Македонска берза

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Гледам не сум ви фалел :D Ке се откажам од форумов, ама постовите ке стојат и ке се раскажуваат со генерации :kezec:...инаше еден чичко Близард, ни кажуваше дека ке има потоп, не му верувавме :pos:

пс. БДД !!! ( Бај Де Дип ). А дипот...далеко си, далеко сииии...:pijani:
Kje ostanat postovite, do togash kje stanat klasika, pa si vikam I kako lektiri, mesto od Tolstoj od tebe kje se obrabotuvaat... Prvata kje bide za vtoro oddelenie, kako so kola-pari eden doktor go zaeba cel svet... Imashe eden crtan na vremeto so Misteriozo koj ja znaeshe tajnata kako se dobiva se... Za 10.000 EUR, normalno...

P. S. Cuvaj gi ti tie 10.000 eur, moze I porshe cayenne za nekoj mesec kje si zemish so niv...
P. P. S. Misteriozo imashe I zlaten zab ako se sekjavam, moze I vo toa 3-400 eur da investirash...

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Шала на страна, првиот удар беше и помина со Коронава ( 23 март беше најниско ). Она што го пишав и претходно, земјотресот помина, сега почнуваат афтершоковите кои некогаш знаат да бидат и појаки од самиот земјотрес...прв удар е денес, со катастрофалните податоци за потрошувачка во УС која е -8% за прв квартал, а замислете, имаа цели 2 месеци и кусур ФУЛ работно време. Какви податоци ке извадат за следен квартал кога ке имаат 2 и кусур месеци ФУЛ карантин. Дебалк.
Според историјата ( која нели, секогаш се повторува ) предвиден втор дип е некаде август-септември, таман ке излезат резултатите за втор квартал, ке почне да паѓа и нема да застане, па ке има деприсии па самоубиства...па очај, со изгубена надеж дека некад ке се врати берзата со волумен и цени на старо ниво. НИКОЈ нема да ги сака акциите. Е тогаш е познатото "крв на улиците" на Бафет....Е тогаш купувајте.

До тогаш, само ке ве читам ( и ке фаќам по малку сеир, мора да признам :D )

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Шала на страна, првиот удар беше и помина со Коронава ( 23 март беше најниско ). Она што го пишав и претходно, земјотресот помина, сега почнуваат афтершоковите кои некогаш знаат да бидат и појаки од самиот земјотрес...прв удар е денес, со катастрофалните податоци за потрошувачка во УС која е -8% за прв квартал, а замислете, имаа цели 2 месеци и кусур ФУЛ работно време. Какви податоци ке извадат за следен квартал кога ке имаат 2 и кусур месеци ФУЛ карантин. Дебалк.
Според историјата ( која нели, секогаш се повторува ) предвиден втор дип е некаде август-септември, таман ке излезат резултатите за втор квартал, ке почне да паѓа и нема да застане, па ке има деприсии па самоубиства...па очај, со изгубена надеж дека некад ке се врати берзата со волумен и цени на старо ниво. НИКОЈ нема да ги сака акциите. Е тогаш е познатото "крв на улиците" на Бафет....Е тогаш купувајте.

bravo, najpameten iskoci :). aj sega lajkni si se od drugiot profil

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
bravo, najpameten iskoci :). aj sega lajkni si se od drugiot profil
И еден профил ми е многу на овој таканаречен форум, а во реалноста збирштина од пљукачи и пумпачи на преценети акции ( секоја чест на исклучоци ). Вие не сакате да слушнете спротивно мислење, без разлика колку и да е основано и реално и ТОЧНО и на крај потврдено ТОЧНО.

Еве најди ЕДЕН ПОСТ од мене кој не е точен, едно предвидување кое не е точно и цитирај ме. И цените на дното на МСЕ ги погодив и не добив никаков кредит за тоа. А да не збориме и за странски берзи, цени на нафта и сл. Нема више што да барам тука, пумпајте си меѓу себе, очигледно е дека ви сметам и ви го нарушувам концептот и планот. Да пишував и навлекував со АЈДЕ КМБ на 10К АЈДЕ АЛК НА 20К, ајде НЛБ на 30к, ке ме сакавте. Останете си среќни во вашиот circlejerk. КЕФ ми е што коронава ви го расипа планот да ги истресете своите прескапо платени акции на некои глупаци кои ке се стрчаа да купат по влезот во Нато и датумот за ЕУ.

пс.Кој сака може да ме добие во приватна порака.

Член од
5 октомври 2017
Мислења
36
Поени од реакции
45
И еден профил ми е многу на овој таканаречен форум, а во реалноста збирштина од пљукачи и пумпачи на преценети акции ( секоја чест на исклучоци ). Вие не сакате да слушнете спротивно мислење, без разлика колку и да е основано и реално и ТОЧНО и на крај потврдено ТОЧНО.

Еве најди ЕДЕН ПОСТ од мене кој не е точен, едно предвидување кое не е точно и цитирај ме. И цените на дното на МСЕ ги погодив и не добив никаков кредит за тоа. А да не збориме и за странски берзи, цени на нафта и сл. Нема више што да барам тука, пумпајте си меѓу себе, очигледно е дека ви сметам и ви го нарушувам концептот и планот. Да пишував и навлекував со АЈДЕ КМБ на 10К АЈДЕ АЛК НА 20К, ајде НЛБ на 30к, ке ме сакавте. Останете си среќни во вашиот circlejerk. КЕФ ми е што коронава ви го расипа планот да ги истресете своите прескапо платени акции на некои глупаци кои ке се стрчаа да купат по влезот во Нато и датумот за ЕУ.

