Македонска берза

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
NLB Ljubljana ima okolu 74% akcii vo TNB, taka sto badijala I site ostanati da glasaat poinaku, ke bidat nadglasani.

Mislam vo ovoj moment da se delat dividendi vo bankarski sector e krajno neodgovorno, ne znam koja banka vo svetov pravi takvo nesto? Ne se znae koi ke bidat reperkusiite, nitu kolku dolgo ova ke trae, ke bide vazno sekoe denarce.

Keshki neka ispadne deka nema nikakvi shteti, ke se isplati dividendata vo septemvri, nisto strashno.
K*Р ми разбира Чичко Чифлиганец дали е одговорно или не исплата на дивиденди во овој момент, он да си лапне пари па друго не е битно, затоа и притиснал и подмачкал за да може да исплатат. А НЛБ да не остане покуса, а ваљда и СТБ исто. НИКОЈ не исплаќа дивиденди сега од банкиве од ЕУ, само Македонските банки најјаки ( и најскапи ) у европа исплаќаат. Знаат дека се "преголеми за да паднат" и дека во краен случај држава ке интервенира да не паднат па затоа си прават што си сакаат. А нашиве мали "инвеститорчиња" свршуваат од радост дека ке земат дивиденда. Циркус.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
K*Р ми разбира Чичко Чифлиганец дали е одговорно или не исплата на дивиденди во овој момент, он да си лапне пари па друго не е битно, затоа и притиснал и подмачкал за да може да исплатат. А НЛБ да не остане покуса, а ваљда и СТБ исто. НИКОЈ не исплаќа дивиденди сега од банкиве од ЕУ, само Македонските банки најјаки ( и најскапи ) у европа исплаќаат. Знаат дека се "преголеми за да паднат" и дека во краен случај држава ке интервенира да не паднат па затоа си прават што си сакаат. А нашиве мали "инвеститорчиња" свршуваат од радост дека ке земат дивиденда. Циркус.

Ne znam samo dali lecish nekoja trauma ili ti e krivo sto nemash akcii od firmive sto davaat dividendi ?
Mene bash me zabole za toa dali ke imalo ili ke nemalo ke se plaka pogolemi danoci posle ova i site ke si platime za sranjevo bez razlika sto poedinci rabotea celo vreme za da moze nekoj da go najade svojot gaz !!!
Ako e drzava neka donese pari neka kaze deka ke se digaat danoci i neka si odat co istorija a ne vaka da cekaat komercijalni banki da im go reshava problemot !!!
Na kraj nikoj ne racuna deka koga paga berzata direktno udira vo bilanost na firmata a toa znaci zbogum danok na dobivka !!!
Taka da kako i da se vrtat ovie politicarive ke go dobijat u gaz !!! A narodot? Narodot stalno plakal i ke plaka posto koga treba da uchi ne uchi tuku faka vrski za da dobie petka :)

Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
Опек постигна договор, европа полека излегува од карантин одиме нагоре сите, но полека и постепено

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Опек постигна договор, европа полека излегува од карантин одиме нагоре сите, но полека и постепено
ОПЕК конференцијата започнува во 16:00 часот, така да не шири дезинформации.
Башка што секое намалување под 15 милиони барели ќе предизвика нов пад на цената на нафтата зашто вишокот дневен е околу 30 милиони барели нафта.
Мене ако ме прашуваш нафтата иде на 10-15 долари во наредни 2 недели.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Ова што се случува во УС во моментот многу потсеќа на МСЕ и периодот кога 5 пати во рок од 1-2 месеци влегувавме во Нато и ЕУ :pos:

Веке 4ти пат берзите во УС идат нагоре поради пакетот на ФЕД од 2.3Т. Првпат кога го најавија, вторпат кога се постигна консензус па кога го изгласаа и сега кога ги пуштија информациите од пакетот и тоа, пазете сега, 10 минути ПОСЛЕ објавата дека во УС во последната недела има НОВИ 6,6 милиони нови невработени шро требаше да предизвика одреден пад на берзата ( вкупно 16М невработени за само 3 недели ). Абе си ги возат како сакаат :) Но, да видиме до кога. Долгот на УС во моментот е 110% од ГДПто. Све над 70% е рамно на пропаст во нормална држава.
Пакетот ја прави америка многу дискриминативна држава - социјализам за богатите, индивидуализам за обичниот човек.

Инаку, Мандрац, немам трауми и не ни сакам да имам акции во компании на кои цената им оди 20% нагоре / надоле на база на 1 одлука од ракав истресена од КХВ, а притисната од 2-3 моќници.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Ова што се случува во УС во моментот многу потсеќа на МСЕ и периодот кога 5 пати во рок од 1-2 месеци влегувавме во Нато и ЕУ :pos:

Веке 4ти пат берзите во УС идат нагоре поради пакетот на ФЕД од 2.3Т. Првпат кога го најавија, вторпат кога се постигна консензус па кога го изгласаа и сега кога ги пуштија информациите од пакетот и тоа, пазете сега, 10 минути ПОСЛЕ објавата дека во УС во последната недела има НОВИ 6,6 милиони нови невработени шро требаше да предизвика одреден пад на берзата ( вкупно 16М невработени за само 3 недели ). Абе си ги возат како сакаат :) Но, да видиме до кога. Долгот на УС во моментот е 110% од ГДПто. Све над 70% е рамно на пропаст во нормална држава.
Пакетот ја прави америка многу дискриминативна држава - социјализам за богатите, индивидуализам за обичниот човек.

Инаку, Мандрац, немам трауми и не ни сакам да имам акции во компании на кои цената им оди 20% нагоре / надоле на база на 1 одлука од ракав истресена од КХВ, а притисната од 2-3 моќници.
Се работи за нови 2 трилиони, како тргнале ќе треба да штампаат по 2 трилиони секоја недела.
Ако решение за криза беше да се штампаат пари сите држави до сеа тоа ќе правеа.
Вест од нови 6.6 милиони загубени работни места во последната недела или околу 17 милиони за 3 недели, а берзата иде нагоре.
Ова се повеќе личи дека на крај ќе заврши полошо од било кои предвидувања до сеа.

Последно уредено:
Член од
15 февруари 2012
Мислења
436
Поени од реакции
538

Па отвори им ги и на нив очите, кажи им дека треба да паѓа берзата

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Се работи за нови 2 трилиони, како тргнале ќе треба да штампаат по 2 трилиони секоја недела.
Ако решение за криза беше да се штампаат пари сите држави до сеа тоа ќе правеа.
Вест од нови 6.6 милиони загубени работни места во последната недела или околу 17 милиони за 3 недели, а берзата иде нагоре.
Ова се повеќе личи дека на крај ќе заврши полошо од било кои предвидувања до сеа.
Аууу па тоа е уште полошо, нови 2,3 трилиони...120% долг на државата..машала :shook: Трамп отиде во berserk mode...штампај пари, till the wheels fall off! :tapp:

Па отвори им ги и на нив очите, кажи им дека треба да паѓа берзата
Не мора, таму неколку појаки играчи го користат овој момент за да продадат, знаат долгорочно дека ова не е добро.

Ех, да можеше МК да си штапма денари како сака...кај ке ни беше крајот :roker:

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Аууу па тоа е уште полошо, нови 2,3 трилиони...120% долг на државата..машала :shook: Трамп отиде во berserk mode...штампај пари, till the wheels fall off! :tapp:
aiii ... sega i za svetski berzi i monetarni politiki expert stana.
olabavi malku so terapijata. :)

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Не треба да си експерт за да знаеш дека неконтролираното штампање на пари не решава проблеми туку создава нови.
Ете имаме примери во светски рамки на држави кои одлучиле да штампаат пари неконтролирано, види како тоа се одразило на нивната економија и до кое дереџе се стигнати денес.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Ако 20 и кусур години се бавам со економија, микро, макро, анализи, финансии, јавен долг, ваљда тоа ме прави некаков експерт, еве не знам, ти ми кажи. Или експертите се кафекуварките што викаат дека СТБ е 15 пати поевтина од НЛБ зашто е 1.000 а НЛБ е 15.000 ? Или оние кои велеа АЛК на 20К, КМБ на 15к? Кажи твоја дефиниција за експерт, можда според твојата не сум експерт. За самиот себе, сум си екперт и што е најбитно се уште учам и се надградувам, инвестирам во сопственото знаење. Вие подалеку од 2 банки и 1 фармацевтска компанија не сте погледнале.

Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
Имаш акции што паднаа на минимум, зборам марк кап 2,3 милијарди. Значи тоа е бај, што сакаш компанија од насдак да може да ја купи орце к соо 300 400 мил? Значи тоа што е ефтино е ефтино, тоа што е скапо е скапо, не зависи ни од фед ни од никаков извештај. Купувајте ефтино и успешно

Kajgana Shop

На врв Bottom