Македонска берза

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Може не е соодветното место за ова, но има ли некој помислено на девалвација во вакви кризни моменти?

Некако долго време според мене денарот е на иста (не)реална вредност, некој поупатен да сподели како ова функционира и дали постои веројатност да се случи слично сценарио од Србија пред 10-12 години, кога вредноста нагло опадна.

Кои би биле последиците?
Без навлегување во детали, едноставно гледај го денарот како евро. НБРМ има таква монетарна политика. За да девалвира, треба или НБРМ даја смени оваа политика или да настане незнам каква недоверба во денарот па сите да почнаат како луди да го продаваат за да купат девизи па НБРМ да биде принудена да ја смени таа политика.
Инаку секоја банка/менувачница мора да ти продава евра по фискен курс евро.

Србите девалвираа кога се одврзаа од еврото.
Имаш и обратно сценарио. Цената на швајцарскиот франк преку ноќ порасна кога се одврзаа од еврото.

Член од
18 септември 2010
Мислења
61
Поени од реакции
40
Што мислите? Кое сценарио е најреално?

Член од
5 октомври 2017
Мислења
36
Поени од реакции
45
jas cekam da padnat na primer.
ne mora 10%. 7-8% mi e dosta ali sekoj za sebe.
ti trguvas nesto ili onaka samo si prasuvas?
Jas se sto imav prodadov. Likvidni i ubavi akcii. Sega sakam da kupam akcii i da ne gi pipam 5 godini i da zarabotam bar 400%... . Taka da kje kupubam za 1 mesec nelikvidni akcii, koi kje padnat najmnogu. Ili gore po optimizam ili kje izgorat parite.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Реално тоа е единствен паметен чекор за банките. Парите многу брзо ќе ги снема. Во недостаток на работа и приходи, луѓето ќе трошат средства што не ги планирале за трошење, а со тоа банките ќе имаат повеќе „пари во сефот“ (односно нули во компјутерот). Во ваква ситуација повеќето фирми би требало да се повлечат од дивидендни одлуки. Бидејќи може многу скоро да им требаат средства за реинвестиција во бизнисот за да можат да го одржат како што треба.

Што мислите? Кое сценарио е најреално?
Премногу просто пресметува. Така да гледај ја последната бројка како најреална.

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Jas se sto imav prodadov. Likvidni i ubavi akcii. Sega sakam da kupam akcii i da ne gi pipam 5 godini i da zarabotam bar 400%... . Taka da kje kupubam za 1 mesec nelikvidni akcii, koi kje padnat najmnogu. Ili gore po optimizam ili kje izgorat parite.
mnogu optimisticki ti e 400%. nemoj da glavis vo nelikvidni. mozda mal% kolku za adrenalin ;)

Член од
18 септември 2010
Мислења
61
Поени од реакции
40
Премногу просто пресметува. Така да гледај ја последната бројка како најреална.
Да ама како што најавуваат веќе подолго време дека пикот би бил на крајот на Април, тоа значи воената состојба која ќе трае до 18 Април (во очи на Велигден) ќе мора да биде продолжена со што автоматски ќе се продлабочува кризата. Се надевам министерката дека го има предвидено ова сценарио а не подоцна да се појави ново поцрно сценарио.

Член од
2 април 2018
Мислења
94
Поени од реакции
112
Прикриена ксенофобија и правно непостоечка поделба извира од банкарските (prodividend) соопштенија што инсистираат на сегрегација од типот на "странски" и "домашни" банки, а по таа аналогија дефициентна е и тезата дека дивидендите ќе останат дома, како да некој може да го спречи господинот најголем акционер во КМБ со средствата од дивидендата да ги исплати, на пример, добавувачите на градежен материјал во странство.

Банкарските соопштенија деновиве уште еднаш потврдија постоење на сериозни и хазардерски банки, управувани според олигархиски стандарди, кои тешко ќе можат да преживеат дури и умерено крдо штедачи на шалтер.

Последно уредено:
Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Да ама како што најавуваат веќе подолго време дека пикот би бил на крајот на Април, тоа значи воената состојба која ќе трае до 18 Април (во очи на Велигден) ќе мора да биде продолжена со што автоматски ќе се продлабочува кризата. Се надевам министерката дека го има предвидено ова сценарио а не подоцна да се појави ново поцрно сценарио.
Вонредната состојба сигурно ќе се продолжи уште минимум 30 дена.
Земено е тоа во предвид, 100%.

Да се разбереме, Министерката нема предвидено ништо. Нема никаков бекграунд од областа на финансии, а тоа не се учи преку ноќ. Има луѓе кои што стојат позади неа и предвидуваат, она слуша и рецитира после во јавност. Но колку и да се добри предвидувачите во позадина, не е ситуација каде што можеш точно да погодиш што ќе се случува. Едни Goldman Sachs и JP Мorgan прават корекции на предвидувањата бар еднаш неделно :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
За бонуси ќе си поделат, како и во 2009.
Туку како наеднаш сите почнаа немање пари, немање ликвидност, кога претходно банките беа полни со пари, централните банки со години кај нив пуштаа пари ... исто и сега најавуваат помош (трилиони,милијарди,милиони кој колку може) кај се парите .... не од името, тие другите :cautious:

Член од
2 април 2018
Мислења
94
Поени од реакции
112
...Туку како наеднаш сите почнаа немање пари, немање ликвидност, кога претходно банките беа полни со пари...
Во вакви психоделични моменти недостатокот на кеш на overnight market прераснува во универзален проблем, така што вчерашен пример од реалноста е случајот на испаничен штедач кој, со цел да ги префрли "под перница", од една мала МКД банка неуспешно најавил и побарал раскинување и подигање на голем девизен депозит.
Кеш пазарот е толку стиснат што не успеала ниту опцијата депозитот да биде дигитално пренесен, чарџан и исплатен во поголема банка, бидејќи и во таа голема, продивидендна, "домашна" банка кешот не е веќе business as usual.

