Коронавирус (COVID-19)

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.205
Поени од реакции
12.144
Во Англија, Тајмс пишува дека веќе има страв половина од смртните случаеви (околу 3000) се последица на рестриктивните мерки (паника, недостаток на медицинска грижа)

England and Wales have experienced a record number of deaths in a single week, with 6,000 more than average for this time of year.
Only half of those extra numbers were attributed to the coronavirus. Experts said they were shocked by the rise, particularly in non-Covid-19 deaths, and expressed concern that the lockdown might be having unintended consequences for people’s health.
Автоматски споено мислење:

Ајде ајде,не филозофирј сеа.Се гледа дека имаш двојни стандарди.
Ај покажи ми каде имам двојни стандарди

Z

zmej gorjanin

Гостин
i smell bullshit.
врз која студија е ова искрено?
шо е специфично за ковид шо организмот неможи да изгради имунитет.
Без врска кревање паника без докази.
ако нема докази, барај докази а не прво викни оп па скокај.
https://edition.cnn.com/2020/04/17/health/south-korea-coronavirus-retesting-positive-intl-hnk/index.html

Постојат неколку објаснувања, едното е дека на повторно инфицираните им се детектирани фрагменти и остатоци од вирусот, второто е дека вирусот премногу брзо мутира или супстанците со кои биле тестирани не биле во ред, така што кога биле тестирани тестот бил лажно негативен и последното е дека вирусот може да му се скрие на имунолошкиот систем и периоднично да се активира (ова ќе биде доста заебано ако е точно).

Последно уредено од модератор:
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Во Англија, Тајмс пишува дека веќе има страв половина од смртните случаеви (околу 3000) се последица на рестриктивните мерки (паника, недостаток на медицинска грижа)

Ај покажи ми каде имам двојни стандарди
Па на тема религија и ковид ги критикуваш сите шо одат во црква во ваква пандемија,а овде шириш пропаганда дека вирусов уствари не е пострашен од грип,а бројките се напумпани.И сега кажи според тебе пандемијава е реална закана или не е?Или е опасна само ако одиш во црква?Или пак го менуваш својот став во зависност од ситуацијата?

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.965
Поени од реакции
25.551
Неточна информација.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.205
Поени од реакции
12.144
Па на тема религија и ковид ги критикуваш сите шо одат во црква во ваква пандемија,а овде шириш пропаганда дека вирусов уствари не е пострашен од грип,а бројките се напумпани.И сега кажи според тебе пандемијава е реална закана или не е?Или е опасна само ако одиш во црква?Или пак го менуваш својот став во зависност од ситуацијата?
Не е ништо пострашен од грип (погледни ја старосната возраст на жртвите) ама тоа не значи како идиот да одиш и да лижиш иста лажица со 100 други луѓе во ова време, додуше логички не треба и во најобично време да го правиш, а не па сега.

Вирусот не е реална закана ако практикуваш лична хигиена и се заштитиш максимално од надворешна зараза. Ти одиш и делиш иста лажица со 100 други луѓе - во најмала рака е идиотски

Од самиот почеток сум против паниката која се создаде поради вирусов и неминовно дава повеќе жртви од паника него од корона

Рестриктивните мерки и полицискиот час не даваат резултати како што властите сакаат да прикажат, јас тоа се обидувам да го покажам од земји кои отвараат школи, фабрики итн ама се придржуваат на најосновни хигиенски мерки, ама пак кога гледам како треба да ви се објаснува зошто делење на едно лажиче и групирање по 100 луѓе во затворен простор без потреба тогаш стварно треба да се опне 24 часовен полициски час до крај на јули па можда и ќе ви текне

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Не е ништо пострашен од грип ама тоа не значи како идиот да одиш и да лижиш иста лажица со 100 други луѓе во време, додуше логички не треба и во најобично време да го правиш, а не па сега.

Вирусот не е реална закана ако практикуваш лична хигиена и се заштитиш максимално од надворешна зараза. Ти одиш и делиш иста лажица со 100 други луѓе - во најмала рака е идиотски

Од самиот почеток сум против паниката која се создаде поради вирусов и неминовно дава повеќе жртви од паника него од корона

Рестриктивните мерки и полицискиот час не даваат резултати како што властите сакаат да прикажат, јас тоа се обидувам да го покажам од земји кои отвараат школи, фабрики итн ама се придржуваат на најосновни хигиенски мерки, ама пак кога гледам како треба да ви се објаснува зошто делење на едно лажиче и групирање по 100 луѓе во затворен простор без потреба тогаш стварно треба да се опне 24 часовен полициски час до крај на јули па можда и ќе ви текне
Ти кажав и претходно дека никој не тера да лижиш иста лажица,немој да ги извртуваш работите.Идиот е тој шо има двојни стандарди.Си се запрашал ли некогаш каков стрес јадат љугето кои морат да одат на работа и во оваа ситуација?Лесно е да тврдиш од дома дека во огромна фирма со голем број на вработени не е никаква опасност!Има една стара ама многу моќна поговорка-Сто стапој по туѓ грб не ме болат,ама еден стап на мојот грб е страшана работа!

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.205
Поени од реакции
12.144
Ти кажав и претходно дека никој не тера да лижиш иста лажица,немој да ги извртуваш работите.Идиот е тој шо има двојни стандарди.
Дури мислам и Господ одозгора кога ве гледа напикани по 100 души и бацувате икони еден по еден си вика „какви идиоти„

Си се запрашал ли некогаш каков стрес јадат љугето кои морат да одат на работа и во оваа ситуација?Лесно е да тврдиш од дома дека во огромна фирма со голем број на вработени не е никаква опасност!Има една стара ама многу моќна поговорка-Сто стапој по туѓ грб не ме болат,ама еден стап на мојот грб е страшана работа!
Па тоа ти велам, неопходно е, нема трте мрте, мора да се работи да се преживее. А не мора да се оди во црква и да се бацуваат икони, ќе преживее човек и без тоа. Со самото одење во црква се изложуваш на непотребен ризик. Тоа е целата поента на неопходни работи

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Дури мислам и Господ одозгора кога ве гледа напикани по 100 души и бацувате икони еден по еден си вика „какви идиоти„
Многу прашања избегна затоа шо си загаден со двојни стандарди.Не ме цитирај повеќе.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
проблемот е што кога ке бидат фул болничките капацитети ке умираат и луѓе од други болести што во нормални услови би преживеале

Sent from my iPhone using Tapatalk
Проблемот е што тоа се дешава и моментално, па да прашам што фајде од меркиве?

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.205
Поени од реакции
12.144
Многу прашања избегна затоа шо си загаден со двојни стандарди.Не ме цитирај повеќе.
Ти одговорив и на другото прашање, вториот дел од постот го измена и го додаде покасно, ниедно прашање не избегнав. Немој со ниски финти, или дискутирај ако ти е до дискутирање, ако не продолжи си по свое

Проблемот е што тоа се дешава и моментално, па да прашам што фајде од меркиве?
Да ги спасиме сите 80+ пензионери на светот а потоа да му се мислиме од каде ќе им исплатиме пензија

Член од
23 август 2010
Мислења
39.966
Поени од реакции
116.582
На ова место исто така ми падна во очи какао се плука по народот, како бил стока, без осет, немање на самосвест бла бла бла...
Па тука спомнувате како во Немачка и Аустрија, а јас пак мислам дека народот реагира така поради неспособноста на власта, бидејќи очигледно е незнаат кај тераат, па врз основа на тоа ниту пак луѓето озбилно ги сфаќаат нивните мерки и препораки, исто може да се каже и за Немачка и Аустрија таму како што можам да забележам власта од првиот ден е сериозна и знаае на кај тера и што сака да постигне, така да и народот се придржува до препракаите, за разлика од Србија и Македонија каде што истите власти од Немачка и Аустрија да гледаат што се дешава ке се крстат со двете раце.
Леле човек аман бе, ова овде е комбинација од двете што си ги спомнал, ниту народот има свест, ниту власта прави добро. Како бе народот не е стока? Ти им викаш не искачај без потреба, не се групирајте а тие редици по маркети праат, панично купуваат божем крај на светот дојде. Власта пд друга страна е крива затоа што не казнува така да како што ти реков погоре комбинација од двете е работава.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
https://edition.cnn.com/2020/04/17/health/south-korea-coronavirus-retesting-positive-intl-hnk/index.html

Постојат неколку објаснувања, едното е дека на повторно инфицираните им се детектирани фрагменти и остатоци од вирусот, второто е дека вирусот премногу брзо мутира или супстанците со кои биле тестирани не биле во ред, така што кога биле тестирани тестот бил лажно негативен и последното е дека вирусот може да му се скрие на имунолошкиот систем и периоднично да се активира (ова ќе биде доста заебано ако е точно).
1. Со ПЦР тестовите можиш да покажиш присуство на ковид шо значи дека вирусот е сеуште присутен но незначи дека ти ќе го прележиш два пати, можеш даго пренесуваш сеуште ама присуството на антителата докажуваат дека сепак имаш имунитет спрема таа болест.
2. Ако исмутирал вирусот тоа значи дека веќе не е истиот што си го прележал. за ова треба студија за да се докажи дека не е секаде истиот вирус али за тоа ќе треба време.
3. Го слушав корејскиот доктор дека имало случаеви на релапс кај пациенти да не се мисли на тоа?

Мене ме нервира тоа што СЗО користи "нема докази" како генеричен демант на се што е е поставено како теза.
За мене тоа значи
"не сум сигурен дека е така пошто неможам да докажам па затоа еве ти демант дека нема докази".
Водечка организација треба да излегува со факти а не со претпоставки и да се брани со немање докази.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.951
Неточна информација.
и од Македоннија има слична информација денес

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433
@Toma ревидирана статистика спрема погоре пресметките, за да добиеме во Македонија имунитет на стадо, и тоа со карантински мерки, ќе треба да починат 4.548 лица.

Не можам да проценам без карантин колку ќе биде смртноста.

Сеуште не можам да направам пресметка колку би умреле заради тоа што не работи економијата.

Дури тогаш може да ставиме на кантар.
Тоа ти е можеби проценка на 2 милиони, а знеш дека има 20% помалку, што ти кини илјадарка,
јас реков 1-2 илјади, ама еве нека биде и твојата проценка 3 илјади,
без карантин на почетокот за месец два би требало да има најголем број, ама натаму ќе опаѓа и за една година вкупно (според тебе) 3 илјади,
вака во карантниски услови сигурно би имало некај 1000 починати за година дена (некоја горна граница) + многу кој ќе бидат погодени од стрес, безпарица и сл.

Значи прво тешко е точно да се предвиди што како оти гледате дека и соседни земји имаат различни резултати, па излегуваат скриени бројки (од Кина), па лажни бројки (од САД) , има разни бројки, а никој незнае колку се точни,
барав податоци колку има раѓања, умирања овие месеци во Македонија ама не успеав да најдам, заводот за статистика едншка во годината објавува податоци, може да се најде некој натпис по порталите што ископале некој податок ама ништо официјално нема.
ама сепак работат а кога ке се деси крах друг муабет ке биде, очигледно неможете да сфатите дека рестрикциите за движење се за наше добро и дека без нив многу повеќе ке сме погодени, пример ти е србија која касно презема мерки а тел така да оставеа

Sent from my iPhone using Tapatalk
Разумни рестрикции можеби би биле за наше добро, ама овие сегашниве повеќе одмагаат одколку што помагаат.

Од 9 саат беше добар полицискиот час и така нема што да работиш ноќеска, со скратеното време продавниците се преполни цел ден, незнам што воведоа за викенд (мислам дека највеќе за велигден го воведоа), ако некој сака да се собира за скари може и сега да оди со сите забрани, скоро сите имаат имоти по селата,
значи оној што ги правел глупостите и без полициски час може да ги прави и сега,
пред некој ден бртучедот дојде од Скопје (не е будала да седе у 4 ѕида) и одма беше собрал 3-4 на пиво.

Дали вирусот одмара од 5 до 16 часот, па сигурно дека не, многу едноставно мерките ги зближуваат луѓето а не да ги раздвојат, оној кој така терал и без мерки, ќе тера и со мерки, оние што страдаат се тие што претходно почитувале мерки.

Уште еднш ќе кажам, ако толку се сака да се прави карантин, нека се затвори се на еден месец, па по тој месец да си продолжеме со нормала, вака со никакви мерки ќе тераме милион години.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
5.486
Треба да се направи една петиција, или јавно гласање и сите што ќе гласаат против мерките нели со име и презиме и адреса на живеење да можат слободно да се шетаат ама да не бидат примени во болница за ковид 19 и било која друга болест или итен случај (ако имаат ковид).

И да се оди еден чекор подалеку сите лица што живеаат на иста адреса со тие што се против мерките и они да не се примаат во болница за после да не биде ааа јас гласав против ама мајка ми не, што има она врска со мене сеа?

Па има кога имаш 35 години и уште живееш со мајка ти и плус се разбираш во сите теории на заговор и 5 г и курци и палци, експерти на секое поле...
Овај твој став е поекстремен од некој што излегол со пушка и протестира барајќи си некакви права.
Што си ти поцивилизиран и попаметен од тие што ги повикуваш на јавен линч и убиство оние кои се со поинакво мислење од мнозинството.

Kajgana Shop

На врв Bottom