Коронавирус (COVID-19)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Не можеш сите да ги ставиш во ист ќош, не секој заслужува да биде третиран како гомно, поради тоа што одлучил да печали во странство. Се створи таква стигма, да секој кој бил во странство и сега сака да си дојде, го третираат како нечовек. Нормално дека нема сите да ќутат.
А не ќутат само лигавите десетина колку и да се што ги прочитаа сите па си избришаа статуси, а оние другите се научени и знаат што ги очекува и се задоволни и од тоа.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.274
Поени од реакции
15.396
Едно лице од Кочани починало од коронавирус потврди за „Слободен печат“ градоначалникот на Кочани, Николчо Илијев.

Ne pisuva kolku godini imal samo pisuva deka od cetvrtokot bil priklucen na aparat i toa e toa.... :(

Prasanjeto mi e....Aman do tolku e tesko da ozdravis so pomos na respiratorot....Zosto veke doagjame do zaklucok deka cim te stavat na respirator tolku od tebe...Ima nekade statistika kolku procenti ozdravuvaat so pomos na respiratorite.
Napiša na nekoi portali...40 godini imal
Автоматски споено мислење:

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033
Дали јас не приметив или никој до сега од низа мерки на Влада не спомна дека сите медицински лица ќе бидат со зголемена плата за период додека трае епидемијава?
Што убаво така да те тапшаат по рамо...
Се надевам дека воајерите на форумот од актуелните партии можеби ќе прочитаат..
Ниту ги спомнуваат ниту ги зимаат во предвид. Е тоа е вистинската срамота.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.571
Добро и вие малце претерувате со коментарите, демек хотел А категорија да не сакала дрн дрн јариња, епа ај ако не во депонија нека ги стават да чекаат, и тоа во ек на пандемија. Како и да ја вртиме тоа е пропуст на властите и несовесност на граѓаните, значи две во едно. Не заебавајте споредувате маратони кога сте трчале кај сте биле сместени и ред други работи со затворен аеродром во ситуација кога е прогласена светска пандемија. Убаво имаше пишано Кано, неорганизираност е ова, па постави 2-3ца внатре во аеродромот нека контролираат ситуација, обезбеди барем вода за сите и секако НА ВРЕМЕ организирај го превозот до одредените хотели/касарни. Не разбирам зошто чекаат луѓето со саати, и така затворени се аеродромите и границите, сообраќајот е разретчен, лесно може тоа да се координира, али ние не би биле Фиром доколку не усереме нешто.

Мислам дека треба да прекинеме да се задоволуваме со најниското, ај бе па што сака оваа маме и ебам, а глеаш слики од хорор пред тебе, расфрлани отпадоци насекаде и слично. Еве и Шефот даде баш добар пример со влакното во плескавицата, не бе браќа не дозволувајте такво нешто да ви се случи, борете се за подобро. Ми стига прошли месец сметка за вода 3800 и девојка ми вика ај бе плати ја што се замараш со држава ли ќе садиш краставици... Молам? Ќе ја платам кога ќе ми објаснат зошто е толкава сметката. Ама они знаеш паушал маушал...,абе кур ме здоболе и за паушали и за се, нека си објаснат црно на бело и ќе си платам не е фрка. И ред други ситуации да не забегувам натака.

Инаку околу образованието пишав веќе, скроз непотребен коментар и се глеа од авион дека девојкава е разгалена и шмизла.
Не е на аеродром, на граничен премин е со Бугарија.

Не може да ја чека такси на граница зашто не дошла организирано, секои 5 минути може да дојде некој, а автобус нема да тргне со 5 патници исто како и авионот од Америка. Друго, не може кој сака да вози, туку има избран оператор кој има X возила кои возат дневно, Македонија има X епидемиолози кои можат да бидат на граница (ја не знам како е, ама сигурно неаме вишок да покриваат секој град + границите) 24/7, и хигиената е лоша ама добар дел сами си ја прават, иако за ова се слагам делумно, нечива мајка треба да чисти по тие што не фрлаат во канта а притоа не знам колку се заштитени, иако ова е минус.
Фалат финеси, пример вода во автобусите, нешто грицки, и малце подобра организираност, да биде 50% капацитет на автобусите, ама дека очекуваат такси да ги чека и да не се возат 6 саати низ Македонија, сори, тоа е.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033
Не е на аеродром, на граничен премин е со Бугарија.

Не може да ја чека такси на граница зашто не дошла организирано, секои 5 минути може да дојде некој, а автобус нема да тргне со 5 патници исто како и авионот од Америка. Друго, не може кој сака да вози, туку има избран оператор кој има X возила кои возат дневно, Македонија има X епидемиолози кои можат да бидат на граница (ја не знам како е, ама сигурно неаме вишок да покриваат секој град + границите) 24/7, и хигиената е лоша ама добар дел сами си ја прават, иако за ова се слагам делумно, нечива мајка треба да чисти по тие што не фрлаат во канта а притоа не знам колку се заштитени, иако ова е минус.
Фалат финеси, пример вода во автобусите, нешто грицки, и малце подобра организираност, да биде 50% капацитет на автобусите, ама дека очекуваат такси да ги чека и да не се возат 6 саати низ Македонија, сори, тоа е.
Вчера имаше и на некои вести за случката. И исто така и изјава дека немаат дежурни кои би чистеле по секоја група која поминува. Тоа што сме стока од народ не треба да се објаснува.
Јас го разбирам револтот кога после н саати седење сакаш да се освежиш ама критиката е кон сите нас, не кон лошата организација.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.997
Поени од реакции
12.577
И сега што заклучивме, тие што идат од надвор, треба да ги заклучат во шупи, да спијат на чаршави со повраќаници?
И баш ме интересира, доколку стаса некој од надвор здрав/прав, а се зарази поради очајниве услови за карантин, или седење во автобус со потенцијално заразени, и евентуално му се влоши ситуацијата, стасува до болница/распиратор, такви глупости... ќе оговара некој поради тоа што му го загрозил животот на таа личност, или и тогаш ќе нема право да се жали? Пошто нели вонредна состојба, па што сакаат нека прават со нас.
А како требаше? Посебен авион за сите? Сите во посебен автобус? Седењето во заеднички автобус е најмал проблем ако си поминал 24 часа по аеродроми и авиони. Како да заборавате дека и државата менаџира со ограничени ресурси. Има ограничени хотели на располагање ( сепак хотелите сами се пријавуваат на јавниот повик ), има ограничени автобуси со ограничени возачи. Тргнале од Загреб во 3 попладне, стигнале во Охрид во 3 навечер, 12 часа немале вода. Не, вода имале ама не сакале да купат во авионот. Па после зошо немало во автобусот. Јас сум за тоа да има во автобусот и таму да си ја купат.
Зошо биле сместени по двајца во хотелска соба? Може требаше да се по еден во соба во Кузман или Стив. Таму е вонредна состојба со години па никој не се жали, сепак таму не седат високообразовани личности од бизнис елитата кои баш и не можеа да го откажат бизнис патувањето во услови на пандемија.
Сите личности кои заглавиле надвор од МК а немаат регулиран престој во други држави се од ист калибар. Нишо не се сфаќа сериозно, не се читаат вести, абе нема шанси мене да ме снајде, зошо да ми пропаднат картите, ќе си истерам одмор/конференција/фестивал.
Имам познаник кој со ваков став замина на одмор на егзотична дестинација во март, заглави во Виена на враќање, па не сакаше да седи во карантин, ќе седеше Виена. Ќе поминело брзо лудилово ќе се врател дома. Арно ама почнаа да се затвараат граници, Виена е скапа, малце по малце почна да го врти муабетот за враќање дома. Ама не сакал да оди со автобус, сакал да седи сам во хотелска соба. Кога го објавија последниот хуманитарен лет од Виена ко попче си се качи и си седи сега во Велес во карантин со цимер.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.443
Поени од реакции
7.726
Во глобала тие што се враќаат од странство ги сметаат за ризик што е со право... Ги ставаат во заеднички карантини со тоа што пресметале дека е подобро тие 100 души да се испозаразат меѓу себе него еден од тие да биде супер преносител и да и ебе матер на цела Македонија. Затоа им кажаа кој се враќа ќе си седи во карантин и затоа си потпишуваат изјави.

Смешни сте со 'што ако некој во карантинот се зарази од друг ќе ја тужел државата'...

JUVE_Ultras

Ragazzo della piazza
Член од
22 септември 2010
Мислења
2.451
Поени од реакции
3.968
Дали јас не приметив или никој до сега од низа мерки на Влада не спомна дека сите медицински лица ќе бидат со зголемена плата за период додека трае епидемијава?
Битно ќе ги ставаат политичариве на фб со некој срцепарателен текст за подршка на сите здравствени работници. Не им треба аплауз на нив ниту од нас,уште помалку од политичарите. Нив им треба соодветна заштитна опрема (кои многу од нив ја немаат,а дел од нив и сами си ја купуваат) и зголемување на платата.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Во Австрија се очекува Курц да објави дека мерките ќе се укинуваат постепено на многу долг рок. Фризерските салони ќе останат затворени колку што може подолго и една лоша вест - ќе дозволи летни одмори само во сопствената земја, т.е. Австрија. Со оглед на тоа што Баварија прави копи пејст од Австрија, па останатите до некој степен од Баварија итн...ќе си седиме дома летово изгледа :(
Нереалистично е да се очекува протокот на луге надвор от државите да почне бргу. Тоа ке биде може би последната тргната мерка .

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Па пред 3 месеци им ги зголемија платите. Секој ден пекаат мали плати, а сестра со средно зема не помалку од 25.000. Слободно нека посочи некој ваква плата со средно образование.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.505
Поени од реакции
27.324
не знам дали објавава за Велигден е од некој legit aкаунт на ФБ ама поповиве и оџиве што си тераат по старо треба заедно со Кондратенко и Цаца ликовиве за уши и во Идризово.
Мислам е дека ова индивидуална изјава на некој што можеби не е ни свештено лице... Колку што знам не работат црквите, ниту збираат верници.. Има една црква до местото кај што живеам и нема никакви вообичаени активности..

Kajgana Shop

На врв Bottom