Македонска берза

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Две неповрзани прашања:

-Зошто се уште не е објавена одлуката за дивиденда од Телеком, а објавена е веќе една одлука од собранието?
-Зошто Шпаркасе воопшто не фигурира на берза?
1. Оти немало предлог за дивиденда.

2. Оти не ги исполнува овие услови.

Шпаркасе, па и Халкбанк имаат над 99+% сопственост, АД се, плаќаат членарина (или како и да се вика тоа) на берзата и се дел од редовниот пазар, а не официјалниот, зошто види точка 2.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
1. Оти немало предлог за дивиденда.

2. Оти не ги исполнува овие услови.

Шпаркасе, па и Халкбанк имаат над 99+% сопственост, АД се, плаќаат членарина (или како и да се вика тоа) на берзата и се дел од редовниот пазар, а не официјалниот, зошто види точка 2.
Баш отворив некој документ со листа на акционери од Шпаркасе и видов и физички лица. Дали тие можат некако да ги продадат своите акции или не можат се додека не почне Шпаркасе слободно да се тргува?

Член од
8 јуни 2010
Мислења
80
Поени од реакции
34
Можат да продаваат слободно само што никој не продава од Шпаркасе во моментов т.е. нема ни понуда ни побарувачка а се под тикер INB.

Баш отворив некој документ со листа на акционери од Шпаркасе и видов и физички лица. Дали тие можат некако да ги продадат своите акции или не можат се додека не почне Шпаркасе слободно да се тргува?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Ти одговориле погоре, ама сигурно прашуваш како да продадеш оти не верувам дека некој би сакал да купи таква акција,
ако продаваш, јас пред година две ја ценев на некој 30% помалку од охридска (ако се секавам добро да не барам сега детално), ама и Охридска ја проценив повеќе од тоа што го платија, така да нешто над 4000 можеби би била некоја прифатлива цена.

Ако си за купување, немој да се замараш, попрво Куртевски ќе пушти срце и ќе даде некоја пара, одколку во Шпаркасе да имаш некој ќар.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Две неповрзани прашања:

-Зошто се уште не е објавена одлуката за дивиденда од Телеком, а објавена е веќе една одлука од собранието?
-Зошто Шпаркасе воопшто не фигурира на берза?
ТЕЛ сеуште не е објавено Годишното собрание. Обично се објавува во средина на Април, ама годинава каснат. Кај и да е ќе се објави следниве недела-две.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Ти одговориле погоре, ама сигурно прашуваш како да продадеш оти не верувам дека некој би сакал да купи таква акција,
ако продаваш, јас пред година две ја ценев на некој 30% помалку од охридска (ако се секавам добро да не барам сега детално), ама и Охридска ја проценив повеќе од тоа што го платија, така да нешто над 4000 можеби би била некоја прифатлива цена.

Ако си за купување, немој да се замараш, попрво Куртевски ќе пушти срце и ќе даде некоја пара, одколку во Шпаркасе да имаш некој ќар.
Не не, немам акции од Шпаркасе :D. Доколку би била ''нормална'' акција можда и би размислил, клиент сум таму и супер сум услужен секогаш, па чисто од респект :D.

Инаку чисто информативно прашав, пошто ми падна в очи дека фали, баш чудна/интересна ситуација, сепак не е Прокредит па да знаеме сите зошто воопшто ја нема никаде на берза.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Поради празникот, кај нас ќе се одложи зелениот бран што се очекува утре.

U.S. stock futures surged on Thursday night after a report said a Gilead Sciences drug was showing effectiveness in treating the coronavirus. The move pointed to a jump for the stock market on Friday.
Dow Jones Industrial Average futures were up 800 points, or about 3.4%. S&P 500 futures gained 3.2% while Nasdaq 100 futures were up by 2.1%.

Член од
5 октомври 2017
Мислења
36
Поени од реакции
45
Ne im teknuva na nasa Vlada da se napunat rezervite koga e nafta 11 dolari..... Neli imase naftovod. Pa okta ima rezervoari.....

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
ке беше во загуба ако ги наполнеше по 11 еве ја сега цената накај 9

Kajgana Shop

На врв Bottom