Последно уредено:

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Во вакви психоделични моменти недостатокот на кеш на overnight market прераснува во универзален проблем, така што вчерашен пример од реалноста е случајот на испаничен штедач кој, со цел да ги префрли "под перница", од една мала МКД банка неуспешно побарал раскинување и подигање на голем девизен депозит.
Кеш пазарот е толку стиснат што не успеала ниту опцијата депозитот да биде дигитално пренесен, чарџан и исплатен во поголема банка, бидејќи и во таа голема, продивидендна, "домашна" банка кешот не е веќе business as usual.
sekako mora da se najavi za da moze da izvadi pogolema suma na devizi pa i denari. odamna e taka.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Најјако триење сол на рана ќе беше да им кажа дека си изнакупувал минатата недела по најниските цени и сега чекаш момент да распродадеш пред новиот пад :pos:
Да кажав дека сум купил НЛБ на 12к и КМБ на 5к ке ми дојдеа 10 кафекуварки и ке ми направеа 1000 кафиња додека не се отрујам

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Искрено да се деинсталира тој маџарски (или како да го наречам) вирус од @bosko007 ќе имаме топ инвеститор, со супер анализи и постови на форумов. Јас искрено многу го поштувам, сакам да го читам, за многу анализи бил во право и отворено пишувал...
Ама ок секој си има право на политички преференции...
Заљубен во Груевски, заљубен во Вучиќ, ти остана уште во Орбан да се заљубиш.
Не би ви одговорил . . . Ама гледам ме прозивате . . .
Гледам ви смета и правото слободно и по своја воља да се заљубувам :D :D . . .
Разбирам да ви смета Груевски, ама што ве боли за Вучич и Орбан незнам ??Симтоматично е тоа што скокате само кога ги критикувам економските владини политики.
Моите постови немаат никаква врска со политички убедување, туку чисто мои економски филозофии и убедувања кои се конзистентни низ годините . . . Тоа што економските филозофиите со некои ми се поклопуваат не значи дека застапувам нечија политика . . . Ова нема врска со политика туку со економија, ако сте способни да разграничите.
Незнам зошто толку се возбудувате кога некој добронамерно критикува, па макар тоа биле вашите обожавани божества???
Јас критикував уште пред блесокот да престане... Критикував уште кога видов кои се министри на ЗЗ, кои се даночните политики, кога видов дека БДП ни расте најспоро во југоисточна европа во сите 3 години владеење и единствено од економија ни функционираат фабриките на Грујо во слободните еконоски зони . . . Е сега кога фабриките на Грујо престанаа да работат заврши и блесокот.. Највеќе ми смета што не отворија ниедна поголема инвестиција во форма на фабрика која ќе вработи 500 луѓе и што ги преполовија приходите на Гранит и Бетон во првите две години од владеење...
Критикував со време пред ЗЗ да ме удри по џебот.

Ми сметаат празни фоскули дека НАТО и ЕУ ќе ни донесат благосостојба, а не ја гледате Хрватска која откако влезе во НАТО и ЕУ има комулативно негативен раст од 2009 до 2019. Можете да проверите....

Боле не дозволува некој да му пере мозок со празни зборови и блескање. Гледам бројки . . . Раст на бдп во однос на ЈИ Европа, нови километри автопат, новоотворени фабрики . . . . . Боле не се крие позади скриени стрип акаунти . На сите форуми и платформи имам ист акаунт. Сите постари инвеститори ме знаат по име и презиме и може да проверат во било која партија дали сум активен.

Една брза споредба меѓу омразениот Грујо и вашите божества . . . .

Во 2009 година кога удри светска економска криза која беше исто фатална за светската економија како денешнава . . .
1. Грујо укина данок за добивка за следните неколку години, а ЗЗ не само што не го укина туку авансно ги наплаќа и го осакатува буџетот 2021 . . . . Не памтам дека некој препорача да не се дели дивиденда????
2. Грујо вложи во барок, патишта, стадион . . ., а ЗЗ неможе да ја склопи конструкцијата за плати во администрација.
3. Грујо тогаш не намали плати, а ЗЗ дава минималец ...

п.с.
Извенете што ве нервирам со моите постови и плукам по вашите партиски божества...
Обидете се нешто да научите од нив, зошто Боле ретко греши во процените.
Нашите политичари можат многу да научат од Вучич и Орбан , а не да им се посмеваат . . . Тие неколу кратно побрзо економски растат од нас, отвораат нови фабрики, градат инфраструктура, а ние само БЛЕСКАМЕ :D:D ...
Гајле ми е што се нервирате кога гледам дека повеќето ме читаат, им се допаѓам,бараат мислење . . . а тоа ми е целта некој како вас да не ги замајува со блескање . . . Баба ми велеше, прави добро еден ден ќе ти се врати . . .
Откако сум на овој форумов (2017) бев првиот кој пишуваше:
1. дека СТБ е скапа, сите ме плукавте..... види ја денес и изминатите две години како се движеше..
2. дека КМБ има иднина.... (кога правеше НУЛА профит и никој не ја сакаше,а беше на 2700 ден.)
3. дека НАТО нема да ги порасне акциите, гледајте си ја чергата...
4. дека акциите се прецените и дека треба да има корекција пишував неколку месеци претходно ....
И досега никој не сум заебал.

@ceasar кои беа твоите ставови околу НАТО, СТБ, цената на акциите ??? Значи јас сум ОК се додека не ви ги чепкам БОЖЕСТВАТА ШТО БЛЕСКААТ....

Kajgana Shop

На врв Bottom