бре, бре, тајна било....
зашто би било тајна?
(има на линкот по општини)
да , всушност имаШЕ порано, нели највеќе во Карпош беа заболени ??; но на оваа мапа не видов, само има ознака за амбуланта каде се тестира..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
бре, бре, тајна било....
зашто би било тајна?
(има на линкот по општини)
испод најголемиот прозорец, со заразени, стисни лево/деснода , всушност имаШЕ порано, нели највеќе во Карпош беа заболени ??; но на оваа мапа не видов, само има ознака за амбуланта каде се тестира..
а инаку не згрешиле Шведите, со една од најголеми стапки на смртност у светЗнам [emoji846]
Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Не ми беше јасно дали бројките се за активни случаеви или ги бројат и тие кои оздравеле...но ако се израчунаат бројките излегува дека на мапата се само активни инфицираните.
Поентата ми беше дека намалениот број на заболени не беше ради намалениот број на тестови.Неделава ќе почне и скринингот
Не е интересно само паничарите да ве остајме да си објавувате број на смртни случаиЈас не можам да ве сфатам вие што не верувате во короната и мислите дека е мачкина кашлица, шо к.р барате на темата тогаш?
Мене нешто шо не ме занима ниту го читам ниту се замарам.
Како некој кој не е уплашен од вирусот делувате премногу засегнати.
Или целта ви е само да се контрите по форуми оти досадно ви е дома ?
Ок е форум е и секој има право да се изјасни ама темата стана кашапопара и се губат некои корисни информации.
Јас не можам да ве сфатам вие што не верувате во короната и мислите дека е мачкина кашлица, шо к.р барате на темата тогаш?
Мене нешто шо не ме занима ниту го читам ниту се замарам.
Како некој кој не е уплашен од вирусот делувате премногу засегнати.
Или целта ви е само да се контрите по форуми оти досадно ви е дома ?
Ок е форум е и секој има право да се изјасни ама темата стана кашапопара и се губат некои корисни информации.
Ама таму е друга клима и друг општествен систем. Не му забраниле на вирусот да шета по фабрики.Немогуче!Во фабрика вирусот не се пренесвел.Само за време на викенди ,празници и полициски час неговата заразност да ти била најголема.![]()
а инаку не згрешиле Шведите, со една од најголеми стапки на смртност у свет
Автоматски споено мислење:
можеме да дебатираме за тоа дали треба или не треба меркиве да останат, или да се намалат, или да се појачаат
ама за тоа дека Шведска добро се снаоѓа со вирусов, при онакви статистики, нема место за дебата
Немогуче!Во фабрика вирусот не се пренесвел.Само за време на викенди ,празници и полициски час неговата заразност да ти била најголема.![]()
Од ~26 000 случаеви, ~8000 се разрешени од кои 4 900 се опоравиле, а 3 200 се починати. Под услов сите останти активни случаеви да се опорават и ни еден од нив да не умре, смртонста ќе биде 8%. Во моментот накај 40% е.Прегледај го приврзокот 250808
Од сите регистрирани COVID случаи (26322) некаде благо над 8% им е смртноста,
И каква врска има карантинот со бројот на излечени ? Тоа е до начинот на лекување, не до мерките...и без карантин Шведска нема бројки на заразени/починати до небо, напротив секој ден е се подолу и подолу на табелата.Од ~26 000 случаеви, ~8000 се разрешени од кои 4 900 се опоравиле, а 3 200 се починати. Под услов сите останти активни случаеви да се опорават и ни еден од нив да не умре, смртонста ќе биде 8%. Во моментот накај 40% е.
Ninja Edit
3 200 од 26 000 е 12%. Утка ти е и тоа 8%.![]()
Заразени колку се, не глеам, не споредувам. Различни земји имаат различен начин на тестирање, а верувам дека ни таму не се добри.Прегледај го приврзокот 250808
Првиот резултат што ми излезе на гугл.
Не знам дали е точен, али да речиме дека е.
3225 мртви на 10.23 милионски народ?
Тоа ако не се лажам му иди 0,25% од цело население да се заразени - што е така минорна бројка.
Од сите регистрирани COVID случаи (26322) некаде благо над 8% им е смртноста, со оглед на тоа дека имаат старо население и не се испотресоа да го заштитат.
НИТУ е многу, ниту е апокалиптично со оглед на тоа дека имаа различни мерки од цел свет. Сепак кај нив беше лабаво.
СО ОВА, не заговарам дека се најпаметни или дека таа е добитната стратегија (вистината е секогаш измеѓу), но исто така не се апокалиптично многу.
Секако, од др страна, дека може подобро во однос на старските домови но очигледно намерно и свесно си ги пуштија низ вода старците заради herd immunity.
Заразени колку се, не глеам, не споредувам. Различни земји имаат различен начин на тестирање, а верувам дека ни таму не се добри.
Смртност потешко може да се манипулира од заразени. И двете можат, у крајна линија, ама смртност потешко.
Ако ги исклучиш Андора, Св. Мартин и слични земји со петоцифрени бројки население, Шведска е неге 5-то место по смртност у свет, по глава од жител, од некои 150+ држави (нели ги исклучуваме тие минијатурните). Толку. Не може никако да се каже дека им е добар моделот.
Ако ги оставам малите држави, тогаш Шведска ќе биде 9-то место у свет од 200 држави.Ако ги исклучиш и сите останати и три од карти - бум Шведска на прво место! Success.