 10цм изолација за истиот простор при истите услови ќе ви требаат 20*3,6*30 односно 2160 W.
Ако живеете во стан, па станот односно просторот над вас се грее треба да ги земате вредностите како да имате изолација.

Погоре опишаната ситуација е некоја најлоша варијанта за објекти градени од 1980тите наваму, па мошне е веројатно потребите да ви бидат помали, на пример ако имате јужна експозиција или просторот под подот е вкопан подрум и сл.

2. Што е енергетската налепница и како да ја читам?

Наспроти генералното верување KW дадени на енергетската налепница не секогаш ја претставуваат моќта на климата за греење. Така на пример кај AP на енергетската налепница има дадено вредност од 4,2 KW, SCOP од 4,7, и годишна потрошувачка од 1250 KWh.
AP50.jpg
Ова значи дека ако просторот има побарувачка од 4,2 KW на -10 степени и внатрешна температура од 20 степени, годишно ќе потроши 1250 KWh електрична енергија (сметано по формула спрема фиксен број на часови на определена температура).
Ова не мора да значи дека на -10 степени максималниот капацитет е 4,2 KW. Така на пример според Eurovent AP50 на -15 дава 4,7 KW, па логично би било на -10 да може да даде повеќе, освен ако не би имало некое софверско ограничување.
Eurovent.jpg

3. Како да видам колку е капацитетот на климата на различни температури?

Освен ако производителот не даде детални спецификации за капацитетот на различни температури и различни оптеретување, најверојатно не можете да дознаете. Во тој поглед Toshiba во Engineering Data Book дава најдетални спецификации. Може да видете на пример колку е капацитетот и COP на 0 степен при 80% оптеретеност. Panasonic дава податоци за максималниот капацитет само на неколку температури ако се сеќавам добро. Mitsubishi дава податоци на неколку температури но само на номиналните Hz на компресорот, па реалниот капацитетот e поголем само не се знае колку поголем и со кој COP.

Друга опција да се добие генерална представа за капацитетот на минусни температури е преку бивалетната температура (Tbiv) и капацитетот при бивалентна температура (Ph Tbiv) од Eurovent. Капацитетот на бивалентна температура покажува дека на определената температура се испорачуваат (најверојатно) најмалку назначените KW при определен COP. Ако на TOL од -10 или -15 се испорачуваат помалку KW тогаш капацитетот на бивалетната температура најверојатно е максималниот на таа температура.

Пример AP50 на бивалетна температура од -10 испорачува 4,2 KW. За да се види дали ова е максимумот треба да се гледа на TOL што во случајот е на -15 и таму капацитетот е 4,7 KW, што сугерира дека овие 4,2 KW на -10 не се максималниот капацитет на таа температура.

Во спротивен случај ако на бивалетна температура од -7 имаме 3 KW, а на TOL од -10 имаме 2,8 KW мошне веројатно дека овие 3 KW на -7 се и максималниот капацитет на -7.

4. Колкав капацитет да одберам?

Најпрво пресметајте колку ви се топлотните потреби на -10 со вредностите дадени погоре. Ако имате простор од 30м2, живеете во зграда каде комшиите над вас и под вас греат, а надворешни ѕидови се изолирани со 10цм изолација, честитам, ќе ви бидат потребна клима со 2 KW на енеретска налепница (30*2,1*30=1890W) и сте добар кандидат за греење на клима. Барајте клими со енертската налепница која задоволува, споредете ја потрошувачката, гледајде бучавост, изглед, опции и слично според она што ви е важно.

Доколку пак живеете во куќа, над вас и под вас просторот не се грее, а немате никаква изолација ќе ви бидат потребни клима со 4,7 KW на енергетска налепница (30*5,2*30=4680 W) и сеуште сте ОК кандидат за греење на клима. Барајте клими со енертската налепница која задоволува (најверојатно јаки 18ки или ок 24ки, споредете ја потрошувачката, гледајде бучавост, изглед, опции и слично според она што ви е важно. Само не сметајте дека ќе поминете со 20.000 ден.

Ако пак сакате да греете 40м2 во куќа, над вас и под вас просторот не се грее, а немате никаква изолација ќе ви биде потребно клима со 6,3 KW на енеретска налепница (40*5,2*30=6240 W) и најверојатно тешко да се греете со клима цела сезона.

Ако имате големи загуби, од мое искуство пак може да се греете на клима најголемиот дел грејната сезона, бидеќи просечните температури се нешто над 0 степени во јануари како најладен месец. Како rule of thumb пресметајте ја потребанат топлина на 0 степени, барајте клима која на бивалентната температура ги дава бараните киловати на 0, барајте најголем можен COP на бивалетна температура и очекувајте дека најверојатно од кај 20 декември до 20 јануари ќе треба или дополнително да загревате или да се греете на друг начин а во зависност од сезоната може да поминете и само на климата.

5. Дали да се плати повеќе за познат бренд? Дали познатите брендови помалку се расипуваат?

Проблемот со отсуството на дефекти (квалитет) е познат проблем како асиментрични информации помеѓу производителот и купувачот. Колку некој модел или бренд сега ќе биде без дефекти (квалитетен) купувачот дознае дури по повеќе години, кога ќе биде касно за него, а производителот знае сега. Генерално подолгата гаранција и повисоката цена се најчесто користени критериуми за да се прикаже повисок квалитет но не мора да биде секогаш случај.

Квалитетот на компонентите можеби е најдобриот индикатор за квалитетот на уредот. Пример ако еден уред има кондензатори од Nichicon (кои генерално важат за мошне квалитетни) e планиран да работи без проблеми подолго време. Ако отсуството на дефекти е одредено од најслабата карика (дел) зошто би се ставала квалитетна електроника која може да изджи долги години ако компресорот е планиран да се расипи по 2 години. Во тој случај пологично е наместо квалитетни кондензатори кои коштаат неколку пати повеќе да се стават кондензатори од трета класа кои нема да издржат повеќе од 3 години на пример. За жал, без детално расклопување и споредување на уредите ова е многу тешко да се спореди.

Втората работа е според културата и репутацијата. Јапонците генерално имаат култура која високо го цени квалитетот, а и минатата репутација го потврдува тоа. Кинезите сеуште немаат толку висока култура на квалитет, ниту пак репуација, а и минато искуство ми го потврдува тоа.

Според мое мислење јапонските производи сеуште се генерално поквалитетни.

6. Кој бренд да го одберам?
Ова се моите мислења за различни брендови.

Mitsubishi. Имам SF 50 па може да споделам искуство од прва рака. Можеби најдобрите јапонски клими кај нас. Имам впечаток дека нудат најмногу KW со највисок COP. SF 50 работи комплетно според очекувањата и пресметките. Сервисот им е добар. Пред неколку години порачав AP 50. Кога ја отпаковавме забележавме дека во транспортот била оштетена внатрешната единица. За 24 часа договивме или да чекам нова пратка со AP 50 или да ја замениме со SF 50 со рефундација на средства. Бидеќи не можев да чекам на нов увоз ја заменавме. Цените се ненормално високи во споредба со соседството но јас добив 4 цифрен попуст. Доколку би требало да ја платам комплетната цена која ја бараат, мислам дека никогаш не би купил и најверојатно би одел на Daikin.

Gree. Имам и Gree Hansol 12 па може да споделам искуство со Gree од прва рака. Gree ми е комплетно разочакување. Hansol 12 го зедов пред неколку години за греење на 22м2. Првиот уред имаше проблеми со потрошувачката. Пријавив на сервис и после долги перипетии и префрлање на топки, недоаѓање на сервисер и сл. на крајот после помината гаранција испратија друг сервисер, кој утврди дека има ненормална потрошувачка на струја. На крај иако со истечена гаранција ја заменија климата со нова. Иако новиот уред трошо значително помалку сепак е далеку од декларираниоте бројки. Колку за илустрација Hansol 12 за 22м2 има приближно иста потрошувачка колку SF 50 за 42м2. Не би зел повторно Gree.

Toshiba. Даваат детални податоци за сите модели. Генерално климите се за 1 степен послаби во однос на останатите брендови. Пример, ако кај еден модел се гледа 12ка, кај Toshiba за истиот капацитет треба да се гледа 16ка. Познати за ниска бучавост и култура при работа, ама јас немам впечаток дека се нешто значајно потивки. Поскапи спрема соседството.

Daikin. Немам големо искуство со овие клими, но моделите кои ги продаваат ми делуваат ОК. Има модели каде соодносот цена / перформанси се прилично добри како FTXF 50. Цените генерално се на ниво со соседните земји.

Panasonic. Немам искуство со овие клими. Пред неколку години размислував да земам Z 50. Перформансите беа на ниво на Mitsubishi но со околку 100тина EUR пониска цена и потивка внатрешна единица. Проблем е што нема стабилен увозник.

Carrier. Немам искуство со овие клими ама мислам дека нема што да се бара кај нив. Цените се блиски со Toshiba но ниту се бренд како Toshiba ниту се нешто посебно ефикасни.

Haier. Немам никакво искуство со нив но мислам дека ако сега би требало да земам евтина клима би зел Hair. Има модели кои имаат одлични перформанси и добра цена, но треба многу внимавање со ознаките.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.338
Поени од реакции
5.412
Здраво.Ме инересира ваше мислење и искуства за климава.Дали некој ја има?
Ovi Hyundai inverter klimi gi proizveduva Midea solidni se za cenata
Tebe za kolkav prostor ti treba klimata dali stan ili kuka i dali imas izolacija ?

Член од
29 август 2008
Мислења
5.976
Поени од реакции
4.485
Здраво.Ме инересира ваше мислење и искуства за климава.Дали некој ја има?
Ovaa ja pravi Midea i tie vo klasa so vivax ama ne,znam tocno koj model.vivax aemi/aeqi/auji itn...nekoj sto ima tocno info nekanti spodeli...
Автоматски споено мислење:

Ovi Hyundai inverter klimi gi proizveduva Midea solidni se za cenata
Tebe za kolkav prostor ti treba klimata dali stan ili kuka i dali imas izolacija ?
Ah,ubajo veke napisal....ne.vidov*

Kajgana Shop

На врв Bottom