Македонска берза

Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Хммм се согласувам потполно со постов, штета што мн се неликвидни, карпош има нешто фри флот?
imas na prodazna strana veke dolgo vreme 500 kom @700 den. posledna istrguvana 850 den. moogu retko se trguva . prosla god edna transakcija. ;)

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Хммм се согласувам потполно со постов, штета што мн се неликвидни, карпош има нешто фри флот?
1588159501653.png

Како што гледам: Зоран Милановски не е член ни на УО ни на НО.
За време на издавањето на проспектот 12% имала ФИНЕ на Фијат Цановски но изгледа сега веќе ги нема, пошо ГИМС ги има купено тие акции.

Имав можност да ја разгледам акционерската книга од ланското собрание и воглавно тие 150 други акционери главно се вработени или бивши вработени. И некои Хрвати со 2% изгледа уште од пред 2008 година.

Сега изгуглав и на мој новац го најдов ова од 2012 година:
1588160312533.png

Но генерално од 01.06.2013 кога имало јавна понуда сопственичката структураа е оваа, со повремен откуп на свои акции.
Пред јавната понуда давале и дивиденда.

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ете, конечно бесплатно ви се кажува стратегијата дека единствен начин да заработите на Македонската берза е да купувате неиндексирани компании. Па само таа реченица од еден ред вреди илјадници или десетици илјади евра.

Нека им ги на Чифлиганците индексираните компании нека си ги дигаат со сопствени пари и нека си мислат дека стануваат побогати. Много бргу ќе сфатат дека Gettin' high on your own supply не е одржлив деловен модел!

Еве нпр. отворете сега Итрејдер и видете кои се реалната понуда и побарувачка без маркет-мејкери и многу работи ќе ви станат појасни.

Последно уредено:

icerici

No Woman No Cry
Член од
19 април 2012
Мислења
319
Поени од реакции
469
Легна дивидендата од КМБ

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Ете, конечно бесплатно ви се кажува стратегијата дека единствен начин да заработите на Македонската берза е да купувате неиндексирани компании. Па само таа реченица од еден ред вреди илјадници или десетици илјади евра.

Нека им ги на Чифлиганците индексираните компании нека си ги дигаат со сопствени пари и нека си мислат дека стануваат побогати. Много бргу ќе сфатат дека Gettin' high on your own supply не е одржлив деловен модел!

Еве нпр. отворете сега Итрејдер и видете кои се реалната понуда и побарувачка без маркет-мејкери и многу работи ќе ви станат појасни.
Епа дај намали на цена за да купиме, си ставил 15.000, високо ми изгледа тоа за ПКБ :P

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Епа дај намали на цена за да купиме, си ставил 15.000, високо ми изгледа тоа за ПКБ :P
Таа акција при ваква состојба на пазарот вреди 45.000 денари. Меѓутоа, јас немам никаква намера ни да ги продавам, ни да земам дивиденда, ниту да им се мешам во управување, туку сакам да ги чувам акциите засекогаш, а законот да се почитува и Кутревски да ја направат компанијата да биде 5-10 пати поголема

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Како може КМБ да биде во овие моменти после дивиденда над 6000 денари не ми е јасно. Во првиот квартал нема ниту 100 денари добивка по акција.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Како може КМБ да биде во овие моменти после дивиденда над 6000 денари не ми е јасно. Во првиот квартал нема ниту 100 денари добивка по акција.
што знае кафекуварка што е форвард п/е 15??? :pos: Ипак е поевтина од НЛБ за повеќе од 2,5 пати ( 6к х2,5 = 15к ) :shook: ама барем 5 пати поскапа од СТБ. :shook:

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Таа акција при ваква состојба на пазарот вреди 45.000 денари. Меѓутоа, јас немам никаква намера ни да ги продавам, ни да земам дивиденда, ниту да им се мешам во управување, туку сакам да ги чувам акциите засекогаш, а законот да се почитува и Кутревски да ја направат компанијата да биде 5-10 пати поголема
Барем да даваа дивиденда и јас би купил на долг рок, вака не ме доволно мотивираат. Плус тоа што викаш лош менаџмент, слаба ликвидност, ништо чудно и наредните 3 години да држат како досега на 12000-13000.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Барем да даваа дивиденда и јас би купил на долг рок, вака не ме доволно мотивираат. Плус тоа што викаш лош менаџмент, слаба ликвидност, ништо чудно и наредните 3 години да држат како досега на 12000-13000.
Нека работи фирмата подобро него сега и у иднина, а цената се надевам дека ќе биде пола од сегашнава и атмосферата уште потраорна, па да се најде уште некој што ќе продава за да докупам

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Еве вака ја како акционер на ПКБ да прашам неколку работи, од економско-правен аспект. Повеќе правен, јер тоа не ми е струка, а и не сум нешто многу читал за права на мали акционери.

Што ако собереме 5%? Што сме направиле? По мене, ништо ( оставам простор да грешам и да ме исправите ). И да собереме 5% и да можеме да предлагаме одлуки на собрание, нема ли да може Кутревски, како што го родила мајка инвентивен и креативен, особено кога е во прашање поебување на малите инвеститори, да земе и да ни го разводни учеството со издавање на нови акции кои ке си ги купи сам по некоја ниска цена, па макар и пазарна нека е ( еве последен пример ОХБ како што направи ) и пак ке паднеме под 5% и ете ништо не сме направиле ( а едвај ке собереме 5% in first place ). Друго, колку е прагот на % на учество за да една компанија е на берза? Со колку %учество на еден сопственик може да реши да ја тргне од берза, да не биде више АД? Ако е тоа можно, прво ке ги разводни акциите до тој процент, ке си ги купи сам по цена пониска од пазарна или во најдобар случај за малите акционери - по пазарна цена и после и нашиот удел ке ни го откупи по таа цена јер тоа е просечната цена во последни 12 месеци на берза. И букот на Охридска е 9к мкд па си издадоа и купија акции по многу пониска цена ( првично пробаа по книговодствена нели па после на х2 од таа, истово може и Кутревски да го направи ). И што сме направиле? Сме чекале години да го оплодиме капиталот вложен во солидна компанија, за да на крај останеме со к*рот у раце.
Друго, ако сака Кутревски да не поебе, има милион можности. Може, исто како лани, само сега уште појако, да си одлучи на собрание да си исплати бонуси на успешност на износ од цела или пола до добивката ( плус платата да си ја качи колку сака, и така ке плаќа само придонеси до одреден износ ), а останаиот дел да остане нераспределена и пак тој да ги лапне парите а малите акционери со прстот у уста.

Пак ке кажам, исправете ме ако грешам некаде.

Реков не пишувам веќе, ама еве ова ме интресира за да знам што да правам со мојот удел, и тој ли да иде на продажба иако е солидна компанија со одлични показатели ( некој претходно кажа дека у Европа немало таква, ајде да не претеруваме сега, колку компании од Европа и светот сте изанализирале за да го утврдите ова? Има, ако доволно бараш, ајде, не "со лопата да ги ринеш" ама со едно мало ашовче сигурно :) )
Ништo неможете да направите...

Немора ништо од тоа што си напишал да прави иако за сите тие опции може да најде правна рамка да ги изведе.
реалноста е дека било која предлог одлука да ја гласате кога ќе се пребројувате 80% од гласовите ке бидат како он мисли дека е најдобро.

И тоа со менаџерската а не дивиденда, иако непопуларна пак е легална.Да!,не им одговара и не е фер кон “малите акционери” ама неможат ништо околу тоа освен медиумски срам да пробаат да му нанесат, никакви судови и тужби нешто ќе сменат...
затоа и реков подобро да се делистаат, он сам со одлуката ви рече дека не сте пожелни, однесете си ги парите на друго место и тоа е тоа.

УК берза мислам дека има правило некој што држи 30% не исполнува услови за котација (еден пример...)

и кај нас нели има ако некој се стекне со 25% мора јавна понуда да даде и да докупи до 75%.

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Не дека остатокот од економијата ќе процвета оваа година, но мислам дека профитабилноста на банките ќе биде драстично намалена.
што знае кафекуварка што е форвард п/е 15??? :pos: Ипак е поевтина од НЛБ за повеќе од 2,5 пати ( 6к х2,5 = 15к ) :shook: ама барем 5 пати поскапа од СТБ. :shook:

Kajgana Shop

На врв Bottom