Коронавирус (COVID-19)

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Сите викаме Шведска, Шведска, ама ја ни слично племе како нашето, сега за сега и е супер.
https://www.mkd.mk/svet/vesti/lukashenko-vo-ovaa-zemja-nikoj-nema-da-umre-od-koronavirusot

Еве една статија за БСЖ вакцината.
Моќта на БСЖ: може ли една стогодишна вакцина да нè заштити од ковид-19?

Вовед,
Во десетици земји, меѓу кои и целиот Балкан, како и Јапонија и Кина, децата - обично како новороденчиња - да ја примат вакцината БСЖ како заштита од туберкулоза, инфекција што е вообичаена во посиромашните земји. Други земји, како што се Шпанија, Франција и Швајцарија, порано ја давале вакцината, но престанале затоа што ризикот од фаќање на болеста во тие земји се намалил, се вели во една од студиите пред печатење објавени во медРxив на 28 март. Други земји, како што се САД, Италија и Холандија, никогаш немале такво универзално правило за БСЖ-вакцинирање.
Била повеќе од вакцина против туберкулоза,
Но научниците одамна знаат дека „скоро по случајна среќа“, вакцината БСЖ не штити само од туберкулоза, туку помага и во борбата против другите вируси, особено респираторните инфекции, вели Канон. Вакцината, „на некој неочекуван и волшебен начин, е како широк засилувач на имунитетот“, вели таа.

На пример, една студија спроведена во Гвинеја-Бисао во Западна Африка открила дека децата што биле вакцинирани со БСЖ имаат за околу 50% помала целокупна смртност, главно затоа што вакцината ги намалила респираторните инфекции и сепса, или труење на крвта, според студијата во медРхив. Други студии, претежно спроведени на животни, пронашле слична широка заштита од вакцината за БСЖ.
Зошто трае подолго до останатите вакцини,
Обично, живите вакцини даваат „силна и долготрајна имунолошка реакција“, а понекогаш дури и „доживотна заштита“ од микроби, додека деактивираните форми на вакцини, како што се оние за грип, не обезбедуваат имунитет што е „толку силен“, според Министерството за здравство и социјала на САД.
Зошто не би требало да се вакцинира со БСЖ во поодминати години.
Во некој друг свет, ние сега би правеле експерименти на животни за да ја тестираме оваа хипотеза. Во овој свет, во екот на коронавирусна пандемија, немаме време за тоа, вели таа. Но БСЖ-вакцината има „историја на голема заштита“, и веројатно може да се проба кај оние што не се стари и кои немаат ослабен имунолошки систем (бидејќи ова е жива вакцина, може потенцијално да предизвика повеќе несакани ефекти кај постарите луѓе или кај оние со ослабен имунолошки систем), додава таа

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Сите што имаат имот на свое име ке можат да влезат во секоја општина на Мк безразлика дали ке биде донесена одлука да се затвори градот за оние што не се од Ох да речеме и ова е официјално

Sent from my iPhone using Tapatalk
Без влегување во меѓуопштински теми, да не ја тераме водата на тој глуп правец, поназад напишав дека е потребно и забрана за движење од една во друга општина , без разлика која, освен за дистрибутери итн.
Најмалку ни е потребен аздис и еве ми се мојт работава ќе одам на викенд во Охрид/Маврово/Пелистер/ сеедно.

Вонредна состојба!

Каков е тој викенд и релаксација да си врзан во стан два дена?
Излетничките места се забранети, јавен парк и слично исто рака.Мада во попланинските средини си шетаа слободно луѓе.
Да си очекуваме значи зголемен број случаи за да им угодиме на аздисаните.
Screenshot_20200414_183543.jpg

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Интересен коментар под видеото
"Quarantine is when you restrict the movement of a sick person , tyranny is when you restrict the movement of a healthy person."
Да, ама има и коментари од типот:
*Next step remove all the 5G antenna they installed during the lockdown
*DAVID ICKE TALKS ABOUT
*the vaccine is from Bill Gates ,the man who wants global depopulation
...

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Еве сега на само вистина, исгледа експетров ме има читано на кајгана од А до Ш, или па јас не сум баш глуп како што ме сметате.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.670
Поени од реакции
16.877

Вовед,

ВХО веќе отфрли користење БСЖ против КОВИД 19 ...
мислам дека проценката е дека нема време и стручен кадар за таа работа да се спроведува контролирано..
... а пишав веќе,1999/2000, на старост 49/50 години, како терапија за намален имунитет примав 2 сезони БСЖ... ама прво оди манту проба...вториот пат всушност и само манту проба бидејќи имаше проблем, едно бебе им почина, пресилна била вакцината од таа пратка...
А нормално ВХО се буни, опасна работа а треба за многу луѓе... а прашање пак вакцината за Корона дали нема да биде опасна....

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Еве сега на само вистина, исгледа експетров ме има читано на кајгана од А до Ш, или па јас не сум баш глуп како што ме сметате.
Ќе видиме колку пати ќе се демантира самиот себеси :D

Досега имаше две емисии, во двете на секој 5 минути сам се демантираше.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Денеска од карантин се пуштени дома првата група од 280 лица.Со изјава дека уште 14 дена ќе седат во самоизолација.Аааха ДА!

Само да не развијат отпосле симптоми...и шо помалку да се.
Драги Венко и екипата,

Ако читате...
Дали првиот случај во Кичево е од оваа тура?

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Кај реков од население? Членот погоре рече можност до 999.999 мртви во МК на 2 милиони население, затоа нека прави математика за соодветното население.

Ова со болни, синдроми како ги фрлате од ракав муабетиве мислиш закон на џунгла треба да владее овде, младите лавови да им ебат матер на старите. Еве јас имам мајка со 300 проблеми, на дијализа, ама сега немам гајле пошто колатерална жртва треба да оди и тие евентуални 10-15 години што би и останале нема веза, важно ти да си го трчаш курот на кеј. Вака на форум ми скурчи од муабетов на секоја страна што го повторувате ко за црви да правиме муабет, мислам во фаца некој да ми го каже ова после темава ќе го лежам.
Не лупетај, игноранцијата нема да ја покриеш со апел за мојата наводна бесчуствителност, ти самиот спомена ИЛЈАДНИЦИ мртви, а поимот илјадници дефинициски е од 1000 до 999999. После натаму ти е милион а пред тоа стотици. Сега сфаќаш?
Јас имам баба и знам дека и покрај тоа што си има проблеми нема да настрада од грипот. Како знам не е важно. За мајка ти не ми е жал, пошто нит ја знам ни познавам, само сум реален и не делам лицемерни сочуства во земја каде секоја година 100+ народ умира од сезонски мутации, сега ли ви текна откако на ТВ се појави хистеријава? Брука.

Јас би ти го кажал во фаца сето ова, кога сакаш, тоа е реалноста а не панично-хистеричните гомнарии со кои го труете народот, но со нотарски договор дека нема да те лежам, не за друго, мислам дека си безвреден :)

Значи да повториме прашањата кои го изреволтираа членот до степен да сака физичка пресметка :
Колку е смртноста во РСМ, во која старосна категорија колку умираат, во која здравствена категорија (Кина 90% од мртвите биле со сериозно нарушен имун систем ради други болештини и синдроми пред да фатат вирус), и како со стварањето на bottleneck насекаде поради фашистичкиот час ќе се намали темпото на заразата?
Имајќи на ум дека 60-80% од заразените од вирусов го прележале без да го приметат или со минорни симптоми...

B

Beginner

Гостин
Драги Венко и екипата,

Ако читате...
Незнам за Венко и екипата но имаме новинарка што ја чита темата :D па ако сака може да му го постави ова прашање. Иако и да е незнам дали ке ти смени многу ако се тие..

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Сите викаме Шведска, Шведска, ама ја ни слично племе како нашето, сега за сега и е супер.
https://www.mkd.mk/svet/vesti/lukashenko-vo-ovaa-zemja-nikoj-nema-da-umre-od-koronavirusot

Вовед,

Тие земји, според една членка загрижен подржувач на полициски час, требаше комбинирано да имаат над 6 милиони мртви досега. :D

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Незнам за Венко и екипата но имаме новинарка што ја чита темата :D па ако сака може да му го постави ова прашање. Иако и да е незнам дали ке ти смени многу ако се тие..

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Јас си го поврзав ова со проширувањето на карантинот за повратниците на 21 ден.Можда е само случајно...

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.313
Поени од реакции
15.474
Драги Венко и екипата,

Ако читате...
Pa i ne e taka...deteto nekolku meseci rabotese na kruzer, i sega e vraten vo Mkd no direkno vo karantin. Tamu mu e detektiran virusot. Vo samiot grad nemame inficiran

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Инаку по однос на смртноста, германските научници прогнозираат дека околу 10 милиони во светот се инфицирани досега од вирусот, иако официјално регистрирани се околу 2 милиони. Што значи смртноста на светско ниво од вирусот е под 1%.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Pa i ne e taka...deteto nekolku meseci rabotese na kruzer, i sega e vraten vo Mkd no direkno vo karantin. Tamu mu e detektiran virusot. Vo samiot grad nemame inficiran
Прашањето ми беше дали му е детектиран вирусот од кога се ослободени од карантин, т.е. после 14-тиот ден, бидејќи сега го продолжија на 21...
Сега ми отвори друга дилема.
Ако разбрав добро бил позитивен веќе од таму, како не го одделиле уште од почеток при влез и дали се проширило на други ако знајме дека ги начукаа ко сардини по автобуси и авиони?

Kajgana Shop

На врв Bottom