Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
5 март 2018
Мислења
16.683
Поени од реакции
18.952
Во Словенија за време на карантин на протест 3500 луѓе, ни маски, ни дистанца држење. Кај нас на оро се фатија, одма казни и на распит во полиција. Мислам дека и премногу се плукаме самите, не се и другите дисциплинирани ко римска легија.
Биди сигурен дека и таму летаат казни, гледам денес во Мадрид излезени не на протест туку онака пијани и дрогирани пуштена музиката и се дерат како нејќеле дома да седат, би ги дерела од глава до пети таквите.
14 000 мртви има во Мадрид само инаку

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Во Словенија за време на карантин на протест 3500 луѓе, ни маски, ни дистанца држење. Кај нас на оро се фатија, одма казни и на распит во полиција. Мислам дека и премногу се плукаме самите, не се и другите дисциплинирани ко римска легија.
Го виде протестот воопшто како изгледаше пред да пишеш? Се кладам дека не :)

Еве една слика од девојка која беше на протестот против Јанша

Точаци возеа оддалечени еден од друг и повеќето беа со маски, не вртеа оро и не седнаа на пијанка во двор после тоа.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.582
Поени од реакции
13.952
Биди сигурен дека и таму летаат казни, гледам денес во Мадрид излезени не на протест туку онака пијани и дрогирани пуштена музиката и се дерат како нејќеле дома да седат, би ги дерела од глава до пети таквите.
14 000 мртви има во Мадрид само инаку
3500 луѓе не можат да бидат казнети, дури и да сакаат не е можно. Како прво не ги спречиле да се соберат во време на карантин, како второ и откако се собрале полицијата не ги разбила, што значи допуштиле да има прекршување, то е то.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Додека сме кај Словенија, утре се отвораат фризерници (стриктно со закажување за да нема чекање во чекална), кафичите отвораат со преполовен капацитет поради метро и пол растојание (мада не знам дали ќе оди некој воопшто зошто ќе се носат маски) и црквите им отвораат без света вода. Во врска со спортовите, се враќаат на тренинг само тие со бесконтактни спортови - атлетичари, велосипедисти, кајакари итн.
Автоматски споено мислење:

3500 луѓе не можат да бидат казнети, дури и да сакаат не е можно. Како прво не ги спречиле да се соберат во време на карантин, како второ и откако се собрале полицијата не ги разбила, што значи допуштиле да има прекршување, то е то.
Полицијата ги пазеше да има растојание а тука казна ти стигна на домашна адреса, нема потреба од расправии по улици со полицаец.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.582
Поени од реакции
13.952
Го виде протестот воопшто како изгледаше пред да пишеш? Се кладам дека не :)

Еве една слика од девојка која беше на протестот против Јанша

Точаци возеа оддалечени еден од друг и повеќето беа со маски, не вртеа оро и не седнаа на пијанка во двор после тоа.
Изгледа ти не си видела или те излажала сликата :) затоа постои видео

Ама орото од комшиите поопасно беше (y)

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Да, повеќе се на видеото, во право си но како што гледам носат маски повеќето а и се трудат да се на каква таква оддалеченост. И во Македонија можеш да трчаш и возиш точак без маска. :) А дека не се казнуваат овде групни собири и непочитување правила, грешка си, само што никогаш нема да чуеш по медиуми.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456

Оти се глупираш уште?
Ете гледаме ти рече ни маски ни бутур.

Член од
25 февруари 2020
Мислења
196
Поени од реакции
174
Јас незнам за што зборуваш кога во Битола се почитуваат мерките и мислам дека треба веќе да се олабават нема ниту еден случај кога сум бил во банка,маркет или да гледам деца да се берат на улица по 6-7 и да седат.Така да лесно е да се зборува за дистанца и да се плука по Македонскиот народ истото го правиш константно ни една пофалба како да целиот свет е супер и паметен па сега на вас остана да солите памет.Тоа е до владата ако сакаа ќе имаше секакво дистанцирање оти досега од 50 пати што сум бил во банка 50 пати се држело дистанца и се беше во ред и да се олабават мерките ова ќе си остани уште долго да биди со дистанцата.Неможиш ти посекако на 2м народ сите да почитуваат и носите заклучоци од неколку случаи само, и во Германија да одам сигурно ќе најдам некој што се пелтечи и ништо не почитува ама незначи дека цел народ е таков.Продолжи да си плукаш по народот немам што да речам друго.
Па за плукање е народов !
Тука ова дистанца е нов збор за 70-80% од нашиов народ во маркет бев пред некој позади мене дечо 30+ години на каса,фискалната ми вика продавачката не фала не збирам
а тој и така не беше ни на 1м од мене па ми се доближи да ме праша дали може тој да ја земе фискалната ,изгледа мислеше дека неможев да го слушнам од маската што ја носев ! Се мислев една глава да му дадам само штета продавницата е цела со камери и баш ме знаат.
Битола не ја именувај како поим за култура и почитувањње правила молимте освен ако не ти е поентата да провоцираш
50 пати во банка ок ај ... Едино со малце повисоко ниво на општа култура лично можам само Центар,Аеродром и Карпош да ги спомнам пред и за време на вирусов
Иначе во Германија со 100м жители и во Македонија со под 2м
таму ќе најдеш помалку случаи на прекршување мерки држење дистанца носење маски итн

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.582
Поени од реакции
13.952
Да, повеќе се на видеото, во право си но како што гледам носат маски повеќето а и се трудат да се на каква таква оддалеченост. И во Македонија можеш да трчаш и возиш точак без маска. :) А дека не се казнуваат овде групни собири и непочитување правила, грешка си, само што никогаш нема да чуеш по медиуми.
Немој вака сега ко партиски војник и ти :D нема што да се брани овде, помалце од половина носат маски, дистанца нема да не се лажеме. Не може да ги казнат, олкава толпа на луѓе не може да се препознае ни со сто камери да имаш поставено.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Немој вака сега ко партиски војник и ти :D нема што да се брани овде, помалце од половина носат маски, дистанца нема да не се лажеме. Не може да ги казнат, олкава толпа на луѓе не може да се препознае ни со сто камери да имаш поставено.
Поголема дистанца има овде отколку секое сабајле пред барака 16 кај град Скопје :)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
Поголем дел имаат маски, марами.

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
Слабо дезинфицира водката изгледа :)

Член од
23 август 2010
Мислења
39.515
Поени од реакции
114.642
Намалувањето на бројот на тестирања во време кога и самиот Филипче кажа дека е пикот на вирусот, нема никаква врска со медицина туку е чиста политика што се тера сега.
За ова дојдов да пишам. Да не јадам гомна пред време ама ми изгледа дека вештачки сакаат да ја намалат кривата, а могуче е една од главните причини да се фамозните избори, покрај сето останато. Одеднаш почнаа по 200-250 тестирања дневно, 3 и повеќе пати помалце отколку претходно, логично одеднаш почна и бројот на новозаболени да опаѓа нагло, одеднаш почнаа да тестираат само критични случаи и оние кои се за на респиратор, онака баш чудно такви драстични промени во период кога требаше да го достигнеме пикот. Јас да сум новинар би го прашал Филипче (иако веќе 2 недели не му ги следам пресовите) што е поентата на ситуацијава, кој кого ебава овде?

Ако е целта да се одржат тие скапани избори по секоја цена не требаше да има никакви рестрикции уште од самиот почеток, само затвори граници и пушти не на божја милост сите овде. Не сфаќам значи, 2 месеци се мачиме, мерки, рестрикции, карантини, за сеа магично да пробуваат да пикнат под тепих некои работи во термин кога требаше да биде пикот на пандемијата? :confused:

Жал ми е само за докторите и сите медицински лица, секојдневно ризикуваат животи и работат по 18 саати дневно за некој индиректно и директно да им се испосере врз трудот. Дај Боже да грешам ама знаејќи каде живееме многу веројатно е да сум во право.

Kajgana Shop

На врв Bottom