Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Две неповрзани прашања:

-Зошто се уште не е објавена одлуката за дивиденда од Телеком, а објавена е веќе една одлука од собранието?
-Зошто Шпаркасе воопшто не фигурира на берза?
1. Оти немало предлог за дивиденда.

2. Оти не ги исполнува овие услови.

Шпаркасе, па и Халкбанк имаат над 99+% сопственост, АД се, плаќаат членарина (или како и да се вика тоа) на берзата и се дел од редовниот пазар, а не официјалниот, зошто види точка 2.

1. Оти немало предлог за дивиденда.

2. Оти не ги исполнува овие услови.

Шпаркасе, па и Халкбанк имаат над 99+% сопственост, АД се, плаќаат членарина (или како и да се вика тоа) на берзата и се дел од редовниот пазар, а не официјалниот, зошто види точка 2.
Баш отворив некој документ со листа на акционери од Шпаркасе и видов и физички лица. Дали тие можат некако да ги продадат своите акции или не можат се додека не почне Шпаркасе слободно да се тргува?

Можат да продаваат слободно само што никој не продава од Шпаркасе во моментов т.е. нема ни понуда ни побарувачка а се под тикер INB.

Баш отворив некој документ со листа на акционери од Шпаркасе и видов и физички лица. Дали тие можат некако да ги продадат своите акции или не можат се додека не почне Шпаркасе слободно да се тргува?

Ти одговориле погоре, ама сигурно прашуваш како да продадеш оти не верувам дека некој би сакал да купи таква акција,
ако продаваш, јас пред година две ја ценев на некој 30% помалку од охридска (ако се секавам добро да не барам сега детално), ама и Охридска ја проценив повеќе од тоа што го платија, така да нешто над 4000 можеби би била некоја прифатлива цена.

Ако си за купување, немој да се замараш, попрво Куртевски ќе пушти срце и ќе даде некоја пара, одколку во Шпаркасе да имаш некој ќар.

Две неповрзани прашања:

-Зошто се уште не е објавена одлуката за дивиденда од Телеком, а објавена е веќе една одлука од собранието?
-Зошто Шпаркасе воопшто не фигурира на берза?
ТЕЛ сеуште не е објавено Годишното собрание. Обично се објавува во средина на Април, ама годинава каснат. Кај и да е ќе се објави следниве недела-две.

Ти одговориле погоре, ама сигурно прашуваш како да продадеш оти не верувам дека некој би сакал да купи таква акција,
ако продаваш, јас пред година две ја ценев на некој 30% помалку од охридска (ако се секавам добро да не барам сега детално), ама и Охридска ја проценив повеќе од тоа што го платија, така да нешто над 4000 можеби би била некоја прифатлива цена.

Ако си за купување, немој да се замараш, попрво Куртевски ќе пушти срце и ќе даде некоја пара, одколку во Шпаркасе да имаш некој ќар.
Не не, немам акции од Шпаркасе :D. Доколку би била ''нормална'' акција можда и би размислил, клиент сум таму и супер сум услужен секогаш, па чисто од респект :D.

Инаку чисто информативно прашав, пошто ми падна в очи дека фали, баш чудна/интересна ситуација, сепак не е Прокредит па да знаеме сите зошто воопшто ја нема никаде на берза.

Поради празникот, кај нас ќе се одложи зелениот бран што се очекува утре.

U.S. stock futures surged on Thursday night after a report said a Gilead Sciences drug was showing effectiveness in treating the coronavirus. The move pointed to a jump for the stock market on Friday.
Dow Jones Industrial Average futures were up 800 points, or about 3.4%. S&P 500 futures gained 3.2% while Nasdaq 100 futures were up by 2.1%.

Ne im teknuva na nasa Vlada da se napunat rezervite koga e nafta 11 dolari..... Neli imase naftovod. Pa okta ima rezervoari.....

ке беше во загуба ако ги наполнеше по 11 еве ја сега цената накај 9

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom