Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.690
Поени од реакции
42.278
Од 3 до максимум 4 илјади евра, затоа и ги разгледував Лада Нива и Опел Фронтера, на старо ги има за тие пари
фронтерата е вселенски брод за ладата, ама сигурно и поскапа за одржување исто

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Bas sea gleav i suzuki vitara ima u taa cena, mada poiskusnite neka kazat kolku se dobri.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
фронтерата е вселенски брод за ладата, ама сигурно и поскапа за одржување исто
Е да, ама според првичните совети што ги имав, на Опел Фронтера не ѝ треба ремонт толку брзо како Лада Нива. Може математиката на крај иста ќе биде, ама ми се чини Фронтерата е и поширока внатре, ќе можам ја натоварам ако ми треба таа опција
Автоматски споено мислење:

Bas sea gleav i suzuki vitara ima u taa cena, mada poiskusnite neka kazat kolku se dobri.
Витарата не ми убава, па бар убав да ми е џипот, ќе треба и низ град да го возам :D

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.013
Е да, ама според првичните совети што ги имав, на Опел Фронтера не ѝ треба ремонт толку брзо како Лада Нива. Може математиката на крај иста ќе биде, ама ми се чини Фронтерата е и поширока внатре, ќе можам ја натоварам ако ми треба таа опција

Витарата не ми убава, па бар убав да ми е џипот, ќе треба и низ град да го возам :D
Мои пријатели што работат на одржување на базни станици и се качуваат на многу тешко пристапни терени (зимо-лето), велат дека ладата многу тешко да заглави некаде за разлика од помодерните џипови што ги имаат во фирма на располагање. А за дефекти и одржување за лада нива не знам како се покажани.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.830
Поени од реакции
2.922
Ги гледав видеата на Џир, ама тие во ептен лоши услови возат и со многу вода ... Јас нема да возам така низ реки и големи бари
Само велам дека е докажана кола за такви услови само треба додатни цевки за воздух од мотор до нагоре , знам дека нема да возиш така

Sent from my iPad using Tapatalk

Член од
30 септември 2015
Мислења
322
Поени од реакции
435
Искуства со ауди а4 (2008-2012) 2,7 и 2,0 тди мотори? Снага, одржување, проблеми и све останато

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Ладата докажана е по шумски пат и моторот си е арен немај гајле и има и дизел се разбира фабрички како опција 4х4 дизел од форд моторот
https://youtu.be/g5y2pk_Cecs

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

Врска нема. 99.9 % од ладите со дизел мотор се преправани во гаражи, тие со пежо мотор главно беа за западен пазар и многу малку беа такви произведени, уште помалку такви увезени во МК..а за бензинецот на лада дека немал гајле, тоа виц е или не е. Послаб бензинец не знам дали има направено во историјата на автомобилите.

Единствена предност на ладата е што е евтина...за друго е катастрофа, троши многу и бензин и масло, скапува, ремонти често, се расипува, слаба електрика, безбедност никаква, нема абс, нема аирбегови, нема клима, итн.

За 3-4 к евра се зема многу посолидно возило со 4х4 од лада нива, особено за теренот што е наведен.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
RAV 4 е севселенски брод за Фронтера а пак за Лада нема што да се прај муабет.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Искуства со ауди а4 (2008-2012) 2,7 и 2,0 тди мотори? Снага, одржување, проблеми и све останато
Ja imam 2.0 tdi od 2012(facelifted model) so 140ks. Moeto e unikatno ima problem sho ni audi ne moze da go popravi(underheating koa vozam gradska zimno vreme) :D . Generalno e okej, pominav 80k kilometri od koa go kupiv i da ne se podrecam ne sum imal nekoj poseriozen defekt osven promena na egr valve i redovni servisi. Problemi(osven moevo sto ne zagreva zimno vreme za koe se pomiriv deka nikoj ne moze da go napravi) bas i nema ama ko ke ima i ako sakas original delovi ondak ke bide epten skapo. Ne znam cenite na servisi kako se vo mk ali kaj mene se skapi. Dva pati bev do mk i nazad(okolu 5000km dva pravci) so nego bez problem. Iako sea ima 203k km godinava pak planiram da vozam do dolu dokolku otvorat granici.

Член од
30 септември 2015
Мислења
322
Поени од реакции
435
Ja imam 2.0 tdi od 2012(facelifted model) so 140ks. Moeto e unikatno ima problem sho ni audi ne moze da go popravi(underheating koa vozam gradska zimno vreme) :D . Generalno e okej, pominav 80k kilometri od koa go kupiv i da ne se podrecam ne sum imal nekoj poseriozen defekt osven promena na egr valve i redovni servisi. Problemi(osven moevo sto ne zagreva zimno vreme za koe se pomiriv deka nikoj ne moze da go napravi) bas i nema ama ko ke ima i ako sakas original delovi ondak ke bide epten skapo. Ne znam cenite na servisi kako se vo mk ali kaj mene se skapi. Dva pati bev do mk i nazad(okolu 5000km dva pravci) so nego bez problem. Iako sea ima 203k km godinava pak planiram da vozam do dolu dokolku otvorat granici.
Go znam toj model, nekako skapicok e za moj standard. Mi go ponudi prijatel od DE za 16000 pred edna gosdina so 90k zemeno od audi zamena, ovaa godina 13000 so 130k. Ama oniebsto se bazicni modeli nekako mi se podobri na dizajn barem mene. E sea ovoj 2.0 tdi me interesira dali e common rail ili e onoj sto go ima vo golfovi od prethodno. Tie imaa nekakov problem pa bea poeftini od 1.9 tdi sto vo ostatok od svetot e non sense.

Veke koga sme kaj SUV, Tiguan 2.0 tdi 170 ks ili Rav 4 d cad 2.2 177ks?

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Go znam toj model, nekako skapicok e za moj standard. Mi go ponudi prijatel od DE za 16000 pred edna gosdina so 90k zemeno od audi zamena, ovaa godina 13000 so 130k. Ama oniebsto se bazicni modeli nekako mi se podobri na dizajn barem mene. E sea ovoj 2.0 tdi me interesira dali e common rail ili e onoj sto go ima vo golfovi od prethodno. Tie imaa nekakov problem pa bea poeftini od 1.9 tdi sto vo ostatok od svetot e non sense.

Veke koga sme kaj SUV, Tiguan 2.0 tdi 170 ks ili Rav 4 d cad 2.2 177ks?
B8 se common rail. Ako zimas dizel ne bi trebalo da imas nikakov problem. Benzincite od 2008/09 imaat problem so potrosuvacka na ulje.
Ja moeto go imam skoro 5 godini, mada prvite 2 godini malku go vozev bidejki ziveev blizu do rabota. U 5 godini vozenje nikogas ne sum imal potreba da doturam ulje(imam pominato okolu 15k milji ili 24k km od koa smeniv lani). Treba da menuvam ulje ali ne go vozam mnogu bidejki ne rabotime momentalno. Inace edno nesto sto ne mi se svigja e sto nemaat dipstick za proverka na ulje tuku proveruvas preku mmi.

Kajgana Shop

На врв Bottom