Jas sakav da gi istresam akciite po vlez vo NATO. Za malce ne mi uspea, jebi ga. Pa gi prodadov so 20%popust. Kje ima pak sansi.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Добро интервју на Азески на Топ Тема вчера, дури и ме изненади со голем дел од ставовите, и најбитно од се е што кажа дека за чудо воопшто немаат реакции за намален извоз на нивните членки.

Во врска со кризата и како државава се справува со неа:
- ЕУ ни додели 60 милиони евра директна буџетска помош
- ММФ ни даде право да ја користиме целосно нашата квота од 175 милиони евра
- само вчера преку државни записи, со камати од 0,5% и 0,6% буџетот е дополнет за 71 милион евра

Ова значи дека за половина месец од најлошиот квартал буџетот е поддржан со 306 милиони евра. Ќе следува слична инјекција од Светска Банка, како и инструментот за поддршка на претприемништвото од ЕУ кој ќе важи и за земјите кандидатки за ЕУ.

НБРМ пред 3 дена донесе одлука да понуди за 8 милијарди денари (~130 милиони евра) помалку во благајнички записи, што претставува ослободување на дополнителна ликвидност кај банките да може да го кредитираат приватниот сектор и граѓаните без да има влијание поголемото повлекување на пари од државата преку државни записи.

На денешниот прес на директорката на УЈП беше кажано дека во првите две недели од април имаат помалку наплатен ДДВ за преку 70% споредено со лани, но за мене тоа ништо не значи со оглед на тоа што месечните ДДВ обврзници своите ДДВ пријави ги поднесуваат во втората половина од месецот, а уплатата на ДДВто го прават најчесто 1-2 дена по поднесената пријава. На ова дополнително влијание има психолошкиот притисок на кризата врз биснисмените, кои ќе се потрудат на сите можни начини да скратат или одложат трошења во овој период.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Гледам не сум ви фалел :D Ке се откажам од форумов, ама постовите ке стојат и ке се раскажуваат со генерации :kezec:...инаше еден чичко Близард, ни кажуваше дека ке има потоп, не му верувавме :pos:

пс. БДД !!! ( Бај Де Дип ). А дипот...далеко си, далеко сииии...:pijani:
Абе за максимален ефект на завист кажи ве лажев дека ќе има втор подлабок пад за да чекате додека јас си изнакупував на дното и сега сум 30% у плус а вие со прстот у уста :pos:

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
На денешниот прес на директорката на УЈП беше кажано дека во првите две недели од април имаат помалку наплатен ДДВ за преку 70% споредено со лани
ubavo si kazuva. Za prvite dve nedeli. i lani firmite podnesuvale ddv prijavi vo vtorata polovina od mesecot.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
ubavo si kazuva. Za prvite dve nedeli. i lani firmite podnesuvale ddv prijavi vo vtorata polovina od mesecot.
Точно така, но лани не се прашувале себе си:
- колку време ќе трае кризава и каков ќе биде импактот
- дали и колку ќе може да добијат субвенции од државата
- како и со колкава дополнителна камата ќе им биде репрограмиран кредитот, кој по 3 или 6 месеци ќе почне и понатаму да се исплаќа, со поголем ануитет
- како ќе им се одрази на аутпут тоа што ќе мора да работат во 4 наместо во 2 смени
- дали ќе продолжат и понатаму да продаваат на постоечките пазари, и како во ова време на криза да го извлечат максимумот за себе...

има уште многу вакви дилеми/проблеми кои висат над сите во периодов, што сигурно влијае за одложено плаќање и на ДДВ

Член од
12 декември 2011
Мислења
10
Поени од реакции
1
Билззард, јас ти пишав пред месец, не одговараш на пораки :)

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Точно така, но лани не се прашувале себе си:
- колку време ќе трае кризава и каков ќе биде импактот
- дали и колку ќе може да добијат субвенции од државата
- како и со колкава дополнителна камата ќе им биде репрограмиран кредитот, кој по 3 или 6 месеци ќе почне и понатаму да се исплаќа, со поголем ануитет
- како ќе им се одрази на аутпут тоа што ќе мора да работат во 4 наместо во 2 смени
- дали ќе продолжат и понатаму да продаваат на постоечките пазари, и како во ова време на криза да го извлечат максимумот за себе...

има уште многу вакви дилеми/проблеми кои висат над сите во периодов, што сигурно влијае за одложено плаќање и на ДДВ
29,19

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333

Де бре па ти не се љути. Ако погледнеш низ постовите ќе видиш дека јас ти признав дека ја погоди прогнозата за првиот пад, а сигурен сум дека има и други "што ти даваат кредит". Јас исто бев оптимист, иако влезен со само 10%, но со ваква економија, не гледам причина зошто да нема повторен пад и тоа стрмен.
Автоматски споено мислење:

Со овој пациент шу прајме иначе https://faktor.mk/frchkovski-da-im-se-zeme-na-bankite-i-krupniot-biznis-po-30-otsto-od-profitot?

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380

Кафекуварките чекаат да ги видат резултатите од вториот квартал па после да ги продаваат или да купуваат акции.
Реално сериозните играчи, веќе го имаат предвидено тоа и сега гледаат за резултатите од првиот квартал од 2021 година.

Сакам да кажам дека резултатите од q2 ќе бидат катастрофални, но сите веќе го знаат тоа, па нема да биде некое изненадување и е веќе влезено во цената.

Kajgana Shop

На врв Bottom