Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.910
Поени од реакции
23.317
Нити Албанец премиер ќе има, ниту кантонизација. Ќе продложат СДСМ и ДУИ да си владеат по старо, Апасиев ќе лае во Сообрание а Мицковски ќе глуми увреѓен дури не го набркаат од партијата.
Mene me interesira dali imeto na republikata ke go smenat ili samo ne plasat. So vikas ti?

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.990
Поени од реакции
45.315
Не ти ги ставив заради погрешните проценки. Туку заради убеденост дека Заев нема да попушти пред што и да е, кога е во тесно. И дека народот ќе ги казнел. Исто колку што ги казни за промена на Устав, толку и за ова.

Инаку тој што нема да попушта по никоја цена ќе биде Ахмети. Дури и по цена да се оди на нови избори во август.
Проценка е, погрешна, од тоа не бегам, само што разликата од тогаш до сега и сам знаеш каква е, трендот на губење на гласови е прилично огромен проблем за нив во моментов, тогаш имаа и гласачко тело позади нив, и добиена власт, и цел запад позади нив плус ефектот од бомбите кој сеуште беше свеж. Одма на следни локални избори партал направија а дпмне изгубија премногу, и тоа правиме муабет за дпмне со Грујо. Во моментов нештата се поинакви за нив, трендот на губење на гласови е многу голем, и доаѓа после работите што ги набројав, уште една таква круцијална одлука глупо е тебе да ти објаснувам дека ќе им значи сигурен пораз.

Мене во моментов ми нема логика они свесно да одат на тоа да ги изгубат следните избори, нити пак ми има логика тоа да е ок и за американците, значи рачунај, имаш тренд на губење од 100 000 гласови на овие избори, со Зибери ко премиер му даваш дополнителен ветер во грб на таквиот тренд, што значи дека за период од помалце од 2 години, кога би имало пак предвремени парламентарни избори овој пат, сдс прво треба да го стабилизира тој вртоглав пад на бројката на нивни гласачи, да им тапка у место извесен период па да го избустаат максимално со преку 150 000 гласови. Тоа е невозможно, не и со левица у парламент, не и под претпоставка дека вмро ќе се реформира некако па ќе издејствуваат зголемување на гласачкото тело.

И ова последново е многу битно, а аналогно на тој муабет дека ќе ги казнел народ, па што повеќе од ова сакаа ДПМНЕ за да дојдат до власт ?! Народ индиректно ги казни, изгубија над 100 000 гласови, левица ова го искористи, дпмне не, всушност ко ја што сум бил убеден дека ќе бидат казнети, беа и 95% од членовиве на темава пред избориве, али конкретно ја лично тој период никад не претпоставив дека дпмне ќе падне на ова дереџе ко сеа што се.
Али пак ќе ти кажам, од тогаш до сега има голема разлика у поглед на тоа како се движат бројките на изгубени гласови, со тоа што на оваа не толку голема разлика за сдс, они дополнително со Зибери би изгубиле огромна бројка на гласови а верувам дека дпмне колку толку ќе застанат на нозе и тој тренд ќе го свртат у своја полза.

Ако по некоја случајност се согласат за Зибери, со среќа нека им е, последен пат кога допреа дно у политика им требаше цела една декада да се вратат у некоја нормала, такво нешто и сега би ги очекувало, и само врз база ова сметам дека нема да дадат зелено светло за тоа.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.511
Поени од реакции
27.329
Значи и официјално 46:44+2 е резултатот. Ем не доби солиден број на места муртинската будала, ем ќе формира влада. Најлоша варијанта, со плус отстапки за кантонизација и за албанец премиер следи. Тука за премиер нема да попуштат ДУИ, глава ставам за тоа.
Не можам да си објаснам, како е можно толку неспособни да се дпмне, на кај 90% сум сигурен дека намерно се глупираа за да изгубат. Не мулето на чело(него ни дома не го оставаат без прашање со далечниско да управува) туку овие што се околу него.
Пошто не е теоретски возможно да изгубиш од владата која се откажа од идентитетот, потпиша закон за двојазичност, им се натрти на татарите, а згора на тоа апсолутно ништо на економски план не направи. Кога ќе ми текне каков набој и гордост имаше кога овој напатен и со векови газен народ се осети голем кажувајќи им НЕ на Меркелка, бабоебачот, Меј, Нато, ЕУ, папата и све останато што довлечкаа тука. И наместо тоа теле и фамозното ,,членство" да ги поплави скопските улици, него ќе му го замрзнеле имотот. Па коњу еден коњосан уште 3 палати ќе изградевте ако во тој момент излезеа сите и споебаа мајче на све живо и диво и никој немаше да се буни. Ама џабе бладам јас, опростете, ниту било, ниту ќе биде од удбашки партии нешто национално и рационално.
Све си е на свое место... Точно како што е... Нема веќе илузии.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Проценка е, погрешна, од тоа не бегам, само што разликата од тогаш до сега и сам знаеш каква е, трендот на губење на гласови е прилично огромен проблем за нив во моментов, тогаш имаа и гласачко тело позади нив, и добиена власт, и цел запад позади нив плус ефектот од бомбите кој сеуште беше свеж. Одма на следни локални избори партал направија а дпмне изгубија премногу, и тоа правиме муабет за дпмне со Грујо. Во моментов нештата се поинакви за нив, трендот на губење на гласови е многу голем, и доаѓа после работите што ги набројав, уште една таква круцијална одлука глупо е тебе да ти објаснувам дека ќе им значи сигурен пораз.

Мене во моментов ми нема логика они свесно да одат на тоа да ги изгубат следните избори, нити пак ми има логика тоа да е ок и за американците, значи рачунај, имаш тренд на губење од 100 000 гласови на овие избори, со Зибери ко премиер му даваш дополнителен ветер во грб на таквиот тренд, што значи дека за период од помалце од 2 години, кога би имало пак предвремени парламентарни избори овој пат, сдс прво треба да го стабилизира тој вртоглав пад на бројката на нивни гласачи, да им тапка у место извесен период па да го избустаат максимално со преку 150 000 гласови. Тоа е невозможно, не и со левица у парламент, не и под претпоставка дека вмро ќе се реформира некако па ќе издејствуваат зголемување на гласачкото тело.

И ова последново е многу битно, а аналогно на тој муабет дека ќе ги казнел народ, па што повеќе од ова сакаа ДПМНЕ за да дојдат до власт ?! Народ индиректно ги казни, изгубија над 100 000 гласови, левица ова го искористи, дпмне не, всушност ко ја што сум бил убеден дека ќе бидат казнети, беа и 95% од членовиве на темава пред избориве, али конкретно ја лично тој период никад не претпоставив дека дпмне ќе падне на ова дереџе ко сеа што се.
Али пак ќе ти кажам, од тогаш до сега има голема разлика у поглед на тоа како се движат бројките на изгубени гласови, со тоа што на оваа не толку голема разлика за сдс, они дополнително со Зибери би изгубиле огромна бројка на гласови а верувам дека дпмне колку толку ќе застанат на нозе и тој тренд ќе го свртат у своја полза.

Ако по некоја случајност се согласат за Зибери, со среќа нека им е, последен пат кога допреа дно у политика им требаше цела една декада да се вратат у некоја нормала, такво нешто и сега би ги очекувало, и само врз база ова сметам дека нема да дадат зелено светло за тоа.
Ама ти гледаш од перспектива на СДСМ. Јас гледам од перспектива на Ахмети. И математиката ми е ваква:

- не попуштам премиер Албанец по ниедна цена
- ако двете не ми прифатат одам на нови избори
- на тие избори Апасиев на бранот на овие два мандати ќе добие уште бар 5-6, и ќе ги стави и СДСМ и ВМРО во уште понезавидна позиција
- апсолутен победник сум кај Албанците, ако има нови избори, и тие што не ми веруваа дека сум искрен за премиер Албанец, ќе ме гласаат, ете ми 20 пратеници

Зошто би попуштил?

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Ама ти гледаш од перспектива на СДСМ. Јас гледам од перспектива на Ахмети. И математиката ми е ваква:

- не попуштам премиер Албанец по ниедна цена
- ако двете не ми прифатат одам на нови избори
- на тие избори Апасиев на бранот на овие два мандати ќе добие уште бар 5-6, и ќе ги стави и СДСМ и ВМРО во уште понезавидна позиција
- апсолутен победник сум кај Албанците, ако има нови избори, и тие што не ми веруваа дека сум искрен за премиер Албанец, ќе ме гласаат, ете ми 20 пратеници

Зошто би попуштил?
Пошто Ахмети бара премиер за да има поголем простор за ценкање. Принципот барај многу поише за да добиеш тоа што го сакаш всушност.

А ценкањето ќе биде поише Албанци у државните сектори, на позначајни позиции... така се гради апаратурата, не да тутнеш премиер на чело. Тоа ќе го бара и тоа ќе го добие. Уште поише цигли.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Пошто Ахмети бара премиер за да има поголем простор за ценкање.

А ценкањето ќе биде поише Албанци у државните сектори, на позначајни позиции... така се гради апаратурата, не да тутнеш премиер на чело. Тоа ќе го бара и тоа ќе го добие.
Ахмети има Албанци во буквално секој сектор во државата. Апаратура има во секоја институција. Сега бара премиер. Со што ќе му го компензираш тоа?

Член од
25 декември 2019
Мислења
1.867
Поени од реакции
2.846
Si bese ednas edno mokno VMRO na celo so Gruevski, po negovoto begstvo partijata tone kako titanik.
Ovie 11 godini vlast im bea posledni, novite puleni na gruevci neznaat kaj teraat...

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Ахмети има Албанци во буквално секој сектор во државата. Апаратура има во секоја институција. Сега бара премиер. Со што ќе му го компензираш тоа?
Never enough, секад може поише да напумпа :)

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.431
Поени од реакции
9.098
Mene edna rabota ne mi jasna, sto im smeta sega na sevexanive premier albanec da bide, pa kantonizacija duri I podobro.

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Tokmu taka, smeneto e.
Si rekov da ne neznaes, da ne mislis uste sme 2016.
И? Името беше сменето по налог на сили за кои не можеме ни да си замислиме каква моќ имаат. Македонија мораше во НАТО, не можеше таму без промена на името. Крај на приказната.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Never enough, секад може поише да напумпа :)
Ахмети има моќ колку сакаш. Таква, од тој тип. Во последниве години не бара повеќе луѓе. Туку бара симболика. Проекција на моќта. Претседател на Собрание беше прво. Двојазичност во Пехчево наредно. Што корист има ДУИ од двојазичност со Пехчево реално? Нели можеше да го компензира тоа за повеќе вработување? Сега дојде на ред премиер.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.910
Поени од реакции
23.317
Pa vo FC Liverpul nekoja bitna pozicija, taka nesto.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom