Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.065
Неофицијално само во Скопје бројката на новозаболени изнесува над 100
Денеска ми се јави матичната, стигнале резултатите, немам корона (испратена бев заради симптоми, висока температура, кашлање, грлоболка, без контакт со регистриран заразен), ама вели од цел список што ги испратив на тестирање, само ти си негативна! И сите од Скопје, и само од една докторка ...
п.с. Не ми го дава документот, има и други имиња и презимиња, вели збирно добива резултати, а баш ќе ми требаше за на забар. Сега таму ќе си плаќам проватно за пак да ме тестираат :(

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.162
Поени од реакции
30.310
Многу ме интересира тие кои викаа дека економијата не смее да трпи какво мислење имаат сега кога почнаа фабрики да се затвораат секој ден, линии се ставаат во изолација.
Еве за Кромберг цела линија била во изолација поради еден заразен, се шушка и дека фабриката се клата, ако се затвори пак нема никогаш да се отвори повеќе.
Da ne bea iftarite veke ke rabotea site fabriki i site rabotni mesta bez nikakvi problemi.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Вирусов не е за подценување.Ама од друга страна имаш љуѓе кои веќе го изгубиле работното место.Љуѓе кои имаат хронични болести не можат да ги направат своите редовни контроли.Па сеа има информации на љуѓе со скршеници им бараат прво тестирање па потоа интервенција.Е сеа не мие јасно.Ако некој шо е со скршеница на нога и е позитивен на корона нема да му ја гипсираат истата или шо е поентава?Дај тогаш и при секоја повреда нека бараат тест од хепатит ц на пример,која е поентава?
Точно, поради тоа пробувам да го оправдам мојот став од самиот почеток.
Што помал број на ковид заболени, послаби рестрикции при прием на останати пациенти и можност да им се пружи редовна нега.
Доколку настане хаос поради пандемијава, сите останати ќе се занемарат и заборават, за жал.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.443
Поени од реакции
7.726
DJ Icko си трчаше полумаратони лаганица, чисто да се знае, да не се спие многу на картата вродени заболувања за тие што се самоуверени дека само со хронични заболувања и 80+ години можеш да наебеш од вирусот.
Трагично е тие што се најјаки на зборови обично се 35 кила + од што треба да бидат, нивото на холестерол им е бесконечност и најтешка вежба во денот им е да си врзат патики...

Член од
5 март 2018
Мислења
16.547
Поени од реакции
18.798
Da ne bea iftarite veke ke rabotea site fabriki i site rabotni mesta bez nikakvi problemi.
Па тоа и јас го пишав погоре, да не беше толку голема бројката кои го потценуваа вирусот сега ќе си функциониравме како шо треба.
Тука и МВР си има вина со двојните аршини за казни.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Од една страна вирусов од друга страна крах на економијата!Едноставно мора животот да се тера понатаму.Во комшии имам брачен пар кој остана без работа.А имаат две дечиња дома.Мислиш дека се секираат веќе за вирусов?Во секој случај ситуацијава е тешка,ако ги затворат фирмиве низ државава дури тогаш ќе се чудиме шо не снашло.
Слабеењето на економијата и клептократијата не доведоа до состојба да немаме асален медицински персонал и болнички капацитети! Ако рикне и таа каква-таква економија, тек тогаш ќе го видиме ние вирусот во пижами:mad: Каква е разликата да умре човек за леб или од вирус?:toe::(
Можеби грешам, ама сеуште ме држи ниет, дека сето ова е пишано во манифестот од Запад, мислам на бројките и начинот на кој се справуваме со ситуацијата!

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Ау. 193 нови, 140 од СК. 9 починати.
Плус процентот на позитивни тестови е цело време над 10%, денес скоро 14% е. Да бидеме среќни ако до крајот на месецов малку од малку се стабилизира, ама како што си тераат бројкиве...

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.503
Поени од реакции
2.868
Ау. 193 нови, 140 од СК. 9 починати.
Скопје контаминиран како Чернобил станува. Ја незнам ова ко цело Скопје да се затворило у една соба па сите се испозаразиле. По 100 на ден секој ден...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Го прележуваат стари баби по 90+ а умираат деца со 20+, ај најди му крај!
Не треба да се заборави дека ова „правило“ не важи само за вирусов, за секакви други состојби важи.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.268
Поени од реакции
18.233
Тешко дека ќе работеа. Работат тие што имаат работа, безразлика на епидемијата. Во застој се повеќето бидејки автомобилската индустрија е во застој, а нашите фабрики произведуваат делови за нив.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Не треба да се заборави дека ова „правило“ не важи само за вирусов, за секакви други состојби важи.
Ако тргнеме по таа логика на упростување, ќе дојдеме до народната: кому како му е речено на третата вечер!

Член од
5 март 2018
Мислења
16.547
Поени од реакции
18.798
Уште се разгледува опцијата да се затворат општините кај шо има жаришта ?
Единствени сме во светот шо не се применува таа стратегија на затворање на региони.

Kajgana Shop

На врв Bottom