Коронавирус (COVID-19)

Член од
4 ноември 2013
Мислења
943
Поени од реакции
1.482
Ако им поделат ладен сендвич, пак ќе цвикаат „па на што личи ова, ладен сендвич ли да јадеме, ручек ли е ова?“

Иначе, @датум-лф дојде како прогресивен граѓанин на Германија да не' исплукаш нас, глупите на балкан, македончето за на крај да завршиш со пост во кој кажуваш дека горе доле било исто како што е тука? :D

Тешко нас глупите на Балкан, со вас паметните „таму горе“.
Кумашинот мој работи во хотел во град блиску Фрајбург, не се на работа од средина март, почнуваат за 10тина дена.
Неможе да е исто.
Најпрост пример :
Неможе да е исто , ако тебе ти е забрането да искачаш надвор , а мене не ми е , ако ти си го преседувал цел викенд дома , а ја сум го шетал надвор.
Нема логика нели , ама јас разбирам , друго е да си тука , друго е да си таму.

Јас сум тука граѓанин од последен ред , па имам повеќе предности него како како граѓанин од 1 ред таму.

Цело Тетово и Чаир си седеше надвор , додека сите ве гушеа дома.На едната страна фрчеа казни , на другата несмеат да писнат.

Кажи еве знаеш ли некој што е болен , како му влијаел вирусот?

Јас наведов и пример од МК , каде што се нудат и пари за да се пише дека лицето починало од ковид 19.

Не мислиш дека ова сето е пренапумпано и дека се сркаат на големо гомната што ги серат?

Тоа е целата работа , како ке им прдне така си прават , а колективно сите ќутат , оваа недела вака оваа недела така , одеднаш жаришта па пак се стивнува , продавање приказни.

Они самиот устав не го почитуваат.У целава оваа фарса ни сами незнаат колку пати го птекршиле.

И јбг гневен сум кога ке видам такви работи во мојата држава , каде што сум граѓанин од 1 ред , а тука каде што сум граѓанин од некоја си трета класа , имам повеќе право на слобода и глас од таму.Гневен сум на самиот народ што ќути и што дозволува на разноразни начини да биде манипулирано.

Вирусов е само уште еден начин на кој не дупат у здрав мозок.

Кажи дека сами не сме криви колективно што не дупи кој стигне,и дека не посрамотија како народ на секаков можен начин.И сеуште им ги сркаме лајната.Гневен сум што немам слобода каде што сум роден.

Сите ве пече , и мене ме пече , ама тоа е суровата реалност.

Зошто скоро сегде во светот владите се плашат од граѓанско протести?
КОГА СЕ РАБОТИ ЗА СЛОБОДА , НЕ ПОСТОЈАТ ЗАКОНИ.
Само така ке имс промени.

И да и јас сум македонче ;)

B

Beginner

Гостин
Не знам на овие бројки и тестирања како планираат од вторник угостителски објект да отвараат, а тоа со изборите на 21 јуни веќе мислам дека и самите увидоа деак нема да се оствари.
Се согласувам за ова ама планираат да отварат бидејки нашата економија и пред короната беше лоша. Сега и да сакат да го одложат нивното отварање реално економски не можеме да си го дозволиме тоа и да одложат некако тоа би било најмногу 1-2 недели. Држава како Германија со добра економија и другите почнаа да отварат веќе за да не им се случи колапс непа ние. За споредба германскиот министер изврши самоубиство заради ковидот. Додека нашата министерка попрво би земала нешто повеќе и би оставила да се распадне економијата без око да и трепне.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.612
Поени од реакции
7.743
Релаксација на мерки може да има само локално, исклучени да бидат Скопје, Тетово и Велес, но со забрана на напуштање на општина на живеење. Зошто цела држава да е заложник заради Чаир, Бутел, Сарај , Тетово и Велес.

349 активни случаи се од Скопје, Тетово, Велес и Прилеп. Тоа е 85%.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Релаксација на мерки може да има само локално, исклучени да бидат Скопје, Тетово и Велес, но со забрана на напуштање на општина на живеење. Зошто цела држава да е заложник заради Чаир, Бутел, Сарај , Тетово и Велес.
Ова мислам во некои држави се применува, пополека олабавување на мерки во одредени региони, по фази.
Ама кај нас ни план имаат ни ништо, од ден за ден ги менуваат мерките.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.481
Поени од реакции
9.207
кои се за тебе глупи мерки?
карантинот е глуп, затвори продавници, кафани и слични срања и пушти го народот нека шета по планини долини ако сака, нека држи социјална дистанца и доволно е, ајде луѓе што живеат во куќи со дворови некако ќе туркаат, ама народ да затвориш во 4 соби со деној па ќе побудалат.
Вака беше во АУС и оди види ги резултатите, веќе све е скоро вратено во нормала.

Јас во главно работав цело време, децава по цела недела пон до петок беа дома, за викенд ги земав и одевме во природа по неколку сати, не се мешавме со други, многу други истото го практикуваа.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Како тргна работата Филипче ќе се покае што станал министер за здравство...

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Тешко дека по изборите ќе се бави пак со политика, виде со кого си има работа.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.425
Поени од реакции
16.727

Ќе видиш после како ќе има плачки за демек ускратување права.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Сегде се спремаат за втор бран само у Македонија го одржуваат континуитет од првиот бран, да не изгубат на кондиција.
Или кај нас предвреме дојде вториот бран, зошто да го чекаме септември? :)

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864

Најлогично решение е, источна и јужна Македонија речиси да немаа случаи, 20 вкупно нема да собериш во овие три месеци, а се знае и од каде се најмногу новозаболените од Скопје моментално.

Така да и да има тродневен полициски час за викенд, не знам зошто би имало во градови со под 1% муслиманска популација.

Само што, после паметниве од Уставен ќе го укинат како дискриминација како одлуката за старите и малолентиците.

Секаде во свет се изолираат региони и градови само кај нас цела држава се третира како да има подеднакво јаки жаришта на вирусот низ цела територија.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Абе нема ништо чудно, вака ќе биди цело време, мора да се работи нели, ќе умриме од глад...

Јас сум дури и изненаден што ги кажуваат бројкиве, затоа што мислев ќе почнат да ги кријат. А можеби и кријат, затоа што слушнав кај ромиве имало многу болни, многу повеќе од официјалните бројки што ги кажуваат.

Ќе се качи бројот на заболени и бројот на умрени, ама секако сме во минус нели @Toma

Така да треба да се навикнуваме, секако е ова само План демија :D

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.425
Поени од реакции
16.727
Или кај нас предвреме дојде вториот бран, зошто да го чекаме септември? :)
За да дојде втор бран, треба првиот да заврши. Кј нас бројките си тераат константно, тоа шо почнало нема абер да заврши.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Најлогично решение е, источна и јужна Македонија речиси да немаа случаи, 20 вкупно нема да собериш во овие три месеци, а се знае и од каде се најмногу новозаболените од Скопје моментално.

Така да и да има тродневен полициски час за викенд, не знам зошто би имало во градови со под 1% муслиманска популација.

Само што, после паметниве од Уставен ќе го укинат како дискриминација како одлуката за старите и малолентиците.

Секаде во свет се изолираат региони и градови само кај нас цела држава се третира како да има подеднакво јаки жаришта на вирусот низ цела територија.
Нашата држава е помала од еден поголем европски град :D
just sayin' , не го поддржвам тридневниот карантин во цела држава и јас :)
Автоматски споено мислење:

За да дојде втор бран, треба првиот да заврши. Кј нас бројките си тераат константно, тоа шо почнало нема абер да заврши.
Ќе заврши и вториот до 10.06.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
Бре ова вмровциве уплашени од избори, само бранови им се сонуваат. :D

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Абе нема ништо чудно, вака ќе биди цело време, мора да се работи нели, ќе умриме од глад...

Јас сум дури и изненаден што ги кажуваат бројкиве, затоа што мислев ќе почнат да ги кријат. А можеби и кријат, затоа што слушнав кај ромиве имало многу болни, многу повеќе од официјалните бројки што ги кажуваат.

Ќе се качи бројот на заболени и бројот на умрени, ама секако сме во минус нели @Toma

Така да треба да се навикнуваме, секако е ова само План демија :D
Бројките ич не се битни, а биле а не биле тоа ти е, нема толкава смртност како што се плашеа,
и точно така според бројот на умрени оваа година може да биде од подобрите во вкупен број, што статистички короната излегува п. дим, единствените кој ќе ја мразат статистиката се фамилиите на тие 100 и нешто души.

Филипче самиот си е крив што сакаше да биде многу славен, првично беше во ред да каже што како било, ама сега по 2 месеци да го троши своето време за да соопштува податоци кој може да ги каже било кој е стварно премногу, што би се кажало многу арно не е најарно.

Другата работа во која се заплетка Филипче е тоа што се фалеше за успешносто справување во короната, а они реално не мрднале со прст, алгоритамот за тестирање е толку сложен како да се бира човек за на Марс, а не некој потенциален заразен, итн. има премногу за здраствениот систем да се зборува.

Полициските часови пред 21ч беа речиси бескорисни (највеќе да нема собирања на отворено), за некој и по 21ч не важаше, сите знаеме дека сме такво никакво племе и дека на било кој начин ќе ги заобиколиме забраните, тоа требаше да го знае и владата и да не превзема такви мерки кој не важат за сите и всушност се репресивни само кон оние кој ги почитуваат мерките.

Реисот целосно го подржувам, сум против таквите мерки, но и ќе биде интересно за предизборните препукувања кој бил крив, кој го вовел, кој не го спровел, за пукаќи е периодов, тоа што можело да има многу заболени е и донекаде подобро за нив, ќе се заразат сека пред пикот и ќе си имат третман. место да се заразат после кога сите ќе се заразиме.

Kajgana Shop

На врв Bottom