Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Искрено јас не се плашам толку за економијата, ќе се врати на претходното ниво само прашање е во кој квартал, мене повеќе ме секира ова:

“Limitless” is an interesting word (see previous page). Is the program really limitless? And is that okay? The stimulus, loans, bailouts, benefits and bond buying that have been announced thus far add up to several trillion dollars. What are the implications of the resultant additions to the federal deficit and the Fed’s balance sheet? To be facetious, the government could send every American a check for $1 million, at a cost of $330 trillion. Would there be negative consequences from doing this, such as burgeoning inflation, a downgrade of U.S. creditworthiness or the dollar losing its status as the world’s reserve currency? If the answer is yes, is there a point below $330 trillion at which those ramifications might kick in? And if so, where? Could we be there already?

I was particularly surprised by these latter actions. What’s the Fed’s purpose in buying non- investment grade debt? Does it want to make sure all companies are able to borrow, regardless of their fundamentals? Does it want to protect bondholders from losses, and even mark-to-market declines? Who’ll do the buying for the government and make sure the purchase prices aren’t too high and defaulting issuers are avoided (or doesn’t anyone care)?

There’s an old saying – variously attributed – to the effect that “capitalism without bankruptcy is like Catholicism without hell.” It appeals to me strongly. Markets work best when participants have a healthy fear of loss. It shouldn’t be the role of the Fed or the government to eradicate it.

Последно уредено:
Член од
23 декември 2018
Мислења
112
Поени од реакции
276
Има ли некоја разлика помеѓу Македонската берза и Фортраде? иначе почетник сум

Член од
22 февруари 2019
Мислења
318
Поени од реакции
309
чуден потег војска пред банкиве, поради ред или ? Колку што знам секоја филијала на нлб има обезбедување која се грижи за истото.
Колку што знам јас само во Прилеп на барање на Градоначалникот е ангажирана војската. Инаку банките си тераат со свое обезбедување.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Не ти го разбирам коментаров.
Прво, не дека јас сакам да паѓа цената на нафтата туку тоа е реалноста, пад вчера и денес на светските берзи и тоа околу 20% за 2 дена изгуби цената.
Второ, коментарот ми беше насочен за дел форумџии тука кој при крајот на минатата недела не убедуваа дека нафтата од овој понеделник ќе расте.
Ти нешто си чул ама не си дочул, а и тие.

Голем дел од форумџиите погрешно разбрале дека одма ќе почне кратењето, треба време за да намалат но и за да зголемат, не се работи со принцип на копче и од утре помалку нафта.

Намалувањето на нафтата ќе биде од 1 мај до 30 јуни, а сега сме 15 април шо значи копаат колку што можат повеќе, на 1 мај кога ќе намалат и кога голем дел од земјите ќе ги укинат каранитините ќе се зголеми потрошувачката, а ќе се намали понудата и цената мора да оди нагоре.

Член од
30 декември 2007
Мислења
795
Поени од реакции
331
Баш се работи за копче. Сигурно не мислиш дека СА го зголеми преку ноќ производството на 12 милиони барели. Тие едноставно пуштаа нафта на пазарот од нивните резерви.

Aside from fundamental mathematical failure of the oil deal, then, what else is wrong with it? For a start, there is the usual nonsense of the ‘baseline levels’ from which production is judged to have been cut. Both Saudi Arabia and Russia are to ‘cut’ around 2.5 million bpd each but only from the production baseline level of about 11 million, according to the OPEC statement last week. However, Saudi has never recorded sustained actual oil production of more than 10.5 million bpd for more than a brief period. The recent often-quoted ‘supply highs’ of over 12 million bpd are not – repeat not – actual production but rather production plus the use of oil inventory. To put it into historical – and real – terms, the average Saudi production from 1973 to the beginning of this year was 8.15 million barrels per day. This means that the Saudis are not in reality cutting production at all, it is just going to cut back on the use of its oil inventory, which it cannot afford to keep squandering at such low prices anyway.

Russia, in the meantime, is geared up to produce around 11 million bpd anyhow – the baseline figure – so again this effectively means no cut, and even if the baseline figure was lower, Russia would take no notice and produce whatever it wanted, as it has done for every OPEC+ deal with which it has been involved, since the first agreed cut in December 2016.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Изгледа денес Ванчо успал се е, па нема го да купува по берзата :D

п.с. Искрено мислам почесто ќе го гледаме оваа, каде на едните и се скапи акциите за купување, а на другите и се ефтини за продавање.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
За нафтата ќе треба некој месец сепак е берза, секако ќе оди нагоре. Еве де пријавам влез во Рно денеска на 18,3 пошто е багатела
Се сложувам дека е ефтино рено, ама багатела е релативна работа. Тоа што е багатела на 18,3 е уште побагатела на 12 :)
Како и да е ако влезот ти е за на долг рок мислам дека профитот не ти бега.

Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
Се сложувам дека е ефтино рено, ама багатела е релативна работа. Тоа што е багатела на 18,3 е уште побагатела на 12 :)
Како и да е ако влезот ти е за на долг рок мислам дека профитот не ти бега.
12 ката избега мислам нема да се врати, а ако се врати (дај боже ) ќе прикупам уште , ама да за некоја година влогот е така да багатела е :). Искрено кога беше 40ка @bosko007 пријави влез, одвај оддолеав зошто и тогаш беше евтина, но мислев со коронава дека ќе има голем попуст и не се излажав што почекав. Марк кап 5 мил е смешка за рено, кога Тсла е 130 мил :) позз

Член од
23 мај 2018
Мислења
10
Поени од реакции
6
Mislam deka dobro bi bilo da se vidat losite kvartalni rezultati na 23.04
Posle toa mislam deka ke padni 12-14

Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
Да секако, за шорт период ок, за лонг не ми е битно плус минус 3,4 евра, одам на дуплирање или триплинг.

Ps
Chesapeake Energy ако е некој по нафташиве, конверзираат денес 1:200 акции за да се листаат на берза, лонг со раст на нафтава ќе има пари овде, или банкрот :)

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Да секако, за шорт период ок, за лонг не ми е битно плус минус 3,4 евра, одам на дуплирање или триплинг
Најверојатно ќе успееш има многу ефтини шанси сега. Јас имам уште 50% девизи 50% купив сега меркам работи за купување. Единствено да ми дојдеше порано кредитот уште повеќе ќе искупев. Ама ај се надевам на уште еден дип. Но не сум сигурен дека ќе има. Мислам дека пропушив шанси добри но има сеуште ефтини работи.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Најверојатно ќе успееш има многу ефтини шанси сега. Јас имам уште 50% девизи 50% купив сега меркам работи за купување. Единствено да ми дојдеше порано кредитот уште повеќе ќе искупев. Ама ај се надевам на уште еден дип. Но не сум сигурен дека ќе има. Мислам дека пропушив шанси добри но има сеуште ефтини работи.
Трпение - спасение. Ќе има уште многу шанси како тргала работава, чекај тек допрва финансиски извештаи треба да излагаат.
Автоматски споено мислење:

Да секако, за шорт период ок, за лонг не ми е битно плус минус 3,4 евра, одам на дуплирање или триплинг.

Ps
Chesapeake Energy ако е некој по нафташиве, конверзираат денес 1:200 акции за да се листаат на берза, лонг со раст на нафтава ќе има пари овде, или банкрот :)
Reverse split под дефаулт не е добра работа. Мене накај банкрот ми тера работава ама ако ти се коцка фино изгледа за коцкање.
Бев во една слична Ovintiv направија reverse split 1:5 на цена од околу 4$ => 20$. За после тоа пак да потоне на 4$, грабеж.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Изгледа денес Ванчо успал се е, па нема го да купува по берзата :D

п.с. Искрено мислам почесто ќе го гледаме оваа, каде на едните и се скапи акциите за купување, а на другите и се ефтини за продавање.
Сега ќе биде систем „капка-по-капка“, ама надоле.
Секој ден по малку.
Како што е редот за економија која влага во рецесија.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Гледам не сум ви фалел :D Ке се откажам од форумов, ама постовите ке стојат и ке се раскажуваат со генерации :kezec:...инаше еден чичко Близард, ни кажуваше дека ке има потоп, не му верувавме :pos:

пс. БДД !!! ( Бај Де Дип ). А дипот...далеко си, далеко сииии...:pijani:

Kajgana Shop

На врв Bottom