Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Очигледно е дека ни следува економски тешка година

Институтот за економски истражувања и политики Фајнанс тинк прогнозира пад од 3,8 отсто на економијата годинава. Најголем интензитет на падот се очекува во вториот квартал од дури 12.7 отсто

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Очигледно е дека ни следува економски тешка година

Институтот за економски истражувања и политики Фајнанс тинк прогнозира пад од 3,8 отсто на економијата годинава. Најголем интензитет на падот се очекува во вториот квартал од дури 12.7 отсто
Да не кликам лајк зошто не е за лајк туку идам со agree.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Дали кај нас веќе помина пикот пред некој ден?

1586623319113.png

Првичните резултати од SIR моделот се покажани на слика 1. Во моделот се внесени податоци до 8 април 2020 година и за 9 април моделот предвидува вкупно 669 заразени, додека според реалните податоци тој број изнесува 663. Според моделот, максималниот број на инфицирани се очекува да се случи во почеток на мај и тој број е околу 1100 инфицирани. Репродукцискиот број за Македонија, пресметан со моделот, изнесува 1,1. Уште еднаш би сакал да потенцирам дека ова се прелиминарни резултати и се однесуваат само на еден модел. Прелиминарните резултати на овој и другите модели, несомнено, укажуваат дека сме на добар пат во сузбивањето и намалувањето на епидемијата во нашата држава.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
@lucky kafekuvarkite se zastiten znak na eden moj hrvatski prijatel...ne na bilazrd koj mnogu loso gi koristi I e bleda kopija.... .
Sto se odnesuva do gdp usa.... Pa zemete malku istorija I ke vidite deka usa svojot deficit go popolnuva (na razlicni nacini) od suficitot na site world zemji.... Sekogas koga I e potrebno (zatoa e i cajkan no1)
Istoriski dow od 15 na pik 2008 padna na 6-8.... Sega od 29 na 20-21.... Za 8-10 godini pikot ke bide 35-40
Mse osven sto glumime berza I stoi seto toa insajd malku igraci koi se dogovaraat... Sepak ne e imuna I ke mora da odi up.... Na dolg rok.... Short experiment na manja veca mene licno ne me interesira taka da sekoja cest na tie sto karija I zal za tie sto izgubija.... Imate tuka I dobri postovi investirajte vo znanje za sebe I sekako iskustvoto e najskapata investicija
Sreken veligden na site vernici od katolicka veroispovest

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Да ми ја дадат базата од Македонска Берза ќе направам видео, како се движеле акциите со текот на времето:
Можеш самиот да си ја симнеш базата, имаш ексел за цела година, некаде 20-30 се посериозни акции, со другите не би требало да се замараш, по 22 за секоја година некаде саат два ќе треба да кликаш, после е лесно да се средат.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Bllizard ili filipidi ako sakas da te vikame samo me interesira edna rabota, a toa e - Zosto ako nemas akcii na MSE tolku si zainteresiran za berzata i tolku covekoljubiv pa im otvaras oci na "kafekuvarkite" ?Mesec dena pisuvas kako da si makedonska varijanta na Dr.Rubini .
Како сакаш можеш да ме викаш твој проблем.
Јас имав акции до пред недела дена и најтранспарентно тука објавив кога излегов со позициите, кажи ти што поседуваш на кои цени си влегол.

Не ти ја разбирам поентата, поради тоа што моментално немам позиции на МСЕ не смеам ли и да коментирам на форумов, да не е забрането?
Каде во правилата на форумов пишува дека треба да имаме позиции на МСЕ за да може да коментираме.
Што треба да ве оставиме тука една група на луѓе што сте за пумпање на МСЕ да си гукате колку е се добро и да раскажувате прикаски колкав раст ќе има во наредниве 2-3 месеци на МСЕ. Земете цензурирајте не сите и ќе тече мед и млеко на форумов.

Дали сум јас човекољубив или не ти во секој случај неможеш да знаеш затоа што не ме познаваш. Кажи нешто и за твоите особини не само за моите.
Не се секирај ќе поминат 3,6,9 месеци, ќе ценат луѓево на форумов кој што советувал и какви ставови протежирал на форумов, па ќе ценат кој е каков и со какви цели коментирал на форумов. Кој пумпал и ги навлекувал, а кој пробал малце разум да внесе во постовите.

Другар ова е форум и сите сме тука за да чуеме различни мислења, ако нејќеш да чуеш различно мислење од твоето тогаш не си за на форум.
Јас се радувам кога ќе чујам различно мислење од моето и пробувам да дебатирам и да дознаам зашто некој има такво мислење и на што го базира, ти од друга страна пробуваш да го цензурираш и тоа под најглупавата причина што сум ја чул до сега затоа што сум немал позиции.

п.с. Јас прв тука објавив уште во втората половина на Февруаруи дека најверојатно ќе следи комплетен Market Selloff на светските берзи(прочитај наназад).
Тој што послушал моментално е во плус така да мојата совест е чиста, него кажи ти што советуваше на форумов тука при крајот на Февруари?

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Можеш самиот да си ја симнеш базата, имаш ексел за цела година, некаде 20-30 се посериозни акции, со другите не би требало да се замараш, по 22 за секоја година некаде саат два ќе треба да кликаш, после е лесно да се средат.
Многу повеќе работа е од што изгледа. Го имам праено тоа порано.
Јас ќе ги направам визуализациите и видеото, ако некој е спремен да ги собери податоците од берза.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Многу повеќе работа е од што изгледа. Го имам праено тоа порано.
Јас ќе ги направам визуализациите и видеото, ако некој е спремен да ги собери податоците од берза.
Во што формат ти требаат информациите од берза, имам информации за последните 2,5-3 години ама во SQL база ми се.
Можам да ти ги експортирам во Excel ама пак ќе фалат податоци ако сакате да добиеме слика за подолг период да речеме за 10 години.
Незнам зашто се толкави идиоти овие од берза да неможат да направат еден график на сајт кај нив за 3,5,10 години кога веќе ги имаат податоците, нешто што е нормално на секоја светска берза.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
11
Поени од реакции
28
Во што формат ти требаат информациите од берза, имам информации за последните 2,5-3 години ама во SQL база ми се.
Можам да ти ги експортирам во Excel ама пак ќе фалат податоци ако сакате да добиеме слика за подолг период да речеме за 10 години.
Незнам зашто се толкави идиоти овие од берза да неможат да направат еден график на сајт кај нив за 3,5,10 години кога веќе ги имаат податоците, нешто што е нормално на секоја светска берза.
Ако не ти е проблем мене да ми ги пуштиш, дали ќе ги експортираш во .csv, дали ќе ми пратиш база цела не ми менува, како ти е полесно така.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Ако не ти е проблем мене да ми ги пуштиш, дали ќе ги експортираш во .csv, дали ќе ми пратиш база цела не ми менува, како ти е полесно така.
Еве ти скрипта види дали ќе ти заврши работа или не, ако не пиши ќе ти пратам .mdf

Attachments

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Надвор од темата, се извинувам, ми треба една помош за превод, всушност кои документи се ова:
  • Document of current state of entity or
  • Document of registration
  • Balance sheet and Income statement from the last closed financial year or submit a statement to confirm their exclusion

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Конечно паднал договор

OPEC+ will cut 9.7 million barrels a day -- just below the initial proposal of 10 million. The U.S., Brazil and Canada will contribute another 3.7 million barrels as their production declines.

Kajgana Shop

На врв Bottom