Коронавирус (COVID-19)

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Изгледа барем до сега дека вируси што се шират брзо имаат помало разорно дејство од вируси што се шират поспоро.
Сарас се појавува 2003
8000 инфицирани
774 жртви.
9% процент на смртност
МЕРС се појавува во 2012
2500 заразени
862 мртви.
34% процент на смртност.

Значи мерсот е многу позаебан, среќа што не се рашири во вакви рамки.
Па тоа е некоја природна законитост: ако е микроорганизмот со висока смртност или дава тешки симптоми, тој не може лесно да се шири. Ќе те бутне од нозе буквално.

Со овој Коронавирус баш тоа е заебот, да речеме некоја среќа во несреќа: кај поголемиот број луѓе, преку 90% сигурно, болеста или нема никакви симптоми или се многу благи.

Овие што умираат се оптеретени со други тешки болести, а дел се на некој начин „алергични„ на вирусот.
 
Член од
22 април 2009
Мислења
342
Поени од реакции
144
Темава досега само ја читав, има корисни и некорисни информации, ама мислам дека преовладуваат корисните.
До сега горе доле ми беа јасни работите и мерките и пропораките.
Е сега, денес информациите за заразените од Цаца малку ме збунија. Тие што биле во изолација 16 дена денес ги тестирале и се позитивни... И сега што правиме... Колку луѓе што се вратија од странство минатиов период и мораа да бидат 14 дена во самоизолација, им поминаа 14 дена, немаат симптоми и се слободни. Никој не ги тестира, а од ова со Цаца може да заклучиме дека барем 10-15% од нив би можело да се позитивни без симптоми . Тоа значи дека истите се јаки преносители, а никој нема поима. Ќе да требало да има план и тие да се тестираат после 14 дена, а вака испаѓа дека може дс напраат сериозна беља.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.185
Поени од реакции
35.698
Па во Австралија Иран имаат високи температури,тоа не држи вода повеќе
... целодневна висока температура реков, а не само преку ден, да нема воопшто варијација во горе доле целзиусови!
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.790
Поени од реакции
80.242
денеска додека ја чекав сопругата (да не оди со автобус, да закачи недајбоже со гужвиве, цел ден сум натаму наваму) од карши имаше една бурекџилница. Баш следев девојчето како работи. Додека телефонираше со мобилен во една рака, со другата сечеше :( па си ја дотера косата :( па продолжи со сечење и пакување со 2 раце, а за да пакува си подлижуваше прст и со него на хартијата за виткање бурек :sick: Сигурно и муштериите ги служела со истите раце (парите и виткала пецива) :sick:
Дефинитивно барем засега, треба да се избегнуваат вакви продавнички или оние со производи на сецкање (кашкавал или месни производи). Јас ги избегнувам и кога немаше ваква криза, језиво е со хигиенава.
Aбе кој нормален купува готвена храна сега?
 
Член од
19 март 2011
Мислења
12.834
Поени од реакции
14.195
Изгледа барем до сега дека вируси што се шират брзо имаат помало разорно дејство од вируси што се шират поспоро.
Сарас се појавува 2003
8000 инфицирани
774 жртви.
9% процент на смртност
МЕРС се појавува во 2012
2500 заразени
862 мртви.
34% процент на смртност.

Значи мерсот е многу позаебан, среќа што не се рашири во вакви рамки.
Од тоа што ги читав докториве во последниве недели, такви заболувања со висок процент на смртност како МЕРС, ебола...немаат простор за ширење на заразата. Едноставно се заразуваш и за 2-3 дена немаш снага ни од кревет да станеш. Следно што те чека е или смрт или заздравување.
А за разлика од нив коронава иако може да предизвика тешко заболување, во огромен дел од случаите луѓето не ни знаат дека се носители на вирусот па го шират на секаде. И тој период на ширење на зараза може да трае дури до 25 дена. Најверојатно затоа само 1 официјално излечен имаме, треба да поминат дури и повеќе од 3 недели во одредени случаи за комплетно да го снема вирусот т.е да покаже тестот негативно кај пациентите.

Ваљда добро имам сфатено од тоа што сум читал и чул :toe:
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.174
мене да ме исечат два шприца од по двеста куба смола од канабис и хашиш ќе ми исцедат од бели дробои.
20200325_205840.jpg
никад предходно сум немал 100% капацитет на плуќа,95-97% максумум.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.790
Поени од реакции
80.242
Па со оглед на тоа што имаше веројатно медицински поткрепени информации дека вирусот стои у воздух 2-3 саати, дали сега треба да ти објаснам сценарио како можеш да се заразиш ако шеташ на улица?
Oд друга страна, нашево министерство ширеше постери со слика за тоа како вирусот е тежок, не лебди и одма паѓа после метар и пол. Таа информација низ цел свет кружеше преку СЗО, чинам.
 

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.190
Поени од реакции
20.821
ne testiraat za ziva glava. thelocalswedem i svt se najrelevantni vesti, ima po 100 komentari lugje se javuvaat
so temperatura i problemi, im vikaat sedi doma, dobar si :ROFLMAO:
prekinaa testiranja posto so nivnata strategija nema poenta testiranjeto, kje gi vlozele naporite na drugite delovi.
Која иронија. Цел живот плаќаат огромни даноци, огромни придонеси за здравствено, и на крај, кога треба државата да им излезе во пресрет баш кога им е најтешко, им вели: "а бе кој ве ебе, стари сте, седете дома и пијте чај, и да умрете - никому ништо". :D
 
B

Beginner

Гостин
Во однос на симптомите кои се пријавени кај заболените лица, најчесто се регистрирани кашлица (69,7%), температура (64,8%), слабост (28,7%), болка во грло (24,6%), главоболка (23,8%) и треска (20,5%), а 55 лица се без изразени симптоми. Едно лице од хоспитализираните е поставено на механичка вентилација поради влошување на состојбата. Во однос на коморбидитети, кај 38 лица се присутни хронична/и здравствени состојби, од кои 26 лица имаат кардиоваскуларна болест, 7 лица се со хронична белодробна болест, 5 со дијабет, 4 со хронична бубрежна болест и 5 со други хронични болести.
Регистрирани се 17 случаи на заболување меѓу здравствени работници. Според исходот од заболувањето, кај 174 лица се активни случаи, еден случај е испишан од болница со излечена болест, а регистрирани се 3 смртни случаи. Од вкупниот број на случаи, 32 се импортирани, од нив едно лице е детектирано на точка на влез (Меѓународен аеродром Скопје). Од 15.02.2020 до 24.03.2020 тестирани се вкупно 1.493 материјали (177 позитивни), од кои 933 во лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при ИЈЗ и 560 во приватната лабораторија Жан Митрев Клиник

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
 
Член од
15 март 2010
Мислења
5.864
Поени од реакции
6.375
Во Италија колку што имам разбрано им дозволуваат ама не подалеку од местото каде живееш. Не знам само до колку метри може да се одалечиш.
Нема прецизирано со метража :) ... во близина да си на својот дом и толку.
 
Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Дечки, веројатно немаат пристап ради вирусов до лекување дсли во Србија, како можеме овде да помогнеме. Се потресов...
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.205
Поени од реакции
9.084
Која иронија. Цел живот плаќаат огромни даноци, огромни придонеси за здравствено, и на крај, кога треба државата да им излезе во пресрет баш кога им е најтешко, им вели: "а бе кој ве ебе, стари сте, седете дома и пијте чај, и да умрете - никому ништо". :D
generalno imaat solidno zdravstvo.
od nekolku pati so sum koristel za sitni raboti, imaat mnogu aparati za dijagnostika, i skoro nisto ne plakjas. i vo normalen period, cekas dosta vreme za pregled, ako ti odobrat, posto prvo po telefon se javuvas, ti citaat na google prva strana so pisuva
sega so koronava e druga prikazna.
imaat premnogu regulativi za se, i mislam deka toa kje im bide premnogu stetno periodov
 

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
735
Поени од реакции
1.570
Гледајте го видеото, не се фокусирајте на насловот.

Čovekov definitivno e ostanat vo vremeto na SFRJ. Mnogu raboti što gi natreska nemaat blaga vrska so realnosta niti so faktičkata sostojba. Prvo i osnovno, točno deka nema serološki test za samiot COVID-19 so odredena senzitivnost i specifičnost, no na bilo koe intenzivno odd. pri pojava na ARDS kaj COVID pozitivni pacienti apriori se isklučuvaat drugite možni predizvikuvači na ARDS (sekojdnevno se zema aspirat, testiranja za mikoplazma, legionela, se zema laboratorija ,antibiogram i.t.n) što samo po sebe e prilično mnogu specifično testiranje i e dovolno senzitivna metoda za samiot predizvikuvač na ARDS. Znači, nieden pacient na intenzivno oddelenie ne leži so nepoznata pričina za respiratorno otkažuvanje.Kaj sekoj pacient predhodno diagnostički se isklučuvaat drugite možni predizvikuači na respiratorno otkažuvanje kako posledica na ARDS.
Druga ogromna nebuloza, pacient so respiratoren infekt i so niska saturacija od 93%, pri svest,so samostojno dišenje bez nadoknadok na kislorod ne se intubira nikogaš i nikade. Primarno se zadovoluvaat potrebite so binazalni kateter so aplikacija na kislorod(2-4 l) preku normalna maska(do 6l), potoa pri neadekvatno zgolemuvanje na kislorodot vo krvta se prefrla na venti maski(24% do 60 %) ili pak na OHIO maska(15 l na O2).
Pri neadekvatnost se probuva so NIV(neinvazivna ventilacija) preku skafander ili CPAP maska(PEEP ili BILEVEL). Dali ke se intubira ili ne zavisi od odgovorot na pacientot. Ima pacienti kade ednostavno intubacijata i postavuvanje na ventilator e neizbežna procedura poradi samato respiratorno otkažuvanje(takov pacient ako ne go intubiraš i staviš na respirator umira vo instant moment). I totalno nedrži statistikata deka poveke umiraat na respirator, poveke umiraat na respirator radi toa što ednostavno se pokritični,relevanten podatok e kolku preživuvaat bidejki respiratorot e toj što mu go spasil životot(a tie se skoro polovina).
 

Kajgana Shop

На врв Bottom