Религијата во пандемија на коронавирус Covid19!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Не сум знаел за ова, не е во ред ако не се почитуваат мерките.Муабетот во старт ми беше за случката во Велес.
Реков, се е тоа рекламирање, идеја дека „светена вода“ ќе го реши вирусот, излезете надвор, дојдете во црквите таму е најбезбедно, нашата религија е вистинската сите други се сатанисти...
Постојано таа приказна... и не се бираат средствата, целта е битна...

Доаѓа криза, излегуваш, собираш „бедни по дух“ со догма и voila - храмовите полни...

Небитно им е што дома ќе се вратат, заразен и ќе зарази некој друг што може да е тоа фатално за истиот...
Зошто?
За да му е убаво на душата бил на литургија... ете затоа!
Егоисти!

Седи дома, моли се и терај си работата.... има време за богови.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.462
Поени од реакции
7.829
Чим све знаеш, зрел си за у ОТО.
Јас знам дека не е можно све да знаеш. Туку МПЦ планираа да градат згради кај Холидеј... или ќе се откажат и парите ќе ги поделат по своето стадо... :oleee:
Плус Чифлиганец, Кочо, Трифка и слични, стотици илјади евра им дадоа, ваљда имаат нешто зачувано за црни денови

забораваат да кажат колку писмен народ имало во тој историски поглед... и кои биле „писмените“
Скраја да е, како е можно тогаш да имало писмени...
Се што било со повеќе од 2гр мозок се тоа било под влијание на ѓаолот и морало на клада и да му се одземе се што има.

Сега веќе не е така, нели читаш на форумов, човештвото сега е многу цивилизирано, со развиена свест, полни со љубов и разбирање. Не се слепи послушници пред авторитет, како порано. Едноставно сите 10 заповеди ги следат и практикуваат.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Ајде бе шизофреничари,повлечете паралела со мухамеданецон што прети дека намерно ке го шири вирусот ако не му дадат пари и попон што изричито тврди дека црквите ке останат затворени.

M

Macedon1um

Гостин
Ајде бе шизофреничари,повлечете паралела со мухамеданецон што прети дека намерно ке го шири вирусот ако не му дадат пари и попон што изричито тврди дека црквите ке останат затворени.
Кримовехаби муџата одамна требаше да го пикнат во затвор за се што прави, ама не ми изгледа дека и “нашиве“ се баш најкоректни

За Независен весник, Митрополитот на Дебарско-кичевската епархија, Тимотеј вели дека препорачуваат за Велигден најтесен круг на луѓе, но доколку некој не сака да го почитува тоа, ние нема да изигруваме полицајци и да бркаме некого од црквите.
Значи нема да останат црквите затворени како што пиша, а врвот е следното..

Тимотеј: Половина од буџетот на МПЦ е од Велигден, и свештениците се оштетени, ќе останат со празни трпези

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Ја не би му пуштил ни денар па макар се наполнат џамиите со луѓе и сите се заразат со корона.Нека одат тогаш истите во Саудиска Арабија и нека се лечат.Се надевам дека ќе закачи овој корона па нека му ја мисли после.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Причест на стотици ако не илјадници луѓе со 1 иста лажичка во ек на светска пандемија.. од уста на уста , плунка на плунка... браво алал вера.... :sick:

Член од
8 јуни 2010
Мислења
106
Поени од реакции
261
Ај барем МПЦ реши да држи богослужби без верници за Велигден, да видиме дали и ИВЗ ќе го стори истото за Рамазан, и колку муслиманите би се придржувале до тоа. Ако нема полициски час за Рамазан, колку и да се смири пандемијава до тогаш, за празникот може пак да пламне.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.952

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
NIKOJ NEMA DA NI GO USKRATI PRAVOTO NIKOJ VLAS ZA KOJA KRVAREV JAS I MOITE BRAKA DENES BEV NA PRICES VELIKI PRTOK HRAMOVITE BEA OTVORENI A UTRE SITE KE KUPIME BALONI I OGNOMETI DA SE PTOSLAVI GOLEM DEN VELIGDEN NA SITE AIRLIJA DA E

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
МПЦ требаше да испратиме порака, сите на полноќ да се на терасите со запалени свеќи, така ем ќе се прославеше Велигден ем на некој начин пак сите ќе бевме заедно во тој момент како што било секоја година.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
МПЦ требаше да испратиме порака, сите на полноќ да се на терасите со запалени свеќи, така ем ќе се прославеше Велигден ем на некој начин пак сите ќе бевме заедно во тој момент како што било секоја година.
Ispratena e takva poraka, site na polnok ke izlezeme so zapalena sveka I jajce vo raka...offf kolku zalna slika ke bide toa, sigurna sum deka na mnogumina ke Im bidat nasolzeni ocite:(

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Ispratena e takva poraka, site na polnok ke izlezeme so zapalena sveka I jajce vo raka...offf kolku zalna slika ke bide toa, sigurna sum deka na mnogumina ke Im bidat nasolzeni ocite:(
Ок можеби е жално што нема да се полни црквите но сепак тоа ќе биде убав чин, ако се направи.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.496
Поени од реакции
10.400
Ок можеби е жално што нема да се полни црквите но сепак тоа ќе биде убав чин, ако се направи.
Jas I soprugot, kolegite of rabota, komsiite, site sme dogovoreni....zaboraviv koj otec na tv gi povika graganite na vakov cin da go odbelezime praznuvanjeto...site se dogovorivme da nema cestitki na mobilen, samo da se spomneme za ubavo I da posakame zdravje za mnogu godini.

Kajgana Shop

На врв Bottom