Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Сомнително ми е да купувам од такви ликови.

Би ти го препорачал точакот што го возам. Поминати најмалку 2000 км за 8 месеци (официјално измерени), низ секакви терени. Точакот е 10ка. Никаков дефект, никакво вложување во нови делови или сервисирање. Освен за одржување, нормално :)
Истиот мислам дека им стигна и на velosiped.mk во Скопје.

p.s. Очекувам некој да ти пише со истите пари да купиш на старо, но што е до мене точакот вреди за парите :)
Единствен недостаток е што нема Mega Drive касета позади за да можат без проблем да се искачуваат пострмни угорници до 20% бидејки предниот најмал запчаник е 24 додека се друго е супер за парите.

Единствен недостаток е што нема Mega Drive касета позади за да можат без проблем да се искачуваат пострмни угорници до 20% бидејки предниот најмал запчаник е 24 додека се друго е супер за парите.
До 20% може, но веќе над тоа сум го туркал :D Но, сѐ е до силата на велосипедистот. На 25-30% заедно влечам точак со другари што имаат и 27ма брзина.

До 20% може, но веќе над тоа сум го туркал :D Но, сѐ е до силата на велосипедистот. На 25-30% заедно влечам точак со другари што имаат и 27ма брзина.
Може само ако си станат од седиште во таканаречена Орбитрек положба инаку седнат нема шанси.

Може само ако си станат од седиште во таканаречена Орбитрек положба инаку седнат нема шанси.
Баш сега си проверив неколку сегменти на такви угорнини. Седечки сум успевал да качувам и 22%. Меѓутоа, ако константно треба да искачуваш таква угорнина над 200 метра растојание, многу е тешко, признавам.

п.с. Искачувањето ми е добра страна, имам добро тело за таков терен. Мислам дека не секој ќе може истото да го искачи со мојот точак.

Дали и каква крема користите за проблем со иритација на препоните после возење ??

Дали и каква крема користите за проблем со иритација на препоните после возење ??
За да не дојдеш до крема, јас ти препорачувам велосипедски шорцеви и гел-подлога на седиштето. Со таа комбинација ти гарантирам целодневно возење и да се вратиш без непријатно чувство :)

Шеми креам (chamoise cream) на Асос или МакОфф, кај нас ги немат ќе мораш да си нарачаш. Нетреба многу, доволно е да ја намачкаш само влошката од шорцот. Ак земиш првин ќе си пробаш на некој дел од телото мала количина 2-3 пати, во случај да имаш премногу осетлива кожа и за да не ти напрајт полошо.
Исто ќе побараш Анти шаф крема или балзам (аnti-chafe cream) или анти фрикшн крема (anti-friction). Aк не ти се чекат, тогаш можит и да завшиш работа со бебешко масло. Хигиена редовна исто и на шорцот.

За да не дојдеш до крема, јас ти препорачувам велосипедски шорцеви и гел-подлога на седиштето. Со таа комбинација ти гарантирам целодневно возење и да се вратиш без непријатно чувство :)
Шорц е потребно, ако се возит или тренират константно, заедно со крема или гел се апсолутно win-win ситуација (ко шо спомнав). Исто зависит волуменот на возење/тренирање, средината кај шо се возит и стилот на еден возач (поединец). За викенд возачи (до душа незнам и такви веќе колку се) и овие барам нешто до 20 иљади ама возам ваму-возам таму (и самите незнает шо, каде) и до на продавница, работа, не е потребен шорц.
Геометријата на рамката и добро седиште (ова е персонална преференција на било кој возач, зато шо сите сме различно градени) се најбитен фактор.
Ко шо можам да заклучам, во твојов случај шорц и гел подлога (никоја гел подлога не е подобра од квалитетен шорц, да не се мамиме), голема е веројатноста да имаш проблем со седиштето (ова првенствено) а секундарно проблем со геометријата и бројот на рамка во споредба со твоите пропорции.

Последно уредено:
Шорц е потребно, ако се возит или тренират константно, заедно со крема или гел се апсолутно win-win ситуација (ко шо спомнав). Исто зависит волуменот на возење/тренирање, средината кај шо се возит и стилот на еден возач (поединец). За викенд возачи (до душа незнам и такви веќе колку се) и овие барам нешто до 20 иљади ама возам ваму-возам таму (и самите незнает шо, каде) и до на продавница, работа, не е потребен шорц.
Геометријата на рамката и добро седиште (ова е персонална преференција на било кој возач, зато шо сите сме различно градени) се најбитен фактор.
Ко шо можам да заклучам, во твојов случај шорц и гел подлога (никоја гел подлога не е подобра од квалитетен шорц, да не се мамиме), голема е веројатноста да имаш проблем со седиштето (ова првенствено) а секундарно проблем со геометријата и бројот на рамка во споредба со твоите пропорции.
На МТБ можам и само со шорцеви или па гел-подлога, а можам и без двете, но на Road Bike на првата тура како будала ги послушав советите на форумот и чекав 2 дена да ми помине воспалението (возев со вело-шорцеви, времетраење 3 часа). На следната тура ја ставив и гел подлогата, извозaв 4 часа, без никакви воспаленија. После неа имав уште неколку такви долги тури, ист ефект -> максимална комоција. Вчера дури возев со Road Bike-ot само со гел-подлога, без вело-шорцеви 4 часа, се вратив без никакво воспаление. Затоа, на сите што имаат проблем со седиштето и препоните, ич не читајте совети од нас форумџиите, купувајте. НЕ ШТЕДЕТЕ. Од екипата што возиме, не сум единствен што користи и подлога и шорцеви. Имаме целодневни рути понекогаш, никој не се жали на болки :)

Btw, напиша добро седиште, но јас викам гел-подлогата ти е поевтина варијанта за да не вложуваш во ново седиште што ќе нуди помала комотност од неа. Добро седиште ќе те кошта +1000 денари, а подлогата околу 300.

На крај, не сме тркачи на Тур Д Франс ебаго. Гледајте си здравје и комоција :D

На МТБ можам и само со шорцеви или па гел-подлога, а можам и без двете, но на Road Bike на првата тура како будала ги послушав советите на форумот и чекав 2 дена да ми помине воспалението (возев со вело-шорцеви, времетраење 3 часа). На следната тура ја ставив и гел подлогата, извозaв 4 часа, без никакви воспаленија. После неа имав уште неколку такви долги тури, ист ефект -> максимална комоција. Затоа, на сите што имаат проблем со седиштето и препоните, ич не читајте совети од нас форумџиите, купувајте. НЕ ШТЕДЕТЕ. Од екипата што возиме, не сум единствен што користи и подлога и шорцеви. Имаме целодневни рути понекогаш, никој не се жали на болки :)

Btw, напиша добро седиште, но јас викам гел-подлогата ти е поевтина варијанта за да не вложуваш во ново седиште што ќе нуди помала комотност од неа. Добро седиште ќе те кошта +1000 денари, а подлогата околу 300.

На крај, не сме тркачи на Тур Д Франс ебаго. Гледајте си здравје и комоција :D
Точно е дека е поевтина варијанта подлогата но да знаеш на цело дневна тура ако бар малку не ти наведнато седиштето односно ти е во точна хоризонтална положба ќе имаш трнење на половиот орган и мадињата а во некои моменти и нема да осетиш дека ги имаш.Затоа ISM направија вакви седишта за да не дојде до такви несакани последици:https://ismseat.com/

Точно е дека е поевтина варијанта подлогата но да знаеш на цело дневна тура ако бар малку не ти наведнато седиштето односно ти е во точна хоризонтална положба ќе имаш трнење на половиот орган и мадињата а во некои моменти и нема да осетиш дека ги имаш.Затоа ISM направија вакви седишта за да не дојде до такви несакани последици:https://ismseat.com/
Такви седишта вредат од 100 евра нагоре. Ако некој што вози точак од 200 евра го постави прашањето, седиштето ќе му вреди колку пола точак доколку сака да го реши проблемот :D
Автоматски споено мислење:

2.jpg

3.jpg

3.png

Има ли разлика? :D

Последно уредено:
Такви седишта вредат од 100 евра нагоре. Ако некој што вози точак од 200 евра го постави прашањето, седиштето ќе му вреди колку пола точак доколку сака да го реши проблемот :D
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 250700

Прегледај го приврзокот 250701

Прегледај го приврзокот 250703

Има ли разлика? :D
Се сложувам бидејки и јас постојано до сега возам со навлака и низ град и на тури но во план сум на роудот да земам едно од поудобните ISM па да пробам на целодневна тура.

Kade moze da se kupi vo Skopje taa gel podloga? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom