Прашањето е зошто би влегувал? Ако ти е само поради дивиденда, најверојанто нема да се исплати.
Влез излез од берза е трошок од околу 2%. На дивиденда Алкалоид од отприлика 3% до цената ти останува само 1% ќар.
Ако акциите Алкалоид утре тргнат надоле за бар 1% веќе си зијан.
Сличен муабет и за КМБ, само таму се малку поразлични процентите.
Алкалоид е најскапа акција на берзата моментално мислам. И не е за купување ако сакаш добра добивка. КМБ утре е подобро или понатаму денес мислам е последен ден со дивиденда. Чекај после.
Se iznapishavte za naftata a ja plakate po 45 denari minimum
Moze zatoa beshe 45.000 akcijata psiholoshki moment soodnosno na cenata na pumpa
I po se ova napishano cekate po presek 15-30% dole ?
Kleknete moze ke fatite nesto podole samo pazete sapunot da ne vi dojde skap posto ide presek na tromesecie a kako sto ocekuvam site ke ve izneadi so cifrite
Јас не чекам после пресек пад од 15-30%, напротив очекувам нашиве брокерчиња потпомогнати од големиве играчи повторно да манипулираат и да пробаат да ги дигнат цените па ако може да излажат уште по некој да влезе врз база на FOMO.
Али затоа очекувам во Јули/Август се да биде на 20-30% попуст од сегашниве цени.
Ај да видиме како ќе не изненадат на тромесечие, како пишуваш ко да очекуваш зголемен профит за прв квартал кај компанииве.
За мене не е битен прв квартал толку, изненадувањето ќе следи во 2 квартал, некој ќе биде изненаден а кој ќе видиме.
Јас не чекам после пресек пад од 15-30%, напротив очекувам нашиве брокерчиња потпомогнати од големиве играчи повторно да манипулираат и да пробаат да ги дигнат цените па ако може да излажат уште по некој да влезе врз база на FOMO.
Али затоа очекувам во Јули/Август се да биде на 20-30% попуст од сегашниве цени.
Ај да видиме како ќе не изненадат на тромесечие, како пишуваш ко да очекуваш зголемен профит за прв квартал кај компанииве.
За мене не е битен прв квартал толку, изненадувањето ќе следи во 2 квартал, некој ќе биде изненаден а кој ќе видиме.
Нешто ако не е тајна тоа е дека има Корона. Нема жив човек во МК што не го знае тоа. Да се надеваш дека кв2 ќе биде лош и на таа шема да купуваш е наивно накај приглупо. Сите очекуваат лош кв2 така да се би требало да е веќе вкалкулирано во цената. Повеќе прашање е колку им се чека за добра дивиденда 1, 2, 3.. години?
Автоматски споено мислење:
Генерално акции не се скапи но не се ни многу ефтини. На долг рок сигурно ќе се заработи. Така да ако паднат супер, уште може да се купи ако рипнат ќе одат нагоре уште некое подолго време.
Што се однесува на Короната таа губи сила и нема да трае многу долго...би требало за 2-3 месеци се да се врати во нормала. КВ3 и особено КВ4 ќе бидат добри. На долг рок загрижува задолженоста на државата и трошоците за стимулусот. Повеќе е можно реприза на 2012та кој беше последица на 2008ма ама за тоа има време.
Da pisam samo deka petokot prodadeno KMB sve so kapitalna zaguba kolku sho i iznesuvase dividendata. Ocekuvam deka ke ima soliden pad od utre nataka kaj KMB taka da ne vredese dividendata za hold
Ke vidime sega kolku ke imaat zelba da ja stitat KMB golemite ili pak ke ja ostavat da odi 15-20% dole se so cel od dividendata sho ke si ja lapnat da si kupat povtorno akciicki na niski ceni . Dobar dividend trap za malive akcioneri.
ALK me cudi kako e uste 11000 vo vakvo vreme i na 3% dividenden prinos.
P.s Nekoj za NLB i dividendata znae li nesto sto se odluci?
Нешто ако не е тајна тоа е дека има Корона. Нема жив човек во МК што не го знае тоа. Да се надеваш дека кв2 ќе биде лош и на таа шема да купуваш е наивно накај приглупо. Сите очекуваат лош кв2 така да се би требало да е веќе вкалкулирано во цената. Повеќе прашање е колку им се чека за добра дивиденда 1, 2, 3.. години?
Генерално акции не се скапи но не се ни многу ефтини. На долг рок сигурно ќе се заработи. Така да ако паднат супер, уште може да се купи ако рипнат ќе одат нагоре уште некое подолго време.
Што се однесува на Короната таа губи сила и нема да трае многу долго...би требало за 2-3 месеци се да се врати во нормала. КВ3 и особено КВ4 ќе бидат добри. На долг рок загрижува задолженоста на државата и трошоците за стимулусот. Повеќе е можно реприза на 2012та кој беше последица на 2008ма ама за тоа има време.
Една работа е дали сите знаат за короната. Друга е дали е тоа вкалкулирано во цената. Еве ти го калкулираш во цената, filipidi не. Прашањето е колку го имаат вкалкулирано, а колку не. И што е тоа што го имаат вкалкулирано.
Во моментов:
- Комерцијална е на иста вредност како во јануари.
- Алкалоид и како во декември.
- Гранит е на септемвриски цени.
- СТБ е отприлика на исто ниво како пред една година.
- НЛБ не била толку ниско во последната година.
Мене не ми личи дека се е во рамнотежа.
Дополнително, муабетот дека короната губи сила и за 2-3 месеци ќе се врати се во нормала не може никој да го потврди. Сега ќе се обидат паметниве ЕУ земји да се подотворат малку, да видат што ќе се случи. За неколку недели ќе се види дали ќе продолжи трендот надоле или ќе фати втор бран.
Da pisam samo deka petokot prodadeno KMB sve so kapitalna zaguba kolku sho i iznesuvase dividendata. Ocekuvam deka ke ima soliden pad od utre nataka kaj KMB taka da ne vredese dividendata za hold
Ke vidime sega kolku ke imaat zelba da ja stitat KMB golemite ili pak ke ja ostavat da odi 15-20% dole se so cel od dividendata sho ke si ja lapnat da si kupat povtorno akciicki na niski ceni . Dobar dividend trap za malive akcioneri.
ALK me cudi kako e uste 11000 vo vakvo vreme i na 3% dividenden prinos.
P.s Nekoj za NLB i dividendata znae li nesto sto se odluci?
Да ве прашам за совет, сакам да влезам во мсе со некоја „кафекуварка“ сума на подолг рок (5-10 години минимум) па се размислував за следниве: TNB, ALK, GRNT, MTUR.
Ова е вредноста на непроизведени автомобили, неприкажани филмови, неостврени патувања... како резултат на глобалното затворање, пресметано од Меѓународниот монетарен фонд.
Да ве прашам за совет, сакам да влезам во мсе со некоја „кафекуварка“ сума на подолг рок (5-10 години минимум) па се размислував за следниве: TNB, ALK, GRNT, MTUR.
Штом ти е за подолго: АЛК, ТЕЛ, дејност без која се не може, дивиденди даваат редовно
Од банките која и да одбереш разликата ќе ти е дал дивиденда ќе исплаќаат или колкава.
Гранит, зависи од државата, можности и планови за проекти.
МТУР е дејност која најмногу настрада од ситуацијата, но кеш имаат, па можат да си купат некои конкурентни хотели на 50% од вредноста.
А зашто USJE не би била погодна? Дивидендата се движи од 5 до 10% а рокот од 5 до 10 години мислам дека е топ за ваква акција.
Или пак Реплек, тука има и поголема шанса за пораст на акцијата.
А зашто USJE не би била погодна? Дивидендата се движи од 5 до 10% а рокот од 5 до 10 години мислам дека е топ за ваква акција.
Или пак Реплек, тука има и поголема шанса за пораст на акцијата.
Реплек ок, иста дејност со АЛК, а за Усје бем ли га, ако се очекува криза, нивниот промет паралелно би се намалувал, освен ако Балканов не го опне некој посилен земјотрес (пу пу скраја да е)
Реплек ок, иста дејност со АЛК, а за Усје бем ли га, ако се очекува криза, нивниот промет паралелно би се намалувал, освен ако Балканов не го опне некој посилен земјотрес (пу пу скраја да е)
Усје и Реплек се едни од најмалку тргуваните, така да за да се докопа човек до нив треба или да чека шанса еднаш во месецот кога ќе му текне на некој да продаде или да понуди ептен примамлива куповна цена. Не за џабе нивната цена не мрдна поради кризата, ако не се лажам Усје скокна пред недела време и тоа околу 10%.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.