Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Рајзенот подобар ли е за гејмање?
Процесорот не ти ја игра главната улога при гејмање.
За нијанси се подобри Интеловите во сличен ценовен ранг, меѓутоа си зависи од игра до игра.
Рајзен 2600 со 1650 ќе ти ги тера без проблем игрите.

SSD 120 доволно ќе е колку за оперативниот систем, за оваа конфигурација претпоставувам Win 10 за да лизга.

Само не очекувај премногу со таа графичка. пишав до 50 гига со последни апдејти и програми 120 гига ти се сисема доволно ако не ставаш игри на него

Совет треба ....
Дали е боље да се земе половна конфигурација или скроз нов компјутер .... За 16к гледам од ддстор,добри половни конфигурации додека у сетек,шо е реална цена на нов едно 15к, лупаат 22к денари .... Имам еден познаник од ИТ форум,Гојдо .....Може и преку него да склопи нешо ....

MB: Asrock H81, половна
CPU: Intel Core i5 4590, половен
RAM: 2x4GB DDR3-1600, половни
HDD: WD Blue 500GB HDD, половен
VGA: XFX RX570 4GB Black Edition OC, половна
Case: Logic K1 ATX + Arctic 92mm fan, нови
PSU: Cooler Master MWE 650W 80+ Bronze, половни

За 250 еврича ....
Не баш ваква конфигурација. Он и така траже за околу 30К, од ит форум може да земе сасвим солидно за со делимична гаранција на некои делови. Мада за процесор не ти треба гаранција. А ДДсторе, не се заебавај, они продават 10 години стари конфигурации. Поарно од ит форум.
Автоматски споено мислење:

SSD 120 доволно ќе е колку за оперативниот систем, за оваа конфигурација претпоставувам Win 10 за да лизга.
Малку е. Рачунај дека сега има игри од скоро 100ГБ. Не е за како ке равботе виндоусо, туку треба да имаш простор да игри да изнталираш. 240 најмалце. Ја коа би зимал, 500ГБ ССД ми земал.

Друже од каков антиквитет доаѓам, овој ќе биде машина и не на есесдето не ставам игри ќе служи за системска партиција со сите пропратни срања од мајкрософт како апдејти и слично.Како од Југо на Бмв да се качам ама не планирам длабоко да навлегувам во гејмингот повторно едноставно барам солидна конфигурација па ако сакам нешто појако ќе направам апгрејт.

Ништо, ако даваат на рати ќе земам нешо саглам ако земам да земам.И јас имав слична замисла како Анон само место со Рајзен го замислував со Интел i5.
Интел ти е поскап, плус ако сакаш да појачаш натаму ке ти треба и нова матична. А мора ли да баш од сетек?
У анхоч имаат на лагер i3-9100F 4 јадрен доста моќен на игри. испод 5000 ден.
А ако не ти се брза се спрема нога генерација процесори така да на постарите ке и падне цената.

Друже од каков антиквитет доаѓам, овој ќе биде машина и не на есесдето не ставам игри ќе служи за системска партиција со сите пропратни срања од мајкрософт како апдејти и слично.Како од Југо на Бмв да се качам ама не планирам длабоко да навлегувам во гејмингот повторно едноставно барам солидна конфигурација па ако сакам нешто појако ќе направам апгрејт.
Тогаш земи ryzen 5 3200G (не ти треба графичка засебна, а фино ќе ти тера малку послаби игри), b450 матична од околу 4000 денари, 2x 4gb ram и зависи уште колку компромиси си спремен да правиш ама може да те фати под 300 евра, а е многу пати подобра конфигурација од таа половната за 250 евра. Згора на тоа ќе имаш простор понатаму за надградби ако сакаш

Нешто како на Анон мислам дека ќе земам може да убацам интел.

Пет души сакаат да помогнат, составуваат конфигурации, делат совети, гледаат максимум да извадат за парите и на крај ќе ти пише "може ќе убацам интел"

Некогаш се прашувам зошто се трудам

Нешто како на Анон мислам дека ќе земам може да убацам интел.
ако одиш на интел таа плоча нема да може да га коритиш друга ќе ти треба .

За процесирање аудио и општо за миксање музика мислам интел се подобри.

за мулти таскинг се подоби АМД интел многу падна , intel i3 9100 f е со 4 јадра и 4 треда додека ryzen 5 2600 има 6 јадра и 12 треда кој е и подобра опција
Малку е. Рачунај дека сега има игри од скоро 100ГБ. Не е за како ке равботе виндоусо, туку треба да имаш простор да игри да изнталираш. 240 најмалце. Ја коа би зимал, 500ГБ ССД ми земал.

за игрите што ги спомна нема потреба да ги става на ссд ниту пак да фрила пари за поголеми ссд 120 е доволно за тоа што бара со 1 тб хдд

за мулти таскинг се подоби АМД интел многу падна , intel i3 9100 f е со 4 јадра и 4 треда додека ryzen 5 2600 има 6 јадра и 12 треда кој е и подобра опција

за игрите што ги спомна нема потреба да ги става на ссд ниту пак да фрила пари за поголеми ссд 120 е доволно за тоа што бара со 1 тб хдд
Друже, реално треба да се гледа на стварите. Јас моментално возам G4560, GTX 1060 3GB, 2x4GB ram. SSD imam i 120 i 250GB. Utre moze da mu tekne da simne ponova igra koja ke bide skoro 100GB instalacija.
...G4560 e 2core/4threads. Па реално не осеѓам никакво потреба од повеке. а чист 4 јадрен е дали 9100F или 3200G се скоро дупло помокни од мојот. Јас го разбирам, и јас дослго време имав антика. Апсолутно нема потреба од повеке јадра и нитки. Едно е потреба, друго е мерак.

Последно уредено:
Другарчиња ви благодарам на сугестиите и предлозите, добра ноќ.

Друже, реално треба да се гледа на стварите. Јас моментално возам G4560, GTX 1060 3GB, 2x4GB ram. SSD imam i 120 i 250GB. Utre moze da mu tekne da simne ponova igra koja ke bide skoro 100GB instalacija.
...G4560 e 2core/4threads. Па реално не осеѓам никакво потреба од повеке. а чист 4 јадрен е дали 9100F или 3200G се скоро дупло помокни од мојот. Јас го разбирам, и јас дослго време имав антика. Апсолутно нема потреба од повеке јадра и нитки. Едно е потреба, друго е мерак.
Не осеќаш потреба сега. Новите конзоли ќе бидат со 8 јадра и 16 threads. Сите игри ќе се оптимизираат околу тој хардвер. Процесор со 6 јадра и 12 threads е минимум ако сакаш да играш игри за 2 години од сега

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom