Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Доста се бламира овој....срамота веќе, нека си се врати во сала, таму е добар.
Пак истото, познати кластери, асиптоматски пациенти, блага лесна клиничка слика....ситуацијата е под контрола.
Истото ќе го збори и кога би имале 500 дневно

Член од
30 април 2013
Мислења
356
Поени од реакции
207
За сега од понеделник немало да има нови рестрективни мерки добро се справувале, ама за нови рестрективни мерки ќе се почекало до недела:pos:

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Од Бајрам наваму имаме околу 600 нови случаи, он 90% ги става у тие 15 семејства.
Значи 540 случаи му се у 15 семејства, или у просек 35 позитивни у семејство.:cool:
Јес да браќава се котат ко да нема утре, ама по 35 члена позитивни ако имаат, севкупно со негативните ќе искочат едно 50 луѓе у куќа.
Па веројатно мисли на пошироко семејство, а сечените знајме дека по 9 брајча се во фамилија. Сите тие по 9 деца и се берат 100 души едно семејство :)

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Венко од херој стана кретен.
Полицискиот час у Скопје бил за да се спречат контактите на тоа 3то колено... пази богати.
Прво, зар не е поедноставно тоа 3то колено да се стави во самоизолација отколку цел град да го заклучуваш ?
Ако они веќе се во самоизолација, тогаш кој кур има потреба од полициски час ?
Ако не се, тогаш како ќе ги спречиш нивните контакти кога тие можеби отишле у Охрид ?

Второ, полицискиот се вовел за полесно земање брисеви. Ваљда ова значи дека ако на некој треба да му се земе брис, знаеш дека ќе го најдеш дома зошто е затворен градот.
Ако тие не се во самоизолација, уживај дека си сигурен дека ќе го најдеш дома, може заминал во туристичките места, што нели е се нормално, зошто тоа го очекувале.

Пак ќе кажам, од херој, Филипче стана дно!

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.537
Поени од реакции
2.711
Сирот Филипче не сум го видел овака напнат...Јеби га,здравство тука му колабила а он мора политички да се држи со одговорите.Рече и нешто позитивно ако е вистина Дај Боже дека вирусот е поблаг сега со поблаги симптоми или асиптоматски.Ама и ова треба да се земе со голема резерва а и бројот на починати и оздравени ке даде одговори и за ова.

А иначе јас стојам на таа теза што нема логика да се само семејства.Нека каже 15 поголеми фамилии подобро барем така ке има логика во бројките.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.582
Поени од реакции
13.952
Јас на почеток на кризата во март пишав дека вирусот ќе заврши кога медиумите така ќе кажат, ќе дополнам само, кога политичарите ќе им кажат на медиумите така да известат. На почеток да имаше вакви бројки колективно урлање и врискање ќе имаше по медиумите, невиден психолошки притисок и тортура со 34654 таканаречени експертутки 24/7 да трубат и да плашат народ. А сега смената е лентата како да има едноцифрен број и се оди во насока победен е вирусот ајде на избори. Останува само да престанат да тестираат и тоа ќе биде тоа. Само вака испаѓа џабе изгубивме неколку месеци и мислам во право беа тие на темава што го туркаа овај муабет. Убеден сум дека ни Грција, ни Црна Гора, ни Хрватска, ни Србија го победија вирусот, туку тоа е политичка одлука за спас на економијата пред се.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.737
Поени од реакции
27.728
кога политичарите ќе им кажат на медиумите така да известат.
Барем некои од новинарите нема да бидат послушни.
Еве Ѕвонко
А звукот на нивните бели дробови ќе остане со мене некое време.
кога ќе помине тоа време, ќе ги посети пак и ќе известува транспарентно.

Член од
7 август 2011
Мислења
4.948
Поени од реакции
15.115
Не е точно ова, јас бев во контакт со заразен, ми рекоа 14 дена самоизолација. Пред 4 дена дојде екипа дома и не тестираа, после 2 дена кажаа и резултати.
Јас сум болен од корона, 17 дена веќе, вчера ми стигна повторно позитивен. Моите дома и девојка ми ги тестираа само првиот пат, откако им заврши карантинот им направија анкета дали имаат симптоми и ги пуштија бидејќи немаат. Бараа да бидат тестирани им рекоа нема потреба. Нема точен одгоцор, веројатно некогаш тестираат некогаш не. Тоа е лудило.. мора да го тестираат секој после 14 дена. Цело време трубат дека 80% се асимптоматски, а услов за тест им е да имаш симптоми :tapp:

Член од
26 декември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
279
Се што кажа денеска Филипче се коси со било која логика.Ако некој имал контакт со некој од заболените и отишол во Охрид 4ри дена - како тоа не е проблем ? Што ќе е различно тој ако истиот ако седи во Скопје и ги почитува/не почитува мерките?

Второ како сака луѓето да го сфатат сериозно кога десет пати нагласи дека вирусот слабеел ?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.374
Јас сум болен од корона, 17 дена веќе, вчера ми стигна повторно позитивен. Моите дома и девојка ми ги тестираа само првиот пат, откако им заврши карантинот им направија анкета дали имаат симптоми и ги пуштија бидејќи немаат. Бараа да бидат тестирани им рекоа нема потреба. Нема точен одгоцор, веројатно некогаш тестираат некогаш не. Тоа е лудило.. мора да го тестираат секој после 14 дена. Цело време трубат дека 80% се асимптоматски, а услов за тест им е да имаш симптоми :tapp:
Многу ме интесира зашто не ги истестирале коа пред 10 дена правеа по 200 теста. Тебе како ти се симптомите, од кај имаш фатено?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
@Ilumious забега овој скроз,вика еве у Марибор се појавил заболен,така да прерано било да сме прогласеле крај на пандемијата кај нас,а ние имаме 200 дневно :pos:
Слушав, ќути, во Словенија по дома влагаа да те тестираат со скринингот што се вика, нема сакам, не сакам, верувам, не верувам, со Марибор ќе се мериме. Фамилиите на децата и до ВЦ не одат без дозвола а не па по групни собиранки :facepalm:
П. С. Не им се разбирам многу ама ова изглееа им е најкрш влада од осамостојувањето до сега, напнати се многу а пак се справија со короната. Поука, не е до владата туку до службите е. Во стабилна држава кој и да е на власт ако столбовите се кренати нема да има проблеми.

Kajgana Shop

На врв Bottom