- Член од
- 28 декември 2015
- Мислења
- 4.081
- Поени од реакции
- 6.569
Точно затоа и романците не издржаа кај Сталинград, но моето запознавање како цинцарНе се разбирам ја у технологија толку. Мислам, ги знам главните тенкови, артилериски и други орушја, ловци, бомбардери, транспорти, бродови... по име и нешто карактеристики, споредби, али толку. На пример, никад не сум обрнал внимание на овој ловец италијански, или на тие романските.
Без разлика како се чувствуваш ти, јас сметам дека романските војски не се покажаа во добро светло, со тоа што Италијаните најубедливо лоши, па Французите, па Романците. Значи, не сум нешто убеден дека Французите се покажаа нешто многу добро. Полошо од сите други големи (Јапан, Британија, СССР, САД и Германија). Секако, мит е дека Французите не се бореа храбро (Данкирк, како најголем пример), но тоа е недоволно, како што видовме. Имало и француски единици кои фаќале магла, да не се лажеме. На пример, кај Седан кога пробиле панцерите, имало две дивизии кои фатиле штрафта кога виделе што иде. Али не ги обвинувам, ниту можам да го сметам целосно кукавичко тоа бегање. Имено, пред нив се наоѓал крем де ла крем од Вермахтот, лично Гудериан со тенковски армии. А Французиве не биле главни сили, туку две дивизии резерви. И тоа не први резерви, туку Бе резерви. Ги викале крокодили. Пошто биле толку стари што кожата им била набрчкана како на крокодил. Скроз глупо би било да останеле.
Романците се друга прича. IMO кај Романците причините не лежат во човечкиот фактор, туку во немањето добри, доволни средства и услови за војување. Да речеме, кај Сталинград тој што знае добро, ќе знае дека Романците се покажале одлично, со тоа што го имале на располагање. Исто така дека тие биле оние кои предупредувале на состојбата и барале појачувања. Но, никој после Втора Светска не ги ферма Романците на Запад, таму се читаат и печатат со големи тиражи мемоарите на Мајнштајн, Гудериан и други, каде што се знае кој е крив за Стаљинград.
Италијаните се посебна категорија и за нив ќе треба цел пост или неколку. Дали го знаете популарниот италијански војнички поздрав, со две раце што се изведува?

Тоа што располагале било најчесто од сопствено производство како ИАР-80 и ИАР-37, имале и јуришни топови од домашна (скромна) индустрија, германците биле некако нерасположени да помагаат иако им доделиле шака Штуки, цинцарите морале ловецот ИАР-80 да го прават и пикирачки бомбардер и јуришник, а тоа не може да даде добри резултати.
Пред ЊЊ-2 романците имале големи нарачки за техника во Британија но најголем дел од тоа останал неиспорачан поради очигледни причини па морале да се снаоѓаат, како хибридниот ИАР-79 тактички бомбардер со талијански дизајн, немачки мотори и белгиски митралези за одбрана

Да се напомене дека на територија на екс-Југа иако војната завршила на 15.Мај, чистењето на ѓубрето (усташи, четници, ханџари, балисти, домобрани, недиќевци и остали) траело некаде до 1952. Очигледно останало многу ѓубре

Што се однесува до талијани not sure дека имаат победа во една едина битка во ЊЊ-2 ?! можеби грешам, но не сум сретнал при читање на таква ствар. Едино што ми текнува е инвазијата на Албанија која ја освоиле за три дена, што е ок постигнување ваљда, ако се знае дека Албанската армија била на ниво на крајот на 19.век...