...драги професоре, сосема случајно ме префрлиле тука со постот на „твојата тема“!
... секоја почит кон твоја професија, јас само дебатирам и барам одговор на некое прашање, но ако на ваков начин им објаснуваш на твоите ученици не знам колку ти вреди што си добар професор, како и да е се повикуваш на овој дигитален македонски речник што е на Нет...
Прегледај го приврзокот 240993
... прашање што пред 1994 год? тогаш не постоеше македоски јазик, што пред да постои НЕТ како извор на проверка, не постоеше македонски јазик?
...тебе треба да ти е чест кога некој лаик сака да коментира во твојата област, како што сакам ти да коментираш во моја област, зашто општа култура е познавање од сите области, а дополнителното учење е само малку повеќе предимство од една одредена област!
Прегледај го приврзокот 241001
... како пишува? грешки во содржина да се пријават? како може да има грешки ако толку се повикуваме дека е основен извор за точност?
и да се вратам повторно на поентата, ако се обратам со само една обична проста реченица:
- Сакам бутка! дали соговорникот ќе знае, разбере, што сакам?
и кој ќе биде точниот одговор базиран на македонскиот јазик? ( цел пост ми објаснуваш збор оделен според македонскиот речник, гледам читам и самата)
ќе ме прашат поконкретно- сакаш копан? сакаш трафика, киоск? или гурање?
...затоа македонскиот јазик се збогатува со нови зборови (богаство на јазик кога се има повеќе зборови за еден поим, а не обратно), а не еден збор со повеќе различно значење, така и со ракавици и нараквици, се оди на одреден збор „ракавица“ како нов единствен збор во македонски литературен јазик и да се запостави зборот ракавица, но не можеме да го негираме дијалектот што ракавица значи исто и „нараквица“ која си беше прва како дијалект пред „ракавица“, иако се дадоа нови изрази како алка, белезгија за првиот дијалект ракавица,
и сега споредбено, не може членов да им насочува на другите членови кои живеат во други градови да не применат свој дијалект израз на зборот „нараквица“ за
„ракавица“ , што самиот тој применува збор што не е од литературниот македонски јазик
„зборите“
„наруквица“ туку нараквица и „зборувате“ ....со „нормални луѓе“ - дека дијалект може да се зборува со ненормални луѓе симболично? неговите дијалекти „зборите“, „наруквица“ се оправдани, а дијалект нараквица за ракавици не е во ред?
... не знам дали сум разбирлива и ја доловив поентата!