Коронавирус (COVID-19)

Член од
5 март 2018
Мислења
15.553
Поени од реакции
17.236
Дај отворете си посебна тема за тој Вело Марковски, напнавте со него, секој втор пост е Вело вака рекол Вело онака рекол, голем к.. шо рекол, небаре некој фактор е па ќе ни мени мислењето негово.
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.145
Поени од реакции
18.172
Како мислат со ваков распоред да не е гужва?o_O
 
Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
Како мислат со ваков распоред да не е гужва?o_O
Conspiracy theory: Мерките се спроведуваат со цел што повеќе луѓе да се заразат а уствари владата ви прај филм дека е против herd immunity :pos:
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.725
Поени од реакции
12.156
Добро што им е финтава со ЈСП? И пред празникот исто работеа. Дали од 9-13 часот никој нема потреба да оди со автобус? Или по 16 часот?
И зошто го однесоа детето, не смее да го прошета кучето? Нели можеше.

Инаку веќе се изгубив во овие мерки. Над двајца, под 5 души, со маски, без ракавици...што од ова е официјално, нигде нема наведено. На сајтот на влада има дузина линкови, наместо со еден клик да се има увид во важечките мерки.
 
Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
Џандарите изгледа стварно се глупи, не е само виц, па тие треба да носат маски со оглед на тоа дека со многу луѓе имаат близок контакт и можат да заразат уште многу други или сами да се заразат...ама џандар.
 
Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Ова е интересно, препорака да се зема Кинин за време на Шпанскиот Грип (1918). :)

Coromandel Hospital Board (New Zealand) advice to influenza sufferers (1918)
2.jpg
Coromandel_Hospital_Board.jpg
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.256
Поени од реакции
9.216
Поттикнат од дискусијава за Шведска, утепав пола саат у ексел и напраив 2 чартчиња, споредба меѓу нордиските земји (исклучок Исланд).
Зашо овие земји? Зашто се слични на култура, на географска одредница, квалитет на живот, движење, туризам, дијаспора (нема бројки не ми барајте, генерален заклучок).

Неам време да гуглам на мерки во другите земји и сигурно се построги од Шведска, но во Шведска не е business as usual за што потврдуваат и од нивната влада (читај линк).

Што може да се заклучи? На сличен број на случаи на 1м жители со исклучок на Финска, Шведска има 2.5, 4.9 и 8.7 пати споредено со Данска, Норвешка и Финска респективно. Исто така, % на смртност во однос на регистрирани случаи е 11% во Шведска во однос со 5%, 2% и 3% во другите земји, што е од 2 до 4 пати повеќе. Во случајов, % на смртност може да биде ваков според мене од 2 причини, првата е дека не ги третираат сите регистрирани поради пристапот/оптовареноста на болниците или пак (повеќе веројатниот) е дека Шведска има нереална слика на регистрирани случаи (во таков случај можда и бројот на смртни случаи на 1м жители би пораснал).

Е сега овие проценти, аплицирајте ги на земји со понизок квалитет на живот, полоша економија, полошо здравство, полоша култура и почитување на препораки/мерки, и направете математика.

Шведска поминува супер? Шведска има среќа што не е Италија јас мислам.

Прегледај го приврзокот 246118

Прегледај го приврзокот 246119
mrazam sto ovoj problem se dovede do statisticka analiza. kako so vikaat, bad data is better than no data, ama vo ovoj slucaj ima premnogu faktori i nepoznanici.

graficite i procentite ti se na mesto. smrtnosta vo svedska e najgolema vo skandinavski zemji, nema zbor.
e sega, zosto e toa taka, moze da ima nekolku mozni pricini. na pocetokot golem del od pocinatite bea migranti, mislam somalija, valjda vekje so drugi bolesti. pisavme mnogu pati na temava, zdravstvoto ne im izgleda sjajno. ne znam kako e demografija, kolku % se stara populacija.

kje te koregiram - ovde e 80-90% business as usual. edinstvena merka bese zabrana nad 500 lugje, posle namalija na 50, ama taa ne se pocituva bas. stokholm e mozebi malku izmeneto, dr mesta se e vo normala.
namalija turizam i prevoz normalno, porafi blokadite. denes imase na vesti, vikendot zurki i barovi vrielo po stokholm.

edinstveno nesto so sprecuva italijansko scenario e toa so ogromen del na lugje ziveat sami, po 1 ili 2ca i se prirodno izolirani, takov nacin na zivot.
mislam deka stom do sega ne stavija restrikcii, nema ni da stavat
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.145
Поени од реакции
18.172
Не е во час кога може да го шета. Пред 15 часот било снимено видеото пиша снимачот.
Штета не е пензионер, а не го побарал ни градоначалникот.
 

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
741
Поени од реакции
1.592
Да сумираме за Вело досега шо има кажано по интервјуа:

1. Го следи вирусот и сите информации, но цела експертиза и мислење му се базира на инфлуенца/грип.
2. Смета дека ковид не е нешто пострашно од грипот и не е сигурен колку е причинител на смртните случаеви. Мислам дека спомна како се занемаруваат случаевите како пневмонија или некоја бактериска инфекција (малку е нејасен тука со примарна и секундарна).
3.Моменталните мерки се не ефективни заради тоа што нема да помогнат во развлекување на кривата туку на прекинување шо значи колективниот имунитет би се стекнал многу потешко.
4. Маски треба да се носат но истакнува во кои случаеви(ако си болен треба да носиш).
5. Ја поздрави одлуката за да не се оди на масовен скрининг на популацијата со пцр метода, туку да се создадат услови за серолошко тестирање што е побрзо, и нема да се блокира здравствениот систем.
6. Да се прави разлика помеѓу позитивен и заболен со симптоми. Не секој кој го има вирусот е заболен или дека ќе заболи. Исто така спомна во некои случаеви самиот организам не се ни бори со вирусот пошто не го гледа како закана.
8. Во еден момент ја искритикува СЗО и спомна дека има тужба против нив за свинскиот грип во 2009. СЗО биле релевантни до 2000 година а од тогаш наваму има здравствени организации кои се далеку поспремни од СЗО.
9. Мисли дека вирусов парадоксално ќе повлечи за 6 месеци, поткрепено со тоа што некој процент на населението ќе стекне имунитет.

Можеби нешто утнав или заборавив, можите слободно да ме дополните.
Чисто да го сумирам мислењето на чоеков и да бидам што можно по објективен. Да видиме каде греши и дали некаде греши итн.
1) Na pocetok mnogu go potcena (tvrdese deka e obicna prelada bez nikakva osnova i toa vo faza kade Italija belezese haos) za da naredniot pat tvrdi deka sepak virusot e poopasen ama povtorno tvrdenjata mu se vo vid "opasen ama ne tolku". Vakvite javni tvrdenja od licnost od ovaa bransa vo medicinata mozat da bidat mnogu opasni po samata populacija.

2) Od dosegasnite izvori covid e za barem 2-3x poopasen od grip. Klinickata rabota e da se utvrdi konkretniot pricinitel za pneumonia ( izolirana strep.pneumoniae zaedno so corona 2019 ili e komplikacija od kovid ili pak direkten predizvikuvac na samoto belodrobno vospaluvanje, eitherway ja lecis bakteriskata infekcija).

3) Kolektiven imunitet e gradualen proces, da se razvlece krivata e mnogu pobiten faktor . Kompenziran zdrastven sistem znaci poveke zivi.

4) Maskite treba da gi nosi sekoj. Sekoj e potencialno zarazen i so toa moze da siri infekt ( nebitno bolen/asimptomatski).

5) PCR dava rezultat dali e covekot nositel na toj virus, serologijata dali go prebolel. Gajle mine dali si go prebolel, vazno mi e dali moze odctebe da se zarazam. Zatoa e PCR momentalno vo ovaa faza pobiten faktor.

6) Zosto e vazna informacija ? Ne razbiram

8) SZO nema da go komentiram. Ne znam.

9) Me interesira na sto se dolzi vakvoto tvrdenje ? Vrz osnova na sto bas brojksta 6 meseci?

Tvrdenjata so ventilatorite, intenzivnoto lecenje mu e totalna utka tvrdenja i voopsto ne bi go komentiral.Se nadevam javnosta nema da gi zeme tie tvrdenja kako verodostojni.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom