Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ништo неможете да направите...

Немора ништо од тоа што си напишал да прави иако за сите тие опции може да најде правна рамка да ги изведе.
реалноста е дека било која предлог одлука да ја гласате кога ќе се пребројувате 80% од гласовите ке бидат како он мисли дека е најдобро.

И тоа со менаџерската а не дивиденда, иако непопуларна пак е легална.Да!,не им одговара и не е фер кон “малите акционери” ама неможат ништо околу тоа освен медиумски срам да пробаат да му нанесат, никакви судови и тужби нешто ќе сменат...
затоа и реков подобро да се делистаат, он сам со одлуката ви рече дека не сте пожелни, однесете си ги парите на друго место и тоа е тоа.

УК берза мислам дека има правило некој што држи 30% не исполнува услови за котација (еден пример...)

и кај нас нели има ако некој се стекне со 25% мора јавна понуда да даде и да докупи до 75%.
Како што кажав, земи прочитај го Законот за трговски друштва и ќе видиш дека секој начин на којшто може да се оштетат малите акционери е во спротивност со барем 5-6 негови членови. Би ти кажал и кои, ама мислам дека поголема услуга ќе ти направам ако сам отвориш и прочиташ.

Да повторам уште еднаш: секој што мисли активно да инвестира на берза МОРА дури и у 4 саат наутро да го разбудат да го знае напамет секој член од одделот за акционерски друштва од ЗТД! Тоа е буквално Светото писмо на акционерството и кристално ќе ви ги разјасни законските рамки у коишто можат да се движат раководството и сопствениците.

Пошто сметам дека досега на форумов испишав сериозно градиво и дадов гратис сосема доволно совети и информации, на некое време ќе престанам да пишувам и чат-пат само ќе читам. Се надевам дека ќе има да се прочитаат корисни и аргументирани анализи.

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Како што кажав, земи прочитај го Законот за трговски друштва и ќе видиш дека секој начин на којшто може да се оштетат малите акционери е во спротивност со барем 5-6 негови членови. Би ти кажал и кои, ама мислам дека поголема услуга ќе ти направам ако сам отвориш и прочиташ.

Да повторам уште еднаш: секој што мисли активно да инвестира на берза МОРА дури и у 4 саат наутро да го разбудат да го знае напамет секој член од одделот за акционерски друштва од ЗТД! Тоа е буквално Светото писмо на акционерството и кристално ќе ви ги разјасни законските рамки у коишто можат да се движат раководството и сопствениците.

Пошто сметам дека досега на форумов испишав сериозно градиво и дадов гратис сосема доволно совети и информации, на некое време ќе престанам да пишувам и чат-пат само ќе читам. Се надевам дека ќе има да се прочитаат корисни и аргументирани анализи.
Тогаш си свесен дека во случајов за вас од законот се однесуваат уредбите од глава 4, или делот за акционерски друштва каде што остава начинот и правата во друштвото да се регулираат преку статут и правата на акционерите да можат да ги практикуваат преку собрание на акционери. Или во случајов на собрание каде што 80% од акциите со право на глас се во сопственост на едно лице.

глава 3 каде што член регулира заштита на малцински акционери (претпоставувам од таму ви е и изразот) не се однесува на вас во никоја ситуација.

Јас се слагам со тебе дека ти имаш право на увид на целокупна документација и доколу најдеш разно разни докази што би воделе кон оштетување на друштвото а со тоа многу пати и државата можеш да потегнеш постапка. Ама во случајов со менаџерскава награда и одлуките за дивиденда мислам дека ништо неможе за жал стварно да направите.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Знаев јас дека нешто добро ќе се деси чим МСЕ расте...Гилеад и Фаучи објавија денес дека ремдесивир работи. Јеј! :jeeee:

Насдак полуде, ене го и Доу АПАПАП. Пошто сега кога има лек, како да се продолжи овој идиотски локдаун?

Интересно е што не расне цената на Гилеад! Раснат Боинг и Мериот, разбираш. Креј зи :ROFLMAO:

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Знаев јас дека нешто добро ќе се деси чим МСЕ расте...Гилеад и Фаучи објавија денес дека ремдесивир работи. Јеј! :jeeee:

Насдак полуде, ене го и Доу АПАПАП. Пошто сега кога има лек, како да се продолжи овој идиотски локдаун?

Интересно е што не расне цената на Гилеад! Раснат Боинг и Мериот, разбираш. Креј зи :ROFLMAO:
Засега официјално е излезена само кинеската студија и тоа денес ја објавија во Lancet. Може затоа Гилеад падна.

Нивните резултати се помалку оптимистички:
Although not statistically significant, patients receiving remdesivir had a numerically faster time to clinical improvement than those receiving placebo among patients with symptom duration of 10 days or less (hazard ratio 1·52 [0·95–2·43]). Adverse events were reported in 102 (66%) of 155 remdesivir recipients versus 50 (64%) of 78 placebo recipients. Remdesivir was stopped early because of adverse events in 18 (12%) patients versus four (5%) patients who stopped placebo early.

Најдов статија која објаснува што е фрката со кинеската студија и друга статија која објаснува која е фрката со оваа америчката (позитивна) студија. Но како и да се гледа, не е ремсидивир баш вистински лек, а уште помалку безопасен лек :)

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Засега официјално е излезена само кинеската студија и тоа денес ја објавија во Lancet. Може затоа Гилеад падна.

Нивните резултати се помалку оптимистички:
Although not statistically significant, patients receiving remdesivir had a numerically faster time to clinical improvement than those receiving placebo among patients with symptom duration of 10 days or less (hazard ratio 1·52 [0·95–2·43]). Adverse events were reported in 102 (66%) of 155 remdesivir recipients versus 50 (64%) of 78 placebo recipients. Remdesivir was stopped early because of adverse events in 18 (12%) patients versus four (5%) patients who stopped placebo early.

Најдов статија која објаснува што е фрката со кинеската студија и друга статија која објаснува која е фрката со оваа америчката (позитивна) студија. Но како и да се гледа, не е ремсидивир баш вистински лек, а уште помалку безопасен лек :)

Eve sto vika pretsedatelot na USA, Dr Fauci (Trump e momentalno za ukras)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Пред околу 2 недели кога излегоа првите информации од студиите во САД за ремдесивир берзите пораснаа драстично, сега коа тоа е потврди како точно пак. Во меѓувреме од Кина студиите велат дека немал ефект.

Што се однесува до економијата прогнозите се многу лоши. Одредени многу значајни сектори како авио и автомобилската индустрија нема да се вратат ниво пред кризата во наредните 2-3 години. Сериозно размислувам и тоа што го купив пред некој месец (на релативно високи цени) да го продадам со мала загуба и да одморам барем до есен.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Tolku mnogu kesh a tolku malku akcii :)
Dojde i toj den tatko na sin da mu ljubomori sto zemal poveke profit na svoite pari !!
Stariot go ubeduvashe deka sigurni bile 1% kamata ama sinot mu dokaza deka i so 10% se moze !!!
Samo drobite muabeti a ne primetuvate deka ako so 70 miliona denari pagashe za 10% akciite denovive so 25-30 miliona se kacuva po 5 % na den !!!
Ako se dodadat dividendite na parite koi sto cekaat da vlezat nazad na berza cekajte ja na 5000 indeks ne pokasno od 14 maj za da si proslavite vo kafana :)

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302

Eve sto vika pretsedatelot na USA, Dr Fauci (Trump e momentalno za ukras)
Фаучи реално не кажува ништо драматично различно. Само насловот на веста е бомбастичен. Според него, во нивната студија
- Remsidivir improves median time of recovery from 15 to 11 days.
- Decreases mortality rate from 11.6% to 8%.

Тоа што смртноста им е 11.6% / 8% кажува дека групите на пациенти во студиите е различен и затоа ќе им испаднат податоците неспоредливи.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Фаучи реално не кажува ништо драматично различно. Само насловот на веста е бомбастичен. Според него, во нивната студија
- Remsidivir improves median time of recovery from 15 to 11 days.
- Decreases mortality rate from 11.6% to 8%.

Тоа што смртноста им е 11.6% / 8% кажува дека групите на пациенти во студиите е различен и затоа ќе им испаднат податоците неспоредливи.
Eve ti go covekot licno

Vika clear cut positive effect. Ako ne ti e jasno da ti prevedam? Vika studijata e zaprena posto ne e eticki da davas placebo koga e jasno deka lekot raboti. Toa se slucuva samo koga ima jasna razlika.

Gi citav i Gilead, i vikaat deka od nivni interni podatoci razlikata e uste pogolema ako lekot se dade vo prvite 10 dena od pocetokot na bolesta. Sto e logicno, posto lekot go sprecuva razmnozuvanjeto na virusot, ne go ubiva veke razmnozeniot virus.

Bottomline, od sega pa do tamu negde juli-avgust berzive ke odat nagore. Potoa ke izlezat Q2 rezultatite i narodov malku ke se sepne. Ama do togas, rabotava e BUY.
Автоматски споено мислење:

Da, sega ja citam studijata vo Lancet

Znaci prvo, taa e mnogu mala studija posto ne mozele da najdat pacienti (!)

Vtoro, i vo taa studija ima namaluvanje na smrtnost, no samo kaj pacienti koi bile tretirani vo prvite 10 dena (vidi pogore)

Treto drasticno e namaleno vreme na mehanicka ventilacija, sto ne e mala rabota posto neli nema respiratori i kapacitet

Cetvrto, grupata so placebo primala interferoni kortikosteroidi i drugi antivirusni lekovi, sto znaci ne bila bas bez terapija

Imashe i petto ama go zaboraviv :X3:

Последно уредено:
Член од
2 септември 2014
Мислења
187
Поени од реакции
195
Во стилот на Близард, сакам админот да објави кој гласаа дека берзата нема да паѓа туку дека ке расте :)
Јас кога ви зборував вие не ме слушавте... :icon_lol:

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Да пријавам, продадов и БТЦ...солидна заработка од 77% за цца. 1 месец.

Уште денес да ви ги утрапам овие акцииве што останаа и кеш кеш ке вришти на сметка. Ама познавајќи се себе, може и ке влезам во некоја странска компанија која ја пикирав од поодамна а нема уште скокнато за чудо, чисто да се дешава нешто :pos:

Член од
2 септември 2014
Мислења
187
Поени од реакции
195
Да пријавам, продадов и БТЦ...солидна заработка од 77% за цца. 1 месец.

Уште денес да ви ги утрапам овие акцииве што останаа и кеш кеш ке вришти на сметка. Ама познавајќи се себе, може и ке влезам во некоја странска компанија која ја пикирав од поодамна а нема уште скокнато за чудо, чисто да се дешава нешто :pos:
1 Month +43.67%
податок од телетрадер, како стаса до 77%

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
1 Month+43.67%
податок од телетрадер, како стаса до 77%
епа кога не читаш убаво, нема да ти е јасно. Пишав цца., значи ЦИРКА пред 1 месец. А исто, имам пишано и пост кадешто кажав дека купив бтц на 5.200 ( еве штом сакаш да ме проверуваш, најди го тој пост, ја имам попаметна работа ).

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Леле од сабајле како кока да им ставиле во кафето...не се нормални. Ми остана 30% кеш...не е лошо. Ама можеше и боље, сега не влегувам ова е премногу.

Kajgana Shop

На врв Bottom