Намалувањето на бројот на тестирања во време кога и самиот Филипче кажа дека е пикот на вирусот, нема никаква врска со медицина туку е чиста политика што се тера сега.
За ова дојдов да пишам. Да не јадам гомна пред време ама ми изгледа дека вештачки сакаат да ја намалат кривата, а могуче е една од главните причини да се фамозните избори, покрај сето останато. Одеднаш почнаа по 200-250 тестирања дневно, 3 и повеќе пати помалце отколку претходно, логично одеднаш почна и бројот на новозаболени да опаѓа нагло, одеднаш почнаа да тестираат само критични случаи и оние кои се за на респиратор, онака баш чудно такви драстични промени во период кога требаше да го достигнеме пикот. Јас да сум новинар би го прашал Филипче (иако веќе 2 недели не му ги следам пресовите) што е поентата на ситуацијава, кој кого ебава овде?
Ако е целта да се одржат тие скапани избори по секоја цена не требаше да има никакви рестрикции уште од самиот почеток, само затвори граници и пушти не на божја милост сите овде. Не сфаќам значи, 2 месеци се мачиме, мерки, рестрикции, карантини, за сеа магично да пробуваат да пикнат под тепих некои работи во термин кога требаше да биде пикот на пандемијата?
Жал ми е само за докторите и сите медицински лица, секојдневно ризикуваат животи и работат по 18 саати дневно за некој индиректно и директно да им се испосере врз трудот. Дај Боже да грешам ама знаејќи каде живееме многу веројатно е да сум во право.