Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.523
Поени од реакции
2.663
браво за јапанциве, ни поклонија терапија авиган за 100.000 пациенти. браво!
Камо среќа да беше за толку али за жал добивме авиган само за 100 пациенти :(

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
искрено, ми беше незгодно да пишам 100 :) :)
Сериозно ти беше незгодно да ја пишеш вистината? Не сфаќам која е поентата да треснеш 100.000 со цел памет, се коси со здравиот разум таа бројка, во најлошото сценарио не би имале потреба од толку кутии или што и да се, не пак со ваква, за среќа, релативно млака болест и вирус. Мислиш секој пациент што ќе има потреба од лекот ќе лока 10 кутии... Да не правиме муабет што еве произволно да треснам дека повеќе од пола заразени се апсолутно асимптоматски случаи.

Бог да чува, незгодно му било 100 да пише, па ајде реди си нули до недоглед. Како да кажеш дека имаме донација на 10.000 респиратори ебате, мислиш ние сме 150 милиони народ. Нема логика да мисли некој дека имаме потреба од толкави количини на лекови. Разбирам паника, страв, превенција и се, ама треба малку трезвено размислување. Немаме потреба од 100.000 маски или не знам таму гелови за дезинфекција (ова дека е веќе опиплива и изводлива бројка) како донација, не пак од нешто друго. Не сфаќам стварно, ама ај.

Последно уредено:
Член од
28 август 2013
Мислења
4.389
Поени од реакции
13.357
Коа видов дека истражувањето е спроведено од кинезите, прекинав да читам, уште од кога започна ова многу 'веродостојни' информации споделуваат. Додека цел свет е во хаос, кај нив е мирно, што ме тера да мислам на некои работи што би влегле у теории на заговор (едино ако кријат вистински бројки) :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
А за бројките кога НЕМАШ точна информација колку од населението е позитивно, тогаш е игра со бројки.
не реков тоа, не ставај пак туѓи мисли овде. Реков немам информација за смртноста по месеци за 2020. Дури и да имам, дали ќе можеш да ги протолкуваш годишните движења на што се должат? Протумачи ги па да видиме на што се должи сево ова и колкав % е разликата од ланските месеци до оваа година.
ти нели исто си дека се работи за супер лесно пренослив вирус
и тоа тешко дека сум го кажал баш така. Пак ќе ти повторам, имаш медицински лица за тоа колку е пренослив и колку е пренослив во однос на другите вируси, кој од соевите итн.
Ама ако секоја година се менува за неколку %, (често нагоре иде), а никој досега К не го болеше за тоа, што наеднаш ве натера сега да сте "хумани", да пљукате по секој кого медиумите ќе обвинат...
тоа што од 1980та бројот постојано се зголемува па сега е за 50% во однос на таа година, не значи дека "не треба да сме хумани". Впрочем, не те разбрав што ти значи цела оваа реченица. По кого тоа "пљукаме", цитирај ми нешто поопипливо.
И не е точно дека к не го болеше. Едноставно има премногу теми за причините (радијација, психички растројства, отрови, загадувања...) за тоа али пак треба да видиш кои причини се зголемени, кои се намалени, како и кои причинители се зголемени, а кои намалени. Што пак нема некоја врска со темава.

Член од
7 јануари 2015
Мислења
955
Поени од реакции
629
Сериозно ти беше незгодно да ја пишеш вистината? Не сфаќам која е поентата да треснеш 100.000 со цел памет, се коси со здравиот разум таа бројка, во најлошото сценарио не би имале потреба од толку кутии или што и да се, не пак со ваква, за среќа, релативно млака болест и вирус. Мислиш секој пациент што ќе има потреба од лекот ќе лока 10 кутии... Да не правиме муабет што еве произволно да треснам дека повеќе од пола заразени се апсолутно асимптоматски случаи.

Бог да чува, незгодно му било 100 да пише, па ајде реди си нули до недоглед. Како да кажеш дека имаме донација на 10.000 респиратори ебате, мислиш ние сме 150 милиони народ. Нема логика да мисли некој дека имаме потреба од толкави количини на лекови. Разбирам паника, страв, превенција и се, ама треба малку трезвено размислување. Немаме потреба од 100.000 маски или не знам таму гелови за дезинфекција (ова дека е веќе опиплива и изводлива бројка) како донација, не пак од нешто друго. Не сфаќам стварно, ама ај.
не мислев за лечење бре, за трговија ќе се најдеа. неколку добри зделки и тоа...
балкан е ова

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Коа видов дека истражувањето е спроведено од кинезите, прекинав да читам, уште од кога започна ова многу 'веродостојни' информации споделуваат :)
не знам, ми се виде интересно. Дал е точно...колку и другите миљон написи во врска со актуелнава тема :)
Автоматски споено мислење:

mapa-bolnici-1-1024x576.png

„Се работи за вирус којшто е чудовиште, којшто само можеби само влегува преку дишниот пат, а во суштина нема орган којшто не го засегнува, почнувајќи од срцето, црниот џигер, панкреасот, мозокот, со голем број на компликации. Така што, потребна ни е сериозна поддршка од аспект на недостиг на кадар којшто да кажам е преморен и бројката на пациенти е презахтевна за да може да се одговори со овој кадар“,

вели д-р Марјан Баловски – пулмологот од ГОБ „8 Септември“

Последно уредено:

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.523
Поени од реакции
2.663
A sto mislis, deka ke vidat Bel den tie lekovi!?
Se ke sokrijat za svoi prijateli I rodnini ili pa ke gi prodavaat.
Churuk narod sme:(
Не ме чуди ништо веќе во оваа наша вукојебина....На друго размислував читам вести и гледам дека масакр направил вирусот на ова тенискиот турнир што бил во Хрватска...Повеќето тенисери заразени заедно логички со дел од нивниот тим.Дали јаделе пиеле заедно сите на едно место па лом направиле зошто нема логика само преку тенисот да се заразиле скоро сите.Е муабетот ми беше после 6 месеци поминати со вирусот освен дека се шири преку тие мали ситни капки од заразениот кој ги исфрла со кашлање и кивање некако сите друго информации се рекла казала.Сакам да знам дали има некаде да се види стабилна студија да се дадат некој одговори кој лично ме интересираат....

Колку време мање више треба да си во непосреден близок контакт со заразениот во внатрешна или надворешна просторија?
Дали со зборување зборам нормално не со викање се големи шансите за зараза?
Дали дистанцата помала од 2 метра е особено опасна или и со метар или ајде метар ипол со маска си безбеден.

Уште еден интересен факт.Семејството што дојде од Германија,мајката и таткото негативни а децата 5 и година ипол позитивни.Ајде ова 5 годишното малце поголемо посамостално е ама ова година ипол можам да замислам не се дели од мајка му и пак мама е негативна.

Ме интересираат овие за мене многу битни прашања поради фактот дека некој работи во канцеларија некој на терен,некој сам а некој цел ден со народ.Има луѓе што со сигурност тврдат дека се чувале и пак се заразиле и не знаат како а има некој во КАМ што работи и гарант со 50 заразени има контакт на ден и пак ништо не го наоѓа.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Не ме чуди ништо веќе во оваа наша вукојебина....На друго размислував читам вести и гледам дека масакр направил вирусот на ова тенискиот турнир што бил во Хрватска...Повеќето тенисери заразени заедно логички со дел од нивниот тим.Дали јаделе пиеле заедно сите на едно место па лом направиле зошто нема логика само преку тенисот да се заразиле скоро сите.Е муабетот ми беше после 6 месеци поминати со вирусот освен дека се шири преку тие мали ситни капки од заразениот кој ги исфрла со кашлање и кивање некако сите друго информации се рекла казала.Сакам да знам дали има некаде да се види стабилна студија да се дадат некој одговори кој лично ме интересираат....

Колку време мање више треба да си во непосреден близок контакт со заразениот во внатрешна или надворешна просторија?
Дали со зборување зборам нормално не со викање се големи шансите за зараза?
Дали дистанцата помала од 2 метра е особено опасна или и со метар или ајде метар ипол со маска си безбеден.

Уште еден интересен факт.Семејството што дојде од Германија,мајката и таткото негативни а децата 5 и година ипол позитивни.Ајде ова 5 годишното малце поголемо посамостално е ама ова година ипол можам да замислам не се дели од мајка му и пак мама е негативна.

Ме интересираат овие за мене многу битни прашања поради фактот дека некој работи во канцеларија некој на терен,некој сам а некој цел ден со народ.Има луѓе што со сигурност тврдат дека се чувале и пак се заразиле и не знаат како а има некој во КАМ што работи и гарант со 50 заразени има контакт на ден и пак ништо не го наоѓа.
Нека ме поправи некој ако сум читала фејк њуз ама тенисериве и во дискотека биле заедно и денсале, имаше секакви клипови. Тек на крајот од сетот на Гришо му надошла топлина и сфатил дека нешто не е во ред :D

Едит: еве линк

Последно уредено:

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
964
Поени од реакции
1.572
Posto radi nake culev cela rabota otide niz brdo, edinstveno care e site zaboleni da bidat objaveni so ime i prezime vo excel i da se pazime samite

S

ski

Гостин
Коа видов дека истражувањето е спроведено од кинезите, прекинав да читам, уште од кога започна ова многу 'веродостојни' информации споделуваат. Додека цел свет е во хаос, кај нив е мирно, што ме тера да мислам на некои работи што би влегле у теории на заговор (едино ако кријат вистински бројки) :)
Државна политика која ја имаа кинезите на почетокот на пондемијата и ова научно истражување се две различни работи,
сега нема никој што да крие бидејки цел свет е во такво страње што единствено нешто што се смета за излез од пандемијата е вакцина за ковид19 по што нема друго чаре алтернативата е да умираат по иладници девно следниве три години.
Вакви истражувања се важни и не може да се местат,лесно може да се провалат од нивни колеги сите држави прават слични истражувања.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.401
Поени од реакции
113.930
Нека ме поправи некој ако сум читала фејк њуз ама тенисериве и во дискотека биле заедно и денсале, имаше секакви клипови. Тек на крајот од сетот на Гришо му надошла топлина и сфатил дека нешто не е во ред :D
Јас не капирам како така одеднаш направија таков голем егзибициски турнир, и тоа со ѕвезди од првиот ешалон. Да не се заебаваме, Ноле е светска класа тенисер, многу важна јавна личност, не ми е јасно како се нафатил на ова. И ај турнирот ко турнир ок, тенисот е безконтактен спорт, ќе се преџвака некако, ама присуство на публика (у Србија крцаа трибините), дискотеки, сплавови, гушкање и денсање со пејачи, диџеи, и официјални лица, баш некако чудно и бесмислено. Ноле ризикува да си ја сјебе веќе сјебаната сезона, ако се ебава сега со карантини нит ќе фати форма за УС Опен нит бутур.

Не знам стварно, ептен ми е чудно како така големи ѕвезди ко Ноле, Ѕверо, Димитров и Тием се нафатија да играат егзибиции у ек на пандемија на Балкан... Овој па Димитров гарант ја изебал пола Србија прошлиот викенд, све живо заразил, го формирал најголемиот кластер во светот, балканскиот кластер. :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Јас не капирам како така одеднаш направија таков голем егзибициски турнир, и тоа со ѕвезди од првиот ешалон. Да не се заебаваме, Ноле е светска класа тенисер, многу важна јавна личност, не ми е јасно како се нафатил на ова. И ај турнирот ко турнир ок, тенисот е безконтактен спорт, ќе се преџвака некако, ама присуство на публика (у Србија крцаа трибините), дискотеки, сплавови, гушкање и денсање со пејачи, диџеи, и официјални лица, баш некако чудно и бесмислено. Ноле ризикува да си ја сјебе веќе сјебаната сезона, ако се ебава сега со карантини нит ќе фати форма за УС Опен нит бутур.

Не знам стварно, ептен ми е чудно како така големи ѕвезди ко Ноле, Ѕверо, Димитров и Тием се нафатија да играат егзибиции у ек на пандемија на Балкан... Овој па Димитров гарант ја изебал пола Србија прошлиот викенд, све живо заразил, го формирал најголемиот кластер во светот, балканскиот кластер. :D
Мене турниров ми делуваше како excuse за балканскава екипа да се збере на провод во ова мртво доба :icon_lol:

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Јас не капирам како така одеднаш направија таков голем егзибициски турнир, и тоа со ѕвезди од првиот ешалон. Да не се заебаваме, Ноле е светска класа тенисер, многу важна јавна личност, не ми е јасно како се нафатил на ова.
После една ваква изјава на Ноле, воопшто не ме изненади целата егзибиција со турнирот што ја направија во сред активна пандемија.

А, кога сме веќе кај аздисаниве, не го посеале вирусот само меѓу себе, туку најмалку и на некое дете што се заакало со нив:

• Ми се допаѓа
Reactions: ski

Kajgana Shop

На врв Bottom