Коронавирус (COVID-19)

• Креатор на темата Креатор на темата Beginner
  • Време на започнување Време на започнување
Lesna klinicka slika ili pak nema voopsto nikakva slika, kolku dolgo, znaci me zanima, vremenski do koga ke bide opasen za okolina...nedela, meseci, godina!?
Ovoj podatok me zanima.
Мислам дека овие податоци не се никаде потврдени со сигурност. Имаше информација дека кога ќе се појават симптоми од 2-3 дена до 14 трае инкубација. Потоа имаше предупредување дека се продолжува и до 28 дена. Кај асимптоматски случаеви стварно не знам како се проценува.

Не ми се јасни луѓево што очекуваат од Филипче? Мене ликот ми беше антипатичен пред целата ситуација. Најдобро што направил во целата ситуација е што успеал да си ја запази природната смиреност на самите пресови и со тоа да ја контролира потенцијалната паниката. Во трул здравствен систем, не можевме да очекуваме повеќе. Ниту имаат услови ниту им останаа сртучните доктори. Ама доволно е да ми текне дека можеше Бујар да биде на негово место во некое друго време и да си кажам: уф среќа :)
Нема добра логистичка поддршка, нема административна поткрепа, нема некој што ќе го одмени за ПР, генерирање на информации и координирање.
Кога ќе ги слушнам прашањата на пресовите се замислувам како јас би им одговорила и се дивам на смиреноста.
Има небулози околу јавните набавки ама стои и фактот дека со толкава побарувачка на респиратори во моментов цените не се стандардни ниту непроменливи.
Ако секој во самоизолација очекува редовно да биде контактиран и да постои записник со симпроми и движење на болеста, ниту е реално ниту изводливо во моментов. Да имавме инаква свест, ова можеа да го прават волонтери во изолирани call центри, ама тоа можеби во неко друго време.
Реално никој не треба да очекува дека министерот сега со волшебно стапче ќе ја оправи состојбата на македонското здравство! Добро е што Филипче е писмен човек, замисли не само шконот, Зоќе да требаше да ја информира јавноста што како или онаа метлата, пу пу скраја да е! Па ќе имавме двојно поголема смртност, само од шубе и с'клет ќе липсаа многу луѓе :cenzura:

Супер почна се до моментот за Рокфелер а поготово за вакцините :(
Вакцини се во ред - кога се медицински проверени. Проверка на нова вакцина трае околу 4 години. Ако очи не ме лажат, министерот за здравје ветува, нови вакцини ќе нè спасат - во 2021. По само една година тестирање.

Moze li nekoj da mi kaze, kolku vreme, covek sto nema nikakvi siptomi na zaraza od virusot korona, si zivee normalno, odi na rabota I taka neznaejki da zarazuva luge!?

I vtoro prasanje...covekov pravi test I mu kazuvaat deka e pozitiven, go stavaat dve nedeli vo samoizolacija a posle toa povtorno se pravi testiranje....SO STO go lecat tie nedeli za da dobijat negative test...a covekot nitu kasla, nitu Ima temperatura, nema znaci nikakvi zdravstveni tegobi?

Многу работи изгледа се прават затоа што не знаат, знам отеков со овај кореецеот, ама тој во второто интервју, од пред една недела, кажа дека секој што е носител на вирусот, почнува да заразува два дена пред да развие симптоми.

Така да овие што се само носители на вирусот, тие не се болни, и не го пренесуваат, за тоа е во право Вело Марковски.
Автоматски споено мислење:

Вакцини се во ред - кога се медицински проверени. Проверка на нова вакцина трае околу 4 години. Ако очи не ме лажат, министерот за здравје ветува, нови вакцини ќе нè спасат - во 2021. По само една година тестирање.

Па не мора да ја примиш, уствари и кога ќе ја направат вакцината, таа ќе биде за постари лица, на млади нема ниту да ја даваат.

Кај нас кизнај и кога ќе дојди, некаде 2022, а дотогаш ќе се видат нус појави, кај развиените земји :D

Е можно е да мора да ја прими секој што сака да патува, за да добие туристички пасош, што еве сега се заговара. Ѓоковиќ затоа се буни ќе мора да се вакцинира ако сака да патува.

Последно уредено:
Ако го намалуваат полицискиот час, тоа треба да биде викендот по први мај, иначе се диво и живо ќе излезе во петок на први во групи од по 20-30 луѓе за пијанчење и лапање скара.
А мислиш дека нема да излезат ако има мерки, да одат по села планини и викендици? Сега продолжениов викенд за Велигден викендиците и планините беа преполни. Така да не менува многу дали мерките ќе се намалат или не.

So sto da napravi negativni testa,so caj od kamilica!?
Убаво ти вика, само со негативни тестови не е веќе опасност...во меѓувреме матичниот советува по позитивен наод што да користи како терапија, дали Сумамед или комбинација со Тамифлу или нешто трето. Секој матичен во консултација со стручни лица од Инфективна пропишува терапија.

Lesna klinicka slika ili pak nema voopsto nikakva slika, kolku dolgo, znaci me zanima, vremenski do koga ke bide opasen za okolina...nedela, meseci, godina!?
Ovoj podatok me zanima.
многу нелогично и нецелосно ти е прашањево. Ако ловиш на логика, треба да се доизјасниш. Дали бил тестиран тој првиот со лесна клиничка слика? Прво тоа треба да си го одговориш. Вториот сигурно не, затоа што не тестираат без никакви симптоми. Или ако се тестирал самоиницијативно и е потврден позитивен, процедура е иста како и за другите позитивни.

А мислиш дека нема да излезат ако има мерки, да одат по села планини и викендици? Сега продолжениов викенд за Велигден викендиците и планините беа преполни. Така да не менува многу дали мерките ќе се намалат или не.
Да планините беа преполни,ама никој не спомнува дека коронава најчесто се пренесува на работните места.Последен пример за тоа се 8те новорегистрирани со ковид во Охрид.Сите се вработени на иста бензиска пумпа.

Дури и мамичките сфатија дека вакцината e добра работа, (барем така се надевам)па се јави овој на Вучич сонародникот што не сака да се вакцинира. Се надевам дека фановите ќе го помножат со нула неговото мислење.

Последно уредено:
многу нелогично и нецелосно ти е прашањево. Ако членовите ги ловиш на логика, треба да се доизјасниш. Дали бил тестиран тој првиот со лесна клиничка слика? Прво тоа треба да си го одговориш. Вториот сигурно не, затоа што не тестираат без никакви симптоми. Или ако се тестирал самоиницијативно и е потврден позитивен, процедура е иста како и за другите позитивни.
Pa po nivnata logika izleguva deka sekoj sto nema siptomi moze da bide nositel I da zarazuva nesakajki I neznaejki drugi luge.
Do koga taka..moze on nema nikogas da se testira, neli, bidejki velis deka tie bez siptomi ne go testiraat?

Се покажа дека во основа се е сведено на лично убедување и домашно воспитување!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom