Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Nikoj ne spomna deka denes prometot 72 miliona ? Ovie idiotite sto kupija denes 7.500 alcii KMB ili 700 akcii TNB se garant nekoi dunsteri pojma nemaat posto ne ve prashaa za vashe mislenje !!!
KMB moja pretpostavka ispod 6000 posle dividenda moze da bude den dva ali tretiot den ke mora cifliganec da nosi pari vo TNB :)
A zosto bi nosel pari koga moze da si dokupi od leviot dzeb :)
TNB do lraj na godina garant dividenda na ovaa cena 13 % dividenda ;)
Eve jas tipuvam podobra godina od proshla laj bankive vo prvo tromesecie posto nema knizenje rezervacii 150 dena !!!

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Tnb. ke ima sobranie vo cetvrtok i togas ke znaeme ama licno mislam deka nnema da ceka kraj na godina za da isplati dividenda.
Прашањето е зошто би влегувал? Ако ти е само поради дивиденда, најверојанто нема да се исплати.
Влез излез од берза е трошок од околу 2%. На дивиденда Алкалоид од отприлика 3% до цената ти останува само 1% ќар.
Ако акциите Алкалоид утре тргнат надоле за бар 1% веќе си зијан.

Сличен муабет и за КМБ, само таму се малку поразлични процентите.
Kako mislis deka nema da se isplati dividenda koga i KMB i ALK.veke ja izglasaa na sobranie odluka za dividenda i taa treba da legne na smetkite na akcionerite od 29.04.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Kako mislis deka nema da se isplati dividenda koga i KMB i ALK.veke ja izglasaa na sobranie odluka za dividenda i taa treba da legne na smetkite na akcionerite od 29.04.
За друго „исплати“ збориме :)
Не дека АЛК и КМБ нема да ја исплатат дивидендата. Секако дека ќе ја исплатат.
Туку него нема да му се исплати, односно да му биде исплатливо да влага само поради дивиденда.

Член од
16 декември 2019
Мислења
63
Поени од реакции
75
Nikoj ne spomna deka denes prometot 72 miliona ? Ovie idiotite sto kupija denes 7.500 alcii KMB ili 700 akcii TNB se garant nekoi dunsteri pojma nemaat posto ne ve prashaa za vashe mislenje !!!
KMB moja pretpostavka ispod 6000 posle dividenda moze da bude den dva ali tretiot den ke mora cifliganec da nosi pari vo TNB :)
A zosto bi nosel pari koga moze da si dokupi od leviot dzeb :)
TNB do lraj na godina garant dividenda na ovaa cena 13 % dividenda ;)
Eve jas tipuvam podobra godina od proshla laj bankive vo prvo tromesecie posto nema knizenje rezervacii 150 dena !!!
Nikoj ne rece deka se idioti tie lugje. Tie sho kupuvale na niv nekoj im prodal, zarem tie sho prodavale se idioti?
Imas tipovi na investitori sho dividendata im e najbitna od se i ne se zamaraat so dvizenjeto na cenata na kratok rok, isto kako stan da kupis za da go rentas. Dolgorocno baska i kapitalna ke si imaat sigurno, megjutoa smetav deka licno od moja gledna tocka popametno bese da se pokrijat taka nekoi zagubi odkolku da cekam na denda i da padne uste povekje. Sigurno na 5100 da bev vlezen nemase da prodavam.
Za TNB totalno istomislenik so tebe i tie na 12 sho si kupija si zavrsija rabota na veliko.
TNB>KMB

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Ќе пробам да ви ги доближам малку компаниите од градежната индустрија на Македонска Берза:
Само графикони, без коментари.

1587516559664.png

1587516569515.png

1587516583442.png

1587516602061.png

1587516613724.png

Последно уредено:
Член од
18 септември 2010
Мислења
61
Поени од реакции
40
Само графикони, без коментари.
Колку што знам Карпош имаат работилница негде во кисела вода, а ако се точни информациите имаат изнајмено огромна хала од USJE.
Автоматски споено мислење:

Усје и Реплек се едни од најмалку тргуваните, така да за да се докопа човек до нив треба или да чека шанса еднаш во месецот кога ќе му текне на некој да продаде или да понуди ептен примамлива куповна цена. Не за џабе нивната цена не мрдна поради кризата, ако не се лажам Усје скокна пред недела време и тоа околу 10%.
Не се согласувам со тебе Реплек колку што гледам има понуда носнстоп додека кај Усје сега нема да видиш продажна цена се до дивидендата која ја најавија од 2360 ден која е негде 8% и е поголема во однос на претходните години.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
dax-ind.jpeg
Споредна на DAX и MBI10. Мислам дека поради ова викат дека МСЕ е скапо. Во пракса има подолг раст и помал беар маркет како резултат на Корона. Валуации пред 5 години биле пониски доста на МБИ и сега се п/е 17 п/б 1.2 на DAX а MBI p/e 10 и p/b 1.2 што не е многу различно. Но историски МБИ имаат пониски валуации од DAX. Така да од овој аспект можеби MBI e поскапа од други берзи. Но мислам дека секуларниот бул маркет на МБИ ќе продолжи така најверојатно се исплати да се купи сега.

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Прегледај го приврзокот 246446
Споредна на DAX и MBI10. Мислам дека поради ова викат дека МСЕ е скапо. Во пракса има подолг раст и помал беар маркет како резултат на Корона. Валуации пред 5 години биле пониски доста на МБИ и сега се п/е 17 п/б 1.2 на DAX а MBI p/e 10 и p/b 1.2 што не е многу различно. Но историски МБИ имаат пониски валуации од DAX. Така да од овој аспект можеби MBI e поскапа од други берзи. Но мислам дека секуларниот бул маркет на МБИ ќе продолжи така најверојатно се исплати да се купи сега.
jako mi e ova dax i mse u ista grafa :) . Ili mse so americkive berzi kade sto fed kupuva sve i svasta.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Јас пак мислам дека најголем дел од дивидендата нема ни да излезе од КМБ затоа што акционерите земале кредити за да купуваат и да ја бранат цената

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Прв продажен налог на Алкалоид 12000, прв куповен на 10100.
Тоа е таа ликвидност на МСЕ, ако сакам денес да излезам од Алкалоид треба 10% да ја бутнам цената надоле.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Прв продажен налог на Алкалоид 12000, прв куповен на 10100.
Тоа е таа ликвидност на МСЕ, ако сакам денес да излезам од Алкалоид треба 10% да ја бутнам цената надоле.
Еве, јас за 10000 рамно све ќе ти купам :)

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Не се согласувам со тебе Реплек колку што гледам има понуда носнстоп додека кај Усје сега нема да видиш продажна цена се до дивидендата која ја најавија од 2360 ден која е негде 8% и е поголема во однос на претходните години.
Еве што понуда имаат, едно големо ништо, таму огромно мнозинство од уделите ги држи еден човек/фирма. Реплек башка, ден после пресек.. Screenshot (474).png

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Не е лесно да се води само брокерај без инвестициски фонд, а мора да се врзе барем 75.000 евра капитал. Додуша барем двајцата вработени си вадат по пеесетина илјадарки нето плата.

Screen Shot 2020-04-22 at 11.28.01.png
Автоматски споено мислење:

Инаку, да не бидам нефер спрема КБ Публикум, па да ги спомнам и овие ВФП да не останат да си ќутат и дупат. Просто е факин неверојатно да нашле „инвеститори“ што им довериле над 16.000.000 евра со волкави влезни и управувачки провизии. Со овие драконски провизии, за шесте години со ваквото „професионално“ и „активно“ управување, тие успеале на своите „инвеститори“ да им остварат 0% поврат за време на огромен биковски пазар со пораст од околу 50%!

Не постои подобар доказ за финансиската неписменост на населениево!

Screen Shot 2020-04-22 at 11.44.42.png

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom