Коронавирус (COVID-19)

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Неможе да е исто.
Најпрост пример :
Неможе да е исто , ако тебе ти е забрането да искачаш надвор , а мене не ми е , ако ти си го преседувал цел викенд дома , а ја сум го шетал надвор.
Нема логика нели , ама јас разбирам , друго е да си тука , друго е да си таму.

Јас сум тука граѓанин од последен ред , па имам повеќе предности него како како граѓанин од 1 ред таму.

Цело Тетово и Чаир си седеше надвор , додека сите ве гушеа дома.На едната страна фрчеа казни , на другата несмеат да писнат.

Кажи еве знаеш ли некој што е болен , како му влијаел вирусот?

Јас наведов и пример од МК , каде што се нудат и пари за да се пише дека лицето починало од ковид 19.

Не мислиш дека ова сето е пренапумпано и дека се сркаат на големо гомната што ги серат?

Тоа е целата работа , како ке им прдне така си прават , а колективно сите ќутат , оваа недела вака оваа недела така , одеднаш жаришта па пак се стивнува , продавање приказни.

Они самиот устав не го почитуваат.У целава оваа фарса ни сами незнаат колку пати го птекршиле.

И јбг гневен сум кога ке видам такви работи во мојата држава , каде што сум граѓанин од 1 ред , а тука каде што сум граѓанин од некоја си трета класа , имам повеќе право на слобода и глас од таму.Гневен сум на самиот народ што ќути и што дозволува на разноразни начини да биде манипулирано.

Вирусов е само уште еден начин на кој не дупат у здрав мозок.

Кажи дека сами не сме криви колективно што не дупи кој стигне,и дека не посрамотија како народ на секаков можен начин.И сеуште им ги сркаме лајната.Гневен сум што немам слобода каде што сум роден.

Сите ве пече , и мене ме пече , ама тоа е суровата реалност.

Зошто скоро сегде во светот владите се плашат од граѓанско протести?
КОГА СЕ РАБОТИ ЗА СЛОБОДА , НЕ ПОСТОЈАТ ЗАКОНИ.
Само така ке имс промени.

И да и јас сум македонче ;)
Bravo drugar sve na mesto

M

Macedon1um

Гостин
Бре ова вмровциве уплашени од избори, само бранови им се сонуваат. :D
Не им е страв од нови бранови и заразени, туку знаат дека од опозицијата во ваква ситуација тешко можеш да ги натераш луѓето да гласаат

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Единствени сме во светот каде после три месеци карантини процентот на заразени и смртни случаи е ист.
Тоа е доказ дека не се почитуваат мерките, штом државата и полицијата не можи на крај да излези со овој проблем тогаш подобро се да се врати во нормала :toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
карантинот е глуп, затвори продавници, кафани и слични срања и пушти го народот нека шета по планини долини ако сака, нека држи социјална дистанца и доволно е, ајде луѓе што живеат во куќи со дворови некако ќе туркаат, ама народ да затвориш во 4 соби со деној па ќе побудалат.
Вака беше во АУС и оди види ги резултатите, веќе све е скоро вратено во нормала.

Јас во главно работав цело време, децава по цела недела пон до петок беа дома, за викенд ги земав и одевме во природа по неколку сати, не се мешавме со други, многу други истото го практикуваа.
не знам како може да се споредуваат две земји кога од едната луѓе "бегаат" за да имаат подобар живот во другата со која се споредува.
Повеќе земји имаат воведено т.н. полициски час или (како Франција) целосна забрана за движење освен со посебна дозвола, дури и до продавница.
Секој се бори на свој начин, зависно од условите во здравството и почитувањето на редовните мерки (дистанца, хигиена, групирање...). И од бројот на новозаболени.
За планините, секоја година заради пожари (лани било од март или февруари, имаше доста пожари) има забрана за движење во шума.

Последно уредено:
S

ski

Гостин
Има официјални информации од кои општини во Скопје се новозаболените?

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.537
Поени од реакции
2.712
Има официјални информации од кои општини во Скопје се новозаболените?
По некоја си логика ако идеме по кластерите што беа деновиве тоа се Чаир,Бутел,Сарај и Сингелич.Со оглед на непочитувањеѕо на мерките,групните собиранки и густото население на местава очекувам далеку поголем број од ова што е прикажано особено после Бајрам.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.986
Поени од реакции
74.056
По некоја си логика ако идеме по кластерите што беа деновиве тоа се Чаир,Бутел,Сарај и Сингелич.Со оглед на непочитувањеѕо на мерките,групните собиранки и густото население на местава очекувам далеку поголем број од ова што е прикажано особено после Бајрам.
7 од новите биле од кластер од Аеродром.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.537
Поени од реакции
2.712
7 од новите биле од кластер од Аеродром.
Извини, сега само што прочитав и јас за ова.

Од 26-те потврдени случаи во Скопје, 9-мина се од Аердором. Дури седум од нив од едно исто семсјтво. И Чаир денеска избори седум нови случаи, Сарај 4, а Центар 3. Заразени има и во Гази Баба, Петровец и Ѓорче Петров.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Скопје по општини одамна не е ажурирано. Застанати се на околу 200

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.860
Поени од реакции
42.540
Бројките ич не се битни, а биле а не биле тоа ти е, нема толкава смртност како што се плашеа,
и точно така според бројот на умрени оваа година може да биде од подобрите во вкупен број, што статистички короната излегува п. дим, единствените кој ќе ја мразат статистиката се фамилиите на тие 100 и нешто души.

Филипче самиот си е крив што сакаше да биде многу славен, првично беше во ред да каже што како било, ама сега по 2 месеци да го троши своето време за да соопштува податоци кој може да ги каже било кој е стварно премногу, што би се кажало многу арно не е најарно.

Другата работа во која се заплетка Филипче е тоа што се фалеше за успешносто справување во короната, а они реално не мрднале со прст, алгоритамот за тестирање е толку сложен како да се бира човек за на Марс, а не некој потенциален заразен, итн. има премногу за здраствениот систем да се зборува.

Полициските часови пред 21ч беа речиси бескорисни (највеќе да нема собирања на отворено), за некој и по 21ч не важаше, сите знаеме дека сме такво никакво племе и дека на било кој начин ќе ги заобиколиме забраните, тоа требаше да го знае и владата и да не превзема такви мерки кој не важат за сите и всушност се репресивни само кон оние кој ги почитуваат мерките.

Реисот целосно го подржувам, сум против таквите мерки, но и ќе биде интересно за предизборните препукувања кој бил крив, кој го вовел, кој не го спровел, за пукаќи е периодов, тоа што можело да има многу заболени е и донекаде подобро за нив, ќе се заразат сека пред пикот и ќе си имат третман. место да се заразат после кога сите ќе се заразиме.
Иначе ако не знаеше нема да има пик, тој што еднаш се заразил може и пак да се зарази

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Единствени сме во светот каде после три месеци карантини процентот на заразени и смртни случаи е ист.
Тоа е доказ дека не се почитуваат мерките, штом државата и полицијата не можи на крај да излези со овој проблем тогаш подобро се да се врати во нормала :toe:
Која држава и која полиција? Гајле им е и на тие и на тие....

Туку муабетов за карантин, нели Русија ги имаше едни од најстрогите карантин мерки во Март/Април, Chef Cook имаше ставено и некои слики ако не се лажам, како тогаш и покрај тие мерки, работава излезе од контрола кај нив?

Се игра некоја голема игра на бројки во светов, вие за Филипче сте се фатиле..

Summa is comin'...

Kajgana Shop

На врв Bottom