Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Тешкo тебе aкo дури сегa ти избледнувa вербaтa вo чoвештвoтo,кoлку пoбрзo се врaтиш вo реaлниoт,сурoвиoт свет, тoлку пoдoбрo зa тебе.Ти штo мислеше,декa дoживoтнo ке кркaте бoмбoниери oд "зaдoвoлни пaциенти" скриени вo сoбaтa нa глaвнaтa сестрa?И нa мaјкaтa нa судикaтa oбaвезнo пoсебен третмaн зa недaј бoже утре ке се нaјде судикaтa зa нештo,не е лoшo дa си јa имaш
Се извинувам на членката што ја цитирав,постот не беше наменет конкретно за неа туку општо за тоа што се случува по болниците,затоа бев така дрзок и безобразен.И на сите останати ви се извинувам сосе модераторите

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Овде луѓево плачат за да ни се деси Италјанско сценарио. Денес излегов надвор со маска нормално и погодете што? Абе едно 20% носеа маски само. Овде ќе им дојде паметот само ќо ќе почнат да умираат луѓе и ко ќе нема кој да помага. Не разбирам стварно што смета маска да носиш ама пуст чалам и простотилок...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Овде луѓево плачат за да ни се деси Италјанско сценарио. Денес излегов надвор со маска нормално и погодете што? Абе едно 20% носеа маски само. Овде ќе им дојде паметот само ќо ќе почнат да умираат луѓе и ко ќе нема кој да помага. Не разбирам стварно што смета маска да носиш ама пуст чалам и простотилок...
Јас со маска излагам само навечер, за да не ме препознаат. Добро, понекогаш искачам и денски со маска, пак за да не ме препознаат. Од оние 40 денари што се. На Битпазар што ги шие кројачот.

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Нели Филипче сам во интервју кажа дека на отворено маска не мора да се носи само кога си во близок контакт со друго лице или во затворена просторија.

Член од
1 септември 2018
Мислења
248
Поени од реакции
643
Се извинувам на членката што ја цитирав,постот не беше наменет конкретно за неа туку општо за тоа што се случува по болниците,затоа бев така дрзок и безобразен.И на сите останати ви се извинувам сосе модераторите
Нешто ко исплашен делуваш.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
А што помага маска да носиш, така како нечалам и непрост да ми одговориш ако знаеш?

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.318
Поени од реакции
15.489
Kičevo utrovo dosta pusto posle prvite poseriozno zaboleni. Nekako strav vleze vo luđeto, plus zarazenite se od ,,ubeduvanje,, taka sto pri sekoe pozdravuvanje se guškaat po 2 pati...ednaš za pozdrav...ednaš na zaminuvanje

Ke bidi inreresno sledniov period

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.026
Поени од реакции
12.701
Сериозно сега имам прашање, кој знае нека одговори.
Зошто не го направат тестирањето за вирусот да биде на граница при влез во државава? Ем ќе си земат пари ( нели на приватно си го плаќаш тестот ако имаш регулиран престој во странство ), ем ќе бидеш посигурен дека не си закачил ништо успат. Јас сеа да сакам да дојдам треба да направам ПЦР тест, ама кој ми гарантира дека ништо не сум закачила успат?
Дали во таков случај ( при негативен тест на граница ) може да бидеш сигурен дека не си закачил ништо или сепак мора го чекаш тој период на инкубација на вирусот?

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
А што помага маска да носиш, така како нечалам и непрост да ми одговориш ако знаеш?
Па колку толку има помали шанси да се пренесе вирусот со близок контакт. Во цел свет налагаат маски да се носат дури и WHO лузерите во 90та минута излегоа и признаа дека маските се ефективни. Има држави што одма казнуваат ако излезеш без маска...

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Зошто не го направат тестирањето за вирусот да биде на граница при влез во државава? Ем ќе си земат пари ( нели на приватно си го плаќаш тестот ако имаш регулиран престој во странство ), ем ќе бидеш посигурен дека не си закачил ништо успат. Јас сеа да сакам да дојдам треба да направам ПЦР тест, ама кој ми гарантира дека ништо не сум закачила успат?
Дали во таков случај ( при негативен тест на граница ) може да бидеш сигурен дека не си закачил ништо или сепак мора го чекаш тој период на инкубација на вирусот?
Веројатно не е технички изводливо да имаат брз резултат. Ќе овенат на граница чекајќи резултати. Дополнително, треба и медицински лица кои би биле вклучени во процедурата а нам мислам дека ни останаа само медицинските лица од Македонски Брод (ова не сакам да го навредам местото).

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Правиш тест еве да речеме 2 ден пред да тргнеш, се качуваш во авион и вирусот ти го пренесуваат тебе. Од ова веројатно нема да покаже на тестовите дека го имаш пошто има време на инкубација од 5-14 дена т.е за толку денови од прилика вирусот станува активен во тебе. Е сега зошто не тестираат на граница веројатно нема доволно персонал и опрема да покриваат 10+ гранични премини и аеродроми, а и проблем е брзината на резултатите пошто ќе настане хаос, ако секој чека најмалце 15 минути за резултати. Значи 100% не е изводливо од неколку прични. Во Скопје ситуацијата е очајна поради недостиг на персонал а болниците се трупаат секој ден, толку очајна што почнаа доктори и мед. сестри да носат од други специјализации и градови

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.318
Поени од реакции
15.489
Bidejki ako si zarazen pre 2-3 dena....testot ima šansa da bidi negativen

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.026
Поени од реакции
12.701
Аха, епа тоа ми беше прашањето. Дали тестот дава точни резултати и ако вирусот не е сеуште активен.
Значи и негативен тест во првите денови не е доволен за да се исклучи присуство на вирусот.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.956
Поени од реакции
18.086
Во Италија фрчат тужби против државата поради лошото управување со корона кризата и последиците кои се оставени од тоа. Дали и во нашата ценета држава некој ке се повика на одговорност и зошто не?

Kajgana Shop

На врв Bottom