Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Кај нас најголемиот проблем е шо има огромни собири,ифтари,мекици, свадби и др без да се носат маски.А за тинејџери шо секоја вечер се собираат по населби и локаат до 3 сабајле па да не правиме муабет.Џабе е ако на џогинг или возење точак носиме маски кога овие горенаведениве се несопирливи!:toe:
Дали сериозно носиш маска ко ќе трчаш или возиш точак?

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Дали сериозно носиш маска ко ќе трчаш или возиш точак?
Нормално дека не.Тоа и ми беше поентата.Ако не се сопрат прослави и журки се е џабе,ама сега веќе е касно.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Зашто му импутираш на докторот нешто што не кажал? Ваквите како тебе му ја рушат репутацијата и затоа е толку хејтан... Ај најди една изјава ама да не е извртена од некој дебилен медиум каде што Вело вика дека маски ме помагаат... Во живо го гледав на канал 5 а ја има и изјавата на YouTube каде што вика дека маски мора да носат само заболените за да не го шират вирусот. Ама ние не сме Јапонија, тука заболените бегаат преку прозор, кршат карантини, ти викаат не бе алергија е ова... Плус има многу асимптоматски и затоа сите треба да носат маски.
Еве јас ке ти кажам баш негова изјава гледав искрено ме мрзи да барам сега, каде вели дека и тој носи маска кога влегува во маркет од страв да не го тепа некој, а не дека истата помага или може да спречи ширење зараза, незнам на која телевизија беше и каде го кажа тоа но јас лично го гледав и слушав.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.443
Поени од реакции
7.726
Еве јас ке ти кажам баш негова изјава гледав искрено ме мрзи да барам сега, каде вели дека и тој носи маска кога влегува во маркет од страв да не го тепа некој, а не дека истата помага или може да спречи ширење зараза, незнам на која телевизија беше и каде го кажа тоа но јас лично го гледав и слушав.
А претходно не го слушна делот кај што вика дека маска мора да носи заразениот? Зашто би носел маска заразен човек ако маската не спречува ширење на вирусот? Ако ти го најдам тој дел што го кажува Вело ќе престанеш да трубиш дека маски не помагале?

B

Beginner

Гостин
Еве логички малку како се пренесува вирусот? Преку устата и носот ама со маската тој дел се покрива толку едноставно. Значи маска во затворен простор мора да се носи
Hairstylists with COVID-19 didn't infect any of their 140 clients.
Сите носеле маска затоа и не се заразиле.
На отворено ако си сам и немаш контакт со други лица тогаш не треба маска.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.412
Поени од реакции
16.675
А претходно не го слушна делот кај што вика дека маска мора да носи заразениот? Зашто би носел маска заразен човек ако маската не спречува ширење на вирусот? Ако ти го најдам тој дел што го кажува Вело ќе престанеш да трубиш дека маски не помагале?
Помешал нешто, сигурно ова со маскиве му го кажала братучетка му од Англија.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.356
Поени од реакции
38.612
Џабе го тупите со маските, факт е дека после одреден период дишењето станува се потешко и потешко. Јас пример неможам да ја носам повеќе од 20-25 мин, среќа завршувам за побрзо и излегувам надвор право ја вадам. Среќа ни на улица е потребна, ни на работа. Оддамна ќе си дадев отказ.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.789
Поени од реакции
39.944
Али Тобако на Бит-пазар 2 месеци турбо работеше за време на полициски час, 24/7 , најмалку во 3 прилики имам начекано полиција внатре, и полно со муштерии, никому ништо. Единствено последниов викенд карантин не работеше, само со порачки. Значи не е Чаир, не е пичке материне тоа, на 200 метра од судовите, и од полициска Бит-пазар.
Ама да, полицијата не ги чува нив и намерно ги остава да се заразат, дискриминација.
Ама не разбирате вие дека полицијата и каурите намерно систематски ги оставаат да се заразуваат. Не дека они сакаат да шетаат и да не почитуваат закони. Едноставно нема кој да ги спречи во тоа. Оставени се луѓето сами на себе.

Намерно на каурите им ставаат џандари со автоматски пушки по пунктовите, за да ги чуваат, а во Чаир нема ни џандар да видиш.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.026
Џабе го тупите со маските, факт е дека после одреден период дишењето станува се потешко и потешко. Јас пример неможам да ја носам повеќе од 20-25 мин, среќа завршувам за побрзо и излегувам надвор право ја вадам. Среќа ни на улица е потребна, ни на работа. Оддамна ќе си дадев отказ.
Сеа се зависи до човекот ама и ја истото го мислев кога рекоа дека мора да се носи.Ни шал никогаш не сум сакал да носам како мал баш поради тоа.Со тек на време станува навика.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Зaтoa не требaше вoјскa дa укинaт,кoгa ке пузиш нa лaкти oд кaсaрнa Илинден дo Стенкoвец нa 60 степени сo гaс мaскa стaвенa имa пaлaчинкa сo нутелa дa ти бидaт мaскиве плaтнени aмa тoa е.Не чини ни мнoгу технoлoгии све преку тaч дa ни е oвoзмoженo и дoстaпнo,пa зaтoa инвaлиди ке стaнеме

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.566
Поени од реакции
5.610
Истото што го кажав и пред 3 месеци, ќе го повторам и сега.
Маска за еднократна употреба се носи МАКСИМУМ 2 часа или се дур не ја допреш со раце/симнеш на гуша.
Генерално ако си заразен и носиш маска, шансите да заразиш некој друг се мнооогу мали. Ако си здрав, носењето на маска подолго време може да биде дури и штетно во ваква ситуација.
Неправилното носење на маска со носето надвор е исто ко носење купачи со курето надвор.
Јас не сфаќам само каде е логиката да те тера некој ако си вработен во продавница, бензиска и слично да носиш маска 8 или 12 саати.
НЕ Е ХИГИЕНСКИ!
- Штом ја допреш со прсти (платненцето) - тури и пепел
- штом се симне од нос/уста - тури и пепел
- штом се "навлажни" - тури и пепел.
Носењето повеќе од 2 часа на 1 маска (за еднократна употреба) може да ти направи поголемо зло. Особено носење на долгп време иста маска, со тоа стави/вади. А акп треба да даваш по 50тима денари на секој 2 саати за нова маска дур си на работа, боље седи со дома.
Истото тоа сзо има на повеќе пати кажано КАКО и колки време треба, и смее да се носи маска! Џабе "јас" ставам маска што ја носам у "педерка" за во продавница кога ја фаќам со "прљави раце", не е дезинфицирана кога ја ставам, не ја носам правилно и сл.
Сега у последниве 2 месеци ни викаат дека маската ќе не заштитела, да, ќе не заштити првата употреба после дезинфекција, но што потоа ?
Автоматски споено мислење:

Уште да ми кажеш дека живееш во Чаир и ептен ќе ми го разубавиш денот :)
Бев сведок во тој дел на скопје како казнуваа сеа, патрола на полиција со дечки во ЕБР мајчка. Дур беше полицискиот час, полиција ни за лек немаше таму. Ни чаир ни бутел. Сега ВРИЕ, буквално ВРИЕ од полиција и патроли... никогаш во мојов живот неам видено толку полиција во реон бутел/чаир.... коа и да искочам од дома барем 3 "патроли" ги гледам, а завреме на полициски час имаше само 1 до 2, и плус 1 пункт за контрола кај Верото во чаир дур Ролекс маркетот на 20 метра од нив работеше фул и луѓе си одеа да пазарат ко луди...

Последно уредено:

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Неофицијално денеска околу 165 од кои околу 100 во Скопје.....
Инаку денеска се изнервирав со едни џандарчиња, пешки одев накај кола по паркингот во Лептокарија.....ми вика немаш маска....препотен од спаринава му викам "на отворен простор сум, има растојание мегу луѓе", иди во Чаир да видиш дали носат маски. Ми вика господине немојте така, навредувате службено лице....си влегов во кола, запалив машина и си отидов. Морони од нас ќе прават.....сељачишта.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom