Ilumious
Патник, педер, поет, администратор, масон
Извадил пиштол зошто другиот сакал со чамецот пред него да влезе во пештерите„Расправијата настанала во врска со движењето на чамците за туристи во правец кон пештерата

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Извадил пиштол зошто другиот сакал со чамецот пред него да влезе во пештерите„Расправијата настанала во врска со движењето на чамците за туристи во правец кон пештерата
Овие и онака се кромањонци, пештерски луѓе .. сигурен сум дека добро знаат што значи пештераИзвадил пиштол зошто другиот сакал со чамецот пред него да влезе во пештеритеАко знае типот што е финтата со пештерите на Матка ќе се замонашам само ајде...
За последниот дел.Тоа е чист природен процес кој тешко дека можеме да го смениме.Народот е крив во оваа држава, никаде не може да ти команда полиција и политичари ако народот е сплотен, ако излезеше сплотено народот и против промена на име и против сите срања што се прават и со „браќата“ можеше да ни се фатат и политичари и ЕУ, оди во Грција смени му нешто како нас тука, пред некоја година кога беше финансиската криза лом ја направија Атина.
Арно ама ние ќути има и полошо и се организираме како народ само преку партија, ако не свирни партија и да ги собери гласачите во автобуси нема шанса да направиш толпа во државава.
Едноставно на сите им е дојдено преку нос и мислам дека Северна Шќиптарија да не викаат нема да ни смета, битно да има вработување во државна администрација и ќути си, не се свесни дека и во нивниот двор ќе дојдат проблемите што ги имаа пред 20тина години во Западна.
Згора на се помладите генерации од нашата раса се уништени и со „либералните гледишта“, се е буквално говор на омраза и не смееш да зуцнеш против малцинствата. А и со укинувањето на војската од нашата страна веќе немаме ни способни луѓе спремни да влезат во некаков конфликт, тестостеронот отиде надолу, али само од нашата страна, овие прво учат да расклопуват пиштол, а после да јадат со лажица.
Не е ни прв случај ни последен во историјата понеука и поназадна нација да ја собори таа попаметната, пример ти се Словените кога ги населиле овие територии, така да ако не се свестиме за кратко ќе бидеме по неколку векови само пример во учебниците дека на овие територии живеел народ што се декларирал како Македонци.
Немав намера да се навраќам на темава ама ајде,.... значи или јас не се изјаснав добро или вие си пишете што ќе ви текне. Јас не мислев дека треба полиција да го сплоти народот, она што сакав да го кажам дека кога ние правиме срање ти доаѓа полиција и те крши од ќотек и плус одговараш, додека кај албанциве и како што вика Илко е обратна ситуацијава, ако тие се бунат нешто одма се гледа политиички, незнам човекови права, не смее да се тепа па се оди на мирно решение, толеранции и останати срања да не ги редам. Затоа ми беше муабетот за курчењето, затоа е земање на сила кога знае дека ниту ќе одговара ни ништо. Ти и некој друг сакате да ме убедите дека ако сака полиција да растури некој бунт на албанци или цигани, дека не може на крај да излезе со нив, немој да ме ебеш.Народот е крив во оваа држава, никаде не може да ти команда полиција и политичари ако народот е сплотен, ако излезеше сплотено народот и против промена на име и против сите срања што се прават и со „браќата“ можеше да ни се фатат и политичари и ЕУ, оди во Грција смени му нешто како нас тука, пред некоја година кога беше финансиската криза лом ја направија Атина.
Арно ама ние ќути има и полошо и се организираме како народ само преку партија, ако не свирни партија и да ги собери гласачите во автобуси нема шанса да направиш толпа во државава.
Едноставно на сите им е дојдено преку нос и мислам дека Северна Шќиптарија да не викаат нема да ни смета, битно да има вработување во државна администрација и ќути си, не се свесни дека и во нивниот двор ќе дојдат проблемите што ги имаа пред 20тина години во Западна.
Згора на се помладите генерации од нашата раса се уништени и со „либералните гледишта“, се е буквално говор на омраза и не смееш да зуцнеш против малцинствата. А и со укинувањето на војската од нашата страна веќе немаме ни способни луѓе спремни да влезат во некаков конфликт, тестостеронот отиде надолу, али само од нашата страна, овие прво учат да расклопуват пиштол, а после да јадат со лажица.
Не е ни прв случај ни последен во историјата понеука и поназадна нација да ја собори таа попаметната, пример ти се Словените кога ги населиле овие територии, така да ако не се свестиме за кратко ќе бидеме по неколку векови само пример во учебниците дека на овие територии живеел народ што се декларирал како Македонци.
Тие се спремни оти се во секојдневна војна со нас, а ние што е потрагично не ја ни гледаме дека војната е сеуште активна за да возвратиме.За последниот дел.Тоа е чист природен процес кој тешко дека можеме да го смениме.
А не се и они нешто поспремни за војна, тука сме некаде по сила и снага со нив, освен што они имаат предност само во тоа што се запознати со оружје него ли ние.
Очигледно не ме читаш погоре добро, јас не ти викам полицијата да го сплоти народот туку дека полицијата нема никаква сила ако е народот сплотен и излезе заедно на улица. Дали мислиш дека џандарите ќе се курчат како сега ако видат 300-400 000 луѓе на улица?Немав намера да се навраќам на темава ама ајде,.... значи или јас не се изјаснав добро или вие си пишете што ќе ви текне. Јас не мислев дека треба полиција да го сплоти народот, она што сакав да го кажам дека кога ние правиме срање ти доаѓа полиција и те крши од ќотек и плус одговараш, додека кај албанциве и како што вика Илко е обратна ситуацијава, ако тие се бунат нешто одма се гледа политиички, незнам човекови права, не смее да се тепа па се оди на мирно решение, толеранции и останати срања да не ги редам. Затоа ми беше муабетот за курчењето, затоа е земање на сила кога знае дека ниту ќе одговара ни ништо. Ти и некој друг сакате да ме убедите дека ако сака полиција да растури некој бунт на албанци или цигани, дека не може на крај да излезе со нив, немој да ме ебеш.
Ќе го прокоментирам и тоа за Грција, што го спомна мада друга беше темата, бадијала е искршија Атина, тоа што Еу го замисли си го истера, кршењето ништо не спречи.
и што кажа ти поразлично од мене? истото што го зборвам јас само со други зборови, малцинствата се курчат дека се заштитени, затоа и го спомнав примерот со утакмицата пред 30 години, да кажам, како беше кога малцинствата немаа грб, не мислев да се фалам дека отидовме во струга да тепаме албанци.Тие се спремни оти се во секојдневна војна со нас, а ние што е потрагично не ја ни гледаме дека војната е сеуште активна за да возвратиме.
Многу градови во кои не смееа да писнат сега имаат по 20% од нив во администрација, многу градови во кои не помислуваа ни да влезат во градот сега имаат недвижности и во 5 сабајле будење од оџата и тн.
Очигледно не ме читаш погоре добро, јас не ти викам полицијата да го сплоти народот туку дека полицијата нема никаква сила ако е народот сплотен и излезе заедно на улица. Дали мислиш дека џандарите ќе се курчат како сега ако видат 300-400 000 луѓе на улица?
Бидејќи не живееш тука ќе пробам сликовито да ти ја доловам проблематикава: македончето е детето во школо врз кое се прави булинг (вообичаено најмирно што пробува да си ја тера работичката), малцинствата ти се тие силеџиите кои обично имаат курназ татко или пак грб од некој постар роднина (во случајов поддршката од чичо Сем), државата родителот (кој Македонците се поизгледно е дека го немаат и дека се сираци) и полицијата ти се воспитувачите во школото. Е сега такво дете за да не биде малтретирано има три опции: да дојде негов родител и да ја смири ситуацијата (ние го немаме тој, тие што ги бираме газето им го дадоа на овие само да направат влада, најголемите терористи веќе 20 години не се излезени од Собрание и Влада), втора опција да се обрати кај воспитувачите (во случајов полицијата која исто обожава булинг и нема да му помогне) и во третиот случај да стегне тупаниците и да му ги искрши забите на некој од силеџиите. Ризикот е или ќе го јади после тоа повеќе, или ако застанат и другите кои ги трпат силеџиите од негова страна ќе успеат да се одбранат и веќе никој нема да се осуди да крене рака врз него.
Во твој Охрид бев пак пред скоро и можам да ти гарантирам дека за 50 години од сега ќе имате преку 30% албанско население во градот, тоа што и се случува на Струга во моментов очекувам да го имате и вие во Охрид за не повеќе од 3-4 децении, а за скоро очекувам да ви сврти грб и Унеско поради она што се случува во градот и странците кои биле едни од најбитните туристи да останат само како мит.
Како мислиш да се смени системот?и што кажа ти поразлично од мене? истото што го зборвам јас само со други зборови, малцинствата се курчат дека се заштитени, затоа и го спомнав примерот со утакмицата пред 30 години, да кажам, како беше кога малцинствата немаа грб, не мислев да се фалам дека отидовме во струга да тепаме албанци.
И кога го спомна Охрид, може ќе биде така како што викаш може не, 30-40 години е долг период, пишав јас во мојот прв пост, нека се смени политиката малку, да почне системот да се однесува према малцинствава како што се однесува кон нас и ќе ги видиш кој се/беа албанциве и гупциве, затоа да бидеме здрави и живи па ќе видиме.
Прво Албанците повеќе немаат толку наталитет за да освојуваат градови на овој начин, а второ се селат во западна Европа со брзина на светлината, и тоа уште на 18 години.Веќе минуваат времињата на тие генерации кои седат по селата во чајилџилница, и само чекаат кога ќе пукне за да се припојат кон Косово и Албанија.Во иднина и они самите се повеќе и повеќе ќе преминуваат кон европскиот начин на живот, младите ќе спијат до касно, нема да создавааат семејства млади, ќе се отуѓуваат како што сме се отуѓиле ние пред некој 50, 60 тина години, кога сме ги напуштале селата и семејствата и нашите заминувале по градовите.Во тој период Албанците успеале да се заштитат од тогашните политики, па затоа и пред 15, 20 години направија бум, но денес веќе и они ја губат битката со традиционалното живеење, и затоа овие прогнози се многу тешки да се остварат, кога ќе го изгубат тоа што ние го изгубивме некаде после втората свтска војна, веќе нема да бидат способни за ништо, како и ние самите.Тие се спремни оти се во секојдневна војна со нас, а ние што е потрагично не ја ни гледаме дека војната е сеуште активна за да возвратиме.
Многу градови во кои не смееа да писнат сега имаат по 20% од нив во администрација, многу градови во кои не помислуваа ни да влезат во градот сега имаат недвижности и во 5 сабајле будење од оџата и тн.
Очигледно не ме читаш погоре добро, јас не ти викам полицијата да го сплоти народот туку дека полицијата нема никаква сила ако е народот сплотен и излезе заедно на улица. Дали мислиш дека џандарите ќе се курчат како сега ако видат 300-400 000 луѓе на улица?
Бидејќи не живееш тука ќе пробам сликовито да ти ја доловам проблематикава: македончето е детето во школо врз кое се прави булинг (вообичаено најмирно што пробува да си ја тера работичката), малцинствата ти се тие силеџиите кои обично имаат курназ татко или пак грб од некој постар роднина (во случајов поддршката од чичо Сем), државата родителот (кој Македонците се поизгледно е дека го немаат и дека се сираци) и полицијата ти се воспитувачите во школото. Е сега такво дете за да не биде малтретирано има три опции: да дојде негов родител и да ја смири ситуацијата (ние го немаме тој, тие што ги бираме газето им го дадоа на овие само да направат влада, најголемите терористи веќе 20 години не се излезени од Собрание и Влада), втора опција да се обрати кај воспитувачите (во случајов полицијата која исто обожава булинг и нема да му помогне) и во третиот случај да стегне тупаниците и да му ги искрши забите на некој од силеџиите. Ризикот е или ќе го јади после тоа повеќе, или ако застанат и другите кои ги трпат силеџиите од негова страна ќе успеат да се одбранат и веќе никој нема да се осуди да крене рака врз него.
Во твој Охрид бев пак пред скоро и можам да ти гарантирам дека за 50 години од сега ќе имате преку 30% албанско население во градот, тоа што и се случува на Струга во моментов очекувам да го имате и вие во Охрид за не повеќе од 3-4 децении, а за скоро очекувам да ви сврти грб и Унеско поради она што се случува во градот и странците кои биле едни од најбитните туристи да останат само како мит.
Не да се смени туку да почне системот да функционира ко за нас така и за малцинствата, пример кога ќе излезат групно да се солидализираат и бранат некој криминалец наместо полицијата да се пазари за мирно решение, да ги искрши од ќотек и растера со димни бомби како што правеа против нашите. Кога ќе истепаат некого низ Мавровка, не полицијава да дава изјави истрагата е во тек, него да ги најде и да им опне ќотек и затвор под кратка постапка, а не да се шетаат со ножеви и пиштоли како во камено доба.Како мислиш да се смени системот?
Те сфатив шо сакаш да кажеш ама тоа е скоро па невозможно, тука пак идеме до темата за која не се согласуваме а тоа е народот, ама ајде ќе продолжам со пишување оти гледам дека не си лик кој има его и поштуеш туѓи мислења и тераш нормална дискусија.Не да се смени туку да почне системот да функционира ко за нас така и за малцинствата, пример кога ќе излезат групно да се солидализираат и бранат некој криминалец наместо полицијата да се пазари за мирно решение, да ги искрши од ќотек и растера со димни бомби како што правеа против нашите. Кога ќе истепаат некого низ Мавровка, не полицијава да дава изјави истрагата е во тек, него да ги најде и да им опне ќотек и затвор под кратка постапка, а не да се шетаат со ножеви и пиштоли како во камено доба.
Наместо тоа гупците да крадат под полициска заштита како што викаш, да ги соберат во полиција и ќотекот да заигра како некогаш а не да му кревам курот на некој немиен, и кога Најческа ќе почне да сере за човекови права да и кажат да седи дома и чорапи да плете наместо да јаде говна.
Наместо тоа вошкарот градоначалник на Охрид да дава изјава дека не можел да ги руши дивоградбите зш некој можел да го убие, да си ја земе работата да ја работи како што треба, ако се плаши нека си даде оставка.... и да не продолжувам, до утре ќе треба да пишам.
верувај, ништо не е невозможно, не сакам да делувам идеалистички ама не знаеш кога може да се случи невозможното, пример за мене беше невозможно дека ќе се најде таква/и будала/и што ќе потпише договор како тој преспанскиот, дури и кога гледав со очи не ми се веруваше, така да верувај, не може вака бесконечно, прашање е на време.Те сфатив шо сакаш да кажеш ама тоа е скоро па невозможно, тука пак идеме до темата за која не се согласуваме а тоа е народот, ама ајде ќе продолжам со пишување оти гледам дека не си лик кој има его и поштуеш туѓи мислења и тераш нормална дискусија.
И покрај сето ова никој од нас не се буни никаде за да се сменат овие работи, и со самото тоа ние го прифаќаме таквото владеење и нивните постапки.Народот кога идат избори не бара ниту безбедност ниту еднаквост за сите туку работа во државно по цена на се.
Зошто јас не правам разлика помеѓу пусто турско и денес, за мене ситуацијата е иста, пак ќе направам споредба помеѓу овие два временски периода.Ако тогаш немало луѓе кои оделе во планините и со самото тоа одпочнувале борба против тираниите и тогашното владеење, османлиите ќе си сметале дека народот сине задоволен и нема што да им замери, за такви ги сметале и селаните кои работеле и ќутеле, исто тоа се случува и со денешните политичари и системот, зошто некој би земал да оди да наплаќа данок во Арачиново или да наплаќа струја во Баирот, или пак да ветува пред избори нешто такво, кога ете гледаме дека народот не е заинтересиран за тоа.Системот го менува народот или го натерува да профункционира преку некое дејствување и пружање отпор.Тогаш освен пушката и планината немало друг начин но денес кога имаме институции многу е полесно да се избориме за подобро живеење, тогаш со тоа што оделе во комити ги ризикувале животите и на своите семејства а денес сето ова можеме да го промениме на поедноставен начин, преку институции, протести, здруженија, петиции, итн, но ете пак ќе кажам по се изгледа народот не е заинтересиран за слобода, барем до кога не му дојде проблемот во неговиот двор.
верувај, ништо не е невозможно, не сакам да делувам идеалистички ама не знаеш кога може да се случи невозможното, пример за мене беше невозможно дека ќе се најде таква/и будала/и што ќе потпише договор како тој преспанскиот, дури и кога гледав со очи не ми се веруваше, така да верувај, не може вака бесконечно, прашање е на време.
Инаку не дека народот не се буни, се буни, евеНе верувам дека ќе има некакви големи промени во РМ, освен ако нешто не се сжени во светска политика, ама тоа не е ни тема, ни пак нешто значи.Македонија за жал станува дупка, која пред се безбедносно ќе биде многу кревка, народот се повеќе се повлекува и е исплашен од двете малцинствата, од ден на ден моќта на Македонецот ќе се губи на секое поле.Ако отворено зборуваш или реагираш јавно можеш да им влезеш на пик на некој Албанци или Цигани и да бидеш нападнат или институциите да те решат со казни.Пишав и некоја страна позади, во турско барем си знаел до кај ти се границите, си знаел дека си под робство и си се борел по цена и на животот за подобро утре, а денес имајќи своја држава е многу лошо и подеднакво исто како под турско, затоа и е многу потешко да се промени нешто во свеста на народот.Не е само за оваа тема, и за многу други, човекот општо не сфаќа дека животот е борба, потпаѓа под секојдневните задоволства и комфорната зона, за на крај кога ќе дојде гз до јајце, да му текне да се свести.верувај, ништо не е невозможно, не сакам да делувам идеалистички ама не знаеш кога може да се случи невозможното, пример за мене беше невозможно дека ќе се најде таква/и будала/и што ќе потпише договор како тој преспанскиот, дури и кога гледав со очи не ми се веруваше, така да верувај, не може вака бесконечно, прашање е на време.
Инаку не дека народот не се буни, се буни, еве ти се буниш, кулку има како тебе и мене на форумов што истото го зборуваат, ќе речиш ова е форум, да ова е форум, од некаде мора да почне да се праќа пораката ,мислиш почитичариве не знаат што се збори, имаат јатаци секаде,имаат платеници што дремат тука, или пример види ги татариве обесени на форумов, мислиш онака се дојдени тука да дремат 24/7, дојдени се со цел, сепак ова е 21 век не 19.
А да и не спомнав, даде пример, за мене и за тебе ама ние и двајцата сме надвор од државата, многумина со вакви ставови ја напуштаат државата и ќе ја напуштаат.
Ништо не е исклесано во камен, све тече и све се менува... Коцките се вртат, само треба спремно да ги дочекаме... И најдолгиот пат почнува со првиот чекор... Само треба да ни е јасно дека за градење држава нема шорткат... Ќе мора да се запнеме и полека полека да ја истераме државата.. Ако почнеме сега, нашите внуци ќе видат бенефит од тоа.Не верувам дека ќе има некакви големи промени во РМ, освен ако нешто не се сжени во светска политика, ама тоа не е ни тема, ни пак нешто значи.Македонија за жал станува дупка, која пред се безбедносно ќе биде многу кревка, народот се повеќе се повлекува и е исплашен од двете малцинствата, од ден на ден моќта на Македонецот ќе се губи на секое поле.Ако отворено зборуваш или реагираш јавно можеш да им влезеш на пик на некој Албанци или Цигани и да бидеш нападнат или институциите да те решат со казни.Пишав и некоја страна позади, во турско барем си знаел до кај ти се границите, си знаел дека си под робство и си се борел по цена и на животот за подобро утре, а денес имајќи своја држава е многу лошо и подеднакво исто како под турско, затоа и е многу потешко да се промени нешто во свеста на народот.Не е само за оваа тема, и за многу други, човекот општо не сфаќа дека животот е борба, потпаѓа под секојдневните задоволства и комфорната зона, за на крај кога ќе дојде гз до јајце, да му текне да се свести.
А да и не спомнав, даде пример, за мене и за тебе ама ние и двајцата сме надвор од државата, многумина со вакви ставови ја напуштаат државата и ќе ја напуштаат.