Коронавирус (COVID-19)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Pa po nivnata logika izleguva deka sekoj sto nema siptomi moze da bide nositel I da zarazuva nesakajki I neznaejki drugi luge.
Do koga taka..moze on nema nikogas da se testira, neli, bidejki velis deka tie bez siptomi ne go testiraat?
веројатно тоа е и дел од целта на масовно тестирање. Нормално, со бирање примерок по населени места според учебниците.
Оти праша до кога ќе биде носител тој со лесна или без никаква слика. Како и другите со потешка слика. Дали ќе оболи од грип и ќе покаже јаки симптоми или као обична настинка, пак е преносител додека не "оздравее". Само за овој времето реално и дали потоа се носители (како кај некои форми на хепатит, а можда и други вируси) никој не го знае.

Последно уредено:
Член од
7 јули 2019
Мислења
46
Поени од реакции
107
Да планините беа преполни,ама никој не спомнува дека коронава најчесто се пренесува на работните места.Последен пример за тоа се 8те новорегистрирани со ковид во Охрид.Сите се вработени на иста бензиска пумпа.
Епа неможе се да се запре, ништо да не работи.Бензиските мора да работат. А бензиска пумпа како место на кое што поминуваат преку 1000 луѓе во денот, веројатноста вработените да се заразат се големи. А колку други заразени има од нив нема никогаш да се дознае. Плус како што кажаа ни еден вработен од тие 8 немал симптоми. А ако немале симптоми немало ни потреба да се тестираат. Зошто ако земат да се тестираат и луѓе што немаат симптоми (масовно да се тестира) чисто сумљам дека бројката ќе биде 1300 како што е сега.
Едит: Нека земат да ги тестираат вработените од сите бензиски, па нека извадат резултати. Да видиме дали ќе се само тие од Охридската пумпа :)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.393
Да планините беа преполни,ама никој не спомнува дека коронава најчесто се пренесува на работните места.Последен пример за тоа се 8те новорегистрирани со ковид во Охрид.Сите се вработени на иста бензиска пумпа.
Нормално е тоа. Ем затворена просторија, ем нема шанси да измиеш раце после секое допирање на нешто. Замисли 12 саати на работа ако си 10 пати несвесно ќе се фатиш за лице. Надвор од друга страна иаме навика (бар ја лично) да мијам раце откако ќе фатам нешто и при влагање дома.
Не е само овие од Охрид, сите случаи вака јавно познати што се се на работни места или нешто поврзано со работата.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.133
На работа или дома, треба три чисти во главата да немаш или воопшто да не немаш осет за тоа колку се мали вирусите за да мислиш дека едно крпче ставено преку уста ќе те заштити или ќе заштити некој друг ако ти имаш вирус.

Заштита нема, освен можда со војничка маска која се лепи на лице и на која филтерот е толку густ што одвај се дише. Кој носел знае.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Епа неможе се да се запре, ништо да не работи.Бензиските мора да работат. А бензиска пумпа како место на кое што поминуваат преку 1000 луѓе во денот, веројатноста вработените да се заразат се големи. А колку други заразени има од нив нема никогаш да се дознае. Плус како што кажаа ни еден вработен од тие 8 немал симптоми. А ако немале симптоми немало ни потреба да се тестираат. Зошто ако земат да се тестираат и луѓе што немаат симптоми (масовно да се тестира) чисто сумљам дека бројката ќе биде 1300 како што е сега.
Едит: Нека земат да ги тестираат вработените од сите бензиски, па нека извадат резултати. Да видиме дали ќе се само тие од Охридската пумпа :)
Абе тие се без симтоми,ама шо ако дома имаат стари родители,пример?Па тогаш која е логиката да не можиш да шеташ по планина?Која е логиката ако после 3 дневен карантин од утре почниш да работиш на место преполно со љуѓе?Има и друга нелогичност.Пикот допрва треба да биде достигнат,а се најавува дека мерките ќе се олабават?:cautious:Кај ја гледаш тука логиката жити се?

Последно уредено:

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.133
Нема логика, освен логиката еј глеај работиме нешто...сепак избори идат.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Пазате помошта од ЕУ:
Македонија, преку Механизмот за цивилна заштита на ЕУ ќе добие пет генератори, 25 семејни шатори, 200 душеци, 1.000 ќебиња, 500 комплети за лична хигиена и 500 сетови за кревети, за еднократна употреба, информираат од Делегацијата на ЕУ во Скопје.

Добро е што не напишале и дека горивото се кое ќе стигне ,,помошта" е бесплатно, а и не би било лошо 100 пакетчиња тоалет папир да ни испратат, од тие со мирис на праска со 3 слоја, 10+2 гратис што се.:pos:
Сериозно, дали да плачеш или да се смееш е работава. Робовите или логорашите од Аушвиц не би се радувале на ова. :facepalm:
Срам од епски размери, но тоа не е све, утре помошникот на помошникот од чистачот за ВЦ-а во Брисел ќе се слика со нашиот премиер или министер за надворешни работи и нашите климајќи со главчињата со широка насмевка ќе се заблагодаруваат за 25-те шатори и 500-те сетови за кревети за една употреба(ова за една употреба намерно ќе го избегнат за да гледа поголема помошта hhhhh).

Член од
7 јули 2019
Мислења
46
Поени од реакции
107
Па тогаш која е логиката да не можиш да шеташ по планина?Која е логиката ако после 3 дневен карантин од утре почниш да работиш на место преполно со љуѓе?Има и друга нелогичност.Пикот допрва треба да биде достигнат,а се најавува дека мерките ќе се олабават?:cautious:Кај ја гледаш тука логиката жити се?
Кај реков јас да не шеташ по планина? Едно е да шеташ сам или со некој член од семејството со кој си цело време заедно а друго е да правиш скари со друштво собрани 20 души. Тоа со работата не го оправдувам никако ама пак ќе речам не може се да запре едноставно. Затоа се предлага тие што можат да работат од дома, другите ако се на работно место да ја почитуваат мерката за растојание. Е сега во пракса како изгледа тоа не знам. Мерките рекоја дека ќе ги олабават после 1 мај ( пикот го предвидоја крајот на април) и според мене тоа е добро зошто како што прочитав новите мерки изгледаат добро. А тоа што свеста кај народов е на ниво какво што е, и каква и мерка да се донесе прават спротивно од тоа, тоа е друга проблематика и воопшто не вреди да се дискутира за тоа.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Чекај да ти кажам една работа. Било каде да излезам низ град по пазарење во маркети, супермаркети, зелени пазари, пиљарници, аптеки, железарии, стоваришта, круг со точкот низ чаршија воопшто не носам маска. Па еве не сум разболен...
Абе Zaptija, ебам и јас без кондом. Тоа не ме праи мангуп него глуп зошто при можна заштита јас не се заштитувам, како што не се заштитуваш и ти и можам да го наебам, ко што можеш и ти.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Кај реков јас да не шеташ по планина? Едно е да шеташ сам или со некој член од семејството со кој си цело време заедно а друго е да правиш скари со друштво собрани 20 души. Тоа со работата не го оправдувам никако ама пак ќе речам не може се да запре едноставно. Затоа се предлага тие што можат да работат од дома, другите ако се на работно место да ја почитуваат мерката за растојание. Е сега во пракса како изгледа тоа не знам. Мерките рекоја дека ќе ги олабават после 1 мај ( пикот го предвидоја крајот на април) и според мене тоа е добро зошто како што прочитав новите мерки изгледаат добро. А тоа што свеста кај народов е на ниво какво што е, и каква и мерка да се донесе прават спротивно од тоа, тоа е друга проблематика и воопшто не вреди да се дискутира за тоа.
Имаше забрана за шетање по планини во теков на велигденските празници.Иначе очигледно е дека си работиш од дома,па затоа и не го имаш осетено стресот и анксиозноста на тие шо ја немаат таа привилегија.

Член од
24 јуни 2009
Мислења
178
Поени од реакции
350
Pazi brojkite se vo faza koga drzavava e vo eden karentin. Ne znam kakvi bi bile dokolku bevme bez karentin. Mozebi brojkite ke bea povisoki, no vrz osnova na kulturoloskiot i urbanistickiot koncept ne veruvam deka ke imase pregolemi otstapuvanja od segasnive brojki. Ovde i taka ne e kulturoloska navika da se rakuvaat, nemaat princip na sekojdnevno druzenje i partijasenje, ne ziveat vo zbien tip na gradbi. Kaj nas e totalno sprotivno, tesko deka bi bile isti brojkite bez karentin.
Merkite gi zedoa na ovoj nacin zatoa sto premalku se znae za protinikot, premalku podatoci i ne znaat sto da ocekuvat. Izgleda igraa na sigurno. Ne znam dali vredi.Sekoj neka trgne od sebe. Da zavrsi tvoj pomlad blizok rodnina na intenziva ne e bas seedno, ke reces mozebi da, vredi. Vaka koga gledas od strana krah na ekonomijata ke recis ne vredi.
Brojkite ke bea isti poradi toa sto kapacitetot za pravenje na testovi e do 700 najmnogu na den,do sega, e od utre mislam se vklucuva i MANU i mikrobioilogija za da se stigne do 1000 testovi na den i voedno da se napravi nivniot pik kon krajot na April.Potoa sleduva olabavuvanje na merkite ne zaradi nasiot makedonski narod,tuku zaradi muslimanite(albancite pred se),koi dokazaa deka se sto sakaat mozat da si pravat so nas,a i doagja Bajram(amdi hh), i treba da se odi na molitva.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
H

HoT _iCe

Гостин
Абе Zaptija, ебам и јас без кондом. Тоа не ме праи мангуп него глуп зошто при можна заштита јас не се заштитувам, како што не се заштитуваш и ти и можам да го наебам, ко што можеш и ти.
weird flex but I respek

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Чудна работа ова старечкиве домови. Во Хрватска скоро сите жаришта овој месец беа од старечки домови и сите позитивни последниов месец се луѓе вратени од странство и нивни блиски луѓе во самоизолација или вработени и корисници на старечки домови.

Нешто тука не е ко што треба. Или вирусот е масовно проширен,но 99% од луѓето немаат никакви симптоми, па целните тетирања ги фаќаат диспропорционално ранливите категории. Друго е дека вирусот не е толку раширен, но старите ем со слаби имунитети, ем констатно со лекари (кои се најизложени), ем по 2-3ца во една соба живеат заедно и по 50-60 души во еден затворен и климатизиран објект, па многу лесно се шири во таква средина.

Кај нас тестираат масовно старечки домови? Тоа се потенцијални death traps.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
7 јули 2019
Мислења
46
Поени од реакции
107
Имаше забрана за шетање по планини во теков на велигденските празници.Иначе очигледно е дека си работиш од дома,па затоа и не го имаш осетено стресот и анксиозноста на тие шо ја немаат таа привилегија.
Да, имаше забрана затоа беа преполни. Колку казни се пишаа викендов за шетање во планина потсети ме? Работам и од дома, а одам и на работно место на кое одржувам дистанца и носам маска и ракавици. Зошто би бил под стрес ако си соодветно заштитен и држиш растојание?

Kajgana Shop

На врв Bottom