Србија и Косово ќе разменат територии ?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.627
Поени од реакции
5.269
дркаме со факти, за разлика од некои

Дали информацијата - Косово има најмногу доброволци во ИСИС по глава на жител, во Европа - е погрешна?
Точна е, ама статистички безвредна.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.944
Можда некој кој пишува за Вашингтон Тајмс ја видел таа безвредна информација. Или можеби видел безвредни слики од 17-19 март 2004.

Ете, дури и Американците паднаа на руска пропаганда. Бреее Русиве мама ебаа.

Пуно, да не се залажуваме, исламскиот фундаментализам кај вас, никој нит ви го измисли, нит ви го натури.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
За тие што велат дека Косово ќе се врати на Србија бидејќи е земено со сила, да ве прашам на кој начин србите стекнаа право над Косово, дали од Карпатите го донесоа натоварено на коњи?

@Beric Dondarrion албанците можат да добијат признавање и од Србија, но не се спремни да дадат нешто што Србија бара за возврат. (уствари Албин Курти не е спремен)
Тоа што Србија го бара е територија, парче косовска земја, не дека им е толку важно, колку сакаат да ја наметнат како пракса, а со цел припојување на пола Бих кон себе.

САД и Русија се сложуваат на такво сценарио, но не и ЕУ, која верува дека тоа ќе го дестабилизира овој дел од Европа, нели тука е и Македонија, а Пендаровски се противи на договор за територии.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.627
Поени од реакции
5.269
А Косово се обиде да им го одземе тој адут со тоа што стана европската нација со најмногу доброволци по глава на жител во ИСИС.
Автоматски споено мислење:

:lolzz:
и кога се разбуди, ноџињата откриени...

Многу јаки и рационални ти се овие предлози, ви препорачувам и понатаму по тој пат да врвите!
"Ако треба јешчемо корење."
Независно Косово ни во сон не им беше на албанците, ама денеска е реалност.

Член од
15 февруари 2019
Мислења
1.070
Поени од реакции
4.120
А Косово се обиде да им го одземе тој адут со тоа што стана европската нација со најмногу доброволци по глава на жител во ИСИС.
Види србиве ги насамариле да градат св.Софија у сред Тирана изгледа за Драч праат терен. Ах тие Срби само исламизираат невини за своја корист...

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Како тоа статистички безвредна? Најрелевантна е статистиката по глава на жител (или на милион жители и слично).
Исто како да кажеш во врска со пандемијава дека не е битно која држава колку (смртни) случаи има на милион жители, кога САД имаат милион. Знам дека те збрлаве карантинов, ама дај олабави малку со патетикава.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.356
Поени од реакции
26.369
САД и Русија се сложуваат на такво сценарио, но не и ЕУ, која верува дека тоа ќе го дестабилизира овој дел од Европа, нели тука е и Македонија, а Пендаровски се противи на договор за територии.
И мислиш ли дека ако САД и Русија дале амин на таков план, Пендаровски и ЕУ имаат начин да ги спречат? ЕУ треба да се спрема за последиците што ќе следуваат, после тоа. И не само на Балкан.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.944
За тие што велат дека Косово ќе се врати на Србија бидејќи е земено со сила, да ве прашам ...
Тие што така велат, спијат на иста перница со тие кои мислат дека решението е она горе Пуно што го постираше. Тоа се розеви перници, високо во облаците.

албанците можат да добијат признавање и од Србија, но не се спремни да дадат нешто што Србија бара за возврат.
Тоа што Србија го бара е територија, парче косовска земја, не дека им е толку важно, колку сакаат да ја наметнат како пракса, а со цел припојување на пола Бих кон себе.
Така некако стојат работите. Република Српска навистина е дел од комплексната ситуација. Србија ова се обидува да го направи на начин на кој Русија, профитираше од преседанот на Косово, при нејзините абхазиски, осетиски, и други проекти.

На Македонија и одговара на краткорочен план, Косово да биде независно и рамноправно меѓу останатите нации (од економски, дневно-политички и други прагматични причини). На долгорочен план не и одговара (заради албанскиот национал-шовинизам и исламски фундаментализам, традиционално артикулирани преку насилна, експанзионистичка стратегија).
Но, Македонија ама баш никој не ја прашува.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.330
Поени од реакции
1.181
Косово и Метохија е област која има свој сопственик а тоа е Србија.
Прашањето на Космет е 20 години интернационализирано и со тоа предмет на мњѓународни превирања судири и стратешки одлуки.Прашањето на Космет беше иницијална каписла за смена на целокупната внатрешна и надворешна руска политика и со самото тоа воопшто не е безначајно.
Русија службено има принципиелен став дека секое решение кое Србија ќе го прифати за Космет ќе го подржи.
Меѓутоа во руските кулоари сите знаат дека Космет за нив има далеку поголемо значење од тој прокламиран став.
Тоа е моментот на падот на илузијата која ја создаваа еврејските олигарси околу Елцин дека Западот е руски сојузник и Русија е сеуште суперсила без која согласност не може да се реши ниедно важно политичко прашање.
После злосторничката агресија над Србија доаѓа до колосална промена во Русија и доаѓањето на Путин и со тоа победата на руските силовики родољуби.
Космет е симбол на срамот чемерот и јадот на руската политика и враќањето на Косметската област под српска јурисдикција има многу поголемо значење од реалното значење кое го има Космет а кое е многу мало.
Од друга страна и за САД Космет е прашање на политичка тежина и постојаност.
Сепак мислам дека Трамп е спремен да го стави ова прашање на политичкиот пазар со Русија која е спремна да даде добра"пара".За Третата страна т.н. длабока држава сега олицетворена преку водачите на одредени големи европски држави,Космет е страотно важно прашање и никако не се спремни за него да преговараат и да го стават на пазар.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.627
Поени од реакции
5.269
Можда некој кој пишува за Вашингтон Тајмс ја видел таа безвредна информација. Или можеби видел безвредни слики од 17-19 март 2004.

Ете, дури и Американците паднаа на руска пропаганда. Бреее Русиве мама ебаа.
Сад е словодна земја, не е Русија па да нема слободен печат.
Пуно, да не се залажуваме, исламскиот фундаментализам кај вас, никој нит ви го измисли, нит ви го натури.
Мое мислење, исламскиот фундаментализам кај нас е најмалку индиректно последица на српско масло, а традиционалниот ислам опстоеше доденес со ваша помош (не е случајно што албанците порелигиозни се во Македонија и Косово отколку во Албанија), вие никогаш не сте биле против исламот како идеологија, туку против албанците кои случајно се муслимани.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.944
... вие никогаш не сте биле против исламот како идеологија, туку против албанците кои случајно се муслимани.
Ја лично никад не се бунам против Исламот, мене Исламот ништо не ми направил.
Муслиманите - е тоа е веќе друга приказна.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.356
Поени од реакции
26.369
Сад е словодна земја, не е Русија па да нема слободен печат.

Мое мислење, исламскиот фундаментализам кај нас е најмалку индиректно последица на српско масло, а традиционалниот ислам опстоеше доденес со ваша помош (не е случајно што албанците порелигиозни се во Македонија и Косово отколку во Албанија), вие никогаш не сте биле против исламот како идеологија, туку против албанците кои случајно се муслимани.
Пуно, дали ти озбилно веруваш дека Албанија (еве да речеме и во најголеми можни граници, од Ниш до Јанина и од Драч до Велес) може да стане толку моќна, па да може да ја шамари и окупира Србија? Или еве, не мора да е Албанија, дали веруваш дека било која балканска држава има капацитет да го направи тоа на друга?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Мое мислење, исламскиот фундаментализам кај нас е најмалку индиректно последица на српско масло
Чекај, Србија да не ја туркаше независноста на Косово цело време, а ние не разбираме?

Сакаш да ти кажам директна последица на што е фундаменталниот ислам? На тоа што немате план за државата. Економски, енергетски....никаков.
Катар, Саудиска Арабија ловат у сиромаштија, затоа проаѓаат кај вас и у Босна, пошо вода у очи немате.

У секој случај, честитки за спрдачината од небитна геополитичка квази-држава што си ја добивте на поклон. Податоците за исселување се прав показател на вредноста на тоа што како кучиња се борите партиски и вака по интернет.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
За тие што велат дека Косово ќе се врати на Србија бидејќи е земено со сила, да ве прашам на кој начин србите стекнаа право над Косово, дали од Карпатите го донесоа натоварено на коњи?

@Beric Dondarrion албанците можат да добијат признавање и од Србија, но не се спремни да дадат нешто што Србија бара за возврат. (уствари Албин Курти не е спремен)

Ни албаниа не е на албанците, а каму ли косово. Никогаш косово нема да биде држава.
Скоро и сум сигурен дека ќе го изгубите тоа парче земја што го нарекувате држава, кое со помош на терористи на ОБК и Американците, си го направивте такозвана "држава".

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.183
Поени од реакции
5.899
:facepalm: ја ли мешам баби и жаби бре

Па не е Србија у моментов таа што треба да се споредува со Македонија девеести, кога баравме прием во ООН, туку Косово.

Србија морала да го признае Косово или немало да влезе во ЕУ - ти е поставка која значеше нешто, до пред десетина години. Сменети се "малку" работите на глобал-политички план.

НАТО немал никаква врска со безбедноста на Македонија, ама сепак сите до една земји у околина се испотепаа да влезат таму. Веројатно си замислуваш една неутрална Македонија - Швајцарија на Балканот.А? :vozbud:

Признавање, непризнавање да ти било PR и ништо повеќе.:lolzz:

и други глупости

Другар, ене ти го Бачето сега се врати, пошто природата се буди на секаде и излегуваат на површина, у овој карантин свет, секакви створови. Или још боље, ене ти го Дарданија, Косово не било признато ама руска гарда на олимпијада у Сочи стоела на химна...

бркајте си работа и двајцата
i ti pocna ko onoj taksiston, odma vo nekoja kategorija pa uste so onoj zabeganatiot...

greska si, srbija e vo ovaja situacija makedonija, a kosovo e grcija bidejki kosovo go ima povlijatelnoto lobi i na kraj, koga i da bide, ke zavrsi vo nivna korist. UN nisto ne znaci, toa e mackanje oci. za kosovo i za srbija EU e glavnata cel, toa e toa sto najvise go sakaat, i tuka veke se e jasno bidejki EU mu dava podrska na kosovo. toa sto SAD momentalno igra good cop kaj srbite ne znaci deka na kosovo mu go svrtile grbot, toa e samo taktiziranje za celosno da se prisvojat i kosovo i srbija pod kapata na zapadot. no za do tamu da stigne srbija ke mora da go priznae kosovo (ili eventualno kosovo da stane del od albanija, ama mislam deka za ova se pomali sansite, ne ocekuvam toa da se sluci vo bliska idnina), prasanjeto e samo kako tocno ke stignat do toa, dali ke dobijat "podarok" od nekolku kvadritni metri i vo vozvrat ke se otkazat od nekoj srpski del ili onaka na suvo ke go primat=vo prevod da go priznaat kosovo bez da dobijat nitu eden kvadraten metar.

nikoj ne se ispotepa da vlezi vo NATO nego gi ispotepaa za da vlezat. tolku da sakal nekoj da vlezi vo NATO zosto ne prasaa na referendumot dali sme za vlez vo NATO? zosto i EU go frlija vo ist kosh? mozea kulturno da postavat dve prasanja, ama ne se glupavi. toa sto instaliraat politicari odnosno podrzuvaat politicari koi se za vlez vo NATO ne znaci deka nekoj saka da vlezi vo NATO, mora nekoj da e krajno retardiran za toa da go saka. ili da dobiva pari za toa da go reklamira. ako do tolku ne si ja razbral igrata koja se igra internacionalno togas od mene imas samo eden :facepalm: NATO e stetno za makedonija, davas pari koi gi nemas za nesto sto ne ti e potrebno i za da pomognes nekoj da ostvari celi koi pred se za nego se korisni. toa ti e NATO vo kratki crti. zaradi toa jas sum za vlez vo EU (iako cenata koja ja plativme i ke ja platime za mene licno ne e prifatliva), no nikogas ne sum bil za vlez vo NATO.

Глеј, Косово нема да влезе во ОН, но што ќе смени тоа?
Останува неповрат тоа за Србите, ако добро ги изиграат картите ќе ги добијат тие 3 општини на северот ( и задржување на границите на постоечките доле) без да дадат за возврат територија (Прешево, Бујановац). Тоа им е максимумот.

Како и да е решението меѓу Србија и Косово не зависи ни од Србите ни од Албанците. Поголемо прашање е од нив.....
ne veruvam deka toa im e maksimumot. prejako e lobito na albancite (odnosno previse vlozi zapadot) i IMHO maksimum za srbite e trampa na teritorija za da mozat polse da se pofalat deka si vratile del od srbija. sekako ke pokaze vremeto, ama jas mislam deka za najvise 10 godini ke bide poznat pravecot, mozda veke i za nekolku godini. epten se zapnaa i EU i SAD da se resi problemot, pa mozno e prilicno brzo da zavrsi rabotata (priznavanje na kosovo). vucic ubavo vide sto se sluci vo makedonija, kako zapadot gazi sekakvi pravila za da stigne do resenie koe na niv im odgovara, pa bi trebalo da mu e jasno deka istoto gi ceka i srbite vo slucaj da teraat inaet.

Kajgana Shop

На врв Bottom