Aj да живни темата
Moggi: Milan je trebao biti izbačen 2006. godine
“Vrlo je jasno. 30. aprila 2005. godine se igrala utakmica Fiorentina-Milan. Milan se borio za titulu sa Juventusom, bili smo izjednačeni u bodovima. Fiorentina se borila da ne ispadne. Nama je to naravno odgovaralo jer smo znali da će igrat do posljednjeg atoma snage. Sudio je De Santis. Postoji snimljeni razgovor koji dan prije utakmice, u kojem Meani (rukovodilac Milana) zove De Santisa i kaže mu ”Nemoj davat žuti Kaki ili Nesti, već imaju žuti karton, ako budu kažnjeni, preskočiće meč sljedećeg kola, kada Juventus dolazi na San Siro.“
Meč je završio rezultatom 1-2. Nije dat očit penal, faul Pancara nad Pazzinijem. Žustra utakmica, tukli su se cijelo vrijeme. Na kraju nije niko kažnjen. Moji igrači, nakon što su pogledali utakmicu, htjeli su se javno žaliti radi skandaloznog suđenja. Ja sam odredio da nema izjava za medije, samo sam ja davao izjave u ime Juventusa. Posle utakmice, opet snimljen razgovor, De Santis kaže Meaniju: “Uspio sam da učinim da Juventus ode u medijsku izolaciju. Po prvi put.” Meani odgovora: ”Bravo, ti si naš prijatelj, prenijeću šefu Gallijaniju.”
Bio je to meč za istragu Tužilaštva. Ništa se nije desilo. Ali su kasnije tog sudiju označili kao onog koji je pomagao Juventusu da namješta. Vidite razliku između stvarnog stanja stvari i onog što su predstavili u medijima i Calciopoliu.
Pozivam bilo koga da mi danas, 14 godina nakon Calciopolia, nađe jedan snimljeni razgovor gdje ja tražim neku uslugu sudijama. Jedan jedini. Nakon 14 godina.” Luciano Moggi