Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Сакаш да кажеш наместо истражувања и научни студии дека треба да се фокусирам на постирање работи што тебе те прават да се чуствуваш подобро... Приказни за успивање можеби?

На ова би аплаудирал, ама би се обложил дека нема да издржиш. :)

Всушност повеќето работи што ги посочив овде се научни студии, не само информации.

Разбирлива реакција е тоа, наместо соочување со стравот полесно е да пука во гласникот и да продолжи да верува во розовите приказни (дека ова не е опасна болест која остава доживотни последици кај многу луѓе). Класична когнитивна дисонаца... Како овие другиве што се прават луди дека за муслиманиве нема двојни аршини во државава. Полесно е да се преправаш (веројатно и да веруваш) дека сите сме исто одговорни за сите глупости што се дешаваат. Да, и јас што со татко на две маси во двор седнати пиеме ракија - за да има изолација и скраја-да-е нешто да не му пренесам - исто сме одговорни како и идиотите кои во продавници и јавни простории не носат маски и таквите кои се гужваат за празници и во верски објекти... Потоа кога не цели фамилии, туку цели населби се заразуваат - потоа пак ќе се кажуваат приказни дека сите сме исто одговорни.
Permanent lung damage.
Difficulty absorbing oxygen.
Terrifying lung failure.
Irreversible overall health.
Stroke rate increased three-fold.
Young people heart attack rate as high as 700%.

Ама когнитивна дисонанца...

Ne pocituvame merki i nie i tie...ama ova denes sto vidov na pazar,go nemalo ni vo Kina ni vo Italija.
Eden vo ovoa vreme i slucaj NE-covek go prasuva prodavacot dali ljuti piperot i dobiva pozitiven odgovor.
Istiot zema edna piperka ja nakrsuva i liznuva eden del,pa drigiot del i ja vraka piperkata vo kupot ??? veruvale ili ne.
а на кој пазар се овие па вака коо хорди еден до еден????

79095761_240672990573671_8666145247614468096_n.jpg
kasami_svilare.jpg

^ Предизборна фотографија од која треба да заклучиме дека не му е страв на Оливер, со народот е.

Вучиќ е експерт за вакви ствари. Синот си го зарази со корона, ради личен PR.

Да разбираше англиски и да го прочиташе текстот може ќе видеше за што се работи и дека во текстот има опфатена и студија од 9000 заразени.
says Mandeep Mehra, MD, medical director of the Brigham and Women’s Hospital Heart and Vascular Center. Плус предава на Харвард. Ама ок ние на форумот знаеме многу повеќе од сите други :)
Не, нема намера да прочита пошто (не дај боже) така може и да смени мислење.
Посигурно му е вака, ќе ги игнорира научните студии и наместо тоа ќе ти линка неповрзан текст ОД НОВИНАРОТ автор на колумната. :)

Е не, ти разбираш.
Еве ти го авторот и блогот
еве за што пишувала жената пред короната
How to Hack Your Brain with Sound
Binaural beats may be able to entrain your brainwaves. That sounds more magical than it is.
Dana G Smith
Dana G Smith

Follow
Mar 3 · 5 min read

Optimize Me is an Elemental column exploring (and fact-checking) the weirdest self-improvement trends. It comes out every Tuesday.

Ај сеа стисни фолоу на жената и едуцирај се

Ад хоминем за авторот е твојот „аргумент“ во муабетов?

Ништо нема да кажеш за студиите од текстот?
Двете студии беа цитирани во текстот, а пошто ти вака „едуцирано“ ми звучиш па можеби ќе сакаш да придонесеш со peer review... :coffee:

Објасни им таму дека согледувањата од истражувањата и студиите им се неточни, пошто ти ете си нашол на нет рандом текст од новинар кој патем пишувал и за нивните студии. Со такви аргументи како твоиве нема шегување, можеби и награда ќе добиеш.

Е не, ти разбираш.
Еве ти го авторот и блогот
еве за што пишувала жената пред короната
How to Hack Your Brain with Sound
Binaural beats may be able to entrain your brainwaves. That sounds more magical than it is.

Dana G Smith
Dana G Smith

Follow
Mar 3 · 5 min read

Optimize Me is an Elemental column exploring (and fact-checking) the weirdest self-improvement trends. It comes out every Tuesday.

Ај сеа стисни фолоу на жената и едуцирај се
Значи докторот ова го тврди и плус скоро целиот артикл е од тоа што доктори мислат знаеш ли што значи SAYS? Цело време има наводници цитира а не туку така од неа да си треска.
SAYS Mandeep Mehra, MD, medical director of the Brigham and Women’s Hospital Heart and Vascular Center.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Permanent lung damage.
Difficulty absorbing oxygen.
Terrifying lung failure.
Irreversible overall health.
Stroke rate increased three-fold.
Young people heart attack rate as high as 700%.

Ама когнитивна дисонанца...
Тоа се факти од болници, од терен, од истражувања и студии... Сурова реалност ама реалност која други ја живеат иако ти сакаш да ја игнорираш, а можеш да ја игнорираш пошто (сеуште) не ти се десило тебе и на твои блиски. Дајбоже и да не ти се деси... Ама што сакаш да направам за ти биде подобро, можеби да ставам и јас розови очила па заедно да игнорираме факти, истражувања и студии?
Автоматски споено мислење:

Алкохолот заразува? Не сум знаел упм, ама ете од сега да знам да не пијам оти може алкохолитис да фатам.
Може да биде релевантна споредба. Ама само ако прогласат прохибиција на алкохол како во САД минатиот век. ;)
Муабетот ми е, ова бројкиве за коронавирусот се со сите мерки како полициски часови и изолации. Да не го направеа тоа бројките ќе отидеа во небо и таквите табели ќе беа уште поглупи... Посебно што тоа им се годишни бројки (на пример за алкохолизам), а пандемијава има уште 7 месеци фора да убива луѓе (за да споредуваме на целогодишно ниво).

Последно уредено:
можеби да ставам и јас розови очила па заедно да игнорираме факти, истражувања и студии?
А бе цело време ми збориш за дисонанци, биаси, ад хоминеми, а ти си целиот исполнет со такви.
Не реков дека е розово.
Ситуацијата е благо сива, а ти си тој што страшно се обидува да ја направи катран црна затоа што нема ништо попаметно во животот.

Гледаш како постојано зборуваш некои лични согледувања твои за МЕНЕ ЛИЧНО, без ниеден аргумент за самата дискусија? Не ми ја коментираш тезата, не ги коментираш истражувањата и студиите на кои ја темелам мојата теза... Мене лично ме коментираш... Знаеш тоа како се нарекува и што те прави тебе? :)

Гледаш како постојано зборуваш некои лични согледувања твои за МЕНЕ ЛИЧНО, без ниеден аргумент за самата дискусија? Не ми ја коментираш тезата, не ги коментираш истражувањата и студиите на кои ја темелам мојата теза... Мене лично ме коментираш... Знаеш тоа како се нарекува и што те прави тебе? :)
Види го бе пак запнал тој.
Што да ти ги коментирам тие чери пикд црнила бе, дали си нормален?
Исто како да треба да коментирам колку некој Windows update бил катастрофален, затоа што на 2300 лица што се пожалиле на Reddit им сјебал нешто, а у меѓувремето милијарда корисници не биле засегнати.

Избрзаја со мерките многу се опуштија сите требаше уште еден месец да има полициски

Толку од короната во Србија, ја погребаја и таму

Избрзаја со мерките многу се опуштија сите требаше уште еден месец да има полициски
Не не, до Бадник бар да имаше полициски... така и вториот бран ќе го избегневме у Септември... али јебига штачеш.

Не е ништо горе ова, моментално у Аеродром се дешаваат трки по новиот булевар и има бркотници со полиција. Копиљациве имаат подивено од дома седење или не знам што е работата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom