Коронавирус (COVID-19)

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Стварно? Од кај сум го превел? Дај линк да видам :)
Кај да го барам сега, а може и тој уметник што беше потпишан го презел од некаде и сте имале иста инспирација? Исто се смеев на текстот и тогаш и сега, дека вели: вака е, ама и поинаку е, може е, а може не е :D
 
Член од
24 јуни 2009
Мислења
178
Поени од реакции
350
Toчно, ако сакаме да правиме целосно точни статистички споредби. Во оваа фаза на развивањето на работите (уште не сме на средина) многу податоци тек ќе се менуваат.



Идејата е да се спореди ефикасноста на различните мерки кои се применуваат во различни држави. Од тој аспект дури и вакви „груби“ трендови сепак покажуваат значајни разлики во параматрите - како на пример жртви-по-милион-заразени.

Не ги споредуваме здравствените системи (како што ти индиректно предлагаш), споредуваме чиј одговор резултира со помалку жртви. Нормално дека Британија и Шведска имаат подобри здравствени системи од една Македонија. Но баш тоа што некој не спровел локдаун, придонесува до повеќе жртви па дури и кога има супериорен здравствен систем. Од друга страна истото резултира со помалку финансиски загуби. На крај изборот на тоа се сведува: Помалку жртви или помалку финансиски загуби... За мене лично тука нема дилема.


Инаку да, текстот беше пародичен и тоа не е проблем. Проблемот е што многумина ги разбираат работите буквално и сметав дека треба да се нагласи тоа што многумина ќе го разберат погрешно.
Kako racunash zrtvi od virusov toa e smeshno.Sto pravime so lugjeto koi nemaat ili ke nemaat sto da jadat.Da racuname vaka,od virusov pocinale okolu 200.000 lugje 95% lica nad 70 godini.Poradi virusov drugi slucai kako skrsenica,srcevi udari i.t.n teshko da se dojde na red vo bolnica.Vo America 20 milioni lugje ostanale do sega bez rabota,znaci nema leb da jadat,vo Evropa se pretpostavuva deka 59 milioni lugje ke ja zagubat svojata rabota.Na dnevno nivo vo celiot svet umiraat od 1 do 3 milioni lugje.I sea koja e smrtnosta od ovoj virus 200.000 za 3 meseca,od koi site sto pocinale vo bolnicite,pocinale od korona,smeshno neli.Zborime za solidarnost taka.Mene licno drzavata ne mi dava pari,ako ne odam na rabota dali ti ili nasata drzava za ovie tri meseci ke mi platish smetki,ili ke me snabduvash so jadenje sekoj den.Razmani ti Germanija,Svedska,tamu drzavata i da ja zagubat rabotata im dava golema socijalna pomosh,im dava vvauceri za kupuvanje vo market,im plakja kirija i.t.n.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.772
Поени од реакции
82.786
На страна 5g фолијашење, огромен дел од луѓето слепо веруваат во науката, која деновиве не части со контрадикторни податоци срочени во текстот цитиран погоре.
Мене ми личи дека тоа не е од сега и дека науката стално во различни времиња знае да тврди контрадикторни работи. И има многу примери за тоа.
Треба да се сфати дека, тоа што е научно, а што не е, е пишано од луѓе со свои лични интереси и тоа е само една, но можеби најглавна причина, за тоа зошто не треба да спиеме на тоа уво и да прифаќаме со резерва сервирани научни информации, или поточно информации кои ни се сервираат под таа етикета.
Во животот потребна е една поопшта, поодзумирана перспектива, повисока од она што го нарекуваат научна перспектива, која за повеќето е единствен аспект.
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.463
Поени од реакции
22.061
Имаш информации дека во Германија и Шведска секој се лекува во болница со лекови и тие се евидентираат како оздравени?
Еве @Del Boy кажа за другар што го лекуваат со ништо во Германија дома, тој ќе го рачунаш за излекуван?

Повеќе е терминологија, а всушност статистички сите земји исто евидентираат, и сите земји имаат и пациенти во домашна изолација. Тој што има потреба ќе добие лек, тој што нема потреба зашто би добил?
Imam primer od covek sto go poznavam, nad 60 godini i so zaboluvanja rizicna grupa.

Imase Korona a seuste vazi za ne ozdraven. Se cuvstvuvase loso, temperatura do 40 stepeni, treski i pocna disejneto da mu se oteznuva. Napravi test i bese pozitiven. Posto situacijata mu se polosila se stacionira vo bolnica. Ovde ima 2 pogolemi i mozese da bira kaj saka. Zamina vo pomalata. Ne rece koi lekovi mu dale, mozet i ne znae, ama mu davale. Prvo mu dale kislorod niz noz ama disenjeto mu stana se potesko. Pa go prenele vo intenzivna i tuka mu dadoa maska so kislorod, znaci ne respirator no eden cekor pred. Posle 3-4 dena mu se podobrilo a vo megjuvreme fati voda vo plukjata. Mu dale antibiotici. Nekolku dena ne mu bilo uste najsjajno ama disenjeto mu bese ok pravese vezbi posto neli ako ne ja koristis plukjata aktivno ili pomalku relativno brzo namaluvas na kapacitet. Ok bese toa se cuvstvuvase podobro i po nekoj den go testirale dali e negativen. 2 testovi vo 24 casa treba da se negativni. Kaj nego bea pozitivni. So doktorot se dogovorile da odi doma na domasna izolacija. Uste ne se pominati 2 nedeli i ke treba potoa pak da go testiraat dali e negativen. Tek togas vazi za ozdraven. Ok e momentalno ama so nedeli imase maka i ete seuste ne e sto posto siguren dali e ozdraven.
 
Член од
9 октомври 2012
Мислења
2.922
Поени од реакции
1.479
воздухот е боље, храната им е тиња, благосостојбата е повисока ради платите ама немаат дружба
нерешено 2:2
Дружбата е клучот, сите дружељубиви нации во Европа на.баа од вирусов.
У Стокхолм ја имам јадено најлошата воедно и најскапата пица у живот.
А може да се пофалат за street food.
Малку се расисти си се дружат меѓу себе и многу не сакаат странци во друштво. Дружбата у топлите краеви, ама парите па во поладните се. Така да чул аут можат сите по еден остров да си купат на медитеран.
 
Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.418
Поени од реакции
7.691
Какви луѓе се ова пушачиве на 1000 студии против цигарите ќе пишат абе ова Бил Геј, 5г сите лажат ене го Перо има 90 години цел живот пуши... И ќе најдат една студија која нит е релевантна нит потврдена и најверојатно пренесена од мајмунче.мк кои ја нашле од некој српски портал а овие од некој француски на некој забеган фолијаш и ќе се утепаат цитирање на секој втор пост повикувајќи се на 'студијата'.

Како тие документарците во 90-тите спонзорирани од Филип Морис и компанија дека цигарите не биле штетни...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.740
Поени од реакции
12.184
Ако се прашувате за цигарите, а ве здомрзело да читате, се работи за никотинот кој е алкалоид (кој е одговорен за зависноста од цигари) за кој се смета дека игра улога во некоја си заштита, рецептори, јбмлг.
Не е студијата ако е заразен па што ќе му се случи (какви што беа 99% од студиите), а техацето било одлично...него помал е % заразени пушачи. Како што е помал % заразени деца ваљда, не знам како да ви го надробам.
или немате разбрано ништо или не знаете да читате. Јбг.

Kako e ova losa rabota?
Vo normalni uslovu mislam...
ама во нормални услови.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.740
Поени од реакции
12.184
Шуќур некој внимателно чита и логички размислува..., под јазик, снус мус, фластери пачеви, спрејој и бутур.
 
Последно уредено:
Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.418
Поени од реакции
7.691
Ехеее значи просечен Македонец нема што да се плаши, цигари по 2 кутии на ден check , бсж вакцина check... Џабе умираат кај нас просек 50 години од корона... Абе или од друго умираат или Бил Геј не лаже, трето нема. Нека им каже некој на болниве џабе да не умираат, нека појачаат со цигарите, сепак за плуќа се работи...

Сестро носи две штеки и сумамед во соба 5.
 

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.511
Поени од реакции
2.647
Филипче: Новозаболени 41 пациент, излекувани 29 со ковид19


Денеска се регистрирани 29 излекувани пациенти. Од нив 4 пациенти од болничко лекување и 25 кои се лекуваа во домашни услови. Во изминатите 24 часа потврден е 41 нов случај на Ковид-19. По градови:
– Скопје -17
– Куманово -11
– Прилеп– 5
– Тетово – 3
– Кавадарци – 1
– Гостивар -1
– Крива Паланка -1
– Кичево -1
– Неготино -1.
Лицето евидентирано во подрачна единица Неготино е жител на Демир Капија. Со ова вкупната бројка на дијагностицирани пациенти со ковид-19 во нашата земја изнесува 1.300 лица.

Во изминатото деноноќие направени се 649 теста. Досега во земјата се направени вкупно 13649 тестирања на Ковид -19.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Јас само навистина не сфаќам што менува ако се излечиле дома или на Инфективна и дали пишувало дека се излечени или recovered. Се надевам ќе има што повеќе излечени дома па како сака нека ги пишува. Во секој случај до извештајот што го праќаат до СЗО се одделени детално овие ставки. Некако многу first world problems ставка на проблем ко за Македонија.

П.С. И по толку глупоштарии што ги направија овие на власт заклучно и со мерките што требаше да помогнат а одмогнаа, ако мислите дека ова некако им помага во ПР...